DZIP / SUV

Лада је бољи избор ако не прелазиш много километара и ако живиш у подручју где је терен тежак (блато, камење, успони, шума, вода, прашина). Ресурс тог мотора је као и код свих старих фиата, застава и лада. За те паре, не постоји боље, ако не узмемо у обзир УАЗ. Нормално је да ће дастер трајати дуже јер има дизел мотор, бољу завршну обраду и дужи ресурс, али он не може да иде истим путевима као и нива. 99% људи ће пре изабрати дастер јер не мора на свакодневној основи да вози кроз јаруге, шуме, дубок снег или да савладава стрме успоне. Купиће дастер јер ће желети њиме да путује на посао, на излет, на море, у госте или иностранство, а све то захтева мању потрошњу горива, мање вибрација и буке, као и више простора за ноге.

Већ сам писао негде о разликама између обичне ниве и њених деривата. На следећем снимку се види како међуосовинско растојање утиче на теренске способности возила. Што је растојање веће, ауто се лакше насађује.

Кинески џип Тенк 300

На снимку се види да има могућност укључивања погона на сва четири точка, редуктор, блокаду задњег и блокаду предњег диференцијала, као и hill decend систем.

Показали су цену у рубљама. Не знам колико је то у нашем новцу или еурима.

Ово није копија џимнија јер има 5 врата. Поред тога има другачију унутрашњост и функције.

Da vas pozdravim imam i par pitanja. Vozio sam Skodu Yeti i povremeno koristio mod Off Road koji se aktivira pritiskom na dugme, uspori prvu i drugu brzinu sto moze biti korisno po losijem makadamu. Sad mi se opet javila potreba za takvim vozilom i mislim se za VW Tiguan, jer ima malo veci klirens, a mogao bih ga malo i gumama podici, interesuje me ima li i on Of Road mogucnost i kakav je, da ga uslovno nazovem terencem ?

Da vas pozdravim imam i par pitanja. Vozio sam Skodu Yeti i povremeno koristio mod Off Road koji se aktivira pritiskom na dugme, uspori prvu i drugu brzinu sto moze biti korisno po losijem makadamu. Sad mi se opet javila potreba za takvim vozilom i mislim se za VW Tiguan, jer ima malo veci klirens, a mogao bih ga malo i gumama podici, interesuje me ima li i on Of Road mogucnost i kakav je, da ga uslovno nazovem terencem ?
Bolji je terenac sa manjim klirensom ako hoces da savladas ozbiljne prepreke.

Zavisi za šta treba auto za sve i svašta je bolja dačija duster. Za one sa plićim džepom niva.

Nivu nijesam vozio, cujem da je jako sposobna na terenu, ali se cesto kvari i to uglavnom sitnice, ali su kvarovi. Dastera sam vozio bukvalno novog, tri godine dok ga nisam prodao i njegova prva sporohodnna brzina u kombinaciji sa zakljucavanjem 4x4 pogona i dobrim gumama jedva da znaju za prepreku. Dasteru je problem limarija, kao da je od folije, to ako uprete prstom ulupicete lim bilo dje po karoseriji. Ja sam od muke prodavao tri godine staro auto sa 60 hiljada kilometara, dok jos lici na auto stotinu je nekih malih udubljenja i izbocina imala, a da ne znam od cega.

Nivu nijesam vozio, cujem da je jako sposobna na terenu, ali se cesto kvari i to uglavnom sitnice, ali su kvarovi. Dastera sam vozio bukvalno novog, tri godine dok ga nisam prodao i njegova prva sporohodnna brzina u kombinaciji sa zakljucavanjem 4x4 pogona i dobrim gumama jedva da znaju za prepreku. Dasteru je problem limarija, kao da je od folije, to ako uprete prstom ulupicete lim bilo dje po karoseriji. Ja sam od muke prodavao tri godine staro auto sa 60 hiljada kilometara, dok jos lici na auto stotinu je nekih malih udubljenja i izbocina imala, a da ne znam od cega.
Tacno tako ..Kad zatvoriš vrata sve zveci ....

Дастер је боља опција за далека путовања, за превоз породице, али за тешке теренске услове, лада нива је бољи избор. Дастер је добар јер има могућност да се путем прекидача искључи погон на сва четири точка, чиме се штеди гориво, док нива нема ту могућност. Са друге стране, нива има редуктор и блокаду диференцијала. Лада нива има веће прилазне углове, а због краћег међуосовинског растојања и већег клиренса, има већи угао рампе и теже се "насађује". Дастер има више мотора и бољу опрему унутар возила (ваздушни јастуци, навигација, мултимедија, држачи за чаше и флаше итд.), док нива има бензински мотор и нисам сигуран да ли се још увек производи дизел верзија. Дастер има више простора унутра и бољи је положај возача за воланом него код ладе ниве.

У суштини, ладу ниву треба да има онај ко живи на планини и ко не путује далеко и ко је користи углавном за савладавање препрека или вожњу по снегу, док је дастер аутомобил за некога ко живи и у граду и на селу и који може да користи на више места, као и да са њим иде на дужа путовања.
Дастер које годиште је ок.

Pre neki dan sam pričao sa momkom koji je kupio novog dastera 1.5 dci 4x4 2018 godine sada je na 180tkm. Samo reči hvale ništa nije popravljao sem redovnog velikog servisa po drugi put. Jedino kuka da je unutra mali zbudžen i gepek srpska posla jbg. Potrošnja smešna po gradu i na otvorenom ja bi to uzeo na keca za bg i pomalo put. Možeš i u prirodu, na pecanje, vikendicu, na more sa koferom na krovu. Top auto a u gradu mala potrošnja štosvi cepamo 90% vremena.

Шта мислите о Kia Sportage 2008, бензин.
Баш је леп ауто.
Screenshot_20230805-171838-935.png

Шта мислите о Kia Sportage 2008, бензин.
Баш је леп ауто.
Pogledajte prilog 1390158
Ја возим туксона исте генерације, Киа по мени има лијепши предњи дио, остало је мање више све исто, имају двије верзије бензинца, 2.0 и 2,7, оба мотора су веома добра и немају неких изражених мана, код мене је 2.0 и што се мене тиче ја сам генерално задовољан. Мада, ово је по мени неки компромис између класичних теренаца и модерних сув возила за град, може да послужи за неки мање захтјеван терен, ивичњаци по граду му нису никакав проблем пошто има поприлично велик клиренс за разлику од новијих генерација којима по мени могућности теренске вожње заостају за голф двојком. :D

Пре извесног времена испробао сам сузуки џимни са 1,3 бензинским мотором. Возио сам га пар стотина километара по планини. Ауто има могућност да укључи и искључи погон на сва четири точка, а поред тога има и редуктор. Мана је то што нема блокаду диференцијала. Због кратког међуосовинског растојања, не може лако да се насади, али зна да занесе у кривини, ако се да јачи гас. Са друге стране, лако може да се окрене на узаном путу. Прегледност из кабине је добра, јер се види крај хаубе, а ретровизори су велики. Унутра је доста удобан за мало возило. Има климу, радио, прегледне и практичне инструменте и прекидаче, односно добро је организован и замишљен. Једина мана код седишта је то што за више особе може да буде тесан, пошто седиште не може да се помера превише уназад. Преносни у односи у мењачу су по мом мишљењу кратки. Већ на 60 или 65 км/ч може да се убаци у пети степен преноса, а да то не буде оптерећење за мотор. Са друге стране, ауто није брз и споро убрзава. Потрошња му је око 7-8 литара на асфалту.

У поређењу са ладом нивом, коју смо овде више пута помињали, џимни 1,3 има слабије теренске спосбности, јер не поседује блокаду диференцијала. Са друге стране, лада нива има перманентан погон на свим тошковима, што доводи до веће потрошње горива. Џимни је тиши и удобнији за вожњу, Не прави буку док се креће асфалтним путем, док се код ладе све чује, почев од гума до трансмисије. Нива је веће возило и има више простора унутра, али јој положај возача није бољи, пошто ни код ње предње седиште не иде много уназад, те је проблематична за више возаче, као и џимни. Ни један ни други ауто немају hill descent control, мада исти није ни потребан толико ако возач зна како треба да користи мењач. Са џимнијем са лакше преваљују веће раздаљине на асфалту, док нива лакше иде кроз беспуће. Занимљиво је и то да џимни није дизао температуру мотора и да се углавном казаљка држала на пола скале, иако има мању запремину мотора, док се код ладе укључују вентилатори. Лада има прецизнији мењач, додуше са дужим ходом ручице, док код џимнија ручица има краћи ход и повремено ми се дешавало да уместо у трећу убацим у пету или из пете у другу уместо у четврту. Из неког разлога, убацивање у прву је ишло теже него код ниве. Једноставно има неки отпор. Нисам успео да установим да ли је то због лоше подешеног квачила или је тако фабрички урађено.

Као и у претходним случајевима, лада опет има боље теренске способности, док је џимни штедљивији и удобнији.

Back