Ekranizacija romana

Da li je neko citao i gledao Devojku sa bisernom mindjusom?
Ovo je roman koji je po mom misljenju dosledno ekranizovan!Film je otpratio knjigu do detalja!ne znam za vas ali ja sam vrlo zadovoljna ovom ekranizacijom...

iskreno - ne znam. Ali, ako jesam, sve je kao u knjizi, a knjig aje filmična.

btw. meni tu nema ništa bolesno, iz današnje perspektive, možda je nekada bio hit kresnuti se na ulici s mesarom, ali danas...m-m. 8)

Betty:
iskreno - ne znam. Ali, ako jesam, sve je kao u knjizi, a knjig aje filmična.

btw. meni tu nema ništa bolesno, iz današnje perspektive, možda je nekada bio hit kresnuti se na ulici s mesarom, ali danas...m-m. 8)

Ne znam da li si citala jos neku njenu knjigu,ali u Palim andjelima se sve desava na groblju pa cak i hit kresanje gospodje iz visokog drustva sa grobarom,zatim u Devicanski plavom glavna boluje od psorijaze i ljusti se kroz celu knjigu po zemlji Francuskoj,nalazi kostur svoje davno ubijene rodjake i isti nosa sa sobom u sportskoj torbi samo ga povremeno vadi da bi ga prijateljicina mala cerka mogla pomaziti!!??Da ne pominjem Damu i jednoroga...
Ako ovo ne zvuci bolesno ja onda ne znam sta je,ali posto sam se udaljila od teme pozdrav...

:shock:

nisam čitala, auuuu...niti ću :wink:

za mene je vrhunac bizarnosti lepo ukomponovano silovanje lezbejke, sa sonetima sa muzikom, dobrim zapletom, pričom o književnosti i moralnim dilemama koje se guraju pod tepih...:D Sve, ljudi, životinje, priroda i ekologija, natives and British...mmmmm....

Kuci: Sramota, o tome je reč :wink:

e, ali ok mi je Tarantino, i on je bizzare
a ima jedan film sa Vokenom i još dvojicom, isto nose u gepeku, ali ne leš nego urnu sa ostacima nekog dede - zove se AROUND THE BAND

Ja kao ljubitelj ruske knjizevnosti, jednostavno ne mogu da gledam americku verziju " Ane Karenjenje" (na engleskom, da budem preciznija), mislim mogu, ali su jako lose uradjene! To oduzima dusu delu. Ipak Rusi najbolje ekranizuju svoje velikane!
Takodje mi se nije dopala nasa verzija " Majstora i Margarite", jer je roman inace tezak za ekranizaciju dostojnu romanu, a jos manje smo mi bili u tim godinama sposobni da je izvedemo kako treba. Ipak, treba pohvaliti pokusaj :D

HeBePoBaTaH_:

"Autostoperski vodič kroz galaksiju" - suvišno je reči katastrofa.

e, ımam jos 6 mınuta an netu al ne mogu da ızdrzım
fılm je fılm ,knjıga je knjıga
fılm moze bıtı uzbudljıv ı zabavan (sto se mene tıce to je vrh u kategorızacıjı FILMA. Ako nısam zaspala vec je dobar, ako uzıvam onda je eto zabavan)
A knjıga j e genıjlana
ı u cemu j e problem
nemas realnu procenu nımalo
NE MOZE fılm bıtı kao knjıga D.Adamasa
nı u mastı
neıyvodljıvo
tako da ej taj sazetak sızea
duhovıt ı saren ı lep ,ı ok je ta ekranızacıja
oooo ljudı......

Ko je rekao da se meni knjiga dopala? Niti je šarena , nimalo zabavna, a kamoli lepa...
Sve je to - loše ! ( sem Marvina ) Ja sam znao da Adams ne može da mrdne dalje, što je sada pokazao filmom, u kojem je radio bezmalo sve. Nisu mu drugi "pokvarili" viđenje stvari, koje je sam stvorio. I knjiga i film, su stoga, velika zabluda. Meni to ne može da se proda, a ko voli, slobodno nek uživa...

Meni se svidja kako su uradili Devojku sa bisernom mijdjusom.Totlno mi je simpatican film "Sve o decaku", kao i knjiga. Od tezih, svidja mi se kako su obradili roman "Jadnici".
A jel' mozda neko gledao film "Poslednja Nova godina"? Radjen je po knjizi koju je pisao Nikolo Amaniti i cula sam jos davno da je trebalo da bude filmovana.

E.M.Forster je bas imao srece sa ekranizacijama svojih romana.
Legendarni David Lean je uradio odlican film po romanu Put za Indiju,a jos bolju sudbinu imao je Forsterov roman Soba sa pogledom.
James Ivory je nadmasio samoga sebe i cini mi se da je ovo jedan od retkih primera kada je film neupredivo bolji od knjige. Kasting fantastican! Najbolji britanski glumci na jednom mestu!

terapeut:
Koja je po Vasem misljenju najvernije prikazana knjiga na filmu?
Opste je poznato da se knjige vrlo tesko ekranizuju i skoro uvek nas razocaraju,ali da li je neko od Vas
odgledao nesto sto nije upropasceno ekranizacijom?

Nije mi se dopala gotovo nijedna ekranizacija, ali moram da naglasim da "Petrijin venac" nikako ne treba gledati, pa onda citati knjigu... To je moje poslednje razocaranje... Dakle, prvo "Petriju" procitati, pa tek onda, ako se bas ima zelja, gledati... Mirjana Karanovic je jako dobra u ovom ostvarenju ;)

Borboleta:
Ne moze film da bude bolji od knjige! Uvek, ali uvek, se razocaram kad prvo procitam knjigu pa pogledam film. Jedini film koji mi je bio bolji od knjige je Lajanje na zvezde

Упоређивати филм и књигу је немогуће у основи, јер ће књига, у сваком случају, па чак и она најгора, имати бољу оцену - књига је један медијум, а филм други... Неупоредиво!

Читајмо књиге ;)

mixy:
Упоређивати филм и књигу је немогуће у основи, јер ће књига, у сваком случају, па чак и она најгора, имати бољу оцену - књига је један медијум, а филм други... Неупоредиво!

Читајмо књиге ;)

Po mom misljenju ima knjiga koje su na margini nasuprot njihovoj ekranizaciji. W.M. Thackery "Barry Lindon" i istoimeni film Stanley Kubricka su dobar primer. Ovaj autor je bio i ostao jedan od najvecih majstora za prebacivanje literature kontemplativnog karaktera na film. Drugi primeri su A. Burghess "Clockwork Orange" gde je specifican jezicki stil zadrzan i u samom filmu. O "2001 Space Odyssey" ne treba trositi reci. Sam Arthur Clark je rekao posle filma da ce film ili delo koje nadmasi ovo biti sniman u realnom prostoru i vremenu i da je Stanley nadmasio njegov "Sentinel" po cijim je motivima radjen.

Ovde ima topic o Tomas Manu i "Death in Venice". Luchino Visconti, ako nije nadmasio delo Mana, uspeo je da nam prenese atmosferu i senzibilnost izraza koju je Man tako brizljivo gradio tokom celog dela.

Back