Dve evropske zemlje koje Amerikanci često mešaju

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
327.155
205401_screenshot-2023-11-01-at-15-34-17-1-sweden-not-switzerland-youtube_s.jpg


Švedska turistička zajednica odlučila je da je vreme da jasno stavi do znanja da ta nacija, ustvari, nije ista zemlja kao Švajcarska.
Prema sajtu VisitSweden, stranci ove dve zemlje stalno mešaju.

Kako bi razbili zabunu, Turistička zajednica je pokrenula novu duhovitu kampanju.
Video za kampanju VisitSweden nosi naslov "Dobro došli u Švedsku (ne u Švajcarsku)" i ove nedelje je kružio društvenim mrežama.
Svake godine čak 120.000 ljudi gugla da li su Švedska i Švajcarska ista zemlja, podaci su novinskog sajta SwissInfo.
Studija koju je sproveo VisitSweden u SAD pokazala je da polovina ispitanika nije sigurna da li postoji razlika između dve države.
Čak su i globalni lideri napravili grešku. Tokom prošlogodišnjeg govora na samitu NATO-a, američki predsednik Džo Bajden pogrešno je pomenuo Švajcarsku dok je razgovarao o kandidaturi Švedske da se pridruži vojnom savezu NATO.


U satiričnom videu, zvanična predstavnica koji stoji na podijumu između dve švedske zastave obraća se "liderima i građanima Švajcarske".
Ona izjavljuje da je vreme da se napravi jasna razlika između dve nacije odlučivanjem "ko šta predstavlja".
Švajcarska može da priča o planinskim vrhovima, jodlovanju, kvalitetnim satovima, na primer, ali Švedska "drži monopol" nad krovnim barovima, tišinom i zaboravom na vreme.
"Sve dok se obe turističke organizacije drže ove podele u komunikaciji sa spoljnim svetom, zabunama bi trebalo da dođe kraj", kaže ona.
Po čemu se dve zemlje razlikuju?
Da bi bila jasna razlika između dve zemlje, VisitSweden je takođe na svojoj veb stranici detaljno opisao neke načine na koje se dve zemlje razlikuju.
Dok Švajcarska ima jednu od najvećih svetskih rezervi zlata, Švedska ima "šumsko zlato". Svake jeseni Šveđani tragaju za Chantarelles, vrstom pečuraka sa pozlaćenim sjajem.
Ako volite istorijske predele, idite u Švajcarsku, ali ako više volite šetnju plažama i peščanim sprudovima, trebalo bi da posetite Švedsku, kažu u turističkoj zajednici. Švedska ima 3.218 kilometara obale i mnogo više divljih arhipelaga u Baltičkom moru.
U Švajcarskoj možete "uživati u spektakularnim svetlosnim efektima napravljenim uz pomoć LED ekrana", kaže VisitSweeden, ali "u Švedskoj nema potrebe za strujom da bi se tako nešto doživelo".
Ova nordijska zemlja ima svoj prirodni spektakl - severno svetlo.

Konačno, turistička zajednica podseća posetioce da dok je Švajcarska zemlja "zanimljivih zvukova" poput jodlovanja i zvona, Švedska je mesto mira i tišine gde će vam "zvučni pejzaži" pomoći da se "opustite i povežete sa prirodom".
(euronews)
 
Čuj roof tops u Šveckoj!🤣👏👏 Kada leto traje 2 meseca a i onda da te oduva vetar. Jedino mozda zatvoreni roof tops😅
Ono što mnogi mozda ne povezuju sa Švedkom su odlične peščane plaže, i to sitan beli pesak, na jugu zemlje. Na primer Malme ima odličnu peščanu plažu takoreći u centru grada. Jedini problem je što je Baltičko more ledeno, za trideset i kusur godina života tamo okupao sam se MOŽDA tri puta u njemu iako sam često išao leti na plaže.
 

Back
Top