EKONOMSKI FAX U BGD-U VS.OSTALI EKONOMSKI FAKULTETI

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sory, sto cu malo da promasim temu. Ali jako bi volela da mi neko pomogne. Naime, pocela sam da se spremam za prijemni iz osnova ekonomija, uvek sam imala petice kod jednog od najstrozijih profesora u skoli, tako da mi teorija nije problem. Ali, sada sam pocela da vezbam zadatke. Planiram da idem na casove, ali moji nemaju finansiska sredstva, tako da cu otici na eventualno tri, cetiri casa...
Volela bih da mi neko resi ovaj zadatak:
1E=100, inflacija - 20%, devalvacija 15%. koliki je novi kurs evra? Da li je evro precenjen ili potcenjen(ja mislim potcenjen). Znam da inflacija izracunava, i devalvacija. Za inflaciju se dobije, mislim dvadeset dinara, a za devalvaciju petnest... Sta onda dalje radim. Sabiram 20i 15 i dodajem na 100 ili nesto drugo?
Mnogo bih bila zahvalna kao bi mi neko pomogao...

Ja ti mogu reci da je devizini kurs nakon devalvacije iznosi priblizno 1 evro = 117.65 dinara ( i meni se na prvi pogled ucinilo 115 ). Znaci evro je revalvirao (ojacao), a dinar devalvirao (oslabio). I kada se ukalkulise i inflacija , tj. 100 x 0.20 = 20 dinara. To znaci da je kurs 1 evro = 117.65 + 20 = 137.65 dinara

Pogledaj ove zadatke. To su resavali studenti sa smera Medjunarodna ekonomija, slicni su ( pomogao sam se njihovim resenjima, pa sam zato dobio ovakav rezultat )...
http://rs374.rapidshare.com/files/121262698/MPF-ispitni_zadaci.rar

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Da li mi neko moze dati neke informacije o profesoru Miodragu Lovricu, profesor statistike. Ja studiram u Kragujevcu ekonomiju, od ove godine on je profesor statistike. Da li je rigorozan na ispitu?
unapred hvala

Odlican predavac, meni je drzao i vezbe i predavanja. Vazno je da redovno dolazis i da radis sve zadatke koje zadaje iako kaze da nisu obavezni. Ja sam radila sve projekte(tako je on to nazvao), redovno dolazila na vezbe i predavnja, pisala seminarski i polozila iz prvog puta. Naravno, imaju ljudi losa iskustva, obarao ih je nekoliko puta i cinjenica je da je svima laknulo kad je otisao, ali nemoj da te to uplasi i blokira. Sve je to sreca, ja sam neke lakse ispite kod mirnijih profesora padala, a eto, kod njega nisam imala problema. Tako da, ne brini, sve je ok.:)

Ja cu opet ostaviti zadatak, pa ako neko bude mogao da ga uradi(ako bude imao malo slobodnog vremena) bila bih zahvalna...
Utroseni kapital za dva obrta iznosi 110 000
za dva obrta proizvese se 100komada
Amortizacija 20 000, stopa amortizacije 10%,
Tc(trzisna cena)- po kojoj se roba realizuje 1400 dinara. Izracunati madu profita i visinu profitne stope koju ostvaruje proizvodac?
bila bih zahvalna ako bi neko pomogao....:D

Eeee, davno to bese, ali hajde da probam...

Znaci trazi se masa profita i profitna stopa. To su sledeci obrasci
profit = ukupan prihod - ukupni troskovi (1)
profitna stopa = profit / angazovani kapital (2)

Dakle,
profit = (broj komada x Tc) - (c + v)
gde je c konstantni kapital, a v varijabilni kapital
Imamo sve podatke, pa zamenjujemo u obrazac (1)
profit = (100 x 1400 ) - (20 000 + 110 000) = 140 000 - 130 000= 10 000dinara

Dalje,
profitna stopa = profit / angazovani kapital (c + v)
c izracunavamo pomocu stope amortizacije, i iznosi 200 000 (ako je 10 % 20 000, onda je 100 % 200 000)
v je 110 000 ( voleo bih da neko proveri, buni me broj obrta, mada je to i osnovna razlika varijabilnog u odnosu na konstantni kapital...)
pa onda imamo
profitna stopa = 10 000 / (200 000 + 110 000) = 0,032
i puta sto
tj. 0,032 x 100 = 3,2 %

Mladje kolege, ukljucite se...

