Eksperiment: Kako prolaznici reaguju kada žena napadne muškarca

Lord Tywin

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.141
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/V...prolaznici-reaguju-kada-zena-napadne-muskarca
Video je na linku.
Eksperiment: Kako prolaznici reaguju kada žena napadne muškarca VIDEO

Blic | 27. 05. 2014. - 01:05h | Komentara: 74
Eksperiment koji je sniman skrivenim kamerama u jednom londonskom parku pokazao je reakcije slučajnih prolaznika tokom napada između muškarca i žene.

Za ovaj eksperiment angažovani su profesionalni glumci. Prvi scenario pokazuje muškarca koji napada devojku i snima reakciju prolaznika. Već na prvi znak agresije prolaznici počinju da viču na muškarca. Prete da će zvati policiju, dok jedna od prolaznica se obraća devojci "da ne mora da trpi to, on nije vredan toga".

Drugi deo eksperimenta pokazao je obrnute uloge, odnosno sada je devojka napala muškarca i počela da ga udara na očigled svih. Tada niko od prolaznika nije želeo da pomogne muškarcu, već su počeli da se smeju.

Video je snimljen 16.maja od strane "ManKind" inicijative, koja se bavi zaštitom muškaraca koji trpe nasilje od svojih supruga.

http://www.mankind.org.uk/
Our confidential helpline is available for all men across the UK suffering from domestic violence or domestic abuse by their current or former wife or partner (including same-sex partner).

This can range from actual violence or object throwing to mental abuse such as constant bullying or constant insults.

We provide both emotional support and practical information.

We receive calls from male victims across all age ranges and professions:

• From dustmen and doctors to bankers and builders,
• From men in their 20s to men in their 80s,
• From men across England, Northern Ireland, Scotland and Wales.

We welcome calls from mothers, sisters and friends of male victims seeking information.

We also receive calls from support organisations, charities and statutory agencies such as local authorities and police forces.

A sto da ga ne bije, musko bre, moze da trpi da trpi zar ne? :roll:

Nasilje je nasilje i tu nema izgovora, ali i mi muskarci smo krivi, a posle samim tim i drustvo, umesto da damo neki konstruktivni savet, podrsku, mi smo, "e kada je cka da ga bije zena tako mu i treba, papuca jedna".
Feminizam opstaje jer zene manje-vise brane druge zene, upiru prstima u muskarce kao nasilnike, zlotvore, a ne napadaju druge zene kada ih neko maltretira.

Sad stoji, od jednog samara nece da mu bude nista, ali i to je mnogo, plus da trpis psihicko izivljavanje i maltretiranje, pogubno je za psihu.

Muskarac je jaci, moze da trpi, agresivac po prirodi, a zene nezne i krhe, pa se zato ne vide kao nasilnice.
A i ironija je, kada zena vice, ona tako izrazava osecanja, nije to pretece, nego eto, emotivna osoba, malo impulsivna (nema veze sto baca i cepa stvari po kuci, impulsivna je, strastvena), a kada muskarac to radi to je odmah psihicko nasilje.

Nepravda, ali tako je.

A sto da ga ne bije, musko bre, moze da trpi da trpi zar ne? :roll:

Nasilje je nasilje i tu nema izgovora, ali i mi muskarci smo krivi, a posle samim tim i drustvo, umesto da damo neki konstruktivni savet, podrsku, mi smo, "e kada je cka da ga bije zena tako mu i treba, papuca jedna".
Feminizam opstaje jer zene manje-vise brane druge zene, upiru prstima u muskarce kao nasilnike, zlotvore, a ne napadaju druge zene kada ih neko maltretira.

Sad stoji, od jednog samara nece da mu bude nista, ali i to je mnogo, plus da trpis psihicko izivljavanje i maltretiranje, pogubno je za psihu.

Muskarac je jaci, moze da trpi, agresivac po prirodi, a zene nezne i krhe, pa se zato ne vide kao nasilnice.
A i ironija je, kada zena vice, ona tako izrazava osecanja, nije to pretece, nego eto, emotivna osoba, malo impulsivna (nema veze sto baca i cepa stvari po kuci, impulsivna je, strastvena), a kada muskarac to radi to je odmah psihicko nasilje.

Nepravda, ali tako je.

A što da trpiš? Uvek imaš mogućnost promene.
Ako nisi u stanju da se postaviš kako treba u vezi na vreme i da je pošalješ "gde treba" kada i ako dođe do takvih situacija i bez upotrebe sile i kao poslednji paćenik trpiš onda i treba da ti se smeju. Na neki način onda i jesi čka.

Za ostalo si u pravu,to nam je usađeni mehanizam. Nepravedan ali jbg.

Sjajno.....

Dakle, vidim dva razloga ~~~~

1) Racuna se da je zena slabija.. i da ne moze da se odbrani od muskarca, i da hoce.
I mislim da postoji nesto u zeninoj psihi.. da ostaje verna muskarcu iako je fizicki ugrozava...
A mislim da je to nasledje , koje ovo drustvo zeli da ispravi.. I stoga toliko osvescivanja i propagiranja zabrane nasilja nad zenama.
To je nesto sto kao drustvo moramo da ispravimo.

