Душа

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kojica
Re: Душа

:dontunderstand: šta si uopšte trebala da shvatiš...Čini mi se da nisam ukazao na bilo šta što bi trebala da shvatiš.A o pojmu duše u Biblijskom smislu ispisao sam toliko mnogo tamo na ...Isusovim poslednjim rečima...tako da bi bilo malo previše kada bih opet zalazio u to.I samo da ponovim...veoma sam zaintrigiran u kom će pravcu da krene diskusija.I ništa više.

Srdačan :bye:
Онда ћутиш и слушаш. :D
али.. ти ипак мораш да кажеш шта ти се свиђа а шта не... као и где си шта писао...:lol:

Како би било да одговориш на тему? :roll:

:bye: :bye: :bye:

Vazi :)

Zato sto emotivno je od uvek, i kad si bila mala bez da ti neko kaze kako je to biti srecan znala si sta je to sreca i kako se to ispoljava, dok intelektualno se vremonom razvija kako usvajamo informacije.

Sta na ovo temi jeste nesto drugo osim pretpostavke?

Ne znam za centrelnu svest.
Добро.. да не скренемо са теме (мада си ми обећао да ћеш причати о анђелима...:whistling:)

значи... ти само претпостављаш да имаш душу...:D

сад су се родила три нова питања... :???:

Земаљско тело - Каква још тела постоје?
Овај материјални свет - Јел постоји још неки?
Шта је то нтелигентна енергија?

Езотерија се бави тиме, те поред физичког тела барата још и појмовима попут етеричног, астралног, духовног итд. Не знам докле се дошло са америчким и совјетским експериментима на том плану... знам да се радило на томе, али ми је сва литература која се тиме бави некако непоуздана. Ту мислим на експерименте са тзв. "астралном пројекцијом" у сврхе шпијунаже и комуникације. Али то на страну...

Поента је у томе да та фамозна "душа" није ниједно од тих "нефизичких тела", већ се ради о једном... да тако кажем, интуитивном концепту нечега што је сама есенција, сама срж нашег индивидуалитета и свести о себи; есенција индивидуалног постојања за коју се верује да постоји независно од физичког тела, природе и природних закона, неограничено у времену. То би отприлике била душа... не неки Пера Перић који лебди ван тела након смрти, него нешто са сећањем (или без њега) да се у једном интервалу свог постојања манифестовало као Пера Перић.

Да не дужим... ово су интересантне теме, и ту је ништа лакше него писати километарске постове, само треба то после неко и да чита. :) Него, нешто друго бих питао. Лаик сам по питању будизма... ако будизам негира постојање душе (ако се не варам, тако нешто сам прочитао на теми), одакле оне приче о реинкарнацији и она Тибетанска књига мртвих?

Evo jedne zanimljive verzije sta se desava sa nama,svescu,dusom posle smrti,ovo je jedna varijacija Nicheve teorije vecnog vracanja -

Jim Morrison spoke about the idea of eternal recurrence. "Well, we’re all in the cosmic movie, you know that! That means the day you die, you gotta watch your whole life recurring eternally forever, in CinemaScope, 3-D. So you better have some good incidents happenin’ in there... and a fitting climax" - The End of "Light my Fire"(18:52) on Disc 2 of "The Doors: Live in Detroit"

Evo jedne zanimljive verzije sta se desava sa nama,svescu,dusom posle smrti,ovo je jedna varijacija Nicheve teorije vecnog vracanja -

Jim Morrison spoke about the idea of eternal recurrence. "Well, we’re all in the cosmic movie, you know that! That means the day you die, you gotta watch your whole life recurring eternally forever, in CinemaScope, 3-D. So you better have some good incidents happenin’ in there... and a fitting climax" - The End of "Light my Fire"(18:52) on Disc 2 of "The Doors: Live in Detroit"

Sorry, kolege modovi zbog off topic-a, ali nisam odolela. :)

Лаик сам по питању будизма... ако будизам негира постојање душе (ако се не варам, тако нешто сам прочитао на теми), одакле оне приче о реинкарнацији и она Тибетанска књига мртвих?
Писао је Укупно на ту тему... да ли овде на будизму или тамо на медитацији, не знам тачно.. потражи...

A ovo je jos lepse izrazeno u poetskom smislu

The alchemist-physicians of the Renaissance and Reformation were aware of the idea of eternal recurrence; an attempt to describe eternal recurrence was made by the physician-philosopher Sir Thomas Browne in his Religio Medici of 1643:

And in this sense, I say, the world was before the Creation, and at an end before it had a beginning; and thus was I dead before I was alive, though my grave be England, my dying place was Paradise, and Eve miscarried of me before she conceived of Cain. (R.M.Part 1:59)

Hm, teshko mi da poverujem da ne znash... Mislim da me zezash al' ajde...:evil::lol:

Naučno je dokazano... u momentu smrti... telo gubi na težini... tačno 21 gram.
Naravno, u pitanju su ljudska tela... svih boja i religija... težine, visine... uzrasta...
Sad, šta je u pitanju... niko ne zna... ali malo tera na razmišljanje...

oslobode se vazdušne mase iz tela:lol:, znaš koje je to olakšanje:rotf:

Dusa=Svest
Za mene je to tako, mozda gresim, ali ne mogu da poverujem da kad budem umrla svaka moja misao i svako secanje ce nestati u organima za varenje nekih crva.
Ja to zamislim kao premestanje malog oblacka dima iz jednog potrosenog tela u drugo novo.
Mozda postoji neko pravilo po kome se kod duse potiskuje secanje na prethodni zivot, naravno telo s eodredjuje u napred, prema zasluzi. A mozda isto tako postoji pravilo do kog stepena ostecenja tela dusa sme da ostane u njemu. Kada se predje ta granica dusa napusta telo i odlazi u magacin dusa gde ceka na novo telo.

Poslednja izmena:
Dusa=Svest
Za mene je to tako, mozda gresim, ali ne mogu da poverujem da kad budem umrla svaka moja misao i svako secanje ce nestati u organima za varenje nekih crva.
Ja to zamislim kao premestanje malog oblacka dima iz jednog potrosenog tela u drugo novo.
Mozda postoji neko pravilo po kome se kod duse potiskuje secanje na prethodni zivot, naravno telo s eodredjuje u napred, prema zasluzi. A mozda isto tako postoji pravilo do kog stepena ostecenja tela dusa sme da ostane u njemu. Kada se predje ta granica dusa napusta telo i odlazi u magacin dusa gde ceka na novo telo.

Pitanje je što uopšte ulazi u telo? Recimo, po Tibetanskoj knjizi mrtvih glavna svrha molitvi oko umrlog je da se duša nagovori da odustane od ulaska u novo telo.

Pitanje je što uopšte ulazi u telo? Recimo, po Tibetanskoj knjizi mrtvih glavna svrha molitvi oko umrlog je da se duša nagovori da odustane od ulaska u novo telo.

Prva pomisao je neka vrsta energije, ali koliko god da sam mastovita ne mogu da zamislim sta bi to stvarno bilo:lol:
Meni je ova tema zanimljiva, jer mi je radjena na rodjenju reanimacija, ali stvarno nemam secanje sta je na drugoj strani i zao mi je zbog toga.

Duša je ono što suštinski jesmo. Kao takvi jesmo neuništivi i besmrtni smo. Duša (svako od nas) nije niti od materije niti od energije već je načinjena od osnovne suštine života od koje je načinjen i Sveti Duh. Vibraciono smo kao Duše na tako visokom nivou da je to podrućje nemerljivo za fizičke instrumente.
Ne sećam se tačne težine ali znam da jesu vršena merenja i dobivena je razlika u težini. No, ta se razlika ne odnosi na Dušu već na finija tela koja Duša koristi kao omotač oko sebe a koja su načinjena takodje od materije koja je na višem vibracionom nivou nego što je ova od koje su načinjena fizička tela. Dokazivanje postojanja Duše i da smo to baš mi nema smisla jer je to stvar stanja svesti pojedinca. Kažem stanja a ne to da je neko na višem ili nižem nivou. Kao Duša nikada ne spavamo. Spavanje je suštinski naše napustanje fizičkih tela i boravka na višim nivoima egzistencije gde se nastavlja učenje života - baš kao i ovde - po metodi probe i greške. Uz to neophodno je fizičkom telu poslati energiju revitalizacije. Ako to ne uspemo učiniti, iz nekih razloga, ujutru se budimo umornim.
Može li se ovde navedeno dokazati? Na sreću ne ali se uvek polazi od isvesne doze verovanja. Tada pojedinac može sam eksperimentisati i sam sebi pribaviti dokaz.
Kao Duše imamo pristup sveznanju i zato često noću iz više realnosti prosledimo rešenja preko snova. Zato je jutro pametnije od večeri - ujutru nalazimo bolja rešenja - pogotovu ako smo sa pitanjima i razmišljanjima o problemu otišli na spavanje.
Jedina razlika medju ljudima je u svesti a to znači od naših iskustava odn. broja života provedenih u ovoj ogromnoj učionici. Duša jeste nosioc svesti i ujedno svest. Telo i um su samo mehanizni koje mi kao Duša koristimo. Mozak je samo običan ali izuzetno fini primopredajnik. Sa ekspanzijom svesti raste i površina korišćenje mozga kao transmitera.
Dokaz se može dosegnuti uz istinsko ljubljenje istine ali i uz čisto srce koje uvažava druge oko sebe te neguje čiste misli i blage reči. Jednostavno, neophodno je da svoje srce ispunimo ljubavlju prema životu.
Sve priče o sudbini, odnosno karmi, odnosno o Zakonu Uzrika i posledica odnose se na Dušu. Tj. sve to kači nas kao Dušua ne naša fizička tela.
Razumeti sebe i znati sebe znači spoznati sebe kao duhovno biće Duši i ujedno realizovati visoko stanje svesti iz kojeg znamo i razumemo život.
Pogrešna pretpostavka je da fizičko telo može kreirati bilo šta i bilo kakvu energije ili bilo kakav tok iste. Šak ni energija ne može kreirati energiju ili materiju već samo može biti, pod odredjenim okolnostima, transformisana.
Duhovna suština je starija od materije.
Starijim ljudima se pred samo napustanje fizičkog tela, smrti, često otvara ztv. Duhovno ili Treće oko da bi sagledali da se život na završava i da se trebaju slobodno osloboditi već izradjenog tela. Možda neko od vas zna da ljudi pre preminuća znaju pričati sa već preminulima.
Kada sam svojevremeno počinjao sa razmišljanjima o ovoj temi, kao sada pojedinci medju vama, govorio sam da ako ja imam Dušu koja iz neznam kojih razloga okupira mene, telo, onda Ona mene iskorišćava parazitski. To bi značilo da je Bog (Kreator, ili Inteligencija) nepravedan prema meni. Posle mnogo proučavanja, knjiga, zavlačenja po mnogm religijama, učenjima i eksperimentisanja imao sam i svoja prva iskustva izvan tela kojeg sam posmatrao da bi usledila iskustva na višim svetovima ....
Moja priča može teći danima a možda vas u tolikoj meri ne interesuje.
Laku noć.

Poslednja izmena:
@luoiskrstic, dobro, ako si ti imao iskustvo van tela, kazi mi zasto se ja toga nesecam? A i moja dusa je napustila telo jednom sigurno, za onaj drugi put nisam sigurna, jer su lekari precutali svako moje pitanja i zato nisam to ni pominjala, a i ne bih u javnosti.

FLPFLP od lekara nemojte očekivati objašnjenje niti da mogu videti. Postoji mnogo razloga zašto se pojedinac ne seća takvih iskustava. Jedan od najzdravijih razloga što bi ga takvo iskustvo (sećanje) izbacilo iz ravnoteže. Pre desetak godina sretoh momka u knjižari kod JDP koji je bio prestravljen svojim iskustvima. Pošto je zaspao napustio je telo (ne svojom voljom) i hodao po kući videvši šta je ko radio u ostalim prostorijama. Roditelji su mu se isprepadali da je postao lunatik i da je za mentalnu instituciju. Nije bilo načina da mu kažem da je to sasvim OK i da se nema čega plašiti.
Suštinski mi kao Duše stičemo ovde iskustva i kada budemo spremni onda i taj proces postaje sasvim prirodan. Ja sam imao potrebu za duhovnim istraživanjima koja je nadrastala svaku drugu potrebu za išta što je od ovog sveta.
Voljno i svesno sam radio i radim duhovne vežbe na svakodnevnoj osnovi 15 do 20 minuta dnevno. Ukoliko želite imati takva iskustva onda je neophodno uložiti svesne napore. Prvo i osnovno je da negujete ljubav prema životu. Da negujete odgovornost prema svojim obavezama ali i prema svojim bližnjim i društvu u kojem živite. Da radite na suzbijanju svojih negativnih navika... Kada bude pravi trenutak Vaš će napor uroditi plodom. Pokušajte čitati literaturu duhovnog karaktera ali onu koja će Vas inspirisati prema uzvišenijem stilu življenja.
Svako od nas ima senzor u svom umu koji po mehaničkom principu propusta sećanja izvan tela i sa viših svetova. U skladu sa našom spremnošću da se suočimo sa novim saznanjima mi ih i dobijamo. Tačnije sa našom mogućnošću da se suočimo sa istinom.
Ukoliko poradite na tome setićete se i minulih i budućih iskustava. Suštinski naš duhovni razvitak biva budno praćen nezavisno što mi o tome nemamo pojma. Kada pojedinac dozri do odredjenog stadijuma pruža mu se prilika da svesno zaviruje u višim realnostima. Za 18 godina od kako aktivno na tome radim zabeležio sam preko 5000 stranica mojih iskustava u snovima kao i svesnih putovanja višim realnostima.
Ako možete potražite knjigu The Tiger s Fang od Paula Twitchella ili potražite nešto po ovdašnjim knjžarama pa se zainteresujte za duhovnu stranu života. Kada malo harmonizujete sveje vibracije i sagledate logičnost postojanja više realnosti i svoje važne uloge u životu onda će sve krenuti spontano.

Šta je duša...
Imam utisak ponekad da smo svi mi podvojene ličnosti, samo to pogrešno nazivamo memorijom. Jedni mi svesni smo svih grešaka koje pravimo i sami sebi nadgrađujemo život, drugi mi živimo. E pa ovo prvo je duša. Možda.

Zazijavalo, voleo bih da iznesete Vaša saznanja.

Zašto bih ja imao kakva posebna saznanja? :)

Ravnajmo se po narodnoj mudrosti. Ima ona priča u kojoj su neki pametnjakovići zaboravili da naprave prozore, pa su svetlo unosili loncima u kuću.

Za dušu, onakvu kakvu je zamišljaju, telo je sasvim neprikladna, a i nepotrebna posuda.

Duša, ako može da lebdi prostorm, zašto bi uopšte želela da bude zatvorena u telo koje je izvor tolikih ograničenja?

Back