DW: Srbija toplo sa Hrvatskom, hladno sa BiH

MOST6

Elita
Poruka
23.705

DW: Srbija toplo sa Hrvatskom, hladno sa BiH​

Izvor: DW

10.01.2023. 12:29

0f20a82aeea18c00389123a35d3b3fc7a.jpg

Izvor: Beta / Lana Slivar Dominić

Beograd je ignorisao pozive koji su stizali iz Sarajeva da se ne prisustvuje obeležavanju Dana Republike Srpske i to je dodatno zakomplikovalo međusobne odnose. Istovremeno, odnosi sa Zagrebom se navodno popravljaju.​

Državni vrh Srbije je, reklo bi se iznenada, jednog dana, rešio da je vreme za popravljanje odnosa sa Hrvatskom. Nalog koji je predsednik Aleksandar Vučić dao svojim saradnicima glasio je da se pokrene akcija, kako je navedeno, odleđivanja odnosa sa Hrvatskom. Taj zadatak poveren je ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, a Božićna poseta Zagrebu 6. januara bila je prvi korak u tom pravcu.

Odnosi Srbije i Hrvatske već godinama su na niskom nivou i uglavnom ih obeležavaju pikantne izjave političara s obe strane. Klasičnu diplomatsku komunikaciju zamenile su medijska prepucavanja i nadmudrivanja. Hrvatska je pri tom skoro pa opsesivna tema predsednika Srbije i njegovih glasača: upoređivanje ekonomskih (ne)uspeha, odmeravanja ko je bolje prošao u epidemiji kovida, procenjivanje količine zla koje su dva naroda naneli jedan drugom, procene ko ima bolju/goru muzičku estradu, stalne komparacije sportskih (ne)uspeha… Pomalo nezdravo rivalstvo dve zemlje obeležilo je godine vladavine Srpske napredne stranke.

Podilaženje Evropskoj uniji​

Kako za DW ističe Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, „rano je procenjivati da li je ta namera za popravljanjem odnosa iskrena ili nije. Međutim, istovremeno sa posetom Ivice Dačića Hrvatskoj, u Beogradu su i Aleksandar Vulin i Ana Brnabić govorili o Hrvatskoj kao ustaškoj zemlji“, podseća naša sagovornica.

Moglo bi se reći da je namera da se poprave odnosi delom i politika podilaženja Evropskoj uniji, dodaje Biserko. „Ne smemo zaboraviti da ovde ne govorimo samo o odnosima Srbije i Hrvatske, već da imamo i druge neuralgične tačke na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Verovatno se sada smatra da bi tu trebalo pokazati neku dobru volju što se tiče regiona, imajući u vidu pritiske koji dolaze iz Moskve i ideje o ’srpskom svetu’ od koje se nije odustalo.“

„Mislim da je u svakom slučaju ovo dobar momenat za ovakav korak“, kaže za DW Zoran Stojiljković sa Fakulteta političkih nauka. „Postoji potreba Srbije da ne uđe u neku vrstu evropske izolacije. Odnosi u regionu su važni za proces evropskih integracija, ali isto tako mislim i da je ta vrsta politizacije međusobnih odnosa izgubila moć okupljanja i mobilizacije kod desnih snaga u obe države“, ocenjuje Stojiljković.

Dačić kao faktor pomirenja

Teško je zaobići i simboliku činjenice da se otopljavanjem odnosa bavi Ivica Dačić, koji se svakako prepoznao u rečima premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je istakao da je „Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog režima“.

„Nasleđe rata i ratnih politika još uvek je problem za sve odnose u regionu“, smatra Sonja Biserko. „Srbija u tom smislu nije spremna da prizna bilo kakvu odgovornost i to je očigledno nastavak Miloševićeve politike, jer svi nosioci te politike su sada na važnim mestima i oni na svoj način tumače ono što se dogodilo“, naglašava predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Autentični predstavnici te politike su se uvek bolje razumeli, ocenjuje Zoran Stojiljković. „U takvim situacijama nemate ko da vam se buni s desne, nacionalne strane. Ta vrsta aranžmana između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i sličnih partija u Srbiji bila je nekako trajnija i uspešnija, i sve je to manje dovođeno u pitanje nego kada su na vlasti bili Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) u Hrvatskoj i Demokratska stranka (DS) u Srbiji“, primećuje Stojiljković.

„Republika Srpska kao ratni plen“​

Ako se pružila ruka Hrvatskoj, s druge strane je odnos Srbije i Bosne i Hercegovine na silaznoj putanji. Beograd je ignorisao pozive koji su stizali iz Sarajeva da se ne prisustvuje obeležavanju Dana Republike Srpske 9. januara i to je svakako dodatno zakomplikovalo međusobne odnose.

Razlog za to je što je Hrvatska, kao članica EU i NATO, ispala iz „srpskog sveta“, napominje Sonja Biserko, „dok je ostala Republika Srpska kao ratni plen od koga se ne odustaje. Premeštanje obeležavanja 9. januara iz Banjaluke u Istočno Sarajevo je takođe dodatna provokacija, jer ne znam šta bi to drugo trebalo da manifestuje nego spremnost na sukobe“, skreće pažnju Biserko.

Zoran Stojiljković tu situaciju vidi kao spojene sudove i kaže kako „postoji rezerva u Sarajevu prema politici Zagreba i Beograda koji ponekad povišenim glasom izražavaju bojazan za položaj pripadnika svojih naroda u Bosni i Hercegovini. Stoga se i nakon samo naznake neke normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske nervozno reaguje u nekim krugovima u Bosni i Hercegovini. Tu se može videti neka bojazan od pretnje zajedničkog tutorstva Srbije i Hrvatske nad Bosnom i Hercegovinom“, zaključuje Stojiljković.

https://novimagazin.rs/vesti/287064-dw-srbija-toplo-sa-hrvatskom-hladno-sa-bih

Ne znam kakvi su to planovi Vučića i njegove ekipe, ali pomirenje s Hrvatskom zasada nije moguće ostvariti, niti ga Hrvatske žele u ovakvim uvjetima.

Zemlja koja spinuje o "srpskom svetu", svako malo stoji na rubu rata s Kosovom, otvoreno se protivi politici Europske unije, čija je članica Hrvatska, podriva stabilnost i opstojnost države Bosne i Hercegovine i izravno destabilizira drugu susjednu državu, Crnu Goru, nikako ne može biti vjerodostojan sugovornik kada je riječ o bilo kakvom pomirenju.

Srbija ima agresivnu politiku prema svojim susjedima i ne pokazuje bilo kakvu želju za mirom, već sasvim suprotno, jasno daje do znanja da je nimalo nije stalo do mira. Takav negativan stav prema miru redovito pa i sada iskazuje režim u Beogradu, ali i onaj u Banja Luci, koji je povodom neustavne obljetnice javno koristio ratnohuškačku retoriku.

U ovakvim okolnostima i s obzirom na dihotomiju između onoga što srpski državni vrh govori i onoga što radi, nitko u Hrvatskoj ne smatra da postoji bilo kakav razlog ili korist od pomirenja između Hrvatske i Srbije. Kada Srbija doista poželi stvarati društvo, državu i život za mir, neka se onda javi. Dotad bi bilo lijepo od njih da nam ne dosađuju s javno propagandnim igrokazima. Komični performansi su zaista nepotrebni. ;)
 

MOST6

Elita
Poruka
23.705
Дојче Веле су Немци, зар не. Што се Срба тиче, односи са Републикм Српском су важни, директни и потпуно братски, како и доликује. Ово остало, потпуно је неважно.
Ne samo da je nevažno, nego je perverzno tražiti pomirenje s Hrvatskom, dok u isto vrijeme radiš na razbijanju BiH, destabilizaciji Crne Gore i tenzijama s Kosovom. Kakvo crno pomirenje u takvim okolnostima?!?
 

Sanovnik

Buduća legenda
Poruka
35.274
Ne samo da je nevažno, nego je perverzno tražiti pomirenje s Hrvatskom, dok u isto vrijeme radiš na razbijanju BiH, destabilizaciji Crne Gore i tenzijama s Kosovom. Kakvo crno pomirenje u takvim okolnostima?!?
Ма какво поирење са хрватском. Ко би такву глупост уопште помислио. После клања више од милион Срба???? Само будалчина може да поверује у тако нешто. У осталом, тамо и нема људи, са којима се било шта може договарати. Ово остало, што трабуњаш, па видиш, тамо се ради о српским земљама, које са хрватима немају никаве везе.
 

Mej bregami

Buduća legenda
Poruka
35.374
Sa ovim političkim amaterima na vlasti u Srbiji neće biti nikakvog zatopljenja sa Srbijom.
Danas Vučić opet iz čista mira opleo po Hrvatima svih godišta, od bebe do starca, da su to ustaše koje žele uništiti Srbiju. Sve zbog jednog novinskog članka u Jutarnjem koji prenosi vijest iz Srbije o djetetu od 25 godina.

Nek se drže svoje palanke i zaborave da Hrvatska postoji. Pljuc!
https://www.danas.rs/vesti/politika...rofesionalizam-bosansko-hercegovackih-sluzbi/
 

KaramDjordje

Aktivan član
Poruka
1.282
Sa ovim političkim amaterima na vlasti u Srbiji neće biti nikakvog zatopljenja sa Srbijom.
Danas Vučić opet iz čista mira opleo po Hrvatima svih godišta, od bebe do starca, da su to ustaše koje žele uništiti Srbiju. Sve zbog jednog novinskog članka u Jutarnjem koji prenosi vijest iz Srbije o djetetu od 25 godina.

Nek se drže svoje palanke i zaborave da Hrvatska postoji. Pljuc!
https://www.danas.rs/vesti/politika...rofesionalizam-bosansko-hercegovackih-sluzbi/

Kolega, nece ga biti dok vam ne vratimo za Jasenovac i sva ostala stratista srpskog naroda.

Cisto onako da ne budes u zabludi. ;)

Sve najbolje.
 

KaramDjordje

Aktivan član
Poruka
1.282
Logika okorjelog kockara koji je sve izgubio, a opet kad dođe do neke siće opet u kockarnicu jer evo sad će povratiti sve gubitke. Naravno opet sve izgubi.

Nije kolega. Logika coveka ciji su preci stradali od ustaskog noza. Logika coveka koji vas ne mrzi ali hoce da vam vrati milo za drago pa da se onda "mirimo".

Sad jasnije?
 

Top