EFT tapkanje

ali recimo ako ste uznemireni , nervozni i sl. tapka se grudni koš malo iznad grudi na sredini
Sem lokacija koje zavise od uzroka- koliko se secam tapkao sam po tri puta na jednom mestu zatim tri puta na drugom zatim tri puta na trecem… i usput se ponavljaju neke recenice, uglavnom mislim da je jedna od poenti bila i ritmicnost u procesu, tako da je meni to delovalo pomalo kao neka vrsta mantre, no mene je tada interesovala hipnoza i rad oko toga, ovo je bila tehnika koju mi je usput demonstrirao lik koji je bio kvalifikovan i imao licencu i za niz drugih stvari od NHS-a, (drzavna zdravstvena sluzba u Britaniji), tako da mislim da stvar nije obicna glupost, sto se tice privlacenja novca- tu sam vec poprilicno skeptican.

Poenta EFT-a je da promenimo reakciju našeg nervnog sistema na neke teme. Npr. ja radim sad za novac, ako imaš gledište da je novac loš ili da ga ne zaslužuješ ova tehnika bi trebalo da ti promeni to kako se osećaš po pitanju novca. Nije priča o zakonu privlačenja itd već o unutrašnjim promenama.

Npr. ja radim sad za novac, ako imaš gledište da je novac loš ili da ga ne zaslužuješ ova tehnika bi trebalo da ti promeni to kako se osećaš po pitanju novca.
Sto se novca tice, cini mi se da bi bilo bolje da zavrsis kurs za vodoinstalatera ili molera,
kao sto rece Morgan Hounsel u vezi novca, jednostavna forumula je: 1. Ne budi u dugovima 2. Zaradjuj vise nego sto trosis 3. Ulozi visak novca u neke investicije (deonice ili nesto drugo)
Zvuci mozda bezveze, no koliko ljudi ulaze u deonice ili slicno?
Ako neko misli da ne zasluzuje novac to je obicno problem oko samopostovanja (self esteem), a za to su potrebni "dubinski radovi", samo tapkanje nije imalo nikakve veze s novcem, barem ne pre 15-20 godina, vecina tih sto promovisu zaradu novca na takvim tehnikama su doslido novca upravo zahvaljujuci tome sto su prodali svoje price.

kao sto rece Morgan Hounsel u vezi novca, jednostavna forumula je: 1. Ne budi u dugovima 2. Zaradjuj vise nego sto trosis 3. Ulozi visak novca u neke investicije (deonice ili nesto drugo)

Ta formula ne može da zaživi u Srbiji. Možda 5 ili 10 procenata može da koristi tu formulu.

Mnogo je ljudi siromašno i na ivici siromaštva. To može da se primeti svuda, ali najviše u prodavnicama. Neću da pišem šta mi se nedavno dogodilo u prodavnici, jer ovo nije tema na potforumu Ekonomija.

Ta formula ne može da zaživi u Srbiji. Možda 5 ili 10 procenata može da koristi tu formulu.
Ima dosta zanimanja koji su trazeni, a koji donose dobru zaradu- razni zanati, no uglavnom vecina ne zeli da se bavi time, no uglavnom se slazem jer npr i u ulaganja u deonice treba dosta vremena da bi se zaista zaradilo.
S moje tacke gledista, mislim da je vecina ljudi opcinjena- hocu sada i hocu sve, sto u vecini slucajeva nije realno- treba imati neku ideju i sposobnosti da bi se zaradile velike pare, no opet postavlja se i niz drugih pitanja: da li je u pitanju zelja za novcem ili sigurnost ili status ili slava ili lagodan zivot?
Za vecinu od ovih stvari nije potrebno imati mnogo novca, takodje iako novac itekako pomaze i olaksava stvari nije garant srece, jako mnogo bogatih ljudi uopste nije sretno, sreca sama po sebi nije cilj vec nuspojava kad se mnoge druge strani poklapaju, mnogi ljudi s dobrim finansijama uopste nisu sretni.

Poslednja izmena:
Dosta studija potvrđuju efikasnost, može se reći da je naučno dokazana.

Nemam lično iskustvo, ne znam mnogo o tome sem da se tapkaju određene tačke uz afirmacije. Znam da se ona tačka na grudnoj kosti tapka/lupka (i) za jačanje imuniteta.

Dosta studija potvrđuju efikasnost, može se reći da je naučno dokazana.

Nemam lično iskustvo, ne znam mnogo o tome sem da se tapkaju određene tačke uz afirmacije. Znam da se ona tačka na grudnoj kosti tapka/lupka (i) za jačanje imunitet
Efikasnost kao bacanje pasijansa ili horoskop. Ili bela magija

Pa kad nam mag skine mađije, odmah se osećamo bolje :mrgreen:

To reci onima koji su studije radili, ja samo prenosim šta sam čitala i videla

Dobro, ja ću se pozabaviti time. Tj. ne baš ja, nego naš vredni drugar, ja ću mu dati zahteve.

Da li postoje studije koje dokazuju efikasnost ovog metoda?
Da — postoje brojne studije koje su ispitivale efikasnost EFT / tapkanja (Emotional Freedom Techniques). Ali važno je da se pogleda kvalitet tih studija, koliko su snažni dokazi, i u kojim kontekstima. Evo pregleda nekih ključnih nalaza:

🔍 Ključne studije i meta-analize​

Problem / DoménaŠta je studija radilaRezultatiOgraničenja
PTSP (posttraumatski stresni poremećaj)Meta-analiza RCT studija koje upoređuju EFT sa kontrolama (npr. cek lista, obična nega) (PubMed)Pronađena velika efektna veličina u smanjenju simptoma PTSP-a. EFT je, u nekim slučajevima, davala rezultate slične drugim terapijama poput CBT i EMDR (PubMed)Studije često male, kontrolne grupe ponekad nisu aktivne (primaju minimalne intervencije), mogućnost pristrasnosti u izveštavanju (self-report), nedostatak dugoročnih praćenja za sve ispitanike.
DepresijaMeta-analiza 18 RCT studija za depresivne simptome (OUCI)EFT značajno smanjuje depresivne simptome; efekat je bio prilično velik (effect size ~1.2–1.3 u nekim analizama) (PubMed)Još uvek nejasno koliko su ti efekti stabilni na duže staze; heterogenost protokola (različit broj sesija, različiti način vođenja EFT, različite populacije).
AnksioznostSistematski pregled i meta-analize RCT-ova u populacijama sa anksioznošću (PubMed)EFT pokazuje značajno smanjenje simptoma anksioznosti u odnosu na neintervenciju; u nekim studijama sličan efekat kao kod relaksacijskih metoda; u studijama gde je EFT upoređivan sa CBT — često nijedna metoda nije značajno bolja od druge (Liebert Publishing)Limitacije uključuju samoprocenu (self-report), moguće placebo efekte, razlike u kvalitetu vođenja terapije, nedostatak slepih protokola (ni terapeuta ni klijenta) u većini studija.
Simptomi kod pacijenata s melanomom / preživeli od rakaRCT koji je uporedio grupni EFT, individualni EFT i kontrolnu grupu (ček-listu) kod ljudi koji su preživeli melanom, merili stanja zabrinutosti, dobrobiti i percepcije povratka bolesti (PubMed)Prikazuju se poboljšanja u dobrobiti i razumevanju prevencije, smanjenje subjektivnog stresa između sesija; veliki procenat učesnika je izvestio pozitivne promene (PubMed)Efekti nisu važili za sve iskazane stavke (ne za sve mere zabrinutosti, povratka bolesti), praćenje kratko, broj učesnika relativno mali.

⚠️ Kritički faktori / šta treba uzeti u obzir​

• Metodološki kvalitet: mnoge studije imaju ograničenja — nejasne kontrole, neaktivne kontrole, samoprocene, mali uzorci, moguće pristrasnosti.

• Placebo učinak / nespecifični faktori: deo efekata može biti zbog pažnje terapeuta, očekivanja da će metoda da pomogne, relaksacije, društvene podrške, a ne specifično tapkanja.

• Heterogenost protokola: varira koliko se tapka, na kojim tačkama, koliko sesija, koliko dugo traje program, individualno vs. grupno vođenje, itd. To otežava generalizaciju.

• Dugoročni efekti: relativno malo podataka o tome da li su efekti trajni jer mnoge studije imaju kratkoročno praćenje (npr. nekoliko nedelja do par meseci).

✅ Zaključak​

• Da — postoji značajan broj studija koje pokazuju da EFT ima uticaja na smanjenje simptoma PTSP-a, depresije i anksioznosti, u određenim uslovima.

• Ali, ti dokazi nisu dovoljno snažni da se EFT smatra zlatnim standardom psihoterapije. Više i bolje dizajniranih studija je potrebno — naročito sa većim uzorcima, objektivnim merenjima (ne samo samoprocene), aktivnim kontrolama, slepim evaluacijama i dugoročnim praćenjem.

Ako želiš, mogu da pretresem najnovije studije iz 2025. da vidim da li je status EFT promenjen — da li je postao bliži prihvaćenim terapijama?
Evo sažetka najnovijih nalaza (2023–2025) o efikasnosti EFT / tapkanja, sa ključnim izvorima i kratkom kritičkom ocenom.

1. Postoje brojne RCT studije i meta-analize koje pokazuju pozitivan efekat EFT-a na simptome PTSP-a, anksioznosti i depresije — nekoliko sistematskih pregleda i meta-analiza iz 2023–2025 zaključilo je da EFT smanjuje simptome u odnosu na neintervenciju i da ponekad daje slične kratkoročne rezultate kao druge terapije. Frontiers+2PubMed+2
  2. Nekoliko novih RCT-ova (2024–2025) pokazalo je korist EFT-a u specifičnim grupama (npr. preživeli raka, pacijenti sa zabrinutošću/anticipatornim tugovanjem, korisnici sa anksioznim simptomima). Ti radovi često prijavljuju statistički značajno smanjenje simptoma nakon EFT intervencija. Lippincott Journals+1
  3. Međutim — ozbiljne metodološke rezerve ostaju: mnoge studije su male, koriste samoprocenu (self-report), imaju heterogen protokol (različit broj i oblik sesija), često nemaju aktivnu kontrolnu grupu ili slepo ocenjivanje, a deo publikacija je finansiran ili promovisan od strane EFT zagovornika. Zato ukupni kvalitet dokaza nije visok kao za terapije koje su „zlatni standard“ (npr. KBT za anksioznost). PMC+1
  4. Konsenzus u literaturi (kratko): dok postoje podaci koji sugerišu da EFT može da bude efikasan za kratkoročno smanjenje stresa, anksioznosti i simptoma PTSP, većina stručnjaka zahteva veće, bolje dizajnirane, nezavisno finansirane RCT-ove i duža praćenja pre nego što EFT postane opštepriznata, evidence-based terapija. PubMed+1
  5. Praktična implikacija: ako neko želi da isproba EFT — može pomoći kao dodatna tehnika relaksacije/kratkoročne intervencije (uz obazrivost). Za ozbiljne poremećaje (teški PTSP, teška depresija) preporučuje se korišćenje ili prvo konsultovanje s terapijama sa jačim dokazima (KBT, EMDR, psihodinamski pristupi) i kliničkim stručnjakom. PubMed+1

Znači kadija finansira "istraživanja", kadija "tumači" i promoviše "pozitivne" rezultate kroz medije, kadija posle uzima lovu od naivnih

Toliko je ozbiljan ovaj metod da terapijska seansa sa komšinicom Micom bajalicom daje efikasnije rezultate :zcepanje:

Umetna inteligencija je smece, cesto daje pogresne odgovore, a i odgovori zavise od toga kako postavis pitanje- preformulisi pitanje i dobiti ces totalno drugaciji odgovor, AI ne moze zameniti istrazivacki rad, barem ne jos uvek. Moze biti korisna u nekim stvarima, ali je njena upotrebljivost jos uvek ogranicena.

Poslednja izmena:
U nemanju konkretnih referenci podržavalaca ovog metoda, AI je dobar početni informator. Naravno, operator mora da postavlja pitanja u neutralnom tonu, čak i da naglasi potrebu za nepristrasnim analizama, što je on, operator (tj. ja) i učinio.

Ali ne mora AI da potvrdi očiglednu kvazipsihologiju, on samo rečito sistematizuje.

Naravno da akademska zajednica ovo zamajavanje neće ni da prihvati kao ozbiljno. Nijedan ozbiljan stručnjak iz oblasti psihologije i psihijatrije neće prihvati nešto što dovodi ljude u zabludu, a pre svega neće da ruši svoj kredibilitet, u ovom slučaju da se blamira.

Da vidimo koje su štetna dejstva (ovo i ja znam da se razumemo, tj. svako ko malo pažljivije promisli pre nego što se prihvati nečeg što mu deluje lepo i podržavajuće. Doduše, ne padne mi sve u cugu na pamet)
Iako tapkanje (EFT) na prvi pogled deluje bezopasno, jer „samo se kuca po licu i govori nešto pozitivno“, postoje realne štetne implikacije, naročito kada se koristi umesto naučno potvrđenih terapija ili u rukama nestručnih ljudi.
Evo detaljno:

⚠️ 1. Odlaganje ili izbegavanje stručne pomoći

Ljudi sa ozbiljnim problemima (depresija, trauma, PTSP, opsesivno-kompulzivni poremećaj) mogu poverovati da im „tapkanje“ može pomoći bez psihoterapije, lekova ili lekara.
➡️ Time odlažu pravo lečenje, dok se stanje pogoršava.
➡️ Kod PTSP-a, na primer, neobrađene traume mogu se produbiti ako se „aktiviraju“ kroz površne tehnike bez zaštite stručnjaka.
Protivnici farmakoterapije će reći Ma da, farmakomafija bi samo da uzme pare.
Ok, neka bude da problem ne zahteva farmakolečenje, ali ozbiljna individualna, prilagođena psihoterapija je nekada preko portebna i ovo mantranje samo odlaže pravu pomoć

Ja sam praktikovao i praktikujem povremeno. Iz ličnog iskustva radi. Nema toliko veze sa psihologijom vec sa tradicionalnom kineskom medicinom i teorijom meridijana i protoka energije.
Prvo, treba razdvojiti originalnu EFT tehniku, onako kako ju je koncipirao osnivač Gary Craig od gomile varijacija koje postoje na internetu i često se naplaćuju.
Originalni EFT nema veze sa kojekakvim afirmacijama niti se bazira na tome. Suština EFT je obratna. Tj. prvo se dovodimo u stanje da izazovemo negativnu emociju. Znači, ili se stvarno izlažemo situaciji ili zamišljamo situaciju koja koja nam stvara problematicnu emociju i uspostavlja se tok energije kroz meridijane koji izaziva tu emociju. Tapkanjem po odredjenim tačkama u telu razbijamo energetske blokade i uspostavlja se normalan energetski tok.
Znači, ne pozitivne misli, afirmacije, molitve i ko zna šta sve.
EFT teorija kaže da su traume u ranijem životu izazvali blokove u protoku energije kroz meridijane i to nam izaziva emotivne i fizičke probleme. EFT tehnika radi na razbijanju tih blokada.
EFT je besplatna tehnika i Gary Craig zahteva da bude besplatna. Imate ceo besplatan tutorial na netu koji je sam osnivač napravio.

Znači kadija finansira "istraživanja", kadija "tumači" i promoviše "pozitivne" rezultate kroz medije, kadija posle uzima lovu od naivnih

Toliko je ozbiljan ovaj metod da terapijska seansa sa komšinicom Micom bajalicom daje efikasnije rezultate :zcepanje:
Pročitala sam sve (i pre toga se informisala isključivo iz zvaničnih izvora) i ne vidim odakle ti ovaj zaključak.

Ja sam praktikovao i praktikujem povremeno. Iz ličnog iskustva radi. Nema toliko veze sa psihologijom vec sa tradicionalnom kineskom medicinom i teorijom meridijana i protoka energije.
Prvo, treba razdvojiti originalnu EFT tehniku, onako kako ju je koncipirao osnivač Gary Craig od gomile varijacija koje postoje na internetu i često se naplaćuju.
Originalni EFT nema veze sa kojekakvim afirmacijama niti se bazira na tome. Suština EFT je obratna. Tj. prvo se dovodimo u stanje da izazovemo negativnu emociju. Znači, ili se stvarno izlažemo situaciji ili zamišljamo situaciju koja koja nam stvara problematicnu emociju i uspostavlja se tok energije kroz meridijane koji izaziva tu emociju. Tapkanjem po odredjenim tačkama u telu razbijamo energetske blokade i uspostavlja se normalan energetski tok.
Znači, ne pozitivne misli, afirmacije, molitve i ko zna šta sve.
EFT teorija kaže da su traume u ranijem životu izazvali blokove u protoku energije kroz meridijane i to nam izaziva emotivne i fizičke probleme. EFT tehnika radi na razbijanju tih blokada.
EFT je besplatna tehnika i Gary Craig zahteva da bude besplatna. Imate ceo besplatan tutorial na netu koji je sam osnivač napravio.
Hvala ti puno na ovome, nisam imao pojma šta je originalna tehnika. Znao sam jedino da se zasniva na meridijanama i akupresurnim tačkama.
Evo nekih linkova:
https://eftinternational.org/discover-eft-tapping/eft-resources/

nadam se da je to to.

Zanimljivo da Craig zapravi koristi malo drugačije tačke od ovih koje sam viđao u par videa. Koristiću svakako njegove.

Evo recimo video jedne simpatične Britanke koju rado poslušam:

Back