2) Muskarac moze da se odbrani ako hoce... zato sto je fizicki jaci. Zato se svi smeju...
I racunaju da je nesto gadni zabrljao, kada je tako razljutio svoju zenu :rotf:

ljudi generalno ne zele da prihvate cinjenicu kako postoji nasilje i u obrnutom smeru i koliko moze biti dramaticno, uprkos razlikama u fiz. snazi.
postirali smo ovde nekad istrazivanja, vrlo ozbiljna, gde se ispostavljalo da je mnogo zena iz "sigurnih kuca" , na osnovu sopstvenog priznanja, prvo zapocinjalo fizicki sukob kojem je cesto prethodilo i psihicko maltretiranje i nasrtalo na muzeve koji su potom uzvracali u samoodbrani. mislim da je o tome pisala erin pizzey...ne tvrdi se da je svaki slucaj takav ali dokazuje da prica o porodicnom nasilju ima vise nivoa od onoga sto je vec posredstvom medija, vaspitanja i edukacije ukorenjeno u nasoj podsvesti, kulturi itd. i sto je na neki nacin jednostrano opredelilo javni diskurs da muskarci nikada ne mogu imati epitet zrtve, pa su cesto i sami iako trpe nasilje, prisiljeni da cute verujuci u svoju krivicu i nesposobnost.

A što da trpiš? Uvek imaš mogućnost promene.
Ako nisi u stanju da se postaviš kako treba u vezi na vreme i da je pošalješ "gde treba" kada i ako dođe do takvih situacija i bez upotrebe sile i kao poslednji paćenik trpiš onda i treba da ti se smeju. Na neki način onda i jesi čka.

Za ostalo si u pravu,to nam je usađeni mehanizam. Nepravedan ali jbg.

Normalno da postoji mogucnost promene, ali neki ljudi ili ne vide ili se boje ili sta vec.
I ok, jesu oni mozda slabici iz ovog ili onog razloga, ali sigurno nece da mu pomogne "e ti si cka od muskarca kada trpis, tako ti i treba, nek te hebe kada si idiot".

Bolji bi savet bio nesto tipa "vidis da je ona nenormalna, da te ne voli, cim te tako hebe u mozak, ne ceni te dva posto, ne bi trebao to da trpis".

Sjajno.....

Dakle, vidim dva razloga ~~~~

1) Racuna se da je zena slabija.. i da ne moze da se odbrani od muskarca, i da hoce.
I mislim da postoji nesto u zeninoj psihi.. da ostaje verna muskarcu iako je fizicki ugrozava...
A mislim da je to nasledje , koje ovo drustvo zeli da ispravi.. I stoga toliko osvescivanja i propagiranja zabrane nasilja nad zenama.
To je nesto sto kao drustvo moramo da ispravimo.

2) Muskarac moze da se odbrani ako hoce... zato sto je fizicki jaci. Zato se svi smeju...
I racunaju da je nesto gadni zabrljao, kada je tako razljutio svoju zenu :rotf:

Cak i da se odbrani fizicki, neka bude da ga ona udara pesnicama, gadja necim, a on u besu i samoodbrani udari samar, ne da padne na zemlju naravno, vec da prestane, ko ce biti kriv i nasilnik? Meni sve vuce da ce njega okriviti, jer je digao ruku na zenu, a sto ga ona gadja tanjirima, casama i sl. to se ne pominje.

Cak i da se odbrani fizicki, neka bude da ga ona udara pesnicama, gadja necim, a on u besu i samoodbrani udari samar, ne da padne na zemlju naravno, vec da prestane, ko ce biti kriv i nasilnik? Meni sve vuce da ce njega okriviti, jer je digao ruku na zenu, a sto ga ona gadja tanjirima, casama i sl. to se ne pominje.

upravo tako . niko se ne pita sta je prethodilo tom "samaru".

to je danak proslih vremena, kada su se iskljucivo muskarci pitali o svemu, kada je zena bila tretirana kao roblje i roba, bez prava glasa. zato je i dan danas ljudima smesno kada zena bije muskarca i takav muskarac se tretira kao patofna. muskarci su fizicki jaci pol, to je druga stvar zbog cega se ljudi smeju, jer se racuna da on moze da se odbrani, a zena ne moze. zato su na zapadu i doneti takvi zakoni koji stite zenu, toliko da se muskarac ubija u pojam. da je taj muskarac bio sa gipsom na nozi ili ruci, publika bi drugacije reagovala, jer on bi u njihovim ocima bio slabiji, a ona lujka koja ga maltretira.

- - - - - - - - - -

Ja kad na ulici sretnem to uglavnom m i ž napadaju jedno drugo. I najradije bih oboje išamarao, ali ipak se samo sklonim i prođem svojim putem dalje.

to je najpametnije, ne reagovati i ne navlaciti sebi problem.

to je danak proslih vremena, kada su se iskljucivo muskarci pitali o svemu, kada je zena bila tretirana kao roblje i roba, bez prava glasa. zato je i dan danas ljudima smesno kada zena bije muskarca i takav muskarac se tretira kao patofna. muskarci su fizicki jaci pol, to je druga stvar zbog cega se ljudi smeju, jer se racuna da on moze da se odbrani, a zena ne moze. zato su na zapadu i doneti takvi zakoni koji stite zenu, toliko da se muskarac ubija u pojam. da je taj muskarac bio sa gipsom na nozi ili ruci, publika bi drugacije reagovala, jer on bi u njihovim ocima bio slabiji, a ona lujka koja ga maltretira.

- - - - - - - - - -

to je najpametnije, ne reagovati i ne navlaciti sebi problem.

pajzi ti ovu novu pojavu...

Normalan muskarac, koji je svestan svoje nadmoci nad njoj (fizicke) ,

nece uzvratiti udarce, vec ce je samo zadrzati.

Uzvratice slabic i propalica :bljak:

a prevencija?
sta, ona ga zglajzne, one poljubi pa opet.
jel ti volish da te neko shamara konstantno?
dat kazhem, da me neko udari, uzvratio bih puta sto.
ljudsko je, humano je, civilizacijski.

Jedno je ako ona udari samar i to zasluzeno, ako uzme pikslu da mi razbije glavu ili noz i ako se osecam ugrozeno, nema tu mesta slabic, zena hoce ozbiljno da me povredi, i tu moram da se branim.

Back