DZIP / SUV

Ja i ne kazem da je pogon kod malih dzipova bolji ili losiji od vece brace nego da sve sto ima prednju vucu i kardan da je to 4x4.
Sto mi ne objasnis sta je to na mom RAV-u bilo kad su se vrtela sva 4 tocka? Jel to bila prednja vuca?:)
Evo postavioo sam ti prosto pitanje i molim odgovor?
Znaci vrtela su mi se sva 4 tocka i jel to bila prednja ili zadnja vuca ili nesto sto se zove pogon na sva 4 tocka iliti 4x4?:)

Ja i ne kazem da je pogon kod malih dzipova bolji ili losiji od vece brace nego da sve sto ima prednju vucu i kardan da je to 4x4.
Sto mi ne objasnis sta je to na mom RAV-u bilo kad su se vrtela sva 4 tocka? Jel to bila prednja vuca?:)
Evo postavioo sam ti prosto pitanje i molim odgovor?
Znaci vrtela su mi se sva 4 tocka i jel to bila prednja ili zadnja vuca ili nesto sto se zove pogon na sva 4 tocka iliti 4x4?:)

pa nije dule . Vecina AWD sistema radi kao auto na pogon na prednju vucu , gde se zadnja aktivira tek kad prednji tockovi izgube trakciju.

Odlicno i kad se ukljuci ta zadnja vuca kakav je to onda pogon? Jel to i dalje prednji pogon?
Serviras nam gluposti a svi jako dobro znamo da ako auto ima pogon na 4 tocka pa i cak kad je to momentalno potrebno a ne stalno da je to i dalje 4x4 pogon zvao se on AWT ili AWD ili PPD ili jer vidis i isti dizel motori se kod raznih proizvodjaca drugacije zovu TDCI,HDI, TiD....
Sam sebe zakopavas druze i bolje priznaj.:hahaha:

Odlicno i kad se ukljuci ta zadnja vuca kakav je to onda pogon? Jel to i dalje prednji pogon?
Serviras nam gluposti a svi jako dobro znamo da ako auto ima pogon na 4 tocka pa i cak kad je to momentalno potrebno a ne stalno da je to i dalje 4x4 pogon zvao se on AWT ili AWD ili PPD ili jer vidis i isti dizel motori se kod raznih proizvodjaca drugacije zovu TDCI,HDI, TiD....
Sam sebe zakopavas druze i bolje priznaj.:hahaha:

To je AWD Pogon dule . Kod AWD pogona se snaga transferuje sa jedne na drugu osovinu , i tockovi na istoj osovini se vrte jednako i isto.

Dok kod 4x4 se svaki tocak vrti nezavisan sam za sebe, plus sva vozila sa 4x4 pogonom imaju REDUKTOR tj mogucnost da se vozilo baci u nizi sistem prenosa sa jos boljom trakcijom , dok vozila sa AWD Pogonom nemaju reduktor.

Postoji dosta slicnosti izmedju 2 sistema, cime laici kao ti , koji nikad nisu sisli autom sa asfalta misle da je to isto,ali nije. Velika je razlika.

Ajde sad ti nama kao veliki strucnjak objasni kako se tockovi vrte pojedinacno kad od motora napred ide kardan u kome je jedna osovina i kako se tockovi pojedinacno vrte kad nazad imas difrencijal u kom puz u isto vreme okrece zupcanike i jednog i drugog tocka.Ako taj puz okrece zupcanike tockova pa samim tim i tockove kako ti mislis da vrti jedan tocak a drugi ne? Znas li kakv bi to sklop na svakom tocku morao da bude da bi se svaki tocak pojedinacno iskljucio a kamoli da bi inteligentno jos i vrteo odredjenom snagom.
Da bi svaki tocak imao svoj pogon morao bi da ima svoj motor.
I sto ja moram da sidjem sa asfalta da bih znao sta je pogon 4x4? Glupost jer kad kupujem vozilo u bilo kom salonu na svetu lepo pise i kaze mi se da kupujem vozilo 4x4 s tim sto ima AWD sistem ili ima reduktor.

