A evo kako se kotiraju EFT istraživanja...
Oni koji zagovaraju novu teoriju, novi metod, na njima je teret dokazivanja i "ubeđivanja" putem studija. Naučne zajednice ili klijent nije dužan da opovrgava (mada može ako ga ne mrzi ili ima interes), već postavljač da ih ubedi da prihvate njihov proizvod (psihoterpijski metod). Organizacije (klijenti) ocenjuju kvalitet studija i odlučuju da li će prihvatiti i pritom ne moraju da "opovrgavaju" nekim drugim studijama, na čemu ti insistiraš. Znači, prosto ne prihvate jer nisu zadovoljni kvalitetom studija, kao što nisu bili zadovoljni EFT studijama.
U tački 2, kriterijumi "nezavisna istraživanja" i "kvalitet studija", ti je odgovor na drugu alternativu tvog sugestivnog pitanja - da, baš to- nameštena su.
A što se tiče prve alternative, da li su istraživanja opovrgla efikasnost EFT
Da li su studije opovrgle da su cigarete efikasno srestvo za smirenje - Nisu.
A zašto ih onda ne preporučuju kao psihoterapiju, šta misliš
Zato što postoje štetne implikacije koje prevazilaze korist od kratkotrajnog umirujućeg dejstva.
Te implikacije sam u više poruka navela, ali ti i dalje insistiraš na istom pitanju koje još i posle navoda o kvalitetu studija prelazi u manipulativno pitanje (postavljač ignoriše kontekst i šteluje pitanje da bi izvukao odgovor koji mu odgovara).
Pri svemu tome niti referišeš na studije koje potvrđuju efikasnost, niti bar izvor gde si pročitala da je rečeno da "brdo studija pokazuje efikasnost", što je neozbiljno. Onda iz te pozicije insistiraš na pitanju ili-ili. To ne ide tako
Odlučila sam se: ja pišem o činjenicama a ko hoće neka tapka, šta me se tiče