„E, nosite se i jedni i drugi“: Šta je Nenad Jezdić govorio o studentskim protestima

Spomenik neznanom junaku je za sva vremena.
Spomenici neznanom junaku su podizani svuda poginulima u prvom svetskom ratu. I nije generalno srpska ideja već je sa zapada. U Srbiji su ti spomenici podizani u čast junaka koji nikada nisu identifikovani. To se radilo prvo u Britaniji pa zatim i u ostalim zemljama saveznicima iz Prvog svetskog rata. Bolje se informiši i pročitaj nekad nešto jer to je stvar opšte kulture.

Rekoh to nije tema.
Ni ti famozni bunari, vec reci da ne treba da bude nemira i dece po ulicama.

Неће смети на 'децу' као досад што смео није

јер зна да му је то само блиц крај .

Видео је на мартовске иде шта је народа који би све те

који на 'децу' крену појео

Зато су и та паметна 'деца' ..рекла.. 'Наше је до 19 и 30 '

Нико ти незна међутим шта ће бити првога новембра

Причао бунаримај епричатих 'поштених' који су све 'легално' .... Сви ти ситни 'легалисти' су уствари ситне рибе

које су покупиле шта је попадало са столова великих ајкула ... све су то само сенке у сенкама

Spomenici neznanom junaku su podizani svuda poginulima u prvom svetskom ratu. I nije generalno srpska ideja već je sa zapada. U Srbiji su ti spomenici podizani u čast junaka koji nikada nisu identifikovani. To se radilo prvo u Britaniji pa zatim i u ostalim zemljama saveznicima iz Prvog svetskog rata. Bolje se informiši i pročitaj nekad nešto jer to je stvar opšte kulture.

Istoriografija je nesto drugo.
Ovde je rec o etici.
Slava neznanim junacima.

Istoriografija je nesto drugo.
Ovde je rec o etici.
Slava neznanim junacima.
Etika nalaže da se napomene kome pripada zasluga i slava. Spomenici neznanim junacima su dizani kod nas u čast palih boraca iz prvog svetskog rata. Ne može njihova slava da se deli sa partizanima, jna budaletinama iz devedesetih i sa paravojnim oslobodiocima bele tehnike. Etika nalaže da se stvari konkretno napomenu i da se ne mešaju babe i žabe. Istoriografija kao nauka je vrlo uskoro povezana sa etikom i ne trpi nikakva razvodnjavanja činjenica.

Postoji autoritativan režim, a odjednom imamo i drugu stranu koja, identičnim principom vođena, traži od nas podršku i odjednom smo prinuđeni svi da se izjašnjavamo i prisiljavaju nas na nekakav referendumski koncept ‘za ili protiv’ iliti ‘ko misli drugačije nije naš’. E, nosite se i jedni i drugi.
Po mom misljenju dobro je rekao, narocito ovaj deo.
Ovo jednoumlje ili-ili je stvarno preslo granicu, ako neko ne ponavlja kao papagaj jedno te isto ili postavi nezgodno pitanje- odmah ga svi pljuju.

Etika nalaže da se napomene kome pripada zasluga i slava. Spomenici neznanim junacima su dizani kod nas u čast palih boraca iz prvog svetskog rata. Ne može njihova slava da se deli sa partizanima, jna budaletinama iz devedesetih i sa paravojnim oslobodiocima bele tehnike. Etika nalaže da se stvari konkretno napomenu i da se ne mešaju babe i žabe. Istoriografija kao nauka je vrlo uskoro povezana sa etikom i ne trpi nikakva razvodnjavanja činjenica.
Kada kazem Neznani junak,zaista tako i mislim.
Neznani junak - neznanac cija su dela uzvisena.

Nije bitno šta ti misliš nego kome su pomenuti spomenici podizani. Pročitaj istorijat o spomenicima i grobovima neznanim junacima i videćeš kome su dizani i posle kojih ratova.
Neka su.
Svako vreme ima svoje neznane junake i taj spomen treba da bude u nama.
Ako nije u nama, dzaba sto je sagradjen.

Po mom misljenju dobro je rekao, narocito ovaj deo.
Ovo jednoumlje ili-ili je stvarno preslo granicu, ako neko ne ponavlja kao papagaj jedno te isto ili postavi nezgodno pitanje- odmah ga svi pljuju.
To možda možeš ti da kažeš

Ali ne može jezdić

Jer on za tu svoju "neutralnost"

Dobija pare od žva-la-vog

Mislim može i on to da kaže

Ali on je onda neutralni ćaci

Што се тиче Британије, свако њихово село има споменик славним мртвим из Првог Рата.

Међутим сасвим добронамерно хео бих да кажем да нису безимени. Знају им се имена, чинови, често и дан смрти, и поименце су помињани. Потрудили су се да ти људи имају име, нешто што ми никад нисмо ни покушали. Постоји и ценотаф свима, класичан празан гроб пред којим се полажу венци на дан победе, али енглески мртви обично нису безимени.

02-inscription-1.jpg

Што се тиче Британије, свако њихово село има споменик славним мртвим из Првог Рата.

Међутим сасвим добронамерно хео бих да кажем да нису безимени. Знају им се имена, чинови, често и дан смрти, и поименце су помињани. Потрудили су се да ти људи имају име, нешто што ми никад нисмо ни покушали. Постоји и ценотаф свима, класичан празан гроб пред којим се полажу венци на дан победе, али енглески мртви обично нису безимени.

Pogledajte prilog 1796426
Da. Nisu svi bezimeni i Britanci su imenom I prezimenom sve svoje mrtve i nestale napomenuli. Medjutim zbog mnogo neidentifikovanih nastao je koncept spomenika neznanom junaku. Prvi takav je u vestminsteru. Bukvalno položeni ostaci poginulog vojnika čiji identitet nije utvrđen. To je bio način odavanja počasti i žaljenja za onima kojima se ne zna tačno mesto počinka.

To možda možeš ti da kažeš
Ali ne može jezdić
Jer on za tu svoju "neutralnost"
Dobija pare od žva-la-vog
Mislim može i on to da kaže
Ali on je onda neutralni ćaci
Ovakvo razmisljanje je i dovelo do tolikog nivoa korupcije- jer se slepo veruje vladajucoj bagri, medjutim ako i druga strana ocekuje slepo verovanje i bezrezervnu podrsku onda ce se i ta prica zavrsiti isto.
Taj tribalizam je postala posast svuda, i na zapadu je podela izmedju levice i desnice postala toliko besmislena da sam prestao da pratim politiku- odjednom svi levicari podrzavaju Palestinu, a desnicari Izrael- no kakve to uopste ima veze s levicom i desnicom i politickim i ekonomskim uredjenjem?

Ovakvo razmisljanje je i dovelo do tolikog nivoa korupcije- jer se slepo veruje vladajucoj bagri, medjutim ako i druga strana ocekuje slepo verovanje i bezrezervnu podrsku onda ce se i ta prica zavrsiti isto.
Taj tribalizam je postala posast svuda, i na zapadu je podela izmedju levice i desnice postala toliko besmislena da sam prestao da pratim politiku- odjednom svi levicari podrzavaju Palestinu, a desnicari Izrael- no kakve to uopste ima veze s levicom i desnicom i politickim i ekonomskim uredjenjem?
Biti savremeni levičar je teška mentalna bolest. Najveća bolest mi je kad vidim zastavu Palestine na gej paradi. Mislim ono bukvalno bi bili kamenovani u toj Palestini da pokušaju da organizuju gej paradu. Nisu svi protivnici levice desničari, niti su konzervativni ljudi svi desničari i nekakvi nacisti. Zamisli prosečnog zapadnog levičara da živi u islamskoj zemlji? Ne možeš zato što bi isti tamo bili pobijeni brzo.

E noste se i jedni o drugi, ali se pederikos rukovao sa Vucicem, ali mu onda nije rekao
Pre nekoliko godina se rukovao sa AV,
covek je bio angazovan kao glumac, kakve veze on ima s politikom?
Vecina ljudi ukljucujuci i ovde na forumu nije imala pojma o nivou korupcije.
Sad ce ispasti da i oni koji su isli u osnovnu skolu s Vucicem trebaju biti ostrigovani,
totalno preterujete.

Nabacili su priču da ako ne guraš đubre ulicom, ne pretiš ne želiš smrt nikom moraš biti sns.Dobro došla, sedi udobno se smesti.
Ту причу нису набацили студенти, већ (лажна) опозиција која би да искористи студенте како би постали калифи уместо калифа.

Ту причу нису набацили студенти, већ (лажна) опозиција која би да искористи студенте како би постали калифи уместо калифа.
Ovde se dobro primila priča. Čast retkim izuzecima među kojima si i ti.

Тоталитаристички испрдци, попут СНС жгадије и "студентске" бесловесне масе, имају исти систем деловања и етикетирања.
Ко год мисли својом главом, за једне је ,,ћаци", за друге ,,непријатељ државе".
Када спомињемо ,,народ" у политичким расправама, ваљало би дефинисати шта подразумевамо под тим појмом, да ли физичку групу неповезаних људи или историјско наслеђе и темеље на којима се формирао српски етнос.

Ok, ali jedan inženjer koji je gradio po raznim delovima sveta, zar nema široke vidike, upoznao je ljude raznih meridijana, način mišljenja i poslovanja, ima iskustvo sa politikama tih zemalja, ume biti objektivan npr?
Наравно да не. Ни то није довољно. Познавао саминђињере који имају велику ширину, али се код њих радило о томе, да су им родитељи развили интерсовања. И дошао сам до занкључка, да развијена разнолика интерсовања, и разуђена знатижеља шире видике.

Glumac Nenad Jezdić ovih dana je na meti negativnih komentara zbog odluke da ne podigne indeks nakon predstave i na taj način pruži podršku studentskom pokretu. U martu ove godine on je govorio o aktuelnim dešavanjima u Srbiji i tom prilikom bliže objasnio svoj stav.
Na društvenim mrežama deli se snimak koji je nastao nakon predstave „Putujuće pozorište Šopalović“, a na kojem se vidi 17 glumaca kako u rukama drže indeks, tako dajući podršku studentima u blokadi.
Za razliku od ostatka ansambla, Nenad Jezdić to nije uradio. Nije poznato kada je tačno snimak nastao, ali je viralan na društvenim mrežama poslednjih nekoliko dana.

Te naše studentske proteste i ove studentske proteste na kraju krajeva, posmatram kao jedan prostor gde neki naraštaji, nova generacija, iz mladalaštva, dečaštva, iz devojaštva, treba da uđu u fazu očovečenja. U tom smislu razumem proteste. Ne razumem određene zahteve koji nisu etičke prirode već zadiru u sferu politike i parlamentarnih odluka. Sistem posrće i jeziva tragedija to potvrđuje“, kazao je tada.

„Ne podržavati studente u očinskom smislu bi značilo da ne podržavam svoje troje dece koja su studenti. U isto vreme brinem i želim da smo svi zajedno pošteđeni svake manipulacije koje je na pretek. Uz osećanje ogromne odgovornosti za javno izrečenu reč i punom svešću o tome razmišljam da su i vlast i studenti na pozicijama nekakve bizarne opijenosti svojim uspehom i značajem koji imaju u ovim danima koji nam dolaze.“

Postoji autoritativan režim, a odjednom imamo i drugu stranu koja, identičnim principom vođena, traži od nas podršku i odjednom smo prinuđeni svi da se izjašnjavamo i prisiljavaju nas na nekakav referendumski koncept ‘za ili protiv’ iliti ‘ko misli drugačije nije naš’. E, nosite se i jedni i drugi. A siguran sam da nas je najviše koji hoće stabilnost i razumevanje. Ovo je u osnovi svojoj generacijski jaz. Studenti su siti jer se hrane svojom mladošću, silinom i prirodom karakterističnom za njihov uzrast, a ovi drugi, opet, siti i nabrekli od svoje vlasti, hoće da i dalje taj isti princip sprovode. Srpski porodično-familijarni stereotip. Mislim da se moraju dogovoriti. Ne zanemarivati odgovornost i trenutak i ozbiljno promišljati ‘a šta sutra?'“, rekao je Nenad Jezdić za portal 24sedambl.
Mislim da je reakcija prema Nenadu Jezdiću preterana i površna. Njegov stav pokazuje da razume studentske proteste i njihove potrebe, ali i složenost situacije u društvu. Nije jednostavno stalno birati “za ili protiv” jer su zahtevi studenata često pomešani sa političkim i etičkim pitanjima. Jezdić jasno naglašava odgovornost javne reči i balans između podrške mladima i svesti o manipulacijama sa obe strane.

Umesto da ga kritikujemo zbog jednog gesta, važno je razumeti širu poruku: potreban je dijalog, promišljanje i stabilnost, a ne automatsko stavljanje svih u “za ili protiv” tabore. Njegov stav odražava zrelost i svest o generacijskom jazu, kao i potrebu za odgovornim pristupom promenama u društvu.

За Љубу Тадића и Брајовића ме не чуди. Али остали су заиста велкио изненађење

Zapravo, nije nikakvo iznenadjenje.
Bila sam u pozoristu pre dve nedelje, na dan one nesretne vojne parade, elem, bio je u pitanju klasik literature za decu koji je adaptiran od strane Kokana Mladenovica.
Dobro adaptiran, zaista dobro i postavljena je sada, to je bila premijera ili tako nesto...

Prica nam govori da nam ne treba zakopano blago ako ucimo skolu ili negujemo talente. Rezija je bila lepa, kako sam sedela na obodu reda kraj mene se stvorio glumac koji mi je poklonio neku toboz zlatnu lopticu i pevali su horski da u bele satore ispred parka idu oni koji bi precicom do blaga bez rada. Predstava Ostrvo sa blagom je namenjena starijoj deci, ali poruke su bile dvosmislene i poucne.

Na kraju su ostavili blago gde jeste, a mladima poklonili trud i talenat.
Na poklonu je pumpala cela ekipa uz ovacije publike.
U predstavi je ucestvovalo celo pozoriste jer je scenski zahtevna i verovatno su jedni drugima cuvali ledja po principu "svi za jednog".

Tako da...Nenad predstavlja drugacije nego sto jeste i to nije fer.
Istina je da se nijedan glumac nije izdvojio, da imam moju lopticu koja predstavlja grumen zlata kao praznu ljusku i da je cela publika gromoglasno podrzala.

E, da li lazu oni koji su tapsali...to vec zaista ne znam, ali da je bilo aplauza - bilo je.

Back