EES - ipak veći problem od najavljenog

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.820
U najavi za EES trebalo je da osim sigurnosti šengenske zone što je razumljivo, trebalo je da i ostalim turistima (pošto se odnosi na apsolutno sve države sveta van šengena i EU) ovo olakša ulazak nakon prve registracije.
Znači plan je bio da se uzmi otisci i slika a da se svaki sledeći put samo skenira pasoš pri ulasku, kada ljudi ubace u bazu, pošto valjda otisci prstiju se ne menjaju.
Tako da je ne malo iznenađenje nastalo kada su krenuli da rade istu proceduru i pri izlasku iz EU.

A onda, večeras u razgovoru sa mađarskom službenicom dok smo čekali da nekim ljudima ispred završe proceduru, saznajemo da ovo nije neko uhodavanje ili nego novo uputstvo koje su dobili i koje je tu da ostane i koje umesto olakšavanja prelaska granice sada isto komplikuje višestruko.

Otisci prstiju i fotografisanje će se vršiti pri svakom ulasku i pri svakom izlasku, nebitno koliko ste puta već prošli tu proceduru.

Danas nije bio problem, ali jeste bio kad su se vraćali posle praznika, a tek sledi haos za božićne praznike a tek leto ne treba pominjati.

Preporuka definitivno da u Grčki na leto, ili sad za novu godinu u gradove Evrope nikako ne idete autobusom, kolima ako baš mora, a da se ipak kada god je moguće isprsite za avion.
Ima se pasoska kontrola I u Eu imao Sam je prilikom prelaska iz Ceske u njemacku odma se odvajaju sa strane nase tablice takodjer u svicarsku prilikom voznje iz Miluza za Bazel odmah se odvaja I gleda Nas pasos

Kakvo olasksavanje cilj je da odvrate gradjane treceg sveta
Cilj im je navodno da spreče zloupotrebu nekih koji su prekoračivali vreme tako što su često menjali pasoše, tj radnici na crno.
Naravno sve je to glupost, jer se evidencija svakako vodila elektronski.
Takođe ako sam dobro razumeo, cilj im je da preko ovog sistema u dogledno vreme izbace upotrebu passoša i da biometrijski podaci postanu zamena.

Birokratsko iživljavanje.

A
Cilj im je navodno da spreče zloupotrebu nekih koji su prekoračivali vreme tako što su često menjali pasoše, tj radnici na crno.
Naravno sve je to glupost, jer se evidencija svakako vodila elektronski.
Takođe ako sam dobro razumeo, cilj im je da preko ovog sistema u dogledno vreme izbace upotrebu passoša i da biometrijski podaci postanu zamena.

Birokratsko iživljavanje.
A sto su bili cesi uveli kontrolu na Lanzhot neko vrijeme bile kolone malo malo pa dune birokrstama otezavati Raji da putuje

Ima se pasoska kontrola I u Eu imao Sam je prilikom prelaska iz Ceske u njemacku odma se odvajaju sa strane nase tablice takodjer u svicarsku prilikom voznje iz Miluza za Bazel odmah se odvaja I gleda Nas pasos
Nemam to iskustvo, mene su propuštali uvek bez gledanja, i iz Mađarske u Austriju/evo prekjuče opet prošao), i iz Češke u Nemačku, i iz Cro u Slo pa i iz Hun u slo, niti bilo gde tipa Slovačka, Češka.

Mislim da je to random.
Jedino ako voziš kombi, onda je skoro garantovano ali viđao sam i mađarske,češke,austrijske.... tablice da izdvajaju.

I naši to rade recimo kod naplatne rampe u Subotici.

Nemam to iskustvo, mene su propuštali uvek bez gledanja, i iz Mažarske u Austriju)evo prekjuče opet prošao), i iz Češke u Nemačku, i iz Cro u Slo pa i iz Hun u slo, niti bilo gde tipa Slovačka, Češka.

Mislim da je to random.
Jedino ako voziš kombi, onda je skoro garantovano ali viđao sam i mađarske,češke,austrijske.... tablice da izdvajaju.

I naši to rade recimo kod naplatne rampe u Subotici.
A mene su I u voz pregledali iz Malme u Copenhagen odma slikali pasos I provjera neka I pitanja...I kad silazis sa broda cesto carina Svedska odvaja sa strane...generalno ovo sa cekanjem na našim granicama je izivljavanje

Back