Два краја комунистичког насљеђа

Ili tri kraja,
prvo otimačina imovine stečene u Kraljevini Jugoslaviji , koja je opet stečena nekom drugom otimačinom .
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
drugo uspešna izgradnja nove Jugoslavije koju ni do dan danas nisu uspeli skroz da rasprodaju a ni stoti deo da ponove da izgrade ili čak održavaju da ne propadne.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
treće totalitarni Titoizam prema svim političkim neistomišljenicima pa i prema totalitarnom Staljinizmu , sa svim zločinima Jugoslovenskog i Srpskog foteljaškog komunizma koji ne '' smeju '' ni do danas da se razreše. Da su barem otkriveni odgovorni na primer za Goli Otok, već ni to ne smeju da pokrenu danasnje demokrate sto je dokaz da potiču od komunista.

Kako ko, Dinarska divizija se ka Sloveniji i dalje ka zapadu probila bez problema...
Па не баш.
Мало је познато да је Ђујић повео у сигурну смрт Динарску дивизију, ка Босни.
Спасио их је Добросав Јевђевић као командант Горње Лике и приморја тако што их је 'цурикнуо'.
Јевђевић је био озбиљан калибар са великим искуством. Ђујић није био тог ранга.
Црногорци су јако лоше прошли.
Трагично.

Изгубили су били подршку, то знамо. Одатле превага снаге комуниста.
Ima tu dosta stvari. Četnički pokret u Crnoj Gori je više bio domobranskog, iliti lokalnog karaktera. Čete branile svoje sela. Četnici su imali samo nekoliko mobilnih jedinica. Uglavnom jedinice nisu htjele da izlaze iz svog sela. Znaš i sama kakva je muka bola pri mobilizaciji na Neretvu.
Partizani su imali mobilne jedinice, veliko motivaciju. Pogledaj samo Komski odred. U njega ubacili po 10 najboljih komunista iz svakog sela i slali ih svugdje. Komunisti su bili odlučni, bili su spremni dati život za partiju. Da ti ne pričam o bratoubistvima. Postojale su profesionalne komunističke ubice, ljudi koji su spremni da pređu po 30km u jednom danu zbog jedne likvidacije.
Glavnu razlog četničkog poraza je to što su komunisti napali sa leđa. Četnici napali Pljevlja, Bijelo Polje i Prijepolje. Partizani zauzeli Kolašin bez borbe ( u kom tada nije bilo četnika). Tamo im se, po britanskoj propagandi, predala italijanska artiljerijska brigada. Kad je Lašić ponovo napao grad iz Mataševa, artiljerija je ubila preko 300 četnika za jednu noć. Nakon tog poraza se povukao iz Berana. Njemci tada ulaze i kreću da hapse četnike iz Crne Gore. Draža je bio poslao Javorski odred, ali on nije stigao, jer je došlo do borbi sa muslimanima usput. Takođe, Tito je u Crnu Goru slao partizane iz svih krajeva. Recimo, Kolašin su zauzeli Dalmatinci.

Па не баш.
Мало је познато да је Ђујић повео у сигурну смрт Динарску дивизију, ка Босни.
Спасио их је Добросав Јевђевић као командант Горње Лике и приморја тако што их је 'цурикнуо'.
Јевђевић је био озбиљан калибар са великим искуством. Ђујић није био тог ранга.
Црногорци су јако лоше прошли.
Трагично.

Nisam baš siguran u to što si rekla, pošto izveštaj nemačke komande iz bitke za Knin '44 godine govori da su četnici predvođeni Đujićem odmah krenuli u karlovačku oblast i dalje ka Ljubljani...

„Do osetnog slabljenja fronta kod Knina došlo je kad je 6-7.000 ljudi jaka četnička grupa vođena od popa Momčila pešačkim maršem prebačena u oblast Karlovca. Razlog koji je ovo izazvao je neprijateljstvo sa ustašama, pa je rešeno da se formira jedan četnički korpus u oblasti Ljubljane. Marševski pokret bio je pomognut od strane 373. divizije koliko god je to bilo moguće. (nem. Eine empfindliche Schwächung des Frontabschnittes bei Knin trat dadurch ein, daß eine bisher nordwestlich der Stadt gestandene, etwa 6—7000 Mann starke, von dem Popen Momčilo geführte Cetnikgruppe im Fußmarsch in die Gegend von Karlovac verlegt wurde. Der Grund des Abzuges war Verfeindung mit der Ustascha, auch hieß es, daß im Raum von Laibach ein Cetnikkorps aufgestellt würde. Die Marschbewegung wurde so gut als möglich von der 373. Div. unterstützt.)“

Ima tu dosta stvari. Četnički pokret u Crnoj Gori je više bio domobranskog, iliti lokalnog karaktera. Čete branile svoje sela. Četnici su imali samo nekoliko mobilnih jedinica. Uglavnom jedinice nisu htjele da izlaze iz svog sela. Znaš i sama kakva je muka bola pri mobilizaciji na Neretvu.
Partizani su imali mobilne jedinice, veliko motivaciju. Pogledaj samo Komski odred. U njega ubacili po 10 najboljih komunista iz svakog sela i slali ih svugdje. Komunisti su bili odlučni, bili su spremni dati život za partiju. Da ti ne pričam o bratoubistvima. Postojale su profesionalne komunističke ubice, ljudi koji su spremni da pređu po 30km u jednom danu zbog jedne likvidacije.
Glavnu razlog četničkog poraza je to što su komunisti napali sa leđa. Četnici napali Pljevlja, Bijelo Polje i Prijepolje. Partizani zauzeli Kolašin bez borbe ( u kom tada nije bilo četnika). Tamo im se, po britanskoj propagandi, predala italijanska artiljerijska brigada. Kad je Lašić ponovo napao grad iz Mataševa, artiljerija je ubila preko 300 četnika za jednu noć. Nakon tog poraza se povukao iz Berana. Njemci tada ulaze i kreću da hapse četnike iz Crne Gore. Draža je bio poslao Javorski odred, ali on nije stigao, jer je došlo do borbi sa muslimanima usput. Takođe, Tito je u Crnu Goru slao partizane iz svih krajeva. Recimo, Kolašin su zauzeli Dalmatinci.
Да али треба имати у виду да су у Хрватској у комштабу седели Енглези и Совјети. Они су их организовали и тако шиљкали лево-десно, горе-доле.
Па пази, рођени брат моје баке је погинуо у Херцеговини, а био је Личанин.
Иста прича као код Кранговог деде. Док се кољу српска села, мушкарци се шаљу да заузимају стратешке тачке.
Они су били страна војска и ако су их чинили наши рођаци и комшије. Касније су странци вукли конце све време. И данас.
А кад им је затребало да озбиљније гину, онда су их и озбиљније опремили.
Топовско месо. Као данас Укри у Украјини, на жалост.

Да али треба имати у виду да су у Хрватској у комштабу седели Енглези и Совјети. Они су их организовали и тако шиљкали лево-десно, горе-доле.
Па пази, рођени брат моје баке је погинуо у Херцеговини, а био је Личанин.
Иста прича као код Кранговог деде. Док се кољу српска села, мушкарци се шаљу да заузимају стратешке тачке.
Они су били страна војска и ако су их чинили наши рођаци и комшије. Касније су странци вукли конце све време. И данас.
А кад им је затребало да озбиљније гину, онда су их и озбиљније опремили.
Топовско месо. Као данас Укри у Украјини, на жалост.
Ove je Tito poslao. Mislim i morao je, jer Crnogoraca nije bilo dovoljno da nametnu svoju volju većini naroda.

Nisam baš siguran u to što si rekla, pošto izveštaj nemačke komande iz bitke za Knin '44 godine govori da su četnici predvođeni Đujićem odmah krenuli u karlovačku oblast i dalje ka Ljubljani...
Ја сам сигурна. :)
Ђујића су извукли из Босне. ;)
Он је обукао униформу тек 1943.

Ili tri kraja,
prvo otimačina imovine stečene u Kraljevini Jugoslaviji , koja je opet stečena nekom drugom otimačinom .

Takva generalizacija je upravo poslužila kao opravdanje za tu otimačinu. Pobogu, odakle nekome ideja da je sva privatna imovina iz Kraljevine bila nekome oteta? Moja familija po dedi kojeg sam pomenuo je izgubila porodičnu ciglanu od koje je izgrađeno pola Kruševca i koja i danas postoji. Ko je taj da kaže kako su oni nekome nešto oteli?

U redu, ali kako se to onda uklapa u ovaj izveštaj?
Па не знам. Имам код куће архивску грађу друге садржине. Давно сам то гледала али се то не заборавља.
Из неког разлога Јевђевић је остао у запећку и ако је био много озбиљнији од Ђујића у сваком смислу.

Takva generalizacija je upravo poslužila kao opravdanje za tu otimačinu. Pobogu, odakle nekome ideja da je sva privatna imovina iz Kraljevine bila nekome oteta? Moja familija po dedi kojeg sam pomenuo je izgubila porodičnu ciglanu od koje je izgrađeno pola Kruševca i koja i danas postoji. Ko je taj da kaže kako su oni nekome nešto oteli?
Oteli su i mojima , sto bi rekli ''po babine linije''.
Ali baba to nikad nije htela da traži ( manji deo koji joj pripada ) nazad , govorila je '' Neka ostane narodu i državi''
I ne bi to bilo nikakvih problema da narod to delom nije privatno prisvojio, a država hoće da proda trećim licima ono što joj je ostavljeno u amanet .

Oteli su i mojima , sto bi rekli ''po babine linije''.
Ali baba to nikad nije htela da traži manji deo koji joj pripada nazad , govorila je '' Neka ostane narodu i državi''
I ne bi to bilo nikakvih problema da narod to delom nije privatno prisvojio, a država hoće da proda trećim licima ono što joj je ostavljeno u amanet .

Tvoja baba je imala takvo mišljenje, a moja familija nije. Oba mišljenja su legitimna, ako ti hoćeš nešto da pokloniš, poklanjaj ono što je tvoje. Ako ja ne želim nešto svoje da poklonim, niko nema pravo da me na to natera. S obzirom na to da narod i država nisu pomagali mojoj familiji dok je gradila fabriku, nema razloga ni da se njima nešto ostavlja. Upravo zato i nije bilo pojedinačnih sudskih postupaka, jer bi se na takvim postupcima utvrdilo da većina privatne imovine nije stečena na nezakonit način, pa stoga ne bi bilo ni opravdanja za nacionalizaciju.

Tvoja baba je imala takvo mišljenje, a moja familija nije. Oba mišljenja su legitimna, ako ti hoćeš nešto da pokloniš, poklanjaj ono što je tvoje. Ako ja ne želim nešto svoje da poklonim, niko nema pravo da me na to natera. S obzirom na to da narod i država nisu pomagali mojoj familiji dok je gradila fabriku, nema razloga ni da se njima nešto ostavlja.
Nama su vratili fabriku u hrvatskoj u srbiji će taj povrat da bude za 200-300 godina dok neočetnici rasprodaju strpi se još malo.

Tvoja baba je imala takvo mišljenje, a moja familija nije. Oba mišljenja su legitimna, ako ti hoćeš nešto da pokloniš, poklanjaj ono što je tvoje. Ako ja ne želim nešto svoje da poklonim, niko nema pravo da me na to natera. S obzirom na to da narod i država nisu pomagali mojoj familiji dok je gradila fabriku, nema razloga ni da se njima nešto ostavlja. Upravo zato i nije bilo pojedinačnih sudskih postupaka, jer bi se na takvim postupcima utvrdilo da većina privatne imovine nije stečena na nezakonit način, pa stoga ne bi bilo ni opravdanja za nacionalizaciju.
To je bilo njeno nasledstvo pa je mogla sa tim da radi sta hoće , odnosno da podnese zahtev za restituciju .
To ne bi Ona nikada uradila , humanista od rodjenja i to je tako. . Država uzela , neka ostane narodu i tako je to.
A sad kad bi videla kako se zemlja unistila , ne verujem da bi to rekla. A bolje što nije videla .

To je bilo njeno nasledstvo pa je mogla sa tim da radi sta hoće , odnosno da podnese zahtev za restituciju a to ne bi Ona nikada uradila . Država uzela , neka ostane narodu i tako je to.
A sad kad bi videla kako se zemlja unistila , ne verujem da bi to rekla. A bolje što nije videla .

Dobro, ali ne uzdiži svoju babu zbog toga. Nije moja familija lošija što ne želi svoje da ostavi državi i narodu, jer kako sam i rekao, niko im nije pomagao dok su to gradili.

Dobro, ali ne uzdiži svoju babu zbog toga. Nije moja familija lošija što ne želi svoje da ostavi državi i narodu, jer kako sam i rekao, niko im nije pomagao dok su to gradili.
Ma ok. Veruj , kao ni sad danas pa ni tad nijie sve stečeno 100 % pošteno. Tako da se treba zadovoljiti i manjim delom Ali ako će ostalo ostati državi a ne da rasprodaju trećim licima..

Ma ok. Veruj , kao ni sad danas pa ni tad nijie sve stečeno 100 % pošteno. Tako da se treba zadovoljiti i manjim delom Ali ako će ostalo ostati državi a ne da rasprodaju trećim licima..

Ali neće ostati državi, upravo zato se i traži povraćaj imovine. Uostalom, niko mene ne može da natera da dam svoje, pa kome god da ide. Ja sam ga stekao, ja ću i da ga potrošim, a ne neko drugi. I opet, generalizacija je da ništa nije sto posto stečeno pošteno, jednostavno je nemoguće.

Back