egzistencijalna istina

covek je najjadnije i najbesmislenije bice na svetu. Sopsoban za razne divne stvari, za umetnost, ljubav, stvaralastvo, a osudjen na besmislenu kratku egzistenciju koja svojom kratkocom i konacnoscu prosto negira smisao bilo kog dela
Uzmimo za primer Da Vinčija, Teslu, Dostojevskog, Van Goga,..
i izjavu gore pomenutog, o negiranju smisla njihovih dela.
I ja vidim smisao da je u ovakvim temama besmisleno diskutovati.

Ovo si prepisao od @tamara blagojevic
Ne vazi se :rtfm:
nisam, zapravo sam ja nju podučavao o tome od malih nogu :kafaz: zato je i izrasla u onako inteligentnu i prezgodnu nihilističnu curu :zaljubljena:

Uzmimo za primer Da Vinčija, Teslu, Dostojevskog, Van Goga,..
i izjavu gore pomenutog, o negiranju smisla njihovih dela.
I ja vidim smisao da je u ovakvim temama besmisleno diskutovati.
to što je neko umetničko delo ''lepo'' neznači da to ima smisao poštovani plinte
ništa nikad nema nikakvog smisla,budući da ćemo svi umreti,život nema smisla :ne:

Ali upravo ta svesnost o kratkoći i fragilnosti daje težinu svakom trenutku. Ljubav je možda kratkotrajna, ali nije manje stvarna. Umetnost možda ne traje večito, ali postoji sada, u ovom trenutku – i može nekoga dotaknuti i promeniti.
Možda je čovek "najjladnije" biće upravo zato što zna za sve to – i ipak bira da voli, piše, sanja, čak i kad zna da će sve jednom nestati. Čime pokazuje svoju snagu i dostojanstvo. ;)

covek je najjadnije i najbesmislenije bice na svetu. Sopsoban za razne divne stvari, za umetnost, ljubav, stvaralastvo, a osudjen na besmislenu kratku egzistenciju koja svojom kratkocom i konacnoscu prosto negira smisao bilo kog dela
Zavisi od ugla gledanja. "Pametnom čoveku je gotovo sve smešno; mudrome - gotovo ništa" - Gete

Ali upravo ta svesnost o kratkoći i fragilnosti daje težinu svakom trenutku. Ljubav je možda kratkotrajna, ali nije manje stvarna. Umetnost možda ne traje večito, ali postoji sada, u ovom trenutku – i može nekoga dotaknuti i promeniti.
Možda je čovek "najjladnije" biće upravo zato što zna za sve to – i ipak bira da voli, piše, sanja, čak i kad zna da će sve jednom nestati. Čime pokazuje svoju snagu i dostojanstvo. ;)
netoćno! daje težinu možda (jedno 2 ipo kile-3 max) ali ne i smisao štovani ibrahime..
ne nego pokazuje iluziju i samozavaravanjo u čemue ljucka vrsta šanpijon

smečna mi je reč poštovani juguze inače vam je super tok misli
smešna*
ok ali nevidim zašto jer je naj običnija i naj normalnija moguca rec haha kapiras,ko kad bih ti bile smešne reči tipa ''stolica'' ili ''zid'' ili ''stefan'' :hahaha1: ali dobro neljutim se
btw ne negira smisao, ta dela ostaju i nakon sto on prestane da postoi
neostaju,i ona propadnu kad tad zaboga miloga!
Zavisi od ugla gledanja. "Pametnom čoveku je gotovo sve smešno; mudrome - gotovo ništa" - Gete
upravo tako,sve zavisi od trougla gledanja i perspektive.
jasam istovremeto i ovaj prvi i ovaj drugi,mada više ovaj prvi,a manje drugi a više prvi

Život kao duga agonija i staza do smrti samo je drugacija formulacija demonske dijalektike života, zbog koje on radja oblike da bi ih u iracionalnom i imanentnom stvaralackom nagonu uništio… Pošto ni u Nicemu, ni u Bicu nema spasa: Neka se ovaj svet, zajedno sa njegovim vecnim zakonima, pretvori u prah i pepeo!

Back