DW: Srbija toplo sa Hrvatskom, hladno sa BiH

MOST6

Elita
Poruka
23.703
A ko si ti da komentarišeš srpsku politiku bilo gde? Nakon Jasenovca, Rogatice i Prebilovaca nemate pravo bilo kome prigovarati za zločine a ponajmanje Srbima. I ne zasmejavaj me sa nekakvim hrvatima u srednjem veku, srbi su živeli i u Bosni i na području današnje Hrvatske još od 7 veka i šta sad? Kad to spomenemo nazivaju nas mitomanima koji žive u prošlosti.
Nakon genocida u Srebrenici i pokolja na Ovčari je malo degutantno pozivati se na nešto od prije 80 godina.

Srba nije bilo u srednjovjekovnoj Bosni do dolaska Osmanlija. Na tom području do tada nije bilo nijednog jedinog pravoslavnog manastira ili crkve. Tropolje (Duvanjsko, livanjsko i glamočko polje) bilo je sastavni dio Hrvatske sve do 14. stoljeća, a Bihać i Cazinska krajina sve do 16. stoljeća. Na tom prostoru su živjeli Hrvati i ti dijelovi su u ranom srednjem vijeku bili u sastavu hrvatskih županija Pset, Plive i Imote.

Vi i jeste mitomani koji žive u prošlosti. Ne znam što se buniš.

To što vi nazivate velikom Srbijom smo mogli veoma lako da napravimo 1918 godine i vi bi ste mogli samo da se žalite velikim silama ali teško da bi vas iko uvažio. S druge strane jedino što ste vi uspeli da napravite, i to nakon 150 godina vođenja izrazito antisrpske politike, je da proterate nekih 300k srba koji su imali tu nesreću da žive na 100 km od vaše prestonice. A ni to vam ne bi pošlo za rukom da nije idiotske srpske političke elite.
:lol: Je, mogli ste, ali eto niste htjeli. :lol: Aj pričaj ti te bajke nekome naivcu. Da su Karađorđevići mogli 1918. godine stvoriti pravu Veliku Srbiju, napravili bi to, ali nisu mogli pa su je zamaskirali u nekakvu tobožnju Jugoslaviju.

Hrvatski Srbi su se sami odjavili kada su 1991. godine rezulutno izjavili kako nema šanse da će ikada živjeti u bilo kakvoj neovisnoj hrvatskoj državi, već da će radije svi iseliti ako se to dogodi. To su u više navrata bile njihove izjave.

MilanM021

Zainteresovan član
Poruka
133
Nakon genocida u Srebrenici i pokolja na Ovčari je malo degutantno pozivati se na nešto od prije 80 godina.
Nije bilo genocida u Srebrenici a Ovčara je direktna posledica navedenih zločina i tu ste osetili možda jedan promil zla koje ste nama naneli.
Srba nije bilo u srednjovjekovnoj Bosni do dolaska Osmanlija. Na tom području do tada nije bilo nijednog jedinog pravoslavnog manastira ili crkve.
Opet ustaška propaganda. Prisustvo Srba je potvrđeno još u vizantijskim spisima iz 9 i 10 veka. Bosanski plemić Stjepan Vukčić Kosača je nosio naziv Herceg Svetog Save po čemu je i Hercegovina dobila ime.
Tropolje (Duvanjsko, livanjsko i glamočko polje) bilo je sastavni dio Hrvatske sve do 14. stoljeća, a Bihać i Cazinska krajina sve do 16. stoljeća. Na tom prostoru su živjeli Hrvati i ti dijelovi su u ranom srednjem vijeku bili u sastavu hrvatskih županija Pset, Plive i Imote.
Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Severni delovi Albanije su bili deo srpske kraljevine u 14. veku. Da nisu možda i ovo srpske zemlje? Ili za vas važe posebna pravila?
:lol: Je, mogli ste, ali eto niste htjeli. :lol: Aj pričaj ti te bajke nekome naivcu. Da su Karađorđevići mogli 1918. godine stvoriti pravu Veliku Srbiju, napravili bi to, ali nisu mogli pa su je zamaskirali u nekakvu tobožnju Jugoslaviju.
Ajde idi pročitaj šta piše u Londonskom ugovoru.
Aleksandar Karađorđević je bio sumanuti megaloman koji je hteo da uđe u istoriju kao oslobodioc ne samo Srba, već svih južnih slovena. Zato je i stvorio tu veštačku jugoslovensku naciju, i zbog toga je i oteo veliki deo teritorije koja je trebala pripasti Italijanima. Time je ujedno i zaslužio da bude proglašen za najvećeg srpskog izdajnika svih vremena.

mišomor1

Aktivan član
Poruka
1.660
Sve što sam naveo su istorijske činjenice, potvrđene u vizantijskim spisima. Što se tiče novije istorije, imaš živih svedoka. A ti slobodno nastavi da čitaš razne ustaške pamflete, tamo sigurno piše istina i samo istina.
Gle, to što ti zastupaš sve više donekle prihvaća novija minimalistička hrvatska historiografija, u čijoj je osnovi da su Hrvati bili malo ali ratoborno ratničko pleme koje se naselilo na središnji dio jadranske obale potamanivši Avare koji su guz.li tamošnje Slavene i otuda se dio odvojio u Panoniju i Ilirik (Duklju) te zavladao i tamošnjim Slavenima. Hrvati u Duklji su se pogubili, a ovi drugi Hrvati su nametnuli vazalni odnos zatečenim Slavenima (u prijevodu robovima, kako su ih okolni narodi zvali), uključujući i one koji su se se kasnije prozvali Srbima. Zajednica sa Ugarskom nas nije puno zasmetala, dapače, učvrstili smo Slavoniju upravo u vrijeme zajednice. No turska najezda u kojoj je srpstvo, kao turski saveznik, profitiralo, kao i kasnija jugoslavenska država vođena iz Beograda, su sasvim sasjekli kroatizaciju.
Međutim, sada je drugačija geopolitička situacija, i ako su teorije naših minimalističkih povjesničara točne, dijelu srpstva koji je teritorijalno ili povijesno ili mentalitetom povezano s nama, se loše piše u budućnosti što se identiteta tiče. A trebamo vam nešto i naplatiti što ste nam uzeli jezik kao svoj, uzimate nam i pismo (tako da više malo tko od vas Srba piše tradicionalnim i službenim srpskim pismom). :D

Poslednja izmena:

MOST6

Elita
Poruka
23.703
Nije bilo genocida u Srebrenici a Ovčara je direktna posledica navedenih zločina i tu ste osetili možda jedan promil zla koje ste nama naneli.
Možeš ti poricati do sutra, ali srpski političari i vojska su počinili genocid u Srebrenici. Opravdanje ratnog zločina na Ovčari ti je bolesno. Da ja počnem opravdati Jasenovac pa tvrditi da je to posljedica ovoga ili onoga?
Opet ustaška propaganda. Prisustvo Srba je potvrđeno još u vizantijskim spisima iz 9 i 10 veka. Bosanski plemić Stjepan Vukčić Kosača je nosio naziv Herceg Svetog Save po čemu je i Hercegovina dobila ime.
Neznalice, Hercegovina nije Bosna. Prisustvo Srba i pravoslavne crkve nije zabilježeno u Bosni sve do iza 1476. godne.
Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Severni delovi Albanije su bili deo srpske kraljevine u 14. veku. Da nisu možda i ovo srpske zemlje? Ili za vas važe posebna pravila?
Bila je i Vojvodina mađarska zadnjih 1000 godina, a Beograd je bio dulje bugarski, mađarski i osmanlijski, nego srpski. Južna Srbija je dulje bila bugarska.
Ajde idi pročitaj šta piše u Londonskom ugovoru.
Aleksandar Karađorđević je bio sumanuti megaloman koji je hteo da uđe u istoriju kao oslobodioc ne samo Srba, već svih južnih slovena. Zato je i stvorio tu veštačku jugoslovensku naciju, i zbog toga je i oteo veliki deo teritorije koja je trebala pripasti Italijanima. Time je ujedno i zaslužio da bude proglašen za najvećeg srpskog izdajnika svih vremena.
Londonski ugovor je bio tajan i uopće nije bio ponuđen Srbima.

MilanM021

Zainteresovan član
Poruka
133
Gle, to što ti zastupaš sve više donekle prihvaća novija minimalistička hrvatska historiografija, u čijoj je osnovi da su Hrvati bili malo ali ratoborno ratničko pleme koje se naselilo na središnji dio jadranske obale potamanivši Avare koji su guz.li tamošnje Slavene i otuda se dio odvojio u Panoniju i Ilirik (Duklju) te zavladao i tamošnjim Slavenima. Hrvati u Duklji su se pogubili, a ovi drugi Hrvati su nametnuli vazalni odnos zatečenim Slavenima (u prijevodu robovima, kako su ih okolni narodi zvali), uključujući i one koji su se se kasnije prozvali Srbima.
Drago mi je što imate i vi svoje Deretiće.
No turska najezda u kojoj je srpstvo, kao turski saveznik, profitiralo,
Despot Stefan je bio sklopio savez sa turcima jer je to bio jedini način da se održi srpska država koju su sa severa ugrožavali Mađari, iskoristivši slabost Srbije nakon bitke na Kosovu. Taj savez nije dugo potrajao i Srbi su narednih 500 godina proveli ratujući protiv Turaka, što samostalno, što u savezu sa austrijancima i drugim balkanskim pravoslavcima.
Međutim, sada je drugačija geopolitička situacija, i ako su teorije naših minimalističkih povjesničara točne,
Nisu
dijelu srpstva koji je teritorijalno ili povijesno ili mentalitetom povezano s nama, se loše piše u budućnosti što se identiteta tiče.
Teritorijalno nismo povezani nakon 95e. Istorijski, jedino odbranom od vaših agresija od 1914e do danas. Mentalitet nam je takođe potpuno suprotan.
A trebamo vam nešto i naplatiti što ste nam uzeli jezik kao svoj, uzimate nam i pismo (tako da više malo tko od vas Srba piše tradicionalnim i službenim srpskim pismom). :D
I jezik i pismo nam je srpsko, a što se naplate tiče, siguran sam da ćete pokušati.

MilanM021

Zainteresovan član
Poruka
133
Možeš ti poricati do sutra, ali srpski političari i vojska su počinili genocid u Srebrenici.
Onda ste i vi počinili genocid u Ahmićima, u zapadnoj Bosni...drugi svetski rat da i ne pominjem.
Opravdanje ratnog zločina na Ovčari ti je bolesno. Da ja počnem opravdati Jasenovac pa tvrditi da je to posljedica ovoga ili onoga?
Već odavno opravdavate ili negirate genocid u Jasenovcu.
Neznalice, Hercegovina nije Bosna.
Kad si negirao prisustvo Srba u Bosni, smatrao sam da tu podrazumevaš i Hercegovinu, dakle područje današnje BiH. To je obično "argument" koji koristite kad nam pokušavate objasniti kako Srbi zapadno od Drine treba da nestanu, jer to sve smatrate vašom teritorijom.
Bila je i Vojvodina mađarska zadnjih 1000 godina, a Beograd je bio dulje bugarski, mađarski i osmanlijski, nego srpski. Južna Srbija je dulje bila bugarska.
Istra je 1000 godina bila italijanska. Baranja, mađarska.
Londonski ugovor je bio tajan i uopće nije bio ponuđen Srbima.
Ne, ali se odnosio na podelu teritorije između Srbije i Italije.

MOST6

Elita
Poruka
23.703
Onda ste i vi počinili genocid u Ahmićima, u zapadnoj Bosni...drugi svetski rat da i ne pominjem.
Je li itko podignuo optužbu za počinjenje genocida u Ahmićima? Nije! Ne trolaj! Srpska strana je počinila genocid koji je i pravomoćno presuđen.
Već odavno opravdavate ili negirate genocid u Jasenovcu.
Ima par likova koji trolaju o Jasenovcu, kao što ste vi imali Deretića koji je pisao ZF pisdarije, ali većina knjiga o Jasenovcu koje se mogu nabaviti u hrvatskim knjižarama pišu o zločinima i teroru nad civilnim žrtvama u tom konc logoru. Naravno, nitko ne piše o 700.000 ili o 1 milijun ubijenih u Jasenovcu, ali to je zato što su te brojke službeno osporene na međunarodnoj razini. Znači, to nije samo stvar Hrvatske, već šire prihvaćenih znanstvenih istraživanja. Jednako je tako u Srbiji odbačena teza o 700.000 ili čak milijun stradalih u Jasenovcu, ali mnogi još nisu svjesni toga da srpski znanstvenici više ne drže da je toliko ubijeno u tom logoru. Te fantastične brojke nalaze se još samo u Staroj Gradiški u Srpskoj.
Kad si negirao prisustvo Srba u Bosni, smatrao sam da tu podrazumevaš i Hercegovinu, dakle područje današnje BiH. To je obično "argument" koji koristite kad nam pokušavate objasniti kako Srbi zapadno od Drine treba da nestanu, jer to sve smatrate vašom teritorijom.
Dobro, treba se usuglasiti kad pišemo o Bosni na što točno mislimo. U konkretnom slučaju, moje tvrdnje su se odnosile na povijesnu Bosnu u užem smislu. Dakle, to isključuje prostor Hercegovine. U istočnoj Hercegovini bilo je pravoslavnih samostana i prije osmanskog osvajanja.

Ne smatramo sve zapadno od Drine hrvatskom zemljom. To su želje dijela hrvatskih desničara, jednako argumentirane kao i tvrdnje pojednih srpskih da su srpske zemlje sve od Triglava do Jadrana ili da je nekoć cijela Europa bila Velika Srbija. Uglavnom, gluposti i fantazije. Hrvatske povijesne zemlje u tom području, ma kakvu vrijednost to danas imalo, su Tropolje ili Završje te Cazinska krajina s Bihaćem. Možda još koji manji dio, ali to je uglavnom to. Istočni dio BiH do Drine ne pripada povijesnim hrvatskim zemljama.
Istra je 1000 godina bila italijanska. Baranja, mađarska.

Ne, ali se odnosio na podelu teritorije između Srbije i Italije.
Istočni dio Istre pripadao je državi Petra Krešimira IV. i Zvonimira, ostatak nije nije nikada do 1945. godine. Međutim, ja sam svjestan toga, a ti bi trebao biti svjesniji da mnogi dijelovi današnje Srbije nisu vjekovni srpski teritoriji.

MilanM021

Zainteresovan član
Poruka
133
Je li itko podignuo optužbu za počinjenje genocida u Ahmićima? Nije! Ne trolaj! Srpska strana je počinila genocid koji je i pravomoćno presuđen.
Tu smejuriju od presude možeš okačiti mački o rep, svakom iole nepristrasnom je jasno da je haški sud kredibilan koliko i posleratni jugoslovenski narodni sudovi.
Ima par likova koji trolaju o Jasenovcu, kao što ste vi imali Deretića koji je pisao ZF pisdarije, ali većina knjiga o Jasenovcu koje se mogu nabaviti u hrvatskim knjižarama pišu o zločinima i teroru nad civilnim žrtvama u tom konc logoru. Naravno, nitko ne piše o 700.000 ili o 1 milijun ubijenih u Jasenovcu, ali to je zato što su te brojke službeno osporene na međunarodnoj razini. Znači, to nije samo stvar Hrvatske, već šire prihvaćenih znanstvenih istraživanja. Jednako je tako u Srbiji odbačena teza o 700.000 ili čak milijun stradalih u Jasenovcu, ali mnogi još nisu svjesni toga da srpski znanstvenici više ne drže da je toliko ubijeno u tom logoru. Te fantastične brojke nalaze se još samo u Staroj Gradiški u Srpskoj.
Otprilike 90% vas ili otvoreno pozdravlja ustaške zločine ili ih negiraju (ne te besmislene brojke nego upšte da je bilo ubistava). Ostalo su komunjare. Da nije tako ne bi mogla da stoji tabla sa ustaškim pozdravom na spomeniku u Jasenovcu, niti bi bili masovno rušeni ostali spomenici žrtvama. Da li samo par likova dolazi na thupsonove koncerte da đuska uz tekstove Jasenovac i Gradiška Stara, dom je maksovih mesara?
Dobro, treba se usuglasiti kad pišemo o Bosni na što točno mislimo. U konkretnom slučaju, moje tvrdnje su se odnosile na povijesnu Bosnu u užem smislu. Dakle, to isključuje prostor Hercegovine. U istočnoj Hercegovini bilo je pravoslavnih samostana i prije osmanskog osvajanja.
Hercegovina kao posebna teritorija se pominje tek od 15 veka. Pre toga je to područje bilo ili deo Bosne, ili Raške/Srbije. Što se tiče manastira, nije neobično što nisu opstali obzirom da su bili učestala meta turaka.
Ne smatramo sve zapadno od Drine hrvatskom zemljom. To su želje dijela hrvatskih desničara, jednako argumentirane kao i tvrdnje pojednih srpskih da su srpske zemlje sve od Triglava do Jadrana ili da je nekoć cijela Europa bila Velika Srbija. Uglavnom, gluposti i fantazije. Hrvatske povijesne zemlje u tom području, ma kakvu vrijednost to danas imalo, su Tropolje ili Završje te Cazinska krajina s Bihaćem. Možda još koji manji dio, ali to je uglavnom to. Istočni dio BiH do Drine ne pripada povijesnim hrvatskim zemljama.

Istočni dio Istre pripadao je državi Petra Krešimira IV. i Zvonimira, ostatak nije nije nikada do 1945. godine. Međutim, ja sam svjestan toga, a ti bi trebao biti svjesniji da mnogi dijelovi današnje Srbije nisu vjekovni srpski teritoriji.
To što su u srednjem veku neka područja nakon osvajanja pripala nekoj vašoj državi nikako ih ne čini vašom "povijesnom" teritorijom. Kao što ni Albanija, Tesalija i Makedonija nisu srpske istorijske zemlje.

MOST6

Elita
Poruka
23.703
Tu smejuriju od presude možeš okačiti mački o rep, svakom iole nepristrasnom je jasno da je haški sud kredibilan koliko i posleratni jugoslovenski narodni sudovi.
Opet trolaš! :fdlan: Presudu Haškog suda o počinjenom genocidu u Srebrenici priznao je i stalni Međunarodni sud UN-a.
Otprilike 90% vas ili otvoreno pozdravlja ustaške zločine ili ih negiraju (ne te besmislene brojke nego upšte da je bilo ubistva). Ostalo su komunjare. Da nije tako ne bi mogla da stoji tabla sa ustaškim pozdravom na spomeniku u Jasenovcu, niti bi bili masovno rušeni spomenici žrtvama. Da li samo par likova dolazi na thupsonove koncerte da đuska uz tekstove Jasenovac i Gradiška Stara, dom je maksovih mesara?
Ok, dat ću ti povjerenje. Samo mi pokaži dokaze o tome kada si proveo statističko istraživanje u Hrvatskoj na temu ustaških ratnih zločina, koju si istraživačku formu koristio (anketa, intervju...), pokaži mi ukupan broj ispitanih koji čine reprezentativan uzorak i koliko je od tog broja pozdravilo ustaške zločine. Kad mi sve to pokažeš i dokažeš da 90% Hrvata pozdravlja ustaške zločine, priznat ću ti da si u pravu. U međuvremenu, dok to ne pokažeš, smatram te podlim lažljivcem. ;)
Hercegovina kao posebna teritorija se pominje tek od 15 veka. Pre toga je to područje bilo ili deo Bosne, ili Raške/Srbije. Što se tiče manastira, nije neobično što nisu opstali obzirom da su bili učestala meta turaka.
Bosna nije bila u sastavu Raške, ali se zato jedan manji dio Raške našao u sastavu Bosne. Na temelju toga je Tvrtko zatražio za sebe naslov srpskog kralja.

Nije stvar da samostani nisu opstali, nego ih nije uopće ni bilo do dolaska Turaka. A što se tiče rizika za samostane, Turci su uništavali samo katoličke, pravoslavci su mogli slobodno imati i graditi nove crkve i samostane.
To što su u srednjem veku neka područja nakon osvajanja pripala nekoj vašoj državi nikako ih ne čini vašom "povijesnom" teritorijom. Kao što ni Albanija, Tesalija i Makedonija nisu srpske istorijske zemlje.
Napisao si da je Istra 1000 godina bila talijanska. Ukazao sam ti da nije. Prvo, Italija nije postojala do 1861. godine. Ti zapravo misliš na Mlečane, ali ok. Ni Mlečani nisu imali 1000 godina Istru u svojoj vlasti, zato što je Istra bila austrijska nasljedna zemlja. Mlećani su su vladali samo dijelom zapadne Istre. Unutrašnjost Istre i njen istok stoljećima su držali austrijski nadvojvode pod svojom vlašću. Blage veze ti nemaš, a želiš se raspravljati sa mnom.

Za razliku od Istre, čiji je istočni dio bio u sastavu Hrvatkse, Baranja nije nikada činila dio Hrvatske. Ona se može usporediti s Vojvodinom koja također nije nikada u prošlosti bila dio Srbije.

Što se tiče Cazinske krajine i zapadne Hercegovine, to smatramo hrvatskim povijesnim zemljama.

MilanM021

Zainteresovan član
Poruka
133
Opet trolaš! :fdlan: Presudu Haškog suda o počinjenom genocidu u Srebrenici priznao je i stalni Međunarodni sud UN-a.
Sva sreća pa imam svoj mozak i ne zanima me ni šta misli taj UN sud. Inače, vi ste takođe poricali legitimitet haškom sudu kad je gotovina osuđen za ratne zločine. Naravno, kad je kasnije (verovatno po direktivi) oslobođen, onda vam je ponovo postao legitiman i obavezujući.
Ok, dat ću ti povjerenje. Samo mi pokaži dokaze o tome kada si proveo statističko istraživanje u Hrvatskoj na temu ustaških ratnih zločina, koju si istraživačku formu koristio (anketa, intervju...), pokaži mi ukupan broj ispitanih koji čine reprezentativan uzorak i koliko je od tog broja pozdravilo ustaške zločine. Kad mi sve to pokažeš i dokažeš da 90% Hrvata pozdravlja ustaške zločine, priznat ću ti da si u pravu. U međuvremenu, dok to ne pokažeš, smatram te podlim lažljivcem. ;)
Upoznao sam na studijama dosta Srba iz hr i svi su imali isto mišljenje o vama, svako od njih je doživeo napad , pretnje, uništavanje imovine. Naravno, i bez njihovih svedočenja, neke su stvari više nego očigledne. Od rušenja ćiriličnih tabli, do napada na preostale srbe i one prognane koji su se vratili, održavanje ustaških koncerata kojima prisustvuje stotine hiljada ljudi...i naravno sveopšte podrške koju takvi događaji imaju. Još se posle toga svega usuđujete dičiti našim Teslom.

Bosna nije bila u sastavu Raške, ali se zato jedan manji dio Raške našao u sastavu Bosne. Na temelju toga je Tvrtko zatražio za sebe naslov srpskog kralja.

Nije stvar da samostani nisu opstali, nego ih nije uopće ni bilo do dolaska Turaka. A što se tiče rizika za samostane, Turci su uništavali samo katoličke, pravoslavci su mogli slobodno imati i graditi nove crkve i samostane.
Hrvatska propaganda. Pravoslavni manastiri su često bili na meti, neki od najvećih su uništeni (npr svetih Arhangela kod Prizrena), mnogi su spaljivani.
Napisao si da je Istra 1000 godina bila talijanska. Ukazao sam ti da nije. Prvo, Italija nije postojala do 1861. godine. Ti zapravo misliš na Mlečane, ali ok. Ni Mlečani nisu imali 1000 godina Istru u svojoj vlasti, zato što je Istra bila austrijska nasljedna zemlja. Mlećani su su vladali samo dijelom zapadne Istre. Unutrašnjost Istre i njen istok stoljećima su držali austrijski nadvojvode pod svojom vlašću. Blage veze ti nemaš, a želiš se raspravljati sa mnom.
Nisam hteo previše ulaziti u istorijske detalje, poenta je da nikada nije bilo vaše dok je Srbi nisu oteli Italijanima.
Za razliku od Istre, čiji je istočni dio bio u sastavu Hrvatkse, Baranja nije nikada činila dio Hrvatske. Ona se može usporediti s Vojvodinom koja također nije nikada u prošlosti bila dio Srbije.

Što se tiče Cazinske krajine i zapadne Hercegovine, to smatramo hrvatskim povijesnim zemljama.
Smatrajte šta hoćete. Hercegovina je cela dobila ime po srpskom plemiću.

MOST6

Elita
Poruka
23.703
Sva sreća pa imam svoj mozak i ne zanima me ni šta misli taj UN sud. Inače, vi ste takođe poricali legitimitet haškom sudu kad je gotovina osuđen za ratne zločine. Naravno, kad je kasnije (verovatno po direktivi) oslobođen, onda vam je ponovo postao legitiman i obavezujući.
Bilo je briga i Miloševića, Karadžića i Mladića što misle sudovi pa je jedan ostavio kosti u zatvoru, a drugi će ih tek ostaviti.
Upoznao sam na studijama dosta Srba iz hr i svi su imali isto mišljenje o vama, svako od njih je doživeo napad , pretnje, uništavanje imovine. Naravno, i bez njihovih svedočenja, neke su stvari više nego očigledne. Od rušenja ćiriličnih tabli, do napada na preostale srbe i one prognane koji su se vratili, održavanje ustaških koncerata kojima prisustvuje stotine hiljada ljudi...i naravno sveopšte podrške koju takvi događaji imaju. Još se posle toga svega usuđujete dičiti našim Teslom.
Upoznao sam i ja dosta Srba iz Hrvatske koji vama iz Srbije yebu kevu, jer ste ih 1990-ih ubijali po Hrvatskoj, palili im kuće, mlatili ih i pljačkali im imovinu. Poslije svega tu kao tobože plačete za njima, a još ste im naplaćivali boce vode kao da su od zlata i tjerali ih na Kosovo. Dan danas ih maltretirate da nisu Srbi, da su Hrvati, prijetite im da ćete ih prebit, jer zvuče hrvatski itd. Ajde ti moj, ne rise!
Hrvatska propaganda. Pravoslavni manastiri su često bili na meti, neki od najvećih su uništeni (npr svetih Arhangela kod Prizrena), mnogi su spaljivani.
Srpski popovi su ishodili vrlo rano dogovor s Osmanlijama i imali su zaštitu od njih. Istovremeno, Osmanlije su proganjale katolike i palile im crkve i samostane. Od 25 katoličkih samostana u Bosni 1476. godine, ostalo ih je samo 5 do 1500. godine, od čega 3 sa svega 1-2 redovnika. Kasnije su i ta tri ugašena i nestala, a katolički vjernici su dijelom prešli na islam, a dijelom na pravoslavlje da se barem tako zadrže u kršćanstvu. Naravno, ti se danas broje u Srbe, mada to nisu bili njihovi preci.
Nisam hteo previše ulaziti u istorijske detalje, poenta je da nikada nije bilo vaše dok je Srbi nisu oteli Italijanima.

Smatrajte šta hoćete. Hercegovina je cela dobila ime po srpskom plemiću.
Aha! Znači kada odgovara onda su Srbi oteli Talijanima Istru, a kad ne odgovara onda su Hrvati bacali Talijane u foibe. Pa ebo ga ti, jesu li Srbi ili Hrvati oslobađali Istru? Odluči se već jednom pa da konačno doznamo tko je to bacao Talijane u jame!

Hercegovina je to ime dobila tek u 15. stoljeću. Do 14. stoljeća je zapadna Hercegovina bila u sastavu Hrvatske, a u 10. i 11. stoljeću je i veći dio bio dio hrvatske države

MilanM021

Zainteresovan član
Poruka
133
Srpski popovi su ishodili vrlo rano dogovor s Osmanlijama i imali su zaštitu od njih. Istovremeno, Osmanlije su proganjale katolike i palile im crkve i samostane. Od 25 katoličkih samostana u Bosni 1476. godine, ostalo ih je samo 5 do 1500. godine, od čega 3 sa svega 1-2 redovnika. Kasnije su i ta tri ugašena i nestala, a katolički vjernici su dijelom prešli na islam, a dijelom na pravoslavlje da se barem tako zadrže u kršćanstvu. Naravno, ti se danas broje u Srbe, mada to nisu bili njihovi preci.
Isto su prošli i pravoslavni manastiri. Naveo sam ti već primer manastira svetih Arhangela u Prizrenu. Manastir na Cetinju je takođe bio spavljivan nekoliko puta. Isti pristup su imali i u Bosni. Šta misliš zbog čega su Srbi ( i ostali pravoslavci) toliko često dizali ustanke?

A prelazak katolika u pravoslavce je takođe hrvatski mit. Ne kažem da se nije nikada dešavalo, ali obrnutih primera je bilo daleko više.
Aha! Znači kada odgovara onda su Srbi oteli Talijanima Istru, a kad ne odgovara onda su Hrvati bacali Talijane u foibe. Pa ebo ga ti, jesu li Srbi ili Hrvati oslobađali Istru? Odluči se već jednom pa da konačno doznamo tko je to bacao Talijane u jame!
Ne znam šta je toliko nejasno. Dalmaciju im je maznuo kralj Aleksandar. Istru partizani, koji su uglavnom bili Srbi. Za foibe, nažalost, i Srbi svakako nose deo krivice. Mada to su bili komunisti tako da ne znam mogu li se uopšte smatrati Srbima.

wsox

Domaćin
Poruka
4.602
Bilo je briga i Miloševića, Karadžića i Mladića što misle sudovi pa je jedan ostavio kosti u zatvoru, a drugi će ih tek ostaviti.

Upoznao sam i ja dosta Srba iz Hrvatske koji vama iz Srbije yebu kevu, jer ste ih 1990-ih ubijali po Hrvatskoj, palili im kuće, mlatili ih i pljačkali im imovinu. Poslije svega tu kao tobože plačete za njima, a još ste im naplaćivali boce vode kao da su od zlata i tjerali ih na Kosovo. Dan danas ih maltretirate da nisu Srbi, da su Hrvati, prijetite im da ćete ih prebit, jer zvuče hrvatski itd. Ajde ti moj, ne rise!

Hercegovina je to ime dobila tek u 15. stoljeću. Do 14. stoljeća je zapadna Hercegovina bila u sastavu Hrvatske, a u 10. i 11. stoljeću je i veći dio bio dio hrvatske države
Srbi i povjest je tema za gubljenje vremena!Povjest se kod njih piše kako se kome svidi a to se svodi na priče bez argumenata ili dokaza.Dobrica Ćosić je naj bolje opisao sebe i svoje u Diobama da ne citiram.

Poruka
19.699
10-01-DUBROVNIK-1991a-e1633256252136.jpg

MOST6

Elita
Poruka
23.703
Isto su prošli i pravoslavni manastiri. Naveo sam ti već primer manastira svetih Arhangela u Prizrenu. Manastir na Cetinju je takođe bio spavljivan nekoliko puta. Isti pristup su imali i u Bosni. Šta misliš zbog čega su Srbi ( i ostali pravoslavci) toliko često dizali ustanke?

A prelazak katolika u pravoslavce je takođe hrvatski mit. Ne kažem da se nije nikada dešavalo, ali obrnutih primera je bilo daleko više.
Srpska pravoslavna crkva je bila u daleko povoljnijem polažaju u Osmanskom Carstvu od katoličke. Možda je imala neke štete u ranim počecima osmanske vlasti na Balkanu, ali kasnije su uživali podršku i zaštitu Porte. Za razliku od toga, katolička crkva je bila uvijek proganjana, dijacezansko svećenstvo je izbačeno iz Osmanskog Carstva i bio mu je zabranjen rad sve do 19. stoljeća, a ograničeni rad i prisutnost dozvoljena je samo redovnicima iz franjevačkog reda.
Ne znam šta je toliko nejasno. Dalmaciju im je maznuo kralj Aleksandar. Istru partizani, koji su uglavnom bili Srbi. Za foibe, nažalost, i Srbi svakako nose deo krivice. Mada to su bili komunisti tako da ne znam mogu li se uopšte smatrati Srbima.
Ma jasno. Važno je naći neko opravdanje, ma koliko bilo glupavo.

Njegos88

Aktivan član
Poruka
1.090
„U vrijeme poslednjih tristo godina, od Juraja Križanića, prvog pansalvena (1618.-1683.), do poslednje vidovdanske faze (1918.-1926.) hrvatstvo pokazuje sve simptome jedne narodnosti, koja nestaje. Sve to nastojanje hrvatske narodnosti u poslednjih tristo godina i sve ono haotično zbivanje za prvih devet vijekova, sav taj problematičan napor da se hrvatstvo otme rotaciji oko tuđih osovina, sve to ostalo je do danas uglavnom bez rezultata… Hrvati kroz hiljadu godina traže sebi gospodara, da nad njima zavladaju. Od mađarskog Kolomona (g. 1102.) do križevačkog sastanka godine 1526. (kada pada prvi predlog za kandidaturu Habsburga) a papski poslanik u Budizmu to pravilo zove `traženjem drugog gospodara`, trovarsi’altro signore’, od borbe s Mađarima do naših dana uvijek jedno te isto: hrvatstvo traži nekoga da mu se podredi, da potpiše s njim ugovor i da se onda buni protiv tog ugovora… U osamsto godina – trideset dana hrvatskog suvereniteta, to je čitava hrvatska bilanca… dođite i vladajte nad nama, jer smo nesposobni da sami sobom upravljamo! Napor, dakle, da se hrvatstvo otme rotaciji oko tuđih osovina, ostaje do danas jalov.“

- Miroslav Krleža

Miroslav_Krleža_(Zagreb).jpg

Njegos88

Aktivan član
Poruka
1.090
Srpska pravoslavna crkva je bila u daleko povoljnijem polažaju u Osmanskom Carstvu od katoličke. Možda je imala neke štete u ranim počecima osmanske vlasti na Balkanu, ali kasnije su uživali podršku i zaštitu Porte. Za razliku od toga, katolička crkva je bila uvijek proganjana, dijacezansko svećenstvo je izbačeno iz Osmanskog Carstva i bio mu je zabranjen rad sve do 19. stoljeća, a ograničeni rad i prisutnost dozvoljena je samo redovnicima iz franjevačkog reda.

Ma jasno. Važno je naći neko opravdanje, ma koliko bilo glupavo.

Srpska Pravoslavna Crkva je 500 godina ratovala sa Osmansko Cartstvo. Kakva budala moras biti da tvrdis da su Muslimani bili za Pravoslavce protiv Katolika. Pa covjece Turci su prodali sva prava svojim Pravoslavim gradjanima Francuzima i Katolicku Crkvu u 19om vijeku. Bas zbog taj razlog je poceo Krimski Rat i kasnije Russo-Turski rat. I svaki put su Turci bili na strani Katolicke i Protestante zemlje protiv Pravoslavne Rusije i pravislavne Balkanske nacije.

Budalo jedno pa Turska je bila na strani Katolicke Austrije i njihove Katolicke serfe Rvati u prvom svetskom ratu protiv Pravoslavne Srbije i Crne Gore. zajedno ste nas napali mamu ti *****. Tursko Carstvo je svojih zadnijh 200 godina iskljucivo ratovao protiv pravoslane zemalja uz pomoc Katolicke ruje. To je osnova historija. HISTORY 101..Znam da ti se ne cita istoricke knjige (zato izbegavas citat svoje porodicno stablo) ali COME ONE.

Kako ti nije sramota da se svadjas s nama kad nemas pojma. Cuj, Turci podrzali Pravoslavne Srbe. Mozda na isti nacin kako su Hrvati podrzali pravoslavne Srbe 1941-1995 ili Njemce podrzali Zidove

MOST6

Elita
Poruka
23.703
Prvo uvijek valja pogledati svoje dvorište! Ajmo malo nabrojit neke viđenije "Srbe" koji uopće nisu bili etnički Srbi.

Arčibald Rajs, Josif Pančić, Mihajlo Pupin, Jovan Sterija Popović, Aleksandar Cincar Marković, Dragutin Dimitrijević Apis, Nikola Pašić, Jovan Jovanović Zmaj, Branislav Nušić, Konstantin Koča Popović, Taško Načić, Predrag Miki Manojlović, Toma Fila, Stevan Sremac, Ivo Andrić, Stevan Sinđelić...

MOST6

Elita
Poruka
23.703
Srpska Pravoslavna Crkva je 500 godina ratovala sa Osmansko Cartstvo. Kakva budala moras biti da tvrdis da su Muslimani bili za Pravoslavce protiv Katolika. Pa covjece Turci su prodali sva prava svojim Pravoslavim gradjanima Francuzima i Katolicku Crkvu u 19om vijeku. Bas zbog taj razlog je poceo Krimski Rat i kasnije Russo-Turski rat. I svaki put su Turci bili na strani Katolicke i Protestante zemlje protiv Pravoslavne Rusije i pravislavne Balkanske nacije.

Budalo jedno pa Turska je bila na strani Katolicke Austrije i njihove Katolicke serfe Rvati u prvom svetskom ratu protiv Pravoslavne Srbije i Crne Gore. zajedno ste nas napali mamu ti *****. Tursko Carstvo je svojih zadnijh 200 godina iskljucivo ratovao protiv pravoslane zemalja uz pomoc Katolicke ruje. To je osnova historija. HISTORY 101..Znam da ti se ne cita istoricke knjige (zato izbegavas citat svoje porodicno stablo) ali COME ONE.

Kako ti nije sramota da se svadjas s nama kad nemas pojma. Cuj, Turci podrzali Pravoslavne Srbe. Mozda na isti nacin kako su Hrvati podrzali pravoslavne Srbe 1941-1995 ili Njemce podrzali Zidove
Frustirani neznalice, smanji doživljaj! Porta je imala sasvim korektne odnose prema pravoslavcima koji su uživali brojne priilegije unutar Osmanskog Carstva. Osmanlije su imale puni nadzor nad Carigradskom patrijaršijom te ostalim pomjesnim crkvama te su dopuštali njihov slobodan i neometan rad i razvoj. S druge strane, središte katoličke crkve bilo je u Rimu, izvan dosega osmanskih vlasti i tu su uvijek postojale tenzije i otvorena neprijateljstva, jer su Pape često organizirale vojne akcije protiv Osmanlija. Zato su Turci od početka protjerali svo svjetovno katoličko svećenstvo s Balkana, ukinulo im župe i crkve, zatvorilo brojne religijske objekte i bilo nepovjerljivo prema svim katolicima koji su bili u težem položaju od pravoslavaca u Carstvu. Tek je franjevcima bilo dozvoljeno ograničeno djelovanje i katolička crkva nije sve do 19. stoljeća smjela imati svoje svećenstvo u balkanskom dijelu Osmanskog Carstva. Ne prtljalj gluposti!

Njegos88

Aktivan član
Poruka
1.090
Prvo uvijek valja pogledati svoje dvorište! Ajmo malo nabrojit neke viđenije "Srbe" koji uopće nisu bili etnički Srbi.

Arčibald Rajs, Josif Pančić, Mihajlo Pupin, Jovan Sterija Popović, Aleksandar Cincar Marković, Dragutin Dimitrijević Apis, Nikola Pašić, Jovan Jovanović Zmaj, Branislav Nušić, Konstantin Koča Popović, Taško Načić, Predrag Miki Manojlović, Toma Fila, Stevan Sremac, Ivo Andrić, Stevan Sinđelić...

🤣🤣🤣

Pa covjece to meni i drugim Srbima ne znaci nista. Naravno da nisu Srbi. Pa sta? Ko ih tera da budu Srbi? Ko ih maltretira sto su nešta drugo? Niko. Mi nemamo taj kompleks. Mi smo stari narod sa postenu istoriju i postujemu sve grupe koje zajedno s nama deluje historiju i kulturu.

Naravno da smo svi mesani. Zamisli da smo kao vi i da tvrdimo da smo jedino mi ziveli na ovu podrucu 20000 godine. Kao da nije bilo migracije, mesanje, vencanje, itd. Samo ustase koji neznaju prezimena i mesto rodjenje njihove pradjedovi, koji nesta kriju, ili ih nesta sramoti, mogu tako nesta tvrdit.

Vi ste 'narod' koji neguje sve ostali i bavi se Genocid na svima. Svaki Talijan Srbin Madjar Švabac Čeh Židov Rusyn etc ju danasnju 'Hrvatsku' je za vas etnicki Hrvat, I kao pravi Hrvati moraju mrzit Srbe da bi dokazali ostalim Hrvatima koji takodje dokazuju njim bas koliki su cisti Hrvati. To je vaš kompleks. Ko vas ****.

Poslednja izmena:

MOST6

Elita
Poruka
23.703
🤣🤣🤣

Pa covjece to meni i drugim Srbima ne znaci nista. Naravno da nisu Srbi. Pa sta? Ko ih tera da budu Srbi? Ko ih maltretira sto su nešta drugo? Niko. Mi nemamo taj kompleks. Mi smo stari narod sa postenu istoriju i postujemu sve grupe koje zajedno snama deluje historiju sa nama. Zamisli da smo kao vi i da tvrdimo da smo damo mi ziveli na ovoj podrucu 20000 godine. Nije bilo migracije, mesanje itd.

Vi ste 'narod' koji neguje sve ostali i bavi se Genocid na svima. Svaki Talijan Srbin Madjar Švabac Čeh Židov Rusyn etc ju danasnju 'Hrvatsku' je za vas etnicki Hrvat, I kao pravi HrvatI moraju mrzit Srbe da to dokaze. To je vaš kompleks. Ko vas ****.
Prva stvar, ti nisi Srbin. Da jesi, poznavao bi srpski jezik, a ne bi pisao "narod sa poštenu istoriju". Vidi se da je i tebi i tvojim precima srpski jezik priučen i da ga niste izvorno govorili. Slaveni poznavaju vlastiti jezik.

Drugo, neki od onih što si ih naveo gore, ne spadaju u kategoriju, ali oni koji jesu, sami su sebe smatrali Hrvatima. I Lisinski, Gaj, Strossmayer, Vraz, Stoss, Ritter Vitezović i ostali pravilno navedeni kao neetnički ili poluetnički Hrvati su sami sebe smatrali Hrvatima i nije do nas danas smatramo li mi njih Hrvatima, jednostavno, oni su sami sebe smatrali Hrvatima i mi poštujemo njihov izbor i s punim pravom ih držimo dijelom hrvatskog naroda.