E...Odlicno kapiram kako dobijam profit... Prosto...
E, sad profitna stopa; kako iz stope amortizacije dobijam c?
To mi samo malo nejasno...
Ako bi mogao samo to malo da pojasnis...
Evo iz knjige;
''Utorseni kapital u datom preduzecu za dva obrta iznosi 110 000 dinara. Amortizacija iznosi 20 000dinara, a stopa amortizacije je 10%. Za dva obrta proizvedeno je 100 komada robe. Trzisna cena po kojoj se vrsi realizacija robe iznosi 1 400dinara. Izracunati masu profita i visinu profitne stope koju ostvaruje ovaj proizvodjac?''

E, sad profitna stopa; kako iz stope amortizacije dobijam c?
To mi samo malo nejasno...
Ako bi mogao samo to malo da pojasnis...
Evo iz knjige;
''Utorseni kapital u datom preduzecu za dva obrta iznosi 110 000 dinara. Amortizacija iznosi 20 000dinara, a stopa amortizacije je 10%. Za dva obrta proizvedeno je 100 komada robe. Trzisna cena po kojoj se vrsi realizacija robe iznosi 1 400dinara. Izracunati masu profita i visinu profitne stope koju ostvaruje ovaj proizvodjac?''

Gledaj. Znaci, profitna stopa se dobija kada se profit podeli sa CELOKUPNIM ANGAZOVANIM kapitalom, to znaci varijabilni plus postojani (konstantni) kapital. Zbog toga mi sada traziimo CELOKUPNI konstantni (c) kapital.
Kako ? Vrlo lako . Dali su nam podatke da je stopa amortizacije 10 % i da to iznosi 20 000 dinara.
Mozemo i proporciju da postavimo

10 ..................... 20 000
100 .................... c

Odatle je c = (100 x 20 000)/ 10 = 200 000 dinara

Napomena: stopa amortizacije (fiksni troskovi) je uvek vezana za konstantni (postojani) kapital !

Da li ti je sada jasnije ?

Sad sam uzela da vezbam slicne zadatke i odlicno mi ide... Zahvaljujuci tebi. Nego buni me samo obrazac profitne stope, meni u knjizi pise m/c+v*100... A da se ovaj sto si ti koristi koristi samo u slucaju kada je ck jednaka tc... , ali valjda ti znas bolje od mene:D, tako da koristim tvoj obrazac. Malo mi glupo, ali da pitam jos nesto... kada u tekstu pise ulozeni kapital u proizvodnju preduzeca je (npr 400 0000) pod tim se misli i postojani i opticajni kapital tj. c+v?

Sad sam uzela da vezbam slicne zadatke i odlicno mi ide... Zahvaljujuci tebi. Nego buni me samo obrazac profitne stope, meni u knjizi pise m/c+v*100... A da se ovaj sto si ti koristi koristi samo u slucaju kada je ck jednaka tc... , ali valjda ti znas bolje od mene:D, tako da koristim tvoj obrazac. Malo mi glupo, ali da pitam jos nesto... kada u tekstu pise ulozeni kapital u proizvodnju preduzeca je (npr 400 0000) pod tim se misli i postojani i opticajni kapital tj. c+v?
Lepo :).
m je visak vrednosti, i on se moze i ne mora poklapati sa profitom. Jedna stvar je sigurna, profitna stopa se izracunava na osnovu ANGAZOVANOG KAPITALA, a cena kostanja na osnovu UTROSENOG KAPITALA. Jeste, ta dva obrasca se poklapaju kada je Tc=Ck, odnosno kada se UTROSI SVE STO JE ULOZENO. A sta kada je Tc<Ck i Tc>Ck ?

Da, mislim da je tako. Misli se na c+v.

Sad mi zao sto nemam knjigu da se podsetim. Predlazem da dobro procitas teoriju pre nego sto pocnes da resavas zadatke i da pitas nekog profana, da proveris zadatke koje si resavala. Mozda i ja gresim...
:)

Back