DZIP / SUV

Ford kao ford nema kvalitet. Ta Honda CR-V to i nije dzip, on ukljucuje 4x4 kada on hoce?? wtf?? Nema sporohodne...sto dalje..
Ovaj wrangler je zmaj, Nisam, Micubisi, Suzuki, Jeep, to je od kvaliteta i pouzdanosti.

Honda CR-V uopste nije terenac tj 4x4 vec klasican gradski dzip.

Gradski dzipovi imaju taj AWD pogon gde se ili svi tockovi vrte istovremeno, ili , sto je losija varijanta ali koju vecina primenjuje, je auto na prednji pogon koji ukljucuje zadnju osovinu tek kad prednji izgube trakciju sto je uglavnom cesto prekasno.... Tj ukljucivanje je prekasno pa generalno nema nekog narocitog efekta u praksi.

Jedino sto imaju veci klirens...

Tata za 4x4 ti je Jeep i Nissan....

video sve govori

[youtube]
[/youtube]

zato ko trazi dzip za asfalt neka uzime gradski dzip sa AWD pogonom a kome etreba za off road zna se - 4x4

AWD prednost je sto se vozi kao klasican auto i ima nizu potrosnju , a prednost 4x4 je to sto moze da izadje gde oces naravno sa odgovarajucim gumama i reduktorima.

:whistling:
2uz3pt3.jpg

Honda CR-V uopste nije terenac tj 4x4 vec klasican gradski dzip.

Gradski dzipovi imaju taj AWD pogon gde se ili svi tockovi vrte istovremeno, ili , sto je losija varijanta ali koju vecina primenjuje, je auto na prednji pogon koji ukljucuje zadnju osovinu tek kad prednji izgube trakciju sto je uglavnom cesto prekasno.... Tj ukljucivanje je prekasno pa generalno nema nekog narocitog efekta u praksi.

Jedino sto imaju veci klirens...

Tata za 4x4 ti je Jeep i Nissan....[/QU

Da li ovo spada u gradske terence, obzirom na kubikazu 2.0 ?

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=8403140&show=1&avto=Nissan X-Trail

Koliko je x trail pamtan izbor, kao porodican auto? Medjugradska voznja, ibarske klisure, cesti odroni, rupe na putevima...a zanima me I bezbednost u vozilu.. Sve su ovo aspekti od kojih polazim. A o x trailu sam cuo samo najbolje...

Koliko je x trail pamtan izbor, kao porodican auto? Medjugradska voznja, ibarske klisure, cesti odroni, rupe na putevima...a zanima me I bezbednost u vozilu.. Sve su ovo aspekti od kojih polazim. A o x trailu sam cuo samo najbolje...

Mislim da je to odlican auto za porodicu prvenstveno iz razloga sto je , gledajuci iz mog iskustva najbitnije za porodicu imati ogroman gepek :)

Jedino sto sam mu nasao kao manu jeste da drzi zestoku cenu kao polovnjak.

Razlog tome prvenstveno je to sto je pravi terenac tj ima reduktor i 4x4 pogon a motor do 2000 kubika

Po onome sto sam video na mobile.de, cene x-trail sa benziskim motorom nisu visoke kao sto sam ocekivao - 2004/05.god,, oko 150km, izmedju 4 i 5 hiljada evra (uzmimo da such informacije o stanju auta priblizne istini). To mu dodje kao best buy variant a...

Porede dzip sa lock-om diferencijala i onaj koji se automatski ukljucuje po potrebi.:dontunderstand:
I koliko vlasnika takvih dzipova bi islo u ovako ekstremne uslove? Mislim da bi to kod nas bio jedan od 100.
Toyota rules!
Pogledajte kako se vozi u odnosu na ostale a u to sam se i licno uverio vozeci je dve godine. Veoma stabilna i sa lepim voznim karakteristikama i pravi gradski dzip sa malom potrosnjom. Zamislite kad sam prodao moj RAV novi vlasnik je posle 3 meseca izjavio da mu manje trosi za litru od Focusa 1,8 TDDI kog je vozio poslednjih 5 godina. Covek je odusevljen i izjavio je kao da je pravljena za njega po svemu.
E zato RAV dan danas drzi cenu ako se neko pita zasto je tako skup kao polovnjak.

