Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U smislu da imate love, i da ne morate da razmisljate niocemu. Ko taj tvoj ortak, dobio kola i nema potrebu da razmislja. Kad ga oderu majstori, nema veze, doci ce lova opet( a Hemi provodi dane trazeci pravog majstora :) )Kod nas kad kupujes polovna kola to su visemesecne pripreme, konsultacije sa svim i svakim, koji model, koji motor, cene odrzavanja, slabe tacke, potrosnja, lavlje kandze i ostalo. Na kraju odustanes jer jbg. skupo je to, treba odrzavati, udarice te neka budala na parkingu i sl... Svi znaju o konjskim snagama i prednostima i manama golfa i opela.
A vas bas briga za sve.
A i sefovi su mi ameri pa vidim kako rade, mozda ih zato ne volim, ko zna...

ma nije frka, ako moze tako da se tako da se zivi to je super, svaka cast ali u srbiji se sve svodi na racionalisanje i gledanje gde da se ustedi. ja imam (ne)srecu da volim americke automobile koji su nestali bas zbog toga sto su bili preskupi za obicnog coveka i danas kad kazem da hocu mustanga sa min 289 motorom ( 4,7 l ), ljudi misle da sam poludeo ali ja bi za taj auto dao i poslednju paru ( tako ce verovatno i da bude )

Pa standard je daleko drugaciji u SAD nego u Srbiji. Mislim, u Srbiji godisnje se proda 12,000 novih auta, u SAD preko 17 miliona. Srbija je puna polovnih auta; puna je i SAD, ali ne tolikoj meri jer ovde auti nisu toliko skupi. Uzmes novog Ford Focusa za $13,000, dobijes 0% kamate i mesecna rata ti je $200 na 60 meseci, sto je prakticno nista jer i da imas part-time posao u McDonalsu to mozes placati. Sto se tice cena odrzavanja - prve 3 godine je pod garancijom, a ljudi koji uzimaju nova auta uglavnom ih menjaju svakih 4-5 godina (ili cak ranije). Gorivo je jos uvek jeftino, jeste da je poskupilo u poslednje vreme, ali nista znacajno, ja mozda potrosim $30 vise mesecno sada nego pre 2 godine kada je bilo bas jeftino.

tacno tako. na primer, prosecan gradjanin EU potrosi mesecno 8-9 % svoje zarade na energente ( sve zajedno, ukljucujuci gorivo, struju i grejanje kuce ) dok ne smem ni da zamislim koliko bi procenata svoje plate trebao da da jedan srbin ako hoce samo pristojno da se vozi. po mojoj racunici treba da se da bar 50 % ili vise od prosecne plate samo na gorivo ako hoces da godisnje predjes 10 do 15 000 km sto nije nista ( ja prelazim duplo vise ). gde su onda ostali troskovi....

jomini:
Da se pohvalim, prvi put ove zime došao je do izražaja 4WD na Subaruu. Bilo je veoma veselo i zanimljivo...

Znam taj osecaj, sneg u proslosti nikad nisam voleo, a sada jedva cekam da padne da mogu koristiti 4x4. Pre 2-3 sedmice ovde u Milwaukee imali smo jaku sneznu oluju, a ja bas tu vece morao ici u skolu. I zavrsio cas oko 9 uvece, snega toliko napadalo da sam jedva dosao do pickupa. Upalim ga, probam sa 4x2 nece ni da mrdne iz mesta. Upalim u 4x4 LOW krene bez problema i vozio sam ga 4x4 LOW dok nisam izasao na ulicu. Onda sam ga ubacio u 4x4 HIGH i bez problema dosao kuci, kao i da nije bilo snega. Nijednom nije zaslajfao, nijednom nije zaneo u krivinama ... ma kao i da nije bilo snega.

pickup7qy.jpg

Subaru ne pravi dizele. Drže ljudi do sebe iako bi se isplatilo. Prave samo boxer benzinske motore iako su skuplji. Drže do sebe. I svi modeli su im sa permanentnim pogonom na sve točkove, 50%-50%. I ovde drže do sebe, iako ih to poskupljuje takođe.
Za japansko tržište mislim da ima poneki izuzetak, ali dizel ne.

Back