Dubrovcani-nacinalno pitanje

Polako, doci cemo mi o do Splita :hahaha:

Sve je to puk jednoga te istoga podrijetla

Ovde se ne govori o trenutnom stanju svesti ljudi u granicama Hrvatske vec o etnickim i istorijskim kategorijama. To sto bi nekakvi tamo branitelji uz dumin amin zubima klali svakog Srbina jedino govori o monstruoznosti metoda katolicke crkve koja ne bira sredstva u ispiranju svesti kod danasnjih Hrvata. Nema ti ni H od Hriscanstva vec goli pragmatizam i cisti business.

Pre samo 100 godina, mnogo ljudi u Dubrovniku se smatralo Srbima, mnogo vise nego Hrvatima. A danas? Ako bi neko rekao da je Srbin, dobro znas kako bi zavrsio. Toliko o demokratskim i "krscanskim" metodama katolicizma.

A evo vam i malo materijala za osobnu naobrazbu
Ne morate verovati svemu sto je napisano ali ne mozete nijekati delove koji se odnose na ukazanu dokumentaciju.

http://www.rastko.rs/rastko-du/istorija/jmitrovic/1992/jmitrovic-dubrovnik_l.html#_Toc47800720

Kod Černiga Srbi u Dalmaciji bili su ovako raspoređeni:

Morlaci 143.780

Bokeljci 31.720

Ostrvljani i primorci 157.342

Dubrovčani [bivša Republika] 45.834 [uključeno 400 pravoslavnih]

U k u p n o : 378.676

Za bliže upoznavanje statističkog raspoređivanja Srba u Austriji u to vreme, a tu idu i Bunjevci i Šokci, pored Černiga treba pogledati i druge tadašnje austrijske statističare. O Černigu je pisao i Hrvat Pero Digović u delu La Dalmatie et les problemes de l'Adriatique. Lausanne 1944. Predgovor je napisao Ivan Meštrović. [87, 206/7]

Polako, doci cemo mi o do Splita :hahaha:

Sve je to puk jednoga te istoga podrijetla

Ovde se ne govori o trenutnom stanju svesti ljudi u granicama Hrvatske vec o etnickim i istorijskim kategorijama. To sto bi nekakvi tamo branitelji uz dumin amin zubima klali svakog Srbina jedino govori o monstruoznosti metoda katolicke crkve koja ne bira sredstva u ispiranju svesti kod danasnjih Hrvata. Nema ti ni H od Hriscanstva vec goli pragmatizam i cisti business.

Pre samo 100 godina, mnogo ljudi u Dubrovniku se smatralo Srbima, mnogo vise nego Hrvatima. A danas? Ako bi neko rekao da je Srbin, dobro znas kako bi zavrsio. Toliko o demokratskim i "krscanskim" metodama katolicizma.

Nemaš ti šta do Splita. U njemu oduvijek žive Hrvati. Čak ako uzmeš u obzir vašu idiotsku tezu o štokavštini, Split je opet van tog kruga, jer je oduvijek čakavski grad. Zato ne seruckaj! :mrgreen: U Dubrovniku se prije 100 godina vodila živa rasprava oko toga kojoj će se naciji, u doba formiranja modernih nacija, Dubrovčani prikloniti. Svi znamo što su odlučili, a to što tebe to boli, nije moj problem. Uzmi lijek protiv frustracije. :hahaha:

A evo vam i malo materijala za osobnu naobrazbu
Ne morate verovati svemu sto je napisano ali ne mozete nijekati delove koji se odnose na ukazanu dokumentaciju.

http://www.rastko.rs/rastko-du/istorija/jmitrovic/1992/jmitrovic-dubrovnik_l.html#_Toc47800720

Kod Černiga Srbi u Dalmaciji bili su ovako raspoređeni:

Morlaci 143.780

Bokeljci 31.720

Ostrvljani i primorci 157.342

Dubrovčani [bivša Republika] 45.834 [uključeno 400 pravoslavnih]

U k u p n o : 378.676

Za bliže upoznavanje statističkog raspoređivanja Srba u Austriji u to vreme, a tu idu i Bunjevci i Šokci, pored Černiga treba pogledati i druge tadašnje austrijske statističare. O Černigu je pisao i Hrvat Pero Digović u delu La Dalmatie et les problemes de l'Adriatique. Lausanne 1944. Predgovor je napisao Ivan Meštrović. [87, 206/7]

Možeš tim brojkama obrisat tur. Svi znamo pravu istinu o metodologiji popisa stanovništva u 19. stoljeću i njenoj vrijednosti.

Nemaš ti šta do Splita. U njemu oduvijek žive Hrvati. Čak ako uzmeš u obzir vašu idiotsku tezu o štokavštini, Split je opet van tog kruga, jer je oduvijek čakavski grad. Zato ne seruckaj! :mrgreen: U Dubrovniku se prije 100 godina vodila živa rasprava oko toga kojoj će se naciji, u doba formiranja modernih nacija, Dubrovčani prikloniti. Svi znamo što su odlučili, a to što tebe to boli, nije moj problem. Uzmi lijek protiv frustracije. :hahaha:

Nije bilo žive rasprave, pučanstvo se opredjelilo za hrvatstvo u isto vrijeme kad i Spličani. To što je novouspostavljena i samostalna Srbija plaćala neke viđenije Dubrovčane da se izjašnjavaju kao Srbi nije ništa pomoglo.

Dakako da znamo,A-U i katolicki kler su im malo pomogli da odluce.Uzmi lek protiv amnezije.

Frustracije su u vas a ne u mene. Nisam ja menjao naciju nego vi.
Prvo procitaj tu knjigu pa onda pametuj.

Znam da vas boli srpsko poriklo ali se od gena pobici ne moze. Jedino ako vam Vatikan ne osmisli neku genetsku modifikaciju.

Hm, da li je Kralj Aca stvarno to rekao??? :think:
Ja sam to pročitao 1000 puta, ali nikada nisam našao gdje, kada i kome je to rekao!

Po sjecanju cini mi se da Lazo Kostic u nekoj od svojih knjiga daje vise detalja povodom toga.

Nije bilo žive rasprave, pučanstvo se opredjelilo za hrvatstvo u isto vrijeme kad i Spličani. To što je novouspostavljena i samostalna Srbija plaćala neke viđenije Dubrovčane da se izjašnjavaju kao Srbi nije ništa pomoglo.

Ne laprdaj. Sudbina Dubrovnika je odlucena u Beogradu u korist Zagreba. Tek nakon 1918 Dubrovnik je na putu da postane hrvatski. Ti "neki vidjeniji Dubrovcani" su bili svi vidjeniji stari Dubrovcani gotovo bez izuzetka, cak i oni talijanskog porijekla su naginjali Srbima prije nego Hrvatima. Ali ispalo je kako je ispalo, Beograd je tako odlucio.

Poslednja izmena:
Nemaš ti šta do Splita. U njemu oduvijek žive Hrvati. Čak ako uzmeš u obzir vašu idiotsku tezu o štokavštini, Split je opet van tog kruga, jer je oduvijek čakavski grad
nije to nasa teza, to je bila teza svih eminentnih lingvisticara i slavista 19. veka, kada je vec to istrazivanje porekla etnosa bilo aktuelizirano u osvit nacionalnog opredeljivanja i budjenja, odatle smo mi culi za nju, a 90 posto Splicanja sisli su sa planina, posle rata, i to "stokavskih" planina :per: ...originalni Splicani bili su u cetnicima, partizanima, fin narod, evropski, za razliku od ovih sadasnjih postustaskih.

QUOTE=svarozic;19924980]:rotf:[/QUOTE]

A što je tebi to smješno? Agenti Kraljevine Srbije su krstarili cijelom jadranskom obalom sve do Rijeke i vrbovali (podmičivali) viđenije ljude da se izjašnjavaju kao Srbi. Osnivali su srpske novine, koalirali sa dalmatinskim autonomašima itd.itd. No, puk nije nikad prihvatio te pizdarije, prvi pravi izbori su doveli narodnjake na vlast i to, čini mi se,, prije u Dubrovniku nego mom Splitu.

Ne laprdaj. Sudbina Dubrovnika je odlucena u Beogradu u korist Zagreba. Tek nakon 1918 Dubrovnik je na putu da postane hrvatski. Ti "neki vidjeniji Dubrovcani" su bili svi vidjeniji stari Dubrovcani gotovo bez izuzetka, cak i oni talijanskog porijekla su naginjali Srbima prije nego Hrvatima. Ali ispalo je kako je ispalo, Beograd je tako odlucio.

Pročitao sam mnoge velikosrpske članke ali čak ni u njima se ne spominje 1918. godina kao godina "pohrvaćenja" nego puno ranije jer su Srbi davno prije izgubili nadu da će Dubrovnik ikad postati srpski glede nacionalnog osjećaja njegovih građana. Ne znam kako je bilo sa talijanašima/autonomašima u Dubrovniku, znam da su u Splitu Srbi (više iz zaleđa jer čak i onih potplaćenih Srba u Splitu jedva da je bilo) i Talijani bili saveznici i nije ih bilo lako riješiti. Osobito je teško bilo riješiti Talijane koji su bili ekonomski jako utjecajni dio dalmatinskog društva.
Beograd odlučio da Dubrovnik bude hrvatski? Jako logično...

nije to nasa teza, to je bila teza svih eminentnih lingvisticara i slavista 19. veka, kada je vec to istrazivanje porekla etnosa bilo aktuelizirano u osvit nacionalnog opredeljivanja i budjenja, odatle smo mi culi za nju, a 90 posto Splicanja sisli su sa planina, posle rata, i to "stokavskih" planina :per: ...originalni Splicani bili su u cetnicima, partizanima, fin narod, evropski, za razliku od ovih sadasnjih postustaskih.

Da, to je bila teza nekih eminentnih slavista u 19 stoljeću. Ali, dobro si ovo napisao: bila je teza. Jer moderna slavistika ne samo da ne podržava tu tezu iz 19. stoljeća nego se obraćunava sa njom kao potpuno nelogičnom, pogrešnom i politički motiviranom. Danas te pizdarije nitko u svijetu ne uzima za ozbiljno osim samih Srba.

Itekako je logicno. Beograd je bio jugoslovenski, a sigurno nije vodio previse racuna o srpskim interesima. Do 1918. u Dubrovniku je bilo vise srpskih organizacija, listova i casopisa, pa cak i srpska stranka. Po "oslobodjenju i ujedinjenju" nekim cudom nestadose??
Isto se desilo i ostalim Srbima, tako da do 1918. po Slavoniji, Dalmaciji i Hrvatskoj ima 40 srpskih listova, casopisa, magazina, a od 1918. - nijedan. :eek:

Znas li da je za vrijeme drugog svj. rata Dubrovnik imao cetnicku brigadu??

У школи смо увек учили о Дубровнику у склопу историје Срба. И то за време СФРЈ, кад није било ни говора о неким “великосрпским“ претензијама и намерама.

Da, to je bila teza nekih eminentnih slavista u 19 stoljeću. Ali, dobro si ovo napisao: bila je teza. Jer moderna slavistika ne samo da ne podržava tu tezu iz 19. stoljeća nego se obraćunava sa njom kao potpuno nelogičnom, pogrešnom i politički motiviranom. Danas te pizdarije nitko u svijetu ne uzima za ozbiljno osim samih Srba.
produzilo se to dobro i u 20. vek, i nisu samo tu bili i lingvisticari vec i razni istoricari i etnolozi, danas se lingvisticari i ne bavi tim pitanjem, ali sam sasvim uveren da ni jedan eminentan lingvista, pored hrvatskih, nece dubrovacku knjizevnost upisati u hrvatsku.

evo sta "vas" covek, i to splicanin, kaze o jeziku dubrovcana:

„U Dubrovniku, ako i ne od prvog početka, a ono od pamtivjeka, govorilo se srpski: govorilo - kako od pučana, tako od vlastele; kod kuće, tako u javnom životu i u općini, a srpski je bio i raspravni jezik.“
(Natko Nodilo, "Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka", JAZU, Zagreb, 1883, sveska 65, str. 92–128.)

doduse Notilo jeste da nije mozda najobjektivnija osoba za analizu, posto su njegovi porekom sa stokavskog Mljeta ;)

ovde se koliko vidim Hrvati pozivaju na sadasnje nacionalno opredljenje Dubrovcana, ali stvarno ne vidim kakve to veze ima sa njihovim etnickim poreklom....

Itekako je logicno. Beograd je bio jugoslovenski, a sigurno nije vodio previse racuna o srpskim interesima. Do 1918. u Dubrovniku je bilo vise srpskih organizacija, listova i casopisa, pa cak i srpska stranka. Po "oslobodjenju i ujedinjenju" nekim cudom nestadose??
Isto se desilo i ostalim Srbima, tako da do 1918. po Slavoniji, Dalmaciji i Hrvatskoj ima 40 srpskih listova, casopisa, magazina, a od 1918. - nijedan. :eek:

Znas li da je za vrijeme drugog svj. rata Dubrovnik imao cetnicku brigadu??

Neozbiljan si. Dubrovnik je za vrijeme II svj. rata mirno živio pod ustaškom vlašću. Nije bilo ni četničkih ni partizanskih ni ustaških brigada.

produzilo se to dobro i u 20. vek, i nisu samo tu bili i lingvisticari vec i razni istoricari i etnolozi, danas se lingvisticari i ne bavi tim pitanjem, ali sam sasvim uveren da ni jedan eminentan lingvista, pored hrvatskih, nece dubrovacku knjizevnost upisati u hrvatsku.

evo sta "vas" covek, i to splicanin, kaze o jeziku dubrovcana:

„U Dubrovniku, ako i ne od prvog početