Dusa

C,c, c... Stnco, Stnco... Ma znam ja da ti znaš da je Dekart umro.:-D:-D

Slušaj, pošto niti sam u komi, niti sam psihijatrijski bolesnik - i ja sam na tankom ledu.
Osim što mi ne idu za rukom shvatanje stvarnosti, astralna projekcija, meditacija i telepatija - smatram se vrlo normalnom.
Ali Dekarta, sticajem okolnosti, znam skoro napamet - nekad mi je bio ispitno pitanje.
Da pustimo dobrog, starog Dekarta da počiva u miru, i da se bacimo na..... MUŠKI ŠOVINIZAM!
Zašto - oh, zašto - nijedan muškarac neće da stavi komentar na tu temu?:(
Pa valjda zato što smo, svi ovde prisutni, muški šovinisti.:D

Osim što mi ne idu za rukom shvatanje stvarnosti, astralna projekcija, meditacija i telepatija - smatram se vrlo normalnom.

Ja bi po tome trebalo smatrati se vrlo nenormalnom,kao i ljudi slicni meni?Inace pojedini ludaci sa sjajem u ocima shvataju stvarnost,ali su se na zalost tu zaustavili,nisu mogli da se izbore sa velicinom!Ljudi u komi-zarobljeni u "snovima";takodje nemaju dovoljno snage za vratiti se,ali "snovi" pripadaju pravoj stvarnosti mnogo vise nego ovoj programiranoj.I za kraj-ljudi ne bi prepoznali stvarnost ni kada bi ih ja drzala za jednu ruku,a moja astralna projekcija za drugu!Zasto?Razum bi ih ubedio da nije istina.A razum nije ljudski.Samo svest,duboko potisnuta ispod je ljudska.Dusa kazu neki,zivotna snaga drugi...Na zalost,ljudi je uzimaju na kasicicu,svega 3-4% od ukupnih mogucnosti,pa da li ste se ikada zapitali sta je sa 95% neispitanog dela mozga?eee.Ja znam.Da,u tih 3-4% spada i zenska intuicija,osecaj da je neko tu a ne vidi se... Kako izleciti rak,viruse?Lako je!Inace,mladi sam naucnik,ali lek nije u antibioticima ili necemu materijalnom.Niti u snazi volje,ako vam mozda padne na pamet.Sve u svemu,lepo je sto se trudite shvatiti.:smile:

Ja bi po tome trebalo smatrati se vrlo nenormalnom,kao i ljudi slicni meni?Inace pojedini ludaci sa sjajem u ocima shvataju stvarnost,ali su se na zalost tu zaustavili,nisu mogli da se izbore sa velicinom!Ljudi u komi-zarobljeni u "snovima";takodje nemaju dovoljno snage za vratiti se,ali "snovi" pripadaju pravoj stvarnosti mnogo vise nego ovoj programiranoj.I za kraj-ljudi ne bi prepoznali stvarnost ni kada bi ih ja drzala za jednu ruku,a moja astralna projekcija za drugu!Zasto?Razum bi ih ubedio da nije istina.A razum nije ljudski.Samo svest,duboko potisnuta ispod je ljudska.Dusa kazu neki,zivotna snaga drugi...Na zalost,ljudi je uzimaju na kasicicu,svega 3-4% od ukupnih mogucnosti,pa da li ste se ikada zapitali sta je sa 95% neispitanog dela mozga?eee.Ja znam.Da,u tih 3-4% spada i zenska intuicija,osecaj da je neko tu a ne vidi se... Kako izleciti rak,viruse?Lako je!Inace,mladi sam naucnik,ali lek nije u antibioticima ili necemu materijalnom.Niti u snazi volje,ako vam mozda padne na pamet.Sve u svemu,lepo je sto se trudite shvatiti.:smile:

Trudim se da shvatim.
Ali, koliko znam (čitala sam skoro) - živimo u zabludi da je nam svega 15% mozga poznato, tj. da ostalo potpada pod neistraženo područje. Obrnuto. Naučnici su precizno ustanovili čemu služe i kako funkcioniše 80% mozga. I nigde nisu našli "dušu".
Pojam duše usko se vezuje za količinu nečije empatije i, samim tim, dobrote. Dakle, što više saosećamo, to smo humaniji.
E sad, u mozgu postoji jedna majušna, bademasta žlezda, po imenu amigdala (s tom amigdalom sam se verovatno ovde već svima popela na glavu:roll:). Ona je "taster" za uključivanje i isključivanje empatije. Svi ljudi imaju tu žlezdu, ali ona, zbog različitosti hemijsko-bioloških procesa u svakoj indivii, različito i funkcioniše. Takođe, i hormoni igraju značajnu ulogu: kada za nekog kažemo da je "bezdušan" (misleći na nedostatak ljudskosti iliti dobrote), obično je u pitanju neuravnoteženo lučenje hormona.
U prilog tome: američki naučnici eksperimentisali su nad jednim višestrukim silovateljem, koji je pokazao izuzetnu brutalnost pri vršenju zločina. Ustanovljeno je da u organizmu ima previše testosterona a premalo serotonina. Onda su mu smanjili nivo testosterona a povećali nivo serotonina, i čovek je počeo da oseća grižu savesti.
Duša je, zapravo, sublimacija svih naših karakternih osobina. Nije entitet za sebe. Nije organ - samo pomalo poetski izraz za srčanost, nežnost ili dobrotu koju nosimo u sebi.

Nije organ - samo pomalo poetski izraz za srčanost, nežnost ili dobrotu koju nosimo u sebi.

To je tvoje misljenje.Do duse mnogo vise naprednije od misljenja proseka,medjutim,nisi u pravu.Empatija ne zauzima svih tih 80% koliko si ti rekla...Zivi sam dokaz.Tu su i telepatija,telekineza.Kako objasnjavas astralnu projekciju?Dok sanjam i dok mi je telo u krevetu je li,moje energetsko telo("dusa")ide gde zeli i dira fizicki ljude(zlo moje e.telo,zlo :) )i oni mi to kazu na mojoj javi...davno sam prestala da se cudim,zapravo,nista me ne cudi.Skoro sam u sred mase u sred belog dana osetila kako se moje energetsko telo izdvaja,ali sam ga nekako zustavila,jer kako bi bilo da ljudi odjednom vide mene kako izlazi iz mene,pa se jos i materijalizuje,cisto da nije providno?Ali,i kad je providno,ljudi mogu osetiti nevidljive ruke ili sta vec.Ali,mozda ni sama nisi svesna koliko si u pravu za ovo-dobrotu,srcanost,neznost-jer pomocu toga,i samo pomocu toga mogu da izvodim sve.Samo pomocu osecaja,a razum je iskljucen,to je unutrasnja tisina,i telo je potpuno posveceno opazajima.Naravno,iskljucena su osecanja kao zloba,ljubomora,zavist...ego.Sve to "lose" ljudima je nametnuo "razum".Pozdrav borcu!

Pozdrav Ceki92.
Nisam rekla da 80% mozga zauzima empatija. Samo mrvicu, u vidu te žlezde.
I, da, naravno su osećanja ključna za naše unutrašnje doživljaje. Razum kontroliše protok emocija i ne dozvoljava da one preuzmu odlučujuću ulogu. Ali, ko može da ostane razuman, a pritom da dozvoli osećanjima da ga vode (znajući da ne postoji realna granica onog što možemo iskusiti čulima i maštom) - taj verovatno može doživeti ono što običan čovek nije u stanju.

...............................................................Inace,mladi sam naucnik,ali lek nije u antibioticima ili necemu materijalnom.:

O lepo je među nama diletantima sresti mladog naučnika. Koja je naučna oblast kojom se baviš?
I odmah pitanje: u čemu je onda lek i otkud takva tvrdnja?

Ok, ali očigledno to baš ne funkcioniše tako lako :roll: Nije dovoljno "obratiti pažnju na energetsko telo" pa da nešto nestane kao rukom odnešeno ...

Ma kakva bre erotika.Energetsko telo.Lepo sam rekla.Sastavni deo vas samih,vaseg fizickog tela.Oseca se u vidu struje,vibracija u celom telu,a u glavi je osecaj kao da imate rezonanc. viljusku koja stvara talase i vibracije.

Ma kakva bre erotika.Energetsko telo.Lepo sam rekla.Sastavni deo vas samih,vaseg fizickog tela.Oseca se u vidu struje,vibracija u celom telu,a u glavi je osecaj kao da imate rezonanc. viljusku koja stvara talase i vibracije.

E, izem ti ja ovakve mlade naučnike. Pa ovo zujanje, brujanje, vibriranje, talasanje u glavi, više mi liči na osećaje nekog ludaka, nego na energetsko telo u svima nama.

Енергетско тело постоји. Објашњење је добро...
Де ми разјасни ово физичко тело... то ме мало збуњује...

Spoj svih vibacija jeste energetsko telo,osecas ga kao struju.A fizicko telo cine ti organi,krv...opipljivo nesto.Razumes kojice?

Sem vidljivog, fizičkog tijela, čovjek posjeduje još neka suptilnija tijela: astralno, mentalno i kauzalno.
Fizičko tijelo se sastoji iz pet elemenata: zemlja (kosti, tetive, mišići...), voda (krv, mokraća, pljuvačka, suze...), vatra (svi metabolički procesi sagorijevanja), vazduh (svi gasovi, disanje...) i eter (prostor u kojem se sve ovo odvija, bilo na nivou kosmosa bilo na nivou našeg tijela). Ovih pet elememata grade kako mikrokosmos, naše tijelo, tako i makrokosmos.

Astralno (energetsko) tijelo je suptilniji sloj fizičkog tijela. Ono je nešto kao sjenka ili negativ fizičkog tijela. Poput suptilne svjetlosti je, nalik na oblak. Mentalne i emotivne funkcije svakog bića utemeljene su u ovom tijelu. U njemu se nalazimo kada sanjamo ili za vrijeme podsvjesnog stanja svijesti. Na primjer, spavamo duboko i opušteno, u udobnom krevetu. Počinjemo da sanjamo i u snu se nalazimo na moru – plivamo, sunčamo se, uživamo... Pitanje je: ko je na moru, a ko se nalazi u krevetu? Činjenica je da onaj na moru zna mnogo više o svemu nego onaj na krevetu. Astralno tijelo ima ista osjećanja, isti intelekt i isto pamćenje kao i cjelokupno biće. Unutrašnje, istinsko Sopstvo, ne ostaje sa fizičkim već ide sa astralnim tijelom. Sva osjećanja, misli, želje, žudnje...nalaze se u astralnom tijelu, astralne su prirode.

Astralno (energetsko) tijelo je suptilniji sloj fizičkog tijela. Ono je nešto kao sjenka ili negativ fizičkog tijela. Poput suptilne svjetlosti je, nalik na oblak. Mentalne i emotivne funkcije svakog bića utemeljene su u ovom tijelu.

Хоћеш да кажеш да се мисли и осећања могу видети. Личе на облак?

Back