Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa isto kao što nekom iz V8 iz 5+ litara deluje impresivno 500ks. Čak i više. ono je jedan način da dođeš do snage, turbo. Ako nećeš tako, dodaš malo gvožđa, aluminijuma i dobiješ 100kg viška i koju stotinu ks... Jedno ili drugo. Ja radim onako, ti ovako....

hmmm, zaboravljas kako se ponasa turbo motor a kako atmosferski
turbo rupa, pritisak turbine, obrtaji i podrucje na kome se isporucuje snaga, pravljenje kompromisa izmedju ubrzanja i max brzine, limitatori......i slicne gluposti koje moras da uzmes u obzir ako zelis da budes brz dok atmosfeski motori to sve rade mnogo elegantnije, ubrzavaju linearnije i ponasaju se daleko prirodnije i predvidljivije i lakse se kontrolisu. Turbo nikad nisam voleo ( ali sam postovao ) i to iz mnogo, cak licnih razloga a davno sam rekao da su turbo automobili samo bilderi na stereoidima. Zbog toga, ricerske zujalice sa turbaljkama su samo naduvani plastikaneri. Prava, zdrava snaga se uvek izvlaci iz inzinjeringa, tehnoligije, materijala, zapremine i konfiguracije.

Turbo rupe su bolesti prošlosti. Kao i većina toga što si naveo. Sada je to daleko manje izraženo.
A ''prava i zdrava'' snaga iz kamionskog motora nije nikakvo znanje ni izazov. Tehnologija, materijali i ostalo su učinili svoje i na turbo motorima. Meni je lično svejedno na koji način se dođe do snage, pitanje je samo štako preferira ili voli.

turbo rupa je nestala tako sto su smislil varijablini pritisak, prvo malo posle pun pa se ne oseca prelaz ali i dalje izrazen udarac u ledja kad snaga krene ali ne dolazi vise od motora nego od pogonskih tockova, sve jedno....kad budes vozio neki V8, makar i "civilni" sve ce ti se samo kazati....

jomini:
Turbo rupe su bolesti prošlosti. Kao i većina toga što si naveo. Sada je to daleko manje izraženo.
A ''prava i zdrava'' snaga iz kamionskog motora nije nikakvo znanje ni izazov. Tehnologija, materijali i ostalo su učinili svoje i na turbo motorima. Meni je lično svejedno na koji način se dođe do snage, pitanje je samo štako preferira ili voli.

Znas kako se kaze - There is no replacement for displacement

Iz tog "kamionskog motora" kako si ga ti lepo opisao, uvek mozes izvuci jos vise snage. Iz I4 turbo motora je uglavnom izvuceno maksimum. Mozes izvuci jos snage ali ce ti trebati poprilicno $$$. Sa druge strane, uzmes Mustangov 4.6L V8 motor (fabricki 300 hp), ubacis supercharger i bez problema imas 450 hp auto za manje od $29,000.

Ona izreka je čisto vađenje, odnosno opravdanje da se ne zna, neće, ne može drugačije.
Kao kada bi poredio boksera od 90kg sa bokserom iz kategorije 50kg... Ovaj veliki, čak i da nije majstor, već prosečan sportista, uvek će prebiti onog duplo lakšeg sa maestralnom tehnikom, znanjem i iskustvom.
Ali kada pričaš o njima, kapu skidaš onom manjem-lakšem, zato što je MAJSTOR.

Sta bi bilo kad bi bilo.
Tako stalno slusam price "Kad bi Japanci pravili V8 oni bi izlacili *** hp, daleko vise nego Amerikanci". I eno izadje Toyota Land Cruiser sa 4.7L V8 motorom i ... 275 hp. I to su povecali snagu za 2006 godinu, prosle godine iz istog motora je izvlacila 235 hp.
A uostalom, ko moze jos Toyoti verovati sto se tice snage motora, mozda je ostalo 235 hp, a oni reklamiraju 275 hp da bi privukli kupce. Radili su istu stvar sa Camry pa me nebi zacudilo da urade istu stvar sa Land Cruiser.

To nema veze. To je globalna verzija priče da je Golf br1 u Srbiji jer je najprodavaniji i najmasovniji posle Zastave. Pa ti potraži logiku.

I nisam dodao - najlepši!

Forester_Home_Page_02.jpg

Back