EKONOMSKI FAX U BGD-U VS.OSTALI EKONOMSKI FAKULTETI

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala... u svakom zadatku stave neku smicalicu da bi u brzini pogresili...

pasivna kamata = 5 * 20 000 000/100=1 000 000
ak=1 000 000+ 500 000+ (8*KB?)/100
kapital banke je 1 000 000?
i sada kada dobijem aktivnu kamatu kako da uradim akitvnu kamatnu stopu?
mnogo pitam...:D

Pa da, i jas mislim da je kapital banke 1 000 000.
Onda se ak dobije 1 580 000.
Deluje mi logicno da je ak' = 15.8 %

Ali kako da to dobijemo ?

Hvala... u svakom zadatku stave neku smicalicu da bi u brzini pogresili...

pasivna kamata = 5 * 20 000 000/100=1 000 000
ak=1 000 000+ 500 000+ (8*KB?)/100
kapital banke je 1 000 000?
i sada kada dobijem aktivnu kamatu kako da uradim akitvnu kamatnu stopu?
mnogo pitam...:D

kada se resi gornja formula dobije se da je ak = 1 580 000 din ( videla si kako sam izveo tu formulu )
a ak ' se resava na sledeci nacin:

ak ' = ( ak / depozit banke ) x 100 tj. ak' = ( 1 580 000 / 20 000 000 ) x 100
ak' = 0.079 x 100

ak '= 7.9 %

E, sad to treba teorijski objasniti...

Poslednja izmena:
Primenila na slican zadatak i moje resenje se poklapa sa njihovim resenjem...
Odlicno... :D...:klap:
Sad cu ja to da objasnim teorijom, iskobinovacu nesto...
Hvala jos jednom....Ne znam sta bi bez tebe...
Ima sutra da iznenadim profesora...e...., ali priznacu da sam imala pomoc...
p.s
ako ce ti pomoci da iskombinujes nesto za onaj drugi zadatak, tamo je resenje minimalna masa profita = 700 000dinara...
ne mislim da odma uradis, nego kada budes imao vremena... Ali da ti bude lakse kada budes radio, znas resenje, pa mozes da proveris da li je tacno...

Da, 2 000... I rekao je da nije doboro, onaj zadatak je tacan 150dinara, zato mi je dao i ovaj da vidi da li sam sama uradila... i kaze metod nije dobar

tc?
1din=1.50
1g=3h
1din=1.5h
tc=3000/1.5= 2000dinara...
ne znam u cemu je problem, ako je ono resenje tacno, kako onda ovo da ne bude...
Dobar je i onaj metod, samo je malo komplikovaniji...
Hajde da se opredelimo za jedan metod, i tako sve slicne zadatke resavamo.
Znaci

auto = 3 000 din
1 din = 1 gram
1 gram = 1h

a kada se promene uslovi

1 din = 0.5 grama
1 gram = 3 h
Tc = ?
--------------------------------------------------------------

U prvom delu zadatka treba da USPOSTAVIMO VEZU izmedju dinara i casova. I to je SVA PAMET !
Kako ? Uradicemo to ovako. Dinare "pretvorimo" u grame, a grame u casove.
Znaci ako je auto 3 000 din, preko jednakosto 1 din = 1gram, dobijamo da je 3 000 din = 3 000 grama, a onda preko relacije 1 gram = 1h, dobijamo da je 3 000 din = 3 000 h.

U drugom delu zadatka idemo OBRNUTO. Prvo, casove pretvorimo u grame, znaci 3 000 h = 1 000 grama ( jer je 1 gram = 3h ), a onda grame pretvorimo u dinare, znaci, dobijamo 1 000 grama = 2 000 dinara ( jer je 1din = 0.5 grama )

Pitaj sta nije jasno slobodno...

Evo mene opet:)....
Taman savladam jedno i mislim da sam naucila, a onda mi on da zadatak i onda vidim da nemam pojma nista....
Dao mi da je 1avtomobil=100tv
1000h=1000h
Prometna vrednost=?
Ako je produktivnost porasla za 20%...

Ja sam izracunala:
1avtomobil=80tv,
800h=800h,
isla sam logikom da kada se poveca produktivnost, sada nam treba manje vremena da proizvedemo jedan proizovod...
...i opet nije dobro... ne kaze ni gde gresim, nista, samo da nisam dobro uradila...:sad2:

sada sam dosla kuci iz iz forumule pr=q/t, dobila da je pr=0.001, ako porasta za dvadeset posto onda nova produktivnost je 0.0012, i samo ubacim 0.0012=x/1000h, i iz te jednacine ispadne da je kolicina = 1.2

1.2avtomobila=100tv
1000h=1000h
Da li je ovo dobro? Mozda nema veze sa pravim resenjem, ali pokusala sam....

Jedini nacin na koji moze da se izrazi velicina verdnosti robe je PROMETNA VREDNOST ROBE...
-jedini nacin izrazavanja velicine vrednosti robe...

Roba cija se vrednost izrazava ima aktivnu ulogu i nalazi se u relationmv obliku-avtomobil, roba koja predstavlja samo nacin za izrazavanje vrednosti druge robe ima pasivnu ulogu i nalazi se u ekvivalentnom obliku-televizor...
i to 1avtomobil=100televizor, je prometna vrednost...
ja mislim da treba preko one formule produktivnosti, ali nisam sigurna...

ne, to sam na casu uradila, ali nije bilo dobro 100%, -rekao mi je to...

pa sam dosla kuci i videla formulu produktivnosti, pa mi logicno da se izracunava preko nje.. ali nisam sigurna, a ako ne daj Boze da mu odnesem netacan zadatak... ima da me provocira kako nista ne znam i kako nema nista od mog fakulteta...
Izvini, napisi mi tekst celog zadatka, od reci do reci.

nema sta da se izvinjavas, nije problem... Ja tebi treba da se izvinjavam sto te gnjavim...

e ovako pise;
1avtomobil = 100tv,
1000h = 1000h,

Izracunati prometnu vrednost avtomobila, ako dodje do povecanja produktivnosti rada u proizvodnji avtomobila za 20%..

E, pa kada se poveca produktivnost u proizvodnju automobila ( produktivnost u proizvodnji televizora je nepromenjena ) tada se i poveca broj televizora koji su jednaki sa jednim automobilom.
Znaci sada je prometna vrednost:
1 automobil = 120 televizora

Poslednja izmena:
Jedini nacin na koji moze da se izrazi velicina verdnosti robe je PROMETNA VREDNOST ROBE...
-jedini nacin izrazavanja velicine vrednosti robe...

Roba cija se vrednost izrazava ima aktivnu ulogu i nalazi se u relationmv obliku-avtomobil, roba koja predstavlja samo nacin za izrazavanje vrednosti druge robe ima pasivnu ulogu i nalazi se u ekvivalentnom obliku-televizor...
i to 1avtomobil=100televizor, je prometna vrednost...
ja mislim da treba preko one formule produktivnosti, ali nisam sigurna...

Znaci, imamo jednakost 1 automobil = 100 televizora. Sad podjimo od samog koncepta prometne vrednosti, definiceje. Roba koja se nalazi na levoj strani jednakosti (automobil) ima AKTIVNU ulogu, i uvek se izrazava u jedinici, znaci na levoj strani uvek ce biti 1 komjuter, 1 bojler i slicno...A desnu stranu prilagodjavamo
Ovde je bilo lako jer je 1000 h = 1000 h...
Da li je sada jasnije ?

p.s. Popravio sam gresku u prethodnom postu

Back