Odlicno sto si ovo dao. Ovde je lepo sve objasnjeno i pokazuje kako dule nema pojma o dzipovima

Konkretno sta je AWD tj Toyota Rav4 koju dule vozi

#4 Automatic AWD was created solely as a stability enhancing system. Auto AWD can be used full time on all surfaces including pavement. AWD only briefly activates automatically when stability threatening conditions arise. Essentially a 2WD car with 2WD handling characteristics. Absolutely no adverse terrain capabilities. Clearly built for added road stability and safety.
Not recommended for off-road beyond graded dirt roads.
• 2 wheels are powered most of the time
• 4 wheels are only temporarily powered.
Prominent examples: Volvo AWD, 2006 and later RAV4, Honda CRV, Acura, Lexus.

Automatski AWD sistem je kreiran iskljucivo kao dodatni sistem stabilnosti vozila. Auto AWD moze biti koriscen svo vreme na svim podlogama ukljucujuci i asfalt. AWD se samo kratko aktivira automatski kada dodje do pretnje stabilnosti i trakciji vozila. U praksi to je auto na pogon na 2 tocka sa karakteristikama vozila na pogon na 2 tocka. Absolutno nema nikakvih terenskih sposobnosti. Cisto je napravljen za dodatnu stabilnost i sigurnost na asfaltnim putevima i nista osim toga.

Ne preporucuje se za off-road upotrebu osim na makadamima.
- 2 tocka dobijaju snagu motora svo vreme
- 4 tocka su samo privremeno u upotrebi

Poznati primeri: Volvo AWD, Toyota Rav4, Honda CRV, Acura, Lexus itd.

Znaci AWD je u sustini auto na prednji pogon gde se zadnji tockovi aktiviraju samo u slucaju kad prednji izgube trakciju.

Naravno za ljude koji se ne razumeju sve je to isto i svaki takav auto je za njih 4x4 - ali kao sto pise lepo na linku koji si dao - nije :)

Poslednja izmena:
Da rezimiramo pravi dzipovi, a to su vozila koja imaju terenske sposobnosti tj za voznju izvan asfalta imaju iskljucivo 4WD pogon tj 4x4 - bilo privremen 4WD pogon , ili svo vreme 4WD pogon.

Nissan dzipovi i svi PICKUP-ovi imaju ovaj privremen 4WD pogon gde uz pomoc dugmenceta mozete da izaberete izmedju pogona na zadnju osovinu tj 2WD, 4WD-HI ili 4WD-Lo . SA 2WD auto ima pogon na zadnjoj osovini,

4WD-HI je klasican pogon na sva 4 tocka gde sva 4 tocka dobijaju snagu i vrte se odvojeno od drugih, a 4WD-Lo zakljucava centralni diferencijal , i obara u nizi stepen prenosa uz jos bolju trakciju.

Full-time 4WD ili nonstop pogon na sva cetiri tocka imaju uglavnom dzipovi Mercedes ML, G klasa, Jeep-ovi, Toyota Land Cruiser, Land Rover i tako ti . Tu nema pogona na zadnjoj osovini vec je svo vreme ukljucen pogon na sva cetiri tocka, i imate dodatni izbor ukljucivanja 4WD-Lo tj reduktora.

Fulltime AWD je stalan pogon na sva cetiri tocka, ali bez reduktora, najpoznatiji pogoni su Audijev quattro i Subaruov AWD itd. Dobar za sneg i asfalt, los za off-road.

Automatski AWD sam vec objasnio.

nema na chemu...
gledam raspraljate se stooo godina, pa reko da olaksham...
inache, moj kum je kupio RAV4 pre neki dan,
i danas ode put prirode, pa cu da ga pitam kakvi su mu utisci,
poshto prvi put ima takav auto...

To je napisao neki lik kao Tihi a i sam kaze da je nedefinisano kako nazvati AWD pogon gde se povremeno ukljucuju sva 4 tocka.
Rekao sam drugaru koji vozi SX4 sa 4x4 pogonom za ovo i on se slatko nasmejao jer svako normalan zna da kad se vrte sva 4 tocka u isto vreme da je to 4x4 pogon.
Inace ja ne vozim vise RAV4 i ne pricam ovo zbog toga sto ga vozim.

Pogledaj ovde kako funkcionise AWD Sistem na Toyoti RAV4 dule - kao sto sam rekao prednji se tockovi stalno vrte a zadnji aktiviraju tek kad kompjuter detektuje proklizavanje. Posto to kompjuter radi uglavnom veoma kasno, prakticno sistem je prilicno neefikasan . Obrati paznju od 20 sekunde. Prvo se vrte samo prednji tockovi , a zadnji aktiviraju tek kasnije . I zbog takvog sistema auto je jedva izasao po snegu uz ovu malecnu uzbrdicu. Kroz sneg dublji npr od 20-30 cm ne bi imao sanse da prodje

Drugo i ovaj Suzuki SX4 ima bolji pogon od RAV4 i ako to i dalje nije pravi 4x4 tj 4WD i ako ga Suzuki klasifikuje tako. Ovi iz TFL-a ga klasifikuju kao AWD a ne 4x4 i kazu da ima 3 sistema voznje. 2WD gde je pogon na prednje tockove, auto gde je 90% pogona na prednje a 10% na zadnje i LOCK gde se zakljucava centralni diferencijal i snaga je 50% na prednjoj 50% na zadnjoj osovini . Ocigledno nije pravi 4x4 jer ne dobija svaki tocak posebno snagu vec osovine.

Da kazemo da je to neka bazicna verzija 4WD-a , nije los, bolji je od klasicnog AWD-a dosta al ipak ne moze da pridje full 4WD sistemima.

Poslednja izmena:
To je napisao neki lik kao Tihi a i sam kaze da je nedefinisano kako nazvati AWD pogon gde se povremeno ukljucuju sva 4 tocka.
Rekao sam drugaru koji vozi SX4 sa 4x4 pogonom za ovo i on se slatko nasmejao jer svako normalan zna da kad se vrte sva 4 tocka u isto vreme da je to 4x4 pogon.

jeste, ali postoji razlika kad su oni povezani na dve osovine,
i kada se svaki tochak vrti nezavisno za sebe...
ko je pisao tekst ne znam, znam samo da ima obilje informacija...
ja sam ga postavio ne da bih stao na tvoju ili njegovu stranu,
to mene ne zanima,
postavio sam kao zanimljivost za prochitati jer se tema bavi dzipovima...

ti ne kapiras da je ogromna razlika dal se vrte istovremenoprednja i zadnja osovina ili svaki tocak za sebe.

Ogromna je razlika u trakciji na zemljanim podlogama, po snegu i ledu tj u off roadu.

AWD pogon je generalno novijeg datuma i napravljen je prvenstveno kao neki light 4x4 , da kazem lazni, za ljude koji voze dzipove po asfaltu i ne treba im auto za off road.

Prednosti takvog pogona su da je auto stabilniji na asfaltu, manje trosi nego 4x4 vozila ali je generalno na off roadu upotrebljiv koliko i auto na prednji pogon.

Ajd ti sad objasni kako svaki tocak moze da se vrti za sebe.
Nemoj da kacis linkove nego zelim pravo objasnjenje na srpskom. Bas me zanima kako to moze da se odradi a da svaki tocak nema svoj motor koji kontrolise neki kompjuter i koji dozira snagu okretanja po potrebi.
Dva tocka se nalaze nazad i okrecu se preko kardana i diferencijala i.......:)

Ajd ti sad objasni kako svaki tocak moze da se vrti za sebe.
Nemoj da kacis linkove nego zelim pravo objasnjenje na srpskom. Bas me zanima kako to moze da se odradi a da svaki tocak nema svoj motor koji kontrolise neki kompjuter i koji dozira snagu okretanja po potrebi.
Dva tocka se nalaze nazad i okrecu se preko kardana i diferencijala i.......:)

odgledaj ovaj video i ako znas engleski bice ti jasno

objasnjenje kod jeepovog quadra drive sistema. Auto ima u obe osovine georotor pumpu koja salje snagu usmerenu ka osovini sa tocka na tocak. Ako jedan t ocak izgubi trakciju georotor pumpa salje snagu koju salje na tu osovinu na taj jedini tocak koji ima trakciju. Na isti nacin se preusmerava snaga sa zadnje na prednju osovinu / tocak koji ima trakciju i obratno.

U slucaju da samo jedan tocak ima trakciju sva snaga motora ide na taj tocak, dok kod AWD sistema snaga ide uvek na prednje tockove jednako nema preusmeravanja snage sa tocka koji je izgubio podlogu/trakciju na onaj koji je ima.

Kako to izgleda u praksi pogledaces na sledecem videu. To sto izvodi covek sa Jeep Commanderom ne moze da izvede nijedan auto sa AWD sistemom barem ja nisam video da moze.

Osnovna razlika izmedju 4x4 tj 4WD i AWD sistema je sto 4x4 sistemi imaju tri diferencijala sa mogucnoscu zakljucavanja istih, i reduktor dok AWD je u osnovi auto na prednji pogon gde se zadnji tockovi aktiviraju samo kad kompjuter detektuje proklizavanje prednjih tj gubitak trakcije.

Poslednja izmena:
Test u praksi 4x4 vs AWD vs Prednji pogon

Steta sto u video nema nijednog Jeepa , ili Lade Nive oni bi im pokazali al sustina najvise je izgurao auto sa 4x4, pa zatim quattro , i na kraju na dnu AWD i prednji pogon

Za ove sto nikad u zivotu nisu sisli sa asfalta i koji misle da je sve to isto ovaj video pokazuje da jednostavno to nije tacno.

Sa ovim i namerno da hoćete, ne možete da se zaglavite. Ima off road gume, a posebno bih pohvalio Hill descent control (down hill assist). Jezivo je jer ne smete da dirate gas/kočnicu, sam radi posao.
Kada naiđete na veoma strmi kameniti deo sa krivinom od 90 stepeni, poželite da nagazite kočnicu, ali to bi značilo da letite 10 metara u provaliju.
Snage nikad ne fali, tu je reduktor koga pogoni V8 motor.
Što se tiče diferencijala, čini mi se da ga sam uključuje po potrebi, ne iz kabine. Nisam ulazio duboko u tematiku, mada sam negde pročitao da ima samo centralni diff i da može da se instalira komanda u kabini (na postojeću ručicu pored menjača), kao na prethodnim (nekim) verzijama Diskaverija.

Tu možda Тихи uleti sa odgovorom, nisam siguran.

Nije moj, auto je jednog prijatelja. Da je godinu dana mlađi, možda bi i pao neki dogovor u buduće vreme, međutim euro2 je, 2000.godište.
Kaže odlučno služio u majskim poplavama kroz nabujale potoke dubine preko metar i 20cm.
U jednom blatnjavom delu gde je peške teško ići, se popeo bez problema.
Najzanimljiviji deo je bio kada smo kroz neke teške puteve ušli čoveku u dvorište i sa druge strane je bio neki putić, pitali domaćina može li tuda da se prođe, kaže ne može, samo traktori. Što je i put kakav smo tražili. I tu je bilo teško, ali prošli smo.

Vrlina ovog auta je automatski menjač, ZF.HP22. Jedan od najizdržljivijih menjača.

http://en.wikipedia.org/wiki/ZF_4HP22_transmission

Dobar je i sistem da se auto ne ljulja.

Auto troši oko 18 litara benzina, međutim može to i 2-3 litra niže ako vozi laganije, jer V8 motorom nema potrebe voziti preko 2500 rpm, gde po gradu je sasvim dovoljno do 2000 rpm.

sta kazete na ovo drugari ? budze ljudi auta svaka im cast.

15714884_large.jpg
:)

32998090040_original.jpg

24610450079_original.jpg

3530690018_large.jpg

Poslednja izmena:
Odlicna kupovina! Pita te neko koliko ti trosi auto i ti mu odgovoris "Pa tu oko 25 litara u gradu!".:D
Ako je cena plina 90 dinara ispadne da je to 2250 dinara iliti skoro 15 litara dizela. Bas je ekonomican autic i zato je i ova smesna cena potpuno normalna za srpsko trziste.
I jos mi se tu nesto ne poklapa jer na brzinomeru stoji cifra od 160 i jos jedna tackica a u auto dati stavili da ide 189 km/h.
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=1160

Evo jedan jako dobar dil ko voli dzipove

2003 godiste Grand Cherokee, ugradjen plin , cena samo 2900 evra

http://www.polovniautomobili.com/oglas4807048/jeep_grand_cherokee_40/

Jos nadjete invalida , platite mu uslugu, registrujete na njega i registracija 20.000 dinara i imate fenomenalan auto za off road i duga putovanja.

Nov ovakav kosta 50.000 eura.

Kome treba i voli ovakva auta - moja topla preporuka :)

pitanje dokle moze invalid od 4 000 kubika ,, vise nemoze na auto put djabe bez vlasnika auta i licne karte

Back