Duhovni zakon ( ?! )

Truman:
Ne znam da li ovo spada u filozofiju, ali me jedna stvar interesuje: jos je Nikola Tesla govorio da primecuje da kada bi mu neko naneo veliko zlo, tj. bol, toj osobi bi se to zlo vratilo kao bumerang. Dakle - da li verujete da se zlo vraca kao bumerang, ili je to samo religijska propaganda i sujeverje?

Duhovni zakon postoji…. ko cini zlo – vraca mu se zlo, pre ili kasnije, nekada kao bumerang…..nije uvek pravilno, tj onako kako mi to ocekujemo….jer u duhovnom sistemu vladaju zakoni koje ne poznajemo dobro i ne mozemo predvideti ishode…... …….
”Sto covek poseje , to ce i poznjeti…..” u tom smislu…
Samo sto je nekada duhovna - bozanska pravda spora iz naseg ugla gledanja…….Onaj ko je postavio fizicke zakone, postavio je i duhovni zakon …..Zakon uzroka i posledice se nemoze zaobici…..samo sto su nekad posledice nesagledive i nepredvidive u duhovnom aspektu…

:)

dragonfromdarkness:
Sve dole napisano je moje vidjenje stvari koje niti mogu niti imam nameru dokazivati:

Neko rece da greske roditelja mogu da plate njihova deca. Sasvim razumljivo. Kao sto nam roditelji daruju nas zivot radjanjem, takodje nam "daruju" i sve ono sto oni jesu i sto su uradili, dobro ili lose, bilo kome. Odreci se roditelja (sustinski - u dusi) je veliki greh (katastrofalna greska, pogresan izbor, da ne objasnjavam kako, ali je sasvim sigurno tacno i ako neko zeli mogu da argumentujem).

Argumentuj, molim te.

Cisti ateizam moze da se zamisli kao teorijska konstrukcija,dakle postoji
Au, sta je ovo, primijenjeni Dekart? Sve sto moze da se zamisli kao teorijska konstrukcija postoji? Ne bih rekao.

Ali ne postoji niti je ikada postojao covek koji ni u sta ne veruje.
Postoji, sigurno. Ali, zasto mislis da ateisti ni u sta ne vjeruju? Npr u sebe, svoju porodicu prijatelje, bolju buducnost...

Zatim poznato je da svaki covek u najtezim zivotnim iskusenjima"zavapi" ka Bogu trazeci pomoc
Ne svaki.

Duhovni zivot je oblast duha,molitve,ekstaze...dakle nesto samo religijsko.Ne mozes imati duhovni zivot citajuci romane.
Duhovni zivot je oblast duha? Dirljivo.
Ekstaza - pravo da ti kazem, asocijacija mi je mnogo vise tjelesna.
Naravno da mogu imati duhovni zivot citajuci ne samo romane, nego i poeziju, pripovijetke, novele, crtice, drame, a nadasve humoreske. Jer se u nima katkad nadje ponesto i duhovito.

ne kazem ja da je to nesto lose,ni ja nikada necu biti vernik jer sam mnogo puta neverovala tek tako sto je neprihvatljivo za veru.

ali prihvatanje i sirovo verovanje su dve razlicite stvari a za harmoniju je potrebno naci sredinu.
Sta je sredina izmedju prihvatanja i sirovog vjerovanja?

ali bas ako hoces : kako ces direktno da dokazes da foton zaista postoji?
Uvijek ovi "argumenti" sa stvarima koje su trenutno granicne u nauci. To sto nauka trenutno ne moze da objasni neke stvari, nije nikakav dokaz u prilog drugoj teoriji. Objasnice i fotone, polako. Ovako je isto prije mnogo godina neko nekog pitao i kako to da udaraju munje i gromovi, pa nauka tada nije znala.

e,ti si se bas namucio da sve ovo procita,ispostujes...mislim da si zasluzio odgovor ali ja cu ga dati samo na ono sto se odnosi na mene

1.odnosi se na sredinu izmedju slepog verovanja i slepog neverovanja.. a to je prihvatanje.mislim da si to razumeo ali..ok...pokazao si da si isao u skolu i da znas sta je slozena recenica i kako moze da bude dvosmislena ako tako zelis da je protumacis.

2.fotone su vec objasnili !!!! samo ih niko nije video.ali posto i tu nije nesto jasno...evo zasto sam to rekla : pijaf trazi direktni dokaz da Bog postoji jer tvrdi da je cisti ateista i da nimalo ne veruje ni u sta drugo osim u nauku koja mu je apsolutno jasna.e ja sam htela da mu pookazem kako ni u nauci kao ni u veri mnoge stvari nisu dokazane pa se ipak veruje u njihovo postojanje.i gde je tu sada razlika verovanja u fotone a neverovanja u Boga kao bilo kakvog oblika duhovnosti?
i shta sad na ovu tvoju konstataciju da "polako,sacekaj...dokazace se" ja treba da kazem ok,polako...dokazace se da BOg postoji !?
na kraju krajeva ko pa trazi da vidi Boga i foton?niko.
zelela sam samo da naglasim da vera i nauka nisu toliko razlicite.

Ljudi... link (http://forum.krstarica.com/threads/68687) koji sam vam dala je ka nekim pravilima ovog foruma kojih se vi eksplicitno NE drzite...
Ne zelim da vam brishem postove... ne zelim da vas banujem...svi smo odrasli... nema potrebe da se dzapamo i troshimo vreme na gluposti...
napravila sam kompromis i iako je pravilo ovog foruma da se ne pricha o religiji ostavila sma vam temu "zasto ateisti idu djonom"... ali nemojte... ne mozete svaku temu da vuchete u offtopic...
josh neshto... nemojte da chetujete ovde... zato postoje forumi kao shto su svastara ili ljubav i seks...

Postoje neki iskonski porivi u živim bićima, animalni porivi, koje je priroda usadila radi očuvanja samih vrsta, radi očuvanja života. Čovek, koji sebe nadobudno naziva 'razumnim bićem' jedini napada pripadnike svoje vrste i kada ga životno ne ugrožavaju.
Takvih primera imamo na svakom koraku.
Zar je, izgleda mi ponekada, bitka za samoga sebe na uštrb društva, tj. na uštrb jedinki koje ga sačinjavaju, jedina stvar koja nas čini drugačijim od životinja? A to je karakteristika koja nas ni za mrvicu ne uzdiže iznad njih, bića niskog dijapazona svesti.
Moral bi trebao da bude skup etičkih pravila koji štiti neku životnu zajednicu, neko društvo, od stvarne opasnosti, kao i jedinke u njemu. A što se društvo glasnije proglašava civilizovanijim, demokratskijim, to se veći i šarolikiji broj opasnosti izmišlja da bi pojedinci obezbedili lični prosperitet sa što manje truda i rada. To se više ograničava duhovna sloboda ličnosti, jedinke, da bi oni koji imaju neku mogućnost manipulacije istu što bolje iskoristili.
Nedostaje mi Misanthrop. :(

Truman:
Ne znam da li ovo spada u filozofiju, ali me jedna stvar interesuje: jos je Nikola Tesla govorio da primecuje da kada bi mu neko naneo veliko zlo, tj. bol, toj osobi bi se to zlo vratilo kao bumerang. Dakle - da li verujete da se zlo vraca kao bumerang, ili je to samo religijska propaganda i sujeverje?
Dakle, ja cu da odgovorim na postavljeno pitanje. Naravno da se zlo vraca kao bumerang. Nekada brzo, a nekada polako, ali se vrati ... Kao, uostalom, i dobro ... To nije sujeverje, to je jednostavna postavka vasione ...

Dragon, hvala na lepim željama, i ja tebi isto! :lol:

Postavlja se zanimljivo pitanje: da li je moguće raspravljati o duhovnosti, čak štaviše, o Univerzalnom duhovnom zakonu, a pri tom sasvim isključiti mogućnost iznošenja ličnih duhovnih zakona. O čemu onda ovde pričamo? To je isto kao da tražimo od nekoga da upoređuje obroke, i vrši izbor najslasnijeg i najdražeg, ali pri tom ne sme da navede nijedno jelo, nijednu namirnicu. Zar je to izvodljivo? I po čemu je to onda najbolja ocena obroka, kada nam je nepoznat njegov sastav?

Sidro, slažem se sa tobom da postoji balans u Prirodi.

Vrlo je zanimljivo primetiti koliko je ovde univerzalnih odgovora...
„To je tako“; „To nije tako“; „I tačka“, „Ne znam zašto, ali jeste“; „Da“; „Ne“...
Ako nešto ne razumem to su ljudi koji nemaju stavove, ali vole da ih iznose.
Na osnovu čega bazirate odgovore, tako kratke i proročke: „Naravno da se zlo vraća“?
Na osnovu čega? Kratko i jasno pitanje.
Ako sam nečemu prisustvovala u životu to je nepravda. Nepravda od Univerzuma. Jedina pravda koju sam videla, osetila i primila jeste došla od društva. Društva koje omalovažavam i pomalo prezirem. A te pravde je bilo vrlo malo.
Iskustvo mi govori da mora biti da od roditelja zaista nasleđujemo dela i zasluge.
Zdrav razum mi govori da je to nemoguće.
Znači, nema pravde.
Postoji i kretanje naše duše koje mi, zasad, deluje kao najlogičniji odgovor.
Ali ovo pitanje se nimalo ne razlikuje od pitanja: Postoji li Bog.
Ne razlikuje se po odgovoru: Ne znam.

Što se tiče pokajanja, hm, nije mi jasno na šta misliš... Zašto bismo razlikovali ili spajali svest o grehu i pokajanje? To su dva različita pojma.
Možda misliš da, kada shvatimo da smo se o nekoga ogrešili, treba da se malo bičujemo? Ili deset „Očenaš“?

Taman posla da je društvo iznad Univerzuma. Napisala sam šta mislim o društvu i to nije baš pozitivno.
Ali moje ISKUSTVO, kao što rekoh, govori da je društveni zakon jedina pravda. Daleko od savršene, ali dobar pokušaj.
Što se Univerzuma tiče - samo sam htela naglasiti kako nikada nisam prisustvovala toj univerzalnoj pravdi: "Sve se vraća". Dok sam videla kako se siledžije dece hapse. Ili bar preziru. Stvar je u iskustvu.

Za Lexu: Pokajanje u smislu da empatijski shvatimo ( prozivimo ) bol koji smo nekom naneli. Ne samo da kazemo - "pa dobro shvatio sam da sam pogresio, izvini sta da se radi".
Dakle ne mislim na formalno pokajanje poput izgovaranja molitva.

Back