DZIP / SUV

Дастер је боља опција за далека путовања, за превоз породице, али за тешке теренске услове, лада нива је бољи избор. Дастер је добар јер има могућност да се путем прекидача искључи погон на сва четири точка, чиме се штеди гориво, док нива нема ту могућност. Са друге стране, нива има редуктор и блокаду диференцијала. Лада нива има веће прилазне углове, а због краћег међуосовинског растојања и већег клиренса, има већи угао рампе и теже се "насађује". Дастер има више мотора и бољу опрему унутар возила (ваздушни јастуци, навигација, мултимедија, држачи за чаше и флаше итд.), док нива има бензински мотор и нисам сигуран да ли се још увек производи дизел верзија. Дастер има више простора унутра и бољи је положај возача за воланом него код ладе ниве.

У суштини, ладу ниву треба да има онај ко живи на планини и ко не путује далеко и ко је користи углавном за савладавање препрека или вожњу по снегу, док је дастер аутомобил за некога ко живи и у граду и на селу и који може да користи на више места, као и да са њим иде на дужа путовања.

Последње верзије ладе ниве имају фабрички уграђену климу. Поред тога, постоји и модел "бронто" који долази са повишеним клиренсом, бољим гумама и још неким додацима. На ладу ниву може да се стави шноркел, а то нисам видео код дачије дастер.

Од опреме, дастер још поседује и hill decend mode, који омогућава спуштање низ велике низбрдице при контролисаној ниској брзини. Нива нема овај механизам, али исти може да се имитира када се укључе редуктор и блокада дифренецијала и када се ауто пусти у првој брзини да се полако спушта низбрдо. Ја сам ово лично применио када сам се спуштао низ једну стрму и блатњаву низбрдицу.

Jednostavno lada je dobra za baš siromašne jer je 1000-2000 evra al zato je stalno popravljaš dok duster voziš i voziš a te neke nedostatke svaki malo bolji vozač ni ne oseti na terenu.

Дастер возиш док не дођеш до озбиљних препрека. Онда ти је потребна нива или нешто јаче и способније. Као што сам рекао, дастер је погодан за дуга путовања, породицу, ауто-пут, макадам и све оно где није претерано стрмо, блатњаво или на неки други начин тешко за савладавање.

Бензински мотор код ВАЗ ниве има мањи ресурс него дизел мотор код дастера. Тачно је и то да су пластични делови код ниве лошије урађени. Тачно је и то да лимарија труне. Квалитет израде је опао у односу на време када се правила у СССР-у. Тај ауто није замишљен да прелази велике километраже и да се дуго вози ауто-путем. Не ваља га возити ни кроз град превише. Замишљен је да се вози ван путева, кроз шуме, преко планина, ливада или кроз блато. Тамо где дастер стаје, нива почиње.

Просечном човеку више одговара дастер јер није дрвосеча, ловочувар, граничар, горштак. Већина људи живи у градовима и на местима где има асфалтног пута или негде где није потребна блокада свих диференцијала да би се возило кретало. Нива је наменски рађена за беспућа Русије и других земаља, а дастер је више породичан ауто са теренским способностима, које му омогућавају да се креће ван путева, али не у екстремним условима.

Ниву би било боље поредити са возилима као што су сузуки џимни - теренски аутомобил, кратког међуосовинског растојања, са троја врата и редукторима и блокадама диференцијала.

Sve to može da posluži ali nijedan nema šasiju jbg. Bolji je puh do skoro ih je bilo za par soma.

Suv nije mnogo teži od putničkih da se razumemo svi se oni vrte od 1-1.5 tone.

Пух је скуп. Тај од "пар сома" није сигурно у добром стању. Најјефтинији који сам ја видео на огласима је био око 10 хиљада евра.

Sve to može da posluži ali nijedan nema šasiju jbg. Bolji je puh do skoro ih je bilo za par soma.

Suv nije mnogo teži od putničkih da se razumemo svi se oni vrte od 1-1.5 tone.

BMW X3 Boot Space Capacity is 550 litres. BMW X3 Fuel Tank Capacity varies from 60 to 68 litres. BMW X3 Kerb Weight is 1790 kg.

The 2021 Renault Kadjar 1 Phase 2 Energy TCe 140 has 140 PS / 138 bhp / 103 kW. How much does a Renault Kadjar 1 Phase 2 Energy TCe 140 weighs? The Renault Kadjar 1 Phase 2 Energy TCe 140 weighs 1406 Kg / 3100 lbs.

How much does a RAV4 weigh in kg?

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Toyota RAV4
Base priceCA$28,590
Pricing
Weight1,529 kg (3,371 lb)

Svi su teski jedino Duster ima oko 1100kg.

Најбоља куповина је ако је човек задовољан.

Ако си ти задовољан са својим и20, ако те добро служи и чини те срећним, онда је то добра куповина и нема ко шта да ти замера.

BMW X3 Boot Space Capacity is 550 litres. BMW X3 Fuel Tank Capacity varies from 60 to 68 litres. BMW X3 Kerb Weight is 1790 kg.

The 2021 Renault Kadjar 1 Phase 2 Energy TCe 140 has 140 PS / 138 bhp / 103 kW. How much does a Renault Kadjar 1 Phase 2 Energy TCe 140 weighs? The Renault Kadjar 1 Phase 2 Energy TCe 140 weighs 1406 Kg / 3100 lbs.

How much does a RAV4 weigh in kg?

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Toyota RAV4
Pricing
Base priceCA$28,590
Weight1,529 kg (3,371 lb)

Svi su teski jedino Duster ima oko 1100kg.
ВАЗ 2121 је прави теренски аутомобил. БМВ ИКС3 није, као што то није ни кађар, нити слични аутомобили. Дастер се приближио правим теренским возилима јер има могућност укључења и искључења погона на сва четири точка. Видео сам да неки људи сами уграђују и блокаду диференцијала, али то није фабрички део.

ВАЗ 2121 је прави теренски аутомобил. БМВ ИКС3 није, као што то није ни кађар, нити слични аутомобили. Дастер се приближио правим теренским возилима јер има могућност укључења и искључења погона на сва четири точка. Видео сам да неки људи сами уграђују и блокаду диференцијала, али то није фабрички део.
Ne pricam o terenskim vozilima nego o Suv vozilima.

Види се да дастер не може да се такмичи са нивом у свим условима. Као што сам већ и рекао, добар је за ауто-пут, за макадам, за неки умеренији терен, али за озбиљну вожњу ван путева, а нарочито по оваквом блату, није довољно добар.

Што се самих гума тиче, питање је да ли на друга возила могу да монтирају онакве гуме.

Back