Mislim da su ovde poredili modele sa kojima se najcesce susrecu u saobracaju, tj. za koje su gledaoci/citaoci najvise zainteresovani....ne verujem da su uzorke pravili po automatskim i lock-off diferencijalom (mada je to razumna konstatacija).
Sve u svemu, izbor ce definitivno vaziti od trenutnog stanja automobila, bez obzira na gore pomenutu generalizaciju...sve je to relativno.
Toyotinom modelu jedino zameram na skromnijem tovarnom protoru u odnosu na neke od modela gradskih terenaca. Zbog toga ga ne ubrajam u porodicne automobile.

Porede dzip sa lock-om diferencijala i onaj koji se automatski ukljucuje po potrebi.:dontunderstand:
I koliko vlasnika takvih dzipova bi islo u ovako ekstremne uslove? Mislim da bi to kod nas bio jedan od 100.
Toyota rules!
Pogledajte kako se vozi u odnosu na ostale a u to sam se i licno uverio vozeci je dve godine. Veoma stabilna i sa lepim voznim karakteristikama i pravi gradski dzip sa malom potrosnjom. Zamislite kad sam prodao moj RAV novi vlasnik je posle 3 meseca izjavio da mu manje trosi za litru od Focusa 1,8 TDDI kog je vozio poslednjih 5 godina. Covek je odusevljen i izjavio je kao da je pravljena za njega po svemu.
E zato RAV dan danas drzi cenu ako se neko pita zasto je tako skup kao polovnjak.

Pa SUV bez reduktora i 4x4 nije SUV

Ko ne planira da vozi auto u offroadu takav, treba da gleda gradske dzipove tj auta iz tzv crossover segmenta.

jer cim je auto 4x4 ima reduktor to povecava potrosnju i cenu vozila - tako da svako treba da bira auto prema svojim potrebama.

Poslednja izmena:
Svi ovi modeli imaju i 4x4 pogon.
@moriccone
Pa i nije bas tako jer nisu stavili npr. BMW X3 koji se uveliko pravio tih godina.
Sto se tice tovarnog prostora u RAV-u gresis da je mali jer ja sam imao RAV u par navrata i veruj mi da ves masinu stavis uspravno i zatvoris vrata bez ikakvog popmeranja sedista.Jednom sam stavio ugaonu trpezariju i gornji deo stavio na zadnja sedista a donji u gepek bez obaranja sedista tako da taj gepek je veoma funkcionalan i ne znam sta ocekujes da stavis u njega kad kazes da je mali.

Svi ovi modeli imaju i 4x4 pogon.
@moriccone
Pa i nije bas tako jer nisu stavili npr. BMW X3 koji se uveliko pravio tih godina.
Sto se tice tovarnog prostora u RAV-u gresis da je mali jer ja sam imao RAV u par navrata i veruj mi da ves masinu stavis uspravno i zatvoris vrata bez ikakvog popmeranja sedista.Jednom sam stavio ugaonu trpezariju i gornji deo stavio na zadnja sedista a donji u gepek bez obaranja sedista tako da taj gepek je veoma funkcionalan i ne znam sta ocekujes da stavis u njega kad kazes da je mali.

Dule nemaju 4x4 pogon.

AWD 4WD nije 4x4 .

Vozila sa AWD 4WD rade po principu uglavnom auta na prednji pogon gde se tockovi na zadnjoj osovini aktiviraju jedino kad prednji izgube trakciju.

To je najlosije resenje a bolje resenje je ovo sto primenjuju Audi i Subaru gde se sva 4 tocka vrte nonstop istovremeno.

4x4 sistem radi na nacin da se svaki tocak vrti nezavisno od drugih , a najjaci 4x4 pogone imaju Jeep, Nissan i Toyota narocito Jeep sa Quadra Drive II pogonom je neverovatan , jer u slucaju da neki tocak izgubi trakciju, snaga se prebacuje na onaj koji ima i tako , cak i da samo jedan tocak je na podlozi a ostali u vazduhu auto se izvlaci

Insa Turbo / 31x10.5x15 special track - 180 e
235/70x16 Ranger (BF Goodrich shara) - 125 e
235/65x17 Ranger - 135 e
imamo i za gradsku vozhnju 235/65x17 - 73 e

nisam pisao sve dimenzije, probrao sam par...
za konkretne dimenzije i vishe detalja slobodno pitajte na pp...

Insa Turbo / 31x10.5x15 special track - 180 e
235/70x16 Ranger (BF Goodrich shara) - 125 e
235/65x17 Ranger - 135 e
imamo i za gradsku vozhnju 235/65x17 - 73 e

nisam pisao sve dimenzije, probrao sam par...
za konkretne dimenzije i vishe detalja slobodno pitajte na pp...

To su stvarno profi off road gume.

I cene su odlicne.

Ako nadjem koga da mu trebaju javljam ti . Meni ne trebaju jer sam skoro uzeo nove klasicne.

Te za gradsku voznju koji su model?

Dule nemaju 4x4 pogon.

AWD 4WD nije 4x4 .

Vozila sa AWD 4WD rade po principu uglavnom auta na prednji pogon gde se tockovi na zadnjoj osovini aktiviraju jedino kad prednji izgube trakciju.

To je najlosije resenje a bolje resenje je ovo sto primenjuju Audi i Subaru gde se sva 4 tocka vrte nonstop istovremeno.

4x4 sistem radi na nacin da se svaki tocak vrti nezavisno od drugih , a najjaci 4x4 pogone imaju Jeep, Nissan i Toyota narocito Jeep sa Quadra Drive II pogonom je neverovatan , jer u slucaju da neki tocak izgubi trakciju, snaga se prebacuje na onaj koji ima i tako , cak i da samo jedan tocak je na podlozi a ostali u vazduhu auto se izvlaci

Znaci kad im se ukljuci zadnja vuca i onda nemaju 4x4 pogon?:lol:
Aj se prvo saberi pa onda razmisli sta govoris.
Sta bi onda rekao za te modele koji zaista nemaju i zadnju vucu? :)
I sad ces ti kao odgovor posto tvoja mora biti zadnja da kazes ovo " Pa neeee,imaju oni 4x4 ali ne stalni pogon i bolja je ova vuca gde je 4x4 pogon stalno ukljucen i znas meso iz Smedereva je bolje vitaminski ali u Surdulici je vrh................":hahaha:
Pitam se samo kako nas onda ovi u salonima lazu kad kazu za takve automobile da imaju 4x4 pogon a vidi cuda tako je i u celom svetu.Sve sami prevaranti al zato ces ti sad da im objasnis sta je 4x4.:D

Znaci kad im se ukljuci zadnja vuca i onda nemaju 4x4 pogon?:lol:
Aj se prvo saberi pa onda razmisli sta govoris.
Sta bi onda rekao za te modele koji zaista nemaju i zadnju vucu? :)
I sad ces ti kao odgovor posto tvoja mora biti zadnja da kazes ovo " Pa neeee,imaju oni 4x4 ali ne stalni pogon i bolja je ova vuca gde je 4x4 pogon stalno ukljucen i znas meso iz Smedereva je bolje vitaminski ali u Surdulici je vrh................":hahaha:
Pitam se samo kako nas onda ovi u salonima lazu kad kazu za takve automobile da imaju 4x4 pogon a vidi cuda tako je i u celom svetu.Sve sami prevaranti al zato ces ti sad da im objasnis sta je 4x4.:D

procitaj sam kako funkcionise 4x4 a kako AWD sistemi

RAV4 i svi dzipcici tog tipa nemaju 4x4 pogon vec ovaj AWD koji se kod razlicitih proizvodjaca razlicito naziva

Osnovna razlika je sto kod AWD sistema se dodatna snaga na prednje ili zadnje tockove salje preko diferencijala , dok se kod 4x4 sistema to radi preko prenosne kutije i to NA prednje I NA zadnje

Znaci AWD salje snagu ili na prednje ili za zadnje, dok 4x4 salje istovremeno na obe osovine zato su svi pravi terenci 4x4 a ne AWD i AWD je jako slab za off road voznju tj sa njim se zaglavis skoro isto ko sa klasicnim autom.

Plus 4x4 vozila imaju i redukciju kojom dodatno vozilo dobija trakciju

Drugo sa AWD sistemima kada jedan tocak izgubi trakciju osovina se vrti i dalje isto, sto ne pomaze, dok kod 4x4 , kada jedan tocak izgubi trakciju snaga se transferuje na onaj drugi koji ima trakciju i tako vozilo izlazi iz lose situacije.

AWD salje jednako snagu na sva 4 tocka uvek istu, dok kod 4x4 se snaga salje na svaki tocak pojedinacno u zavisnosti koji ima trakciju a koji ne.

Zato su svi pravi terenci 4x4 i nikad AWD.

Naravno u salonima ko i svi trgovci pricaju ono sto ti zelis da cujes, narocito sto vecina ljudi nema blage veze da skapira razliku i za njih je sve to isto - a nije.

Sad ovo su prednosti 4x4 ili 4WD sistema a ovo prednosti AWD sistema:

Prednosti 4x4 su:

- najbolja trakcija u off road situacijama bilo na zemlji, blatu ili snegu

- moze da se iskljuci , tako da auto ima samo pogon na zadnju osovinu cime se dobija usteda u gorivu

Mane 4x4 su:

- skup sistem
- dodatno povecava tezinu vozila cime smanjuje ekonomicnost

Prednosti AWD su:

- Pruza bolju trakciju i kontrolu na asfaltu u odnosu na klasican pogon zadnje i prednje vuce
- Radi svo vreme i ne trazi posebno znanje za upravljanje sistemom tj vozi se kao klasican auto

Mane su:

- Nije dobar u off roadu ni blizu kao 4x4
- povecava potrosnju u odnosu na klasican pogon
- povecava tezinu vozila i povecava potrosnju goriva

I sad se postavlja pitanje koji je najbolji za koga?

I evo odgovora:

Ko planira da vozi SUV u off roadu , po snegu zemlji blatu - 4x4 ili 4WD je pravo resenje

Ko planira da svoje vozilo da vozi iskljucivo po asfaltu i ne po ekstremnijim uslovima onda je AWD bolji , jer je jeftiniji tj zasto kupovati nesto sto necete koristiti

4x4 vozila su generalno skuplja od AWD vozila. I to prilicno.

Poslednja izmena:
Sta je onda RAV4 ili neki drugi koji imaju iskljucivo samo prednji pogon?
A u doplati od par hiljada eura dobijes i 4x4 pogon?
Jel to nije 4x4 pogon ili ceo svet nesto opasno ne zna ono sto ti znas?:D
To sto ti mislis u svojoj glavi da imas vrh i da je sve ispod tebe i da nem ni pravo da se zbog toga nazove 4x4 pogonom je nesto skroz drugo ali druze sve sto ima prednju vucu i kardan ima 4x4 vucu nazvao ti to AWD ili bilo kako drugacije.
Drugar je kupio Suzuki SX4 i platio ga skoro 14k eura da bi dobio 4x4 pogon a ima i lock diferencijala gde na taster ukljucuje stalni pogon jedino sto tad ne moze da ide brze od odredjene brzine a mislim da je to 50-60 km/h. Znaci i to nije 4x4?
Santa Fe koji sam prodao prosle godine je takodje imao prednju vucu a zadnja se palila po proklizavanju prednjih tockova ali je imao i dugme Lock ali sa kojim si mogao da ides samo pravo a tad su bili ukljuceni svi tockovi da vuku. Jel i to nije 4x4 pogon?
Ja se sa RAV-om zaglavio na parkingu u snegu i idem u rikverc a tockovi klizaju i tad otvorim vrata i pogledam a meni se u mestu vrte i zadnji i predni tockovi a sve zbog losih letnjih guma koje su tad bile na vozilu.
I jel to onda nije 4x4 pogon?
Vidis ceo svet i ja bi rekli da jeste jer da su mi se vrteli samo prednji tockovi onda ne bi bio ali posto se vrrte sva 4 tocka sta je onda nego 4x4.
To sto pravi terenci ili oni koji koketiraju sa terenom imaju jops dodatne opcije je nesto drugo ali 4x4 su svi dzipovi kojima se vrte svi tockovi u odredjenim situacijama ma sta ti pricao i kako to nazivao.:per:

Sta je onda RAV4 ili neki drugi koji imaju iskljucivo samo prednji pogon?
A u doplati od par hiljada eura dobijes i 4x4 pogon?
Jel to nije 4x4 pogon ili ceo svet nesto opasno ne zna ono sto ti znas?:D
To sto ti mislis u svojoj glavi da imas vrh i da je sve ispod tebe i da nem ni pravo da se zbog toga nazove 4x4 pogonom je nesto skroz drugo ali druze sve sto ima prednju vucu i kardan ima 4x4 vucu nazvao ti to AWD ili bilo kako drugacije.
Drugar je kupio Suzuki SX4 i platio ga skoro 14k eura da bi dobio 4x4 pogon a ima i lock diferencijala gde na taster ukljucuje stalni pogon jedino sto tad ne moze da ide brze od odredjene brzine a mislim da je to 50-60 km/h. Znaci i to nije 4x4?
Santa Fe koji sam prodao prosle godine je takodje imao prednju vucu a zadnja se palila po proklizavanju prednjih tockova ali je imao i dugme Lock ali sa kojim si mogao da ides samo pravo a tad su bili ukljuceni svi tockovi da vuku. Jel i to nije 4x4 pogon?
Ja se sa RAV-om zaglavio na parkingu u snegu i idem u rikverc a tockovi klizaju i tad otvorim vrata i pogledam a meni se u mestu vrte i zadnji i predni tockovi a sve zbog losih letnjih guma koje su tad bile na vozilu.
I jel to onda nije 4x4 pogon?
Vidis ceo svet i ja bi rekli da jeste jer da su mi se vrteli samo prednji tockovi onda ne bi bio ali posto se vrrte sva 4 tocka sta je onda nego 4x4.
To sto pravi terenci ili oni koji koketiraju sa terenom imaju jops dodatne opcije je nesto drugo ali 4x4 su svi dzipovi kojima se vrte svi tockovi u odredjenim situacijama ma sta ti pricao i kako to nazivao.:per:

Dule mozete ti i tvoji drugari da pricate sta god zelite, ali ono sto je bitno jeste da razlika i to velika postoji i da se upravo zato ta vozila razlicito klasifikuju

Naravno ja to tebi ne mogu da objasnim jer ti po sopstvenim recima predjes ssamo 4000 km godisnje, zivis u ravnici i sa asfalta nisi sisao autom u zivotu.

Evo ovde ti svuda pise da je RAV4 AWD a ne 4WD ili 4x4

http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_RAV4

Uostalom ako ne verujes imas na youtube gomilu videa gde se porede awd i 4wd vozila u offroad situacijama i 4wd neuporedivo se bolje pokazuju u svim tim off road testovima.

Na asfaltu to sam i naglasio neke vece razlike nema i ko nece da sidje sa asfalta nikad, kao ti, bolje da kupi AWD jer je jeftiiniji.

Suzuki CX4 isto ima AWD i kod njih se zove taj pogon iAWD

http://en.wikipedia.org/wiki/Suzuki_SX4

4x4 imaju samo jaci dzipovi predvidjeni za trensku voznju, Jeep-ovi, Nissan, Toyota Landcruiser i tako slicni.

Obicni ljudi koji ti koji nemaju iskustva u voznji van asfalta , ne kapiraju razliku ali veruj mi razlika postoji.

Glavna razlika je sto sa AWD autom u off roadu ostanes zaglavljen u snegu i blatu, a sa 4x4 prodjes gde drugi niko pre tebe nije mogao da prodje.
Mozes i sam da vidis tu razliku u onim uporednim testovima o kojim sam ti pricao.

Poslednja izmena:

Back