Ekološka katastrofa u Ukrajini

Strigoi

Elita
Poruka
23.788
Posledica rata u Ukrajini je i ekološka katastrofa: 20000 hektara uništenih šuma,
Od poplavljenih ravnica Hersona, gde je uništenje brane Kakhovka u junu 2023. oslobodilo bujicu vode natopljenu industrijskim zagađivačima i poljoprivrednim hemikalijama, do izranjavljenih šuma Donbasa, gde je artiljerijska vatra pretvorila plodnu zemlju u mesečeve pejzaže, istraživači počinju da mapiraju obrise ekološke katastrofe kontinentalnih razmera.

U prvim ozbiljnim terenskim i satelitskim studijama, objavljenim u digitalnim međunarodnoim naučnim časopisima „Science of the Total Environment“ i „Land“, naučnici su dokumentovali alarmantne nivoe kontaminacije teškim metalima: olovo, cink, kadmijum i živa; u bombardovanim područjima u poređenju sa nebombardovanim. Zemlja, nekada žitnica Evrope, sada nosi hemijske otiske rata: ostatke eksploziva, izgorelo gorivo, skeletske ostatke uništenih mašina. Struktura tla se promenila; tekstura, mikrobni život, sam dah zemlje.

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/ekoloska-katastrofa-u-ukrajini/

Slične, i mnogo gore, posledice uzrokovali su Amerikanci u Vijetnamu.
Da li su razlozi za rat vredni ostavljanja opustošene zemlje generacijama koje dolaze?

Posledica rata u Ukrajini je i ekološka katastrofa: 20000 hektara uništenih šuma,
Od poplavljenih ravnica Hersona, gde je uništenje brane Kakhovka u junu 2023. oslobodilo bujicu vode natopljenu industrijskim zagađivačima i poljoprivrednim hemikalijama, do izranjavljenih šuma Donbasa, gde je artiljerijska vatra pretvorila plodnu zemlju u mesečeve pejzaže, istraživači počinju da mapiraju obrise ekološke katastrofe kontinentalnih razmera.

U prvim ozbiljnim terenskim i satelitskim studijama, objavljenim u digitalnim međunarodnoim naučnim časopisima „Science of the Total Environment“ i „Land“, naučnici su dokumentovali alarmantne nivoe kontaminacije teškim metalima: olovo, cink, kadmijum i živa; u bombardovanim područjima u poređenju sa nebombardovanim. Zemlja, nekada žitnica Evrope, sada nosi hemijske otiske rata: ostatke eksploziva, izgorelo gorivo, skeletske ostatke uništenih mašina. Struktura tla se promenila; tekstura, mikrobni život, sam dah zemlje.

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/ekoloska-katastrofa-u-ukrajini/

Slične, i mnogo gore, posledice uzrokovali su Amerikanci u Vijetnamu.
Da li su razlozi za rat vredni ostavljanja opustošene zemlje generacijama koje dolaze?
I onda, hoćeš li podržati Ukrajinu u nastojanju da se obrani od agresora?
Ili ćeš i dalje podržavati one koji ostavljaju opustošenu zemlju za generacije koje dolaze?

Irak je tamo negdje, daleko a opet tu, pa me nije bilo briga što se tamo dešava.
Srbiju nisam podržao jer sam smatrao da vam je to minimalna kazna za 90-te.
Ma śta mi napriča, zato što je Irak daleko nije te bilo briga što su USA and co pobili 50x više civila nego Rusi u Ukrajini. Ma pravi si humanista, nema dalje.
A da su Rusi i Putin pobili te ljude tamo, toliku decu, kmečao bi kao kukavac ovde na forumu mesecima. Znamo te

Što se tiče toga da je Srbija zaslužila to što joj se desilo, pa to isto tvrde Rusi za Ukrajinu, pobili su na hiljade i hiljade etničkih Rusa u Dombasu , pročitaj šta je aleja andjela tamo, zabranjivali ruski jezik, upadali u ruske crkve..

U čemu je onda problem? Bolje više ne piši ništa jer moral i principi su ti deficitarna roba.

Back