Duša u religiji

Kao prvo nikada nije ignorisano vec pogresno razumevano. Kamen spoticanja. Hiliazam je Crkva prebrodila kao male boginje, i sa njim zavrsila tokom drugog veka. To sto se opet pojavljivalo, nije problem Crkve. Laodikijski Sabor je sa razlogom sklonio Otkrivenje jer je i hiliazam bio tamo najjaci. Ne samo jevrejski Hiliazam vec sve ostalo cega su se Jevreji uporedo drzali, zato je i sazvan, mada ono sto pise u Otkrivenju i nema neke veze sa Hiliazmom koga su se drzali Jevreji i koji je stariji od Otkrivenja. U zabludi si ako mislis da je Hiliazam nastao iz njega. Malo je to drugacije.
cuj, u ranoj crkvi napravljenoj na 1 kamenu ugaonom temelja apostolskog, cak 70-orica njih, dok 1. generacija prodje i odjednom male boginje, odjednom pogresno razumevanje... pa koliko je trajalo to pogresno razumevanje, nekoliko vekova, do andreja kesarijskog - izopacitelja ap. Pavla i rugatelja Hristu i Preteci Jovanu kao da su oni Luciferi svi jer lucifer znaci nosilac svetlosti, pa dok Svetlost ne dodje, kaze Krstitelj kao Njegova preteca je isto lucifer-luconosa... i vi to svi ucite sa svim sektama bez imalo stida, sad vidimo dogmu o malim boginjama cemo da uvedemo, a za hilijazam cemo da okrivimo jevreje...

Jel ti to nas zezas malo ili ozbiljno pises?
https://sr.wikipedia.org/wiki/Света_Лидија

U redu. Vidim da ti ranohriscanska istorija malo slabo ide kad negiras Tijatirisku Crkvu ali te to nisam ni pitao. Na moje pitanje mozes odgovoriti ili sa par recenica ili jednom recju: ne znam.

Glave 2 i 3 su sam pocetak Otkrivenja. U njima se vidi celokupan nacin pisanja i model shvatanja Otkrivenja. Dakle, odgovori mi kratko i jasno: Kako shvatas, vidis i razumes Hristove poruke ranim Crkvama?
Ako ti je potrebno vreme za molitvu Bogu za otkrivenje, tj da te nauci, slobodno reci. Cekacu.
kakve veze ima sto je jedna sveta Lidija iz Tijatire? lepo pise da kada je primila hriscanstvo da se otselila, cak otisla u misionarenje, nije ostala u Tijatiri, upravo zato sto u Tijatiri i nije bilo hriscanske Crkve, ili da se osnivala bas tada, ona bi ostala - to je moja poenta, i ti si mi sad u stvari pomogao da dokazem tvrdnju.
Kako shvatas, vidis i razumes Hristove poruke ranim Crkvama?
To nisu Hristove poruke, crkve u Tijatiri nema i nikada je nije bilo, a ti se stidi za 'male boginje' prvo, jer dobro drvo radja dobre plodove, a zlo - zle, i nikako drugacije, rana Crkva je odbacivala te antihristove poruke iz efesa u koji udje ovaj vuk preobucen u ovcu.
Ja nikada nisam imao te glupave boginje, niti zauske, i ne planiram, ni Crkva koje sam clan, ni svetitelji na koje se pozivam, e da su samo male boginje ti zli plodovi, a ne sve sekte... vi jednouhi trebate 1 zausku, kada nemate oba uha, jer ovaj kaze ko ima uho, a jevandjelista ko ima USI, oba

Poslednja izmena:
hehe, vreme leti, znam da sam rekao 10-ak, 15-ak, ali mozda i 20 godina ima kada je geocities bio besplatan, sada arhiviran, ali sa reklamama... ali ti izvoli pronadji na koje sam ja to pseudorevnitelje pao onda kada sam dizajnirao svoj sajt, sve se proveri, datumi narocito; isto tako, ti pokazi, jer sto se tice istorijskih fakata za sv. Zlatoustog, to je opste poznato, eh da je jedinija ne znam grcki, ucim ruski,
u redu, i sta si dokazao, da je umesto jednog izraza upotrebljen drugi, mozda upravo zbog TINJAJUCE savesti - a kada ja navedom 5 takvih primera, a kada navedem sustinsku promenu znacenja, znaci ne samo drugi sinonim, vec potpuno izvrtanje, kako se to zove?

Evo pronasao sam odakle si kopirao tekst na Ruskom. Ja ne znam ruski ali bih zamolio @bakonja da pogleda celi tekst.

http://kronsh.prihod.ru/biblija_i_bogosluzhenie/view/id/1150164

Uz pomoc gugle prevodioca vidim da se pocetak zadnjeg pasusa teksta na koji se oslanjas, prevodi ovako:

Савремени православни библијски научници примећују да је у тексту Откривења приметна његова литургијска употреба. Овде је обраћење читача (1, 1-2), благослов примата (1.3), проглас примаоца (1, 4-5), химна (1, 5-6), и разна певања (нпр. 4 , 8,11; 5, 12,13) ...

No, sacekajmo ako @bakonja zeli da se malo pozabavi njime.

cuj, u ranoj crkvi napravljenoj na 1 kamenu ugaonom temelja apostolskog, cak 70-orica njih, dok 1. generacija prodje i odjednom male boginje, odjednom pogresno razumevanje... pa koliko je trajalo to pogresno razumevanje, nekoliko vekova, do andreja kesarijskog - izopacitelja ap. Pavla i rugatelja Hristu i Preteci Jovanu kao da su oni Luciferi svi jer lucifer znaci nosilac svetlosti, pa dok Svetlost ne dodje, kaze Krstitelj kao Njegova preteca je isto lucifer-luconosa... i vi to svi ucite sa svim sektama bez imalo stida, sad vidimo dogmu o malim boginjama cemo da uvedemo, a za hilijazam cemo da okrivimo jevreje...

Ako su Srbi na ovom nasem dragom brdovitom, seljackom Balkanu, dopustili da im se ispere mozak i da prihvate ucenja belosvetskih prevaranata i manipulatora, tipa Milera ili Rasela, kako li je tek vama koji ste u USA ( ispravi me ako gresim da se nalazis u Ameriki) koji ste u samom zdrelu i epicentru odakle sve teorije zavere i poticu?
Zato te ja i razumem. I tebe zemo i naseg Istrazivaca ali vas ne mogu nazvati dobrim borcima iz prvih rovova jer ste poklekli neprijatelju i to bez bele zastave. Prevarise vas i ulovise na bućku.
Hiliazam nema veze sa Otkrivenjem jer on spada u Judeisticku jeres koja nice iz Jevandjelja po Mateju. Blago izmenjeno se zove ``Jevandjelje Jevreja`` a ekstrenmo izmenjeno ``Jevandjelje 12 Apostola``. Da ti ne opisujem gde, sta i kako i ko su nazareni i evijoniti... Pogledaj sam: https://svetosavlje.org/wp-content/uploads/2016/03/JevsevijePopovic_CrkvenaIstorija_1.pdf od strane 323 i dalje.

I da se zemo ( mozda smi neki rodjaci, znas kako je na jugu :D) ne rastrzemo vise po ovom pitanju i ne ulazimo u sitna crevca, recu cu ti samo da debelo gresis. Smiri se jer izgleda da ne razumes sta znaci Sabornost Crkve koja jeste telo Boga Zivoga. Ako bi danas celokupna Pravoslavna Crkva, saborno odlucila da primi u kanon Jevandjelja bilo koju knjigu za koju kazemo da je apokrifna, ( npr Petrovo Jevandjelje...) ta knjiga automatski postaje spasonosna i jednaka ostalim knjigama jer je donesena Saborno. Saglasno, i u toj saglasnosti i lezi delovanje Svetoga Duha koji Crkvu vodi od pocetka.

Nase, kao obicnih mirjana, je da sledimo odlukama Saborne Crkve a ne da se, bezumnici, upinjemo da je ispravljamo i dopunjujemo. Evo napravi eksperiment. Odi do svog Episkopa i reci mu da te je Bog naucio da Otkrivenje satanska knjiga, kao sto ovde pricas, i iznesi mu dokaze. Episkop ce to izneti na Saboru pred drugima i tako ces, zemo moj, postati i zvanicni, crkvenopriznati Prorok. Tek tada, kao novoobjavljeni prorok, mozes javno i ciste savesti poducavati ljude. Do tada si zemo, samo obicni prelasceni covek koji u svom visokoumlju, nesvesno otpada od Crkve koja je stub i tvrdjava istine ( 1.Tim. 3.15) i psevdorevnitelj koji smatra da revnuje za nju a ustvari se bori protiv nje i njene sabornosti.

zemljace, do dve tri greske, pogreske i sl. ispravljam, ali ti si zglajznuo debelo u svojim pretpostavkama i zakljuccima
umesto crkvene istorije, 2., 3. vek o kome diskutujemo i sto sam ponudio citate, ti mi nudis opcu od j. popovica u pdf-u od 841 stranicu, mislis otvorice mi se malo sutra, a procitacu mozda do prekosutra, samo da mi kazes na kojoj stranici je ovo u vezi teme...

za ameriku sam objasnio, - ja sam bio u srbiji kada sam napravio i okacio sajt na geoities.

saborno je pravoslavna crkva odlucila da ignorise lazno otkrivenje jos na laodikijskom saboru i da ga ne cita na liturgiji, za razliku od svih ostalih, sto je ostalo do danasnjih dana, a i raskol je nastao zbog novotarija zapadnjaka tako da se ne nadas uzalud laznim prorocima koji bi nesto promenili

samo da nije na grckom - elem, sta bi od ucenja tumacenja otkr. andreja kesarijskog koju opet linkujes?

Bog kaznjava, preko andjela kazne, ili demona, kako ovaj tvrdi... cekaj bre jesu li to andjeli ili demoni, jel to on samo tako misli ili je to njegovo misljenje potvrdjeno nekim saborom?

УМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА

27. поглавље
О шестом ангелу и ангелима одрешеним на Еуфрату

9; 13 – 16 – И шести ангео затруби, и чух један глас од четири рога златнога жртвеника који је пред Богом, где говори шестом ангелу који имаше трубу: Одреши четири ангела који су свезани на великој реци Еуфрату. И бише одрешена четири ангела, припремљена за час, и дан, и месец, и годину, да побију трећину људи. И број војске на коњима беше две стотине милиона; и чух њихов број.

Неки тврде да су та четири ангела Михаило, Гаврило, Уријел и Рафаило, свезани радошћу (ευφροσυνη) божанственог сазерцања. Они ће, заједно са осталим безбројним ангелима, бити одрешени у дан Суда, како би судили безбожницима, од којих ће трећина бити побијена. Ја, међутим, мислим да су то најлукавији (πονηροτατοι) демони, свезани по доласку Христовом, и које је, према заповести Божијој потеклој са наднебеског (υπερουρανιον) жртвеника (чији је праобраз Мојсејева скинија), одрешио божанствени ангео да би побунили народе не само против хришћана, него и једне против других. Кроз то ће се једни, слично зрелој пшеници, показати као верни, искушани и достојни највише награде – небеских обитељи и житница, а да би други, слично корову – безбожни, исувише грешни и непокајани, и овде праведно кажњени, на Страшном суду добили још страшнију осуду.

kesarijski je pomesao pelen sa nekom drugom zvezdom - sta kazu sveti za pelen i zvezde lazne, lutalice?
kesarijski je pomesao andjele i demone, lucifera/luconosu sa Hristom - kako moze jedan isti pojam za spasitelja i djavola?

19; 17 – 18 – Dođite i skupite se na veliku večeru Božiju, da jedete mesa od careva, i mesa od vojvoda, i mesa od junaka, i mesa od konja i onih koji sede na njima, i mesa od svih slobodnih i robova, i od malih i velikih.
Dođite i skupite se na veliku večeru Božiju.
Svemoćna volja Božija, koja se naziva Njegovim blagovoljenjem i željenom večerom sastoji se u tome da se svi ljudi spasu i da dođu u poznanje istine (1. Tim. 2; 4), jer On neće da iko propadne no da se svi pokaju (2. Petr. 3; 9), ali i da budu kažnjeni oni koji su to zaslužili. Zato je Hristos volju Svog Oca nazvao jelom (Jn. 4; 34), dok se ovde ona naziva večerom Božijom, pošto ljudi dobijaju carstvo ili kaznu, tj. ono što je svaki želeo da dobije za svoja dela. Jedenje mesa označava uništavanje svega telesnog (plotskog) i iščeznuće zemaljskih starešina. Konji se ne pominju zbog toga što će i oni biti vaskrsnuti i što će im biti suđeno, nego da bi se njima označili ili pohotni ili ljudi porobljeni lukavstvom, ili i jedni i drugi. Konjanici označavaju one koji su zavoleli zlo, što se objašnjava i rečima „slobodni i robovi, mali i veliki“, jer se slobodnima i velikima nazivaju oni koji su sagrešili mnogo i samovoljno (samovlasno, εξουσιαστικως), a robovima i malima oni koji su sagrešili manje, ili usled (pogrešnog) mnenja, ili zbog svog uzrasta, ili pak usled slabosti. 15; 2 – И видех као стаклено море смешано са огњем и оне који побеђују звер и лик њезин и број имена њезина, где стоје на мору стакленоме имајући гусле Божије.15; 3 – 4 – И певаху песму Мојсеја,
jel on ovde rece da ce konji da vaskrsavaju?

izopacitelj apostola Pavla
И певаху песму Мојсеја. По Мојсејевој песми претпостављамо да онде песмопојање Богу узносе они који су оправдани законом до благодати (προ της χαριτος), а по песми Јагњетовој да је узносе они који су праведно поживели на земљи после доласка Христовог
Galatima 3:11: „A da se kod Boga niko ne opravdava zakonom, jasno je, jer ,Pravednik će živeti od vere'.”
Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, ...

Hiliazam nema veze sa Otkrivenjem jer on spada u Judeisticku jeres koja nice iz Jevandjelja po Mateju
Daj Boze da ti sam razumes sta si napisao...
kako nema veze, kad svi kazu da ima?
judaista je i napisao otkr.
odakle i od kada je ta judaisticka jeres? i kako se zove ta jeres u koju ova spada? mislis da spada, a da sam hilijazam nije jeres?
i kako je nikla iz jevandjelja ta bezimena judaisticka?
... neverovatno, sta se tebi mota po glavi
jel znas ti uopste sta je hilijazam?

Poslednja izmena:
нисам видео одмах да је други линк на адреја кураева, па ево ти још http://halkidon2006.orthodoxy.ru/lk/172.htm
Почему в храме не читают Апокалипсис? https://www.e-reading.club/chapter.php/31938/21/Kuraev_-_Hristianstvo_na_predele_istorii.html
Церковь никогда не читает Апокалипсис во время своих богослужений наряду с другими апостольскими текстами. Откровение – единственная новозаветная книга, не входящая в годовой круг литургических чтений. Или, может, кто-то слышал в храме на службе возглас – «Откровения святаго Иоанна Богослова чтение»? Кто-то встречал богослужебное издание книги Откровения? В богослужебном «Апостоле» эта новозаветная книга – единственная из всех – отсутствует. «Приняв эту книгу в состав св. канона восточная церковь не ввела ее однако в общецерковное употребление, не допустила ее публичного чтения в богослужебных собраниях»[492]. И это именно мнение Церкви, утвержденное собором.59 и 60-е правила Лаодикийского Собора ( 364 г. ) гласит: «Не подобает в церкви произносить псалмы не священные, или книги не определенные в правилом, но только означенные книги Ветхого и Нового Завета…Читать подобает книги эти… Нового Завета, Евангелий четыре, Деяния апостольские, посланий соборных семь этих: Иакова одно, Петра два, Иоанна три, Иуды одно: посланий Павловых 14, к римлянам одно, к коринфянам два, к галатам одно, к ефесеям одно, к филиписийцам одно, к колоссянам одно, к солунянам два, к евреям одно, к Тимофею два, к титу одно, и к Филимону одно»[493]. Как видим, книги Откровения в списке книг, рекомендуемых для чтения в церкви, нет. e-reading.club

Poslednja izmena:
zemljace, do dve tri greske, pogreske i sl. ispravljam, ali ti si zglajznuo debelo u svojim pretpostavkama i zakljuccima
umesto crkvene istorije, 2., 3. vek o kome diskutujemo i sto sam ponudio citate, ti mi nudis opcu od j. popovica u pdf-u od 841 stranicu, mislis otvorice mi se malo sutra, a procitacu mozda do prekosutra, samo da mi kazes na kojoj stranici je ovo u vezi teme...

za ameriku sam objasnio, - ja sam bio u srbiji kada sam napravio i okacio sajt na geoities.

saborno je pravoslavna crkva odlucila da ignorise lazno otkrivenje jos na laodikijskom saboru i da ga ne cita na liturgiji, za razliku od svih ostalih, sto je ostalo do danasnjih dana, a i raskol je nastao zbog novotarija zapadnjaka tako da se ne nadas uzalud laznim prorocima koji bi nesto promenili

Ete... pa reko ti da pogledas od strane 323. A da si ranije proucavao tu ranu istoriju ne bi sad ni bilo ove prepiske oko hiliazma, piskaranja na tom sajtu... A sigurno ni oko ostalog. :)

Laodikijski sabor je bio pomesni sabor Maloazijskih Crkava. Ne Vaseljenski. Pogresno smatras da je Hiliazam dosao sa zapada.

Ete... pa reko ti da pogledas od strane 323. A da si ranije proucavao tu ranu istoriju ne bi sad ni bilo ove prepiske oko hiliazma, piskaranja na tom sajtu... A sigurno ni oko ostalog. :)

Laodikijski sabor je bio pomesni sabor Maloazijskih Crkava. Ne Vaseljenski. Pogresno smatras da je Hiliazam dosao sa zapada.
ja ti rekao da dok ispisah odgovor ne otvori mi se ni deo... ti si trebao da das citat kraci, nepisano pravilo, a ne da ja trazim od 323 pa do 800 i neke str.
pa i jerusalimski je bio pomesni, a sami apostoli ga odrzali
ti ne znas sta je hilijazam, jer ne odgovaras na pitanja, sada da li se molis, ili ubrzano ucis, ne znam
1. edit - heheh, pa ti si to naucio iz vikipedije, ahahhah, probaj milenarizam umesto hilijazam
2. edit... pisi kada naucis, a kazem ti, umesto grckog latinski mozes isto, jer znaju latini sva svoja sagresenja, jeresi itd... vikiznalac si ti, hehee

Poslednja izmena:
ja ti rekao da dok ispisah odgovor ne otvori mi se ni deo... ti si trebao da das citat kraci, nepisano pravilo, a ne da ja trazim od 323 pa do 800 i neke str.
pa i jerusalimski je bio pomesni, a sami apostoli ga odrzali
ti ne znas sta je hilijazam, jer ne odgovaras na pitanja, sada da li se molis, ili ubrzano ucis, ne znam

Aman be. Otvori link, i gore levo gde pise broj stranice ukucaj 342. Izbacice ti 323 stranu same knjige, uzmi kokice i citaj. Ja barem tako radim jer eto moram. Lako je tebi koga Bog licno uci. :)

Aman be. Otvori link, i gore levo gde pise broj stranice ukucaj 342. Izbacice ti 323 stranu same knjige, uzmi kokice i citaj. Ja barem tako radim jer eto moram. Lako je tebi koga Bog licno uci. :)
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=25526
hilijazam

hilijazam ili milenarizam (prema grč. χıλıάς: tisućica ili χıλıοı: tisuću; lat. mille: tisuća), eshatološko učenje o tisućgodišnjoj vladavini Krista na zemlji, nakon njegova ponovnog dolaska, a prije svršetka svijeta i sudnjeg dana. Naučavanje je nastalo unutar ranoga kršćanstva doslovnim tumačenjem teksta iz Otkrivenja (20,1–6). Proširilo se u II. st., a uz neke sljedbe (gnostici, montanisti), hilijazam su prihvatili i neki crkveni oci. Budući da prema biblijskom naučavanju postoji jednokratno uskrsnuće, Crkva je osudila hilijazam kao herezu. Hilijastičko učenje obnovio je u II. tisućljeću Joakim iz Fiore (XII. st.). Hilijastâ je bilo u doba reformacije (anabaptisti), a ima ih i u nekim današnjim protestantskim sljedbama.
samo razmisli gde vodi prica od kesarijskog koji poistovecuje lucifera=luconosu sa Hristom, a ti omalovazavas sabor jer je pomesni [apostolski u Jerusalimu 50. god. je isto bio pomesni], tj, jer nisu na njemu ucestvovali lukavi latini, a taj sabor, tj. njegovo pravilo je vazece i dan danas
восточная церковь не ввела ее однако в общецерковное употребление, не допустила ее публичного чтения в богослужебных собраниях
- to bakonji da prevede kome smeta rec ZABRANA.
Tebi smeta pomesni, a usi ti cese vaseljenski, sutra ce biti kosmicki, pa vanzemaljski, i na kraju ce luciferijanci sprovesti svoju E.T. agendu pod parolom hriscanstva, tj. sproveli bi je da nema NAS koji cemo ih onemoguciti, ...
Naravno da je meni lako, jer ja znam sta radim, za razliku od vas, koji kokicarite sa ovih nekoliko sekti, dok patrijarh i tasa diskutuju ko pise latinicom, a ko cirilicom. https://stanjestvari.com/2019/07/30/atanasije-irinej/

Poslednja izmena:
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=25526
hilijazam

hilijazam ili milenarizam (prema grč. χıλıάς: tisućica ili χıλıοı: tisuću; lat. mille: tisuća), eshatološko učenje o tisućgodišnjoj vladavini Krista na zemlji, nakon njegova ponovnog dolaska, a prije svršetka svijeta i sudnjeg dana. Naučavanje je nastalo unutar ranoga kršćanstva doslovnim tumačenjem teksta iz Otkrivenja (20,1–6). Proširilo se u II. st., a uz neke sljedbe (gnostici, montanisti), hilijazam su prihvatili i neki crkveni oci. Budući da prema biblijskom naučavanju postoji jednokratno uskrsnuće, Crkva je osudila hilijazam kao herezu. Hilijastičko učenje obnovio je u II. tisućljeću Joakim iz Fiore (XII. st.). Hilijastâ je bilo u doba reformacije (anabaptisti), a ima ih i u nekim današnjim protestantskim sljedbama.
samo razmisli gde vodi prica od kesarijskog koji poistovecuje lucifera=luconosu sa Hristom, a ti omalovazavas sabor jer je pomesni [apostolski u Jerusalimu 50. god. je isto bio pomesni], tj, jer nisu na njemu ucestvovali lukavi latini, a taj sabor, tj. njegovo pravilo je vazece i dan danas - to bakonji da prevede kome smeta rec ZABRANA.
Tebi smeta pomesni, a usi ti cese vaseljenski, sutra ce biti kosmicki, pa vanzemaljski, i na kraju ce luciferijanci sprovesti svoju E.T. agendu pod parolom hriscanstva, tj. sproveli bi je da nema NAS koji cemo ih onemoguciti, ...
Naravno da je meni lako, jer ja znam sta radim, za razliku od vas, koji kokicarite sa ovih nekoliko sekti, dok patrijarh i tasa diskutuju ko pise latinicom, a ko cirilicom. https://stanjestvari.com/2019/07/30/atanasije-irinej/

Ok proroce vikipedijski :).

Sto se mene tice, ja nemam vise sta da dodam. Ispraznih bisere a i nazalost moram poslusati Ap. Pavla koji kaze da ako se nevernik zeli odvojiti, neka se odvoji, te spustam loptu.
Budi ti meni pozdravljen i cini kako ti savest nalaze. :bye:

Ok proroce vikipedijski :).

Sto se mene tice, ja nemam vise sta da dodam. Ispraznih bisere a i nazalost moram poslusati Ap. Pavla koji kaze da ako se nevernik zeli odvojiti, neka se odvoji, te spustam loptu.
Budi ti meni pozdravljen i cini kako ti savest nalaze. :bye:
ok vernice vikipedijksi, samo se ja ne odvajanjam, zasto bih se odvajao kada je Pravoslavna Crkva Gospodnja, i ni u JEDNOJ drugoj nema spasenja, samo sto se u pocetku zvala Istocna, tj. Izvorna, dok zapadnjaci nisu poceli sa heterodoksijom.
p.s. ja ucim ruski, ali ne pravdam ih za prisvajanje naziva treci rim.

Sad da zenemarimo pokusaj pretnje u vezi licnog imena , sto se inace i ne praktikuje na Forumima ; ali mi je i dalje "zanimljivo" ovo :

"
Sveti Amfilohije Ikonijski:
"Otkrovenje Jovanovo neki primaju. ali mnogi ga nazivaju lažnim.
Ovo neka ti bude istiniti bogonadahnuti kanon spisa."

Na osnovu koje statisticke analize se doslo do podatka " ...da ga mnogi smatraju laznim..." , ko je i kada vrsio tu "analizu" i na osnovu kojeg uzorka ?
statisticki, ako uzmemo u obzir samo tri sveta jerarha s polovine 4. veka, Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти. 2 od 3 su odbacivala lazno otkrivenje

каноничность Откровения испаривали Кирилл Иерусалимский и Григорий Богослов. Последний не упоминает его в своем послании "О том, какие подобает читать книги Ветхого и Нового Завета".
св. Иоанн Златоуст (†407), немало говоривший о кончине мира, антихристе и Суде, ни разу не ссылался на Апокалипсис.

ta polovina 4. veka je kljucna, znaci 300 godina posle apostola, mi imamo jasnu situaciju, neki nasuprot mnogih

Амфилохий в Послании к Селевку замечает: «Откровение же Иоанново иные причисляют к священным книгам, а многие называют подложным». Не упомянут Апокалипсис и в 60-м правиле Лаодикийского Поместного собора (364 год), в котором определены ветхозаветный и новозаветный канон.

Poslednja izmena:
statisticki, ako uzmemo u obzir samo tri sveta jerarha s polovine 4. veka, Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти. 2 od 3 su odbacivala lazno otkrivenje

Zemo, sigurno si dostojanstven covek i nece ti biti problem da napravimo jedan dogovor. Naime znas da su sveti oci, narocito ova tojica u svakom svom pasusu koristila delove Pisma za potvrdu svojih reci. Ne kao ovi moderni teolozi sto citave knjige ispisu bez, skoro, ijednog citata.

Dakle pitanje je: Da li ces ti prestati sa napadima na Otkrivenje, ako ti iznesem delove govora Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog gde uzimaju citate iz Otkrivenja?

Postavicu citat, prevesti sa grckog na srpski, i postaviti link, tako da mozes priupitati nekog Grka, a ima ih tamo dosta, da ti potvrdi da li je sve to tako kao sto sam naveo.

Dakle da li ces najzad prestati sa ovim ili ne?

Zemo, sigurno si dostojanstven covek i nece ti biti problem da napravimo jedan dogovor. Naime znas da su sveti oci, narocito ova tojica u svakom svom pasusu koristila delove Pisma za potvrdu svojih reci. Ne kao ovi moderni teolozi sto citave knjige ispisu bez, skoro, ijednog citata.

Dakle pitanje je: Da li ces ti prestati sa napadima na Otkrivenje, ako ti iznesem delove govora Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog gde uzimaju citate iz Otkrivenja?

Postavicu citat, prevesti sa grckog na srpski, i postaviti link, tako da mozes priupitati nekog Grka, a ima ih tamo dosta, da ti potvrdi da li je sve to tako kao sto sam naveo.

Dakle da li ces najzad prestati sa ovim ili ne?
si ti normalan bre, pa nismo se mi nasli na pijaci, pa ajde djuture... covece, 20 godina ja raskrinkavam lazno otkrivenje, srpski, engleski, ruski, trenutno smo stali kod Andreja Kuraeva, i sad ces ti da mi nadjes nekog grka da ja jos i grcki ucim [kao patrijarh Fotije, koji je isto sumnjicio knj. otkrivenja, sto nije hteo latinski, necu ni ja grcki], a svi ovi citati su fals, na svim ovim jezicima nisu istiniti, i ti bolje znas od Crkve istorijske fakte... ti da si imao citat, argumet izneo bi ga, pa bih ga ja proverio, a ne bi me slao na 300 i neku str. od 800 i ne znam koliko, a sad se setio da istrgujes- bice da ti je promaklo, pa evo da ti ponovim, citaj pazljivo - ja nisam imao pojma koji su sve sabori i svetitelji odbacivali lazno otkrivenje, kada sam ja shvatio da ga je antihrist posejao; tek kasnije me je ukrepilo saznanje da nisam sam sve ove vekove, par svetitelja vise ili manje, kod mene ne menja nista, cinjenice govore da se radi o MNOGIMA nasuprot tek NEKIMA u 4. veku, a za ovu dvojicu ne verujem da si u pravu, mislim da goris od zelje da nategnes istinu, ali da nemas argumente... Mi ovde cak smo imali falsifikate kada se radi o novijim svetiteljima, sarovskom i kronstatskom, ja sam postavio DOKAZE, reci, pisanja koji oni nikad nisu napisali, izgovorili, a koja im se pripisuju, samo eto ne od nekog tamo grka, vec od rusa, i to u crkvenim publikacijama, pa posle morade Crkva da vadi mast i ogradjuje, brani svetitelje da oni to nikada nisu napisali.
Uozbilji se juzna prugo, samo kopiraj, tj. obelezi, pa stisni Search Google , citate koje nudim, pa ces videti da ja ne izmisljam, vec da ti mastas - ovi citati su sa PRAVOSLAVNIH sajtova, pisanija SVESTENIKA PRAVOSLAVNIH, namerno sam uzeo ruske, odmah se vidi da nisam ja pisao, hehe, dok istovremeno pecam sluzbe po amerike... i sad ces ti gedza, dzigeran ili paprikar da me preveslas, heheh.

Poslednja izmena:
si ti normalan bre, pa nismo se mi nasli na pijaci, pa ajde djuture... covece, 20 godina ja raskrinkavam lazno otkrivenje, srpski, engleski, ruski, trenutno smo stali kod Andreja Kuraeva, i sad ces ti da mi nadjes nekog grka da ja jos i grcki ucim [kao patrijarh Fotije, koji je isto sumnjicio knj. otkrivenja, sto nije hteo latinski, necu ni ja grcki], a svi ovi citati su fals, na svim ovim jezicima nisu istiniti, i ti bolje znas od Crkve istorijske fakte... ti da si imao citat, argumet izneo bi ga, pa bih ga ja proverio, a ne bi me slao na 300 i neku str. od 800 i ne znam koliko, a sad se setio da istrgujes- bice da ti je promaklo, pa evo da ti ponovim, citaj pazljivo - ja nisam imao pojma koji su sve sabori i svetitelji odbacivali lazno otkrivenje, kada sam ja shvatio da ga je antihrist posejao; tek kasnije me je ukrepilo saznanje da nisam sam sve ove vekove, par svetitelja vise ili manje, kod mene ne menja nista, cinjenice govore da se radi o MNOGIMA nasuprot tek NEKIMA u 4. veku, a za ovu dvojicu ne verujem da si u pravu, mislim da goris od zelje da nategnes istinu, ali da nemas argumente... Mi ovde cak smo imali falsifikate kada se radi o novijim svetiteljima, sarovskom i kronstatskom, ja sam postavio DOKAZE, reci, pisanja koji oni nikad nisu napisali, izgovorili, a koja im se pripisuju, samo eto ne od nekog tamo grka, vec od rusa, i to u crkvenim publikacijama, pa posle morade Crkva da vadi mast i ogradjuje, brani svetitelje da oni to nikada nisu napisali.
Uozbilji se juzna prugo, samo kopiraj, tj. obelezi, pa stisni Search Google , citate koje nudim, pa ces videti da ja ne izmisljam, vec da ti mastas - ovi citati su sa PRAVOSLAVNIH sajtova, pisanija SVESTENIKA PRAVOSLAVNIH, namerno sam uzeo ruske, odmah se vidi da nisam ja pisao, hehe.

Ok. Evo postavicu ti mesto gde se u svom govoru sv. Jovan Zlatousti poziva na deo iz Otkrivenja u svojoj omiliji, ne zbog tebe jer ti egoizam nece dopustiti da razmislis u kakvoj si zabludi vec zbog drugih.

A sto je najjace naziv omilije je: REC O LAZNIM PROROCIMA I LAZNIM UCITELJIMA . ( izvini ako si se pronasao u naslovu. nije namerno) :D

https://www.scribd.com/document/121151695/ΑΓ-ΙΩΑΝΝΗΣ-ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ-413-ΣΕΛ

Deo gde Zlatousti pominje Otkrivenje:

Εγώ παρασυρθείς από την ομιλία, θα παρουσιάσω περισσότερες μαρτυρίες, αποδεικνύοντας μέσα από τηνΑγία Γραφή, από τα Ευαγγέλια και τους προφήτες και τους αποστόλους, με τη χάρη του Χριστού, πως κλείνειτα στόματα αυτών που λαλούν άδικα, για να φωτισθεί η καρδιά αυτών που επιθυμούν το λόγο του Θεού

Από πού αλλού να ξεκινήσουμε, παρά από αυτόν που είπε, « ἐγώ εἰμι ἀρχὴ καὶ τέλος » (Αποκ. 22.13).

Moj prevod:

Povucen omilijom, iznecu jos svedocenja, dokazujuci iz Svetog Pisma, Jevandjelja, proroka i apostola, Blagodacu Hristovom da se zatvore usta onih koji nepravedno govore i da se prosvetli srce onih koji zele Rec Boziju:
Odakle da zapocnemo, ako ne od onog koji je rekao: Ja sam pocetak i kraj ( Otk.22.13)

E sad kada pokazes ovaj link Grku reci mu da se pasus nalazi na trecoj stranici ( skroluj sasvim malo na dole) gde stoji: ΜΕΡΟΣ Γ' . Pasus je drugi po redu. Neka ti prevede na Engleski i neka ti kaze da li je ovo autentican tekst Zlatoustovog govora. So simple.

E sad. Ako ti covek potvrdi da su to Zlatoustove reci i da se on u svojoj omiliji ( govoru) poziva na citate iz Otkrivenja, sta ces reci? Zapazi da je govor o laznim prorocima. Da je Zlatousti smatrao knjigu Otkrivenja za laznu, pa prvo bi nju osudio a Jovana kao laznog proroka. Ali ne. On na samom pocetku govora uzima deo iz Otkrivenja.
Nadam se da ces posle potvrdjivanja svega ovoga, barem prestati da govoris kako Zlatousti nije koristio delove Otkrivenja. Svaki je svetitelj imao svoje talante koje je koristio po Bozijem blagoslovu i na nacin koji im je otkrivan u srcu.

O Grigoriju Bogoslovu dobijas citate sutra. :)

jel ovo oficijelni sajt ortodoxy RPC? jeste, pa molim lepo
http://apocalypse.orthodoxy.ru/tradition.htm
pominje kesarijskog, vraticu vas opet na njega
pominje zapadnjake lionskog irineja, rimskog ipolita
pa kaze
Св. Григорий Богослов(† 389 г.), св. Василий Великий († 379 г.) и св. Григорий Нисский († 394 г.) хотя и цитируют Апокалипсис, но только по частным вопросам. Архиепископ Константинопольский Иоанн Златоуст († 407 г.) и епископ Кирский Феодорит († 457 г.), внесшие свой вклад в христианскую эсхатологию, ни разу не ссылались на Откровение Иоанна. А cв. Кирилл, архиепископ Иерусалимский († 386 г.), в «Учении об антихристе» выражает даже намек на апокрифическое происхождение Апокалипсиса: «Антихрист будет царствовать только три с половиною года. Заимствуем сие не из книг апокрифических, но у Даниила».
Дакле, ovi ni jednom se ne pozivaju, a ovi samo po privatnim pitanjima, sta god im to znacilo, i ja ga citiram kao i oni, privatno. A Kirilo se pozuva na Danila, da ne bude zabune kod 3 i po godine.

Povucen omilijom, iznecu jos svedocenja, dokazujuci iz Svetog Pisma, Jevandjelja, proroka i apostola, Blagodacu Hristovom da se zatvore usta onih koji nepravedno govore i da se prosvetli srce onih koji zele Rec Boziju:
Odakle da zapocnemo, ako ne od onog koji je rekao: Ja sam pocetak i kraj ( Otk.22.13)
mora da ovi u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi iznad sam citirao ne znadose grcki da pocetak i kraj u stvari znace alfa i omega, sta oni ramo maskalji znaju sta znaci alfa/omega... e koji ste vi prevaranti, jer od Zlatoustog taj citat se NE ODNOSI na lazno otkrivenje, vec na Jevandjelje
25. Тада Му говораху: Ко си ти? И рече им Исус: Почетак, како вам и кажем.

a ovo iz laznog otkrivenja je kompilacija grckog alfa\omega, ISAIJE 41,44
13. Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак, Први и Последњи.

da je Zlatousti citirao lazno otkrivenje, ne bi rekao samo pocetak i svrsetak, ili prvi i poslednji, to je uzrecica koju svi koristimo, prvi i poslednji,- zasto ne navedete ceo tekst, pa da vidimo kontekst, jer, sigurno je i dalje tekst zanimljv? ovako bez konteksta tesko da ce neko poverovati juznoj pruzi ili jerihoncu da se odnosi bas na lazno otkrivenje ako Crkva kaze da se NI JEDNOM NIJE POZVAO NA KNJ. OTKR.

.

Poslednja izmena:
jel ovo oficijelni sajt ortodoxy RPC? jeste, pa molim lepo
http://apocalypse.orthodoxy.ru/tradition.htm
pominje kesarijskog, vraticu vas opet na njega
pominje zapadnjake lionskog irineja, rimskog ipolita
pa kaze

Дакле, ovi ni jednom se ne pozivaju, a ovi samo po privatnim pitanjima, sta god im to znacilo, i ja ga citiram kao i oni, privatno. A Kirilo se pozuva na Danila, da ne bude zabune kod 3 i po godine.

Ovo je neki blog.

To sto neki Rus nije do sad nasao ovo sto sam postavio, ne znaci da toga nema. Posalji mu prevod mog prethodnog posta. Ja se namucih malo da ti ovo nadjem a ti opet jedno te isto. Proveri prvo ovo sto sam ti postavio na nacin koji zelis. Mnogo stosta nije do sada prevedeno ni na nas ni na ruski jezik, a kamoli na engleski.

Budi barem ozbiljan istrazivac istorije ako te vec zanima, a ne da trazis ``ucitelje`` da te cesu po usima.

Izneo sam ti dokaz, a evo ti pokazi gde neki od nabrojanih otaca kaze nesto pogrdno ili kritikuje Otkrivenje.

mora da ovi u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi iznad sam citirao ne znadose grcki da pocetak i kraj u stvari znace alfa i omega, sta oni ramo maskalji znaju sta znaci alfa/omega... e koji ste vi prevaranti, jer od Zlatoustog taj citat se NE ODNOSI na lazno otkrivenje, vec na Jevandjelje
25. Тада Му говораху: Ко си ти? И рече им Исус: Почетак, како вам и кажем.

a ovo iz laznog otkrivenja je kompilacija grckog alfa\omega, ISAIJE 41,44
13. Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак, Први и Последњи.

da je Zlatousti citirao lazno otkrivenje, ne bi rekao samo pocetak i svrsetak, ili prvi i poslednji, to je uzrecica koju svi koristimo, prvi i poslednji,- zasto ne navedete ceo tekst, pa da vidimo kontekst, jer, sigurno je i dalje tekst zanimljv? ovako bez konteksta tesko da ce neko poverovati juznoj pruzi ili jerihoncu da se odnosi bas na lazno otkrivenje ako Crkva kaze da se NI JEDNOM NIJE POZVAO NA KNJ. OTKR.

Jos jedan dokaz da je Zlatousti upotrebljavao delove iz Otkrivenja:

Reci Grku da otvori ovaj link: https://www.impantokratoros.gr/BAA6F00E.el.aspx i da pogleda ΜΕΡΟΣ Θ' drugi pasus:

Προσέχετε, να μην δεχτείτε άλλο ψευδο-χριστό αντί εμού του αληθινού. «Πολλοὶ γὰρ ἐλεύσονται ἐν τῷ ὀνόματί μου͵ λέγοντες· ὅτι Ἐγώ εἰμι ὁ Χριστὸς͵ καὶ πολλοὺς πλανήσουσι» (Λουκ. 21.8), και «Ὁ καιρὸς ἐγγύς ἐστι» (Αποκ. 22.10). Μη τρέξετε ξωπίσω τους. Προσέξτε, πόσος λόγος γίνεται στις Γραφές περί αυτών. Γι’ αυτό πολλές φορές σας υπενθύμισα για τους άθεους αιρετικούς, και τώρα παρακαλώ, να μην συμφωνήσετε μαζί τους σε κάποιο πράγμα...

Moj prevod:
.. Pazite da ne prihvatite druog, psevdohrista umesto mene istinitog: ``Jer ce mnogi doci u ime moje govoreci: Ja sam Hristos i mnoge ce prevariti ``( Lk. 21.8) i ``jer je vreme blizu`` (Otk. 22.10) Ne trcite za njima. Zapazite koliko se govori u Pismima o ovome. Zato sam vam vise puta napomenuo za bezbozne jeretike, i sad molim, ne saglasavajte se sa njim za bilo sta....

E sad moj istrazivacu nr.2 da ne bi rekao da je deo, za koji se u ovim patroloskim omilijama govori da je Otkrivenjski, uzet iz nastavka Luke 21.8, postavicu ti originale:
Luka 21.8. ...καὶ ὁ καιρὸς ἤγγικε (vreme se priblizilo) dok u Otkrivenju 22.10 stoji kao sto je i Zlatousti rekao: ὁ καιρὸς γὰρ ἐγγύς ἐστιν ( јер је вријеме близу).

Poslednja izmena:
Moj prevod:
.. Pazite da ne prihvatite druog, psevdohrista umesto mene istinitog: ``Jer ce mnogi doci u ime moje govoreci: Ja sam Hristos i mnoge ce prevariti ``( Lk. 21.8) i ``jer je vreme blizu`` (Otk. 22.10) Ne trcite za njima. Zapazite koliko se govori u Pismima o ovome. Zato sam vam vise puta napomenuo za bezbozne jeretike, i sad molim, ne saglasavajte se sa njim za bilo sta....
ti ako si pokusao da budes vickat i duhovit, sada te molim kao brata najrodjenijeg da se uozbiljis, jer ovo je drugi put da meni pomazes u dokazivanju. jer ovo ako je zaista rekao sveti Jovan Zlatousti, to je isto sto ja od pocetka vama govorim citirajuci isto jevandjelje koje upozorava na antihrista, svetitelj kaze pseudohrista koji kaze da je vreme blizu - da ga ne prihvatamo, da ne idemo za jereticima koji su ga prihvatili/primili. Znaci, brat moj u Hristu sveti Jovan Zlatousti ga citira isto kao i ja, vidi

OTK 1,3 ...jer je vreme blizu. OTK. 22,10 ...jer je vreme blizu.
OTK. 22,16 Ja ISUS poslah andjela svojega da vam posvedoči ovo u crkvama. Ja sam izdanak i rod Davidov, ... OTK. 21,6 ...ja sam...; OTK. 1,8 ja sam...
  • LUKA 21,8 ...Pazite da vas ne prevare, jer mnogi će doći U MOJE IME, govoreći: Ja sam, i vreme se približilo. Nemojte, dakle, ići za njima.
Znaci svetitelj citira isto kao i ja sto citiram lazno otkrivenje, pa onda jevandjelje da ne idemo, da ne sledimo za jereticima koji su ga primili vec..ne saglasavajte se sa njim za bilo sta....
Ovo je neki blog.
Ti mozda jesi bloger, ali postoje zakoni, nije moguce da neki sa juzne pruge registruje sajt i zastiti ga sa rusija pravoslavna
© Россия Православная, 1999-2016
a da je neki sektas ili slicno. Uostalom jel tebi ovo lici na blog http://orthodoxy.ru/

Poslednja izmena:
Zemo, buduci da si dostojanstven covek i da si trazio dogovor, cim ukopcas da je Zlatousti moj brat koji citirajuci kao i ja raskrinkava lazno otkrivenje ocekujem da nam se pridruzis.

i svaka ti cast na grckom, nisam verovao da ce biti vajde, ali si me razuverio
a ovi sto rekose da ni jednom nije citirao lazno otkrivenje, videce me i oni, samo dok zavrsim sa amerikom, i te kako je citirao, isto kao i ja,raskrinkavajuci ga, ali od mog zeme nisu sakrili bruku

Poslednja izmena:

Back