sumljiv_tip
Domaćin
- Poruka
- 3.735
pa tada dolazi do velikog influksa vec hrvatski orjentisanog stanovnistva u Dubrovnik, koji dobijaju pravo glasa, mislim da i tu treba traziti razloge krajnje pobede prohrvatskih stranaka, ali ja koliko sam video po onim tvojim papirima centralisticke stranke su pobidjivale na onim posleratnim izborima. A jedan od Gundulica, gradonacelnik Dubrovnika tamo na prelazu izmedju vekova bio optuzen od Monrahije da je suvise prosrpski orijentisan, cini mi se da sam cuo cak da je cak i smenjen zbog toga/Međutim Vlačić ne kaže da koalicija srbo-katolika i italijanaša u Dubrovniku traje do 1899. godine kada su poraženi od "hrvatskih" stranaka. I ono što je najvažnije, a što si ti trebao reči - da na tim izborima pravo glasa ima jako uski broj ljudi - uglavnom plementog porjekla i bogatijih građana. Seljaci u Austro-Ugarskoj nisu imali pravo glasa. Prvi pravi izbori u Dubrovniku su oni iz novembra 1920. godine. Rezultate tih i svih narednih izbora sam postavio na prvoj strani. Pa vidi za koga je glasalo seljaštvo Dubrovačkog okruga.
Poslednja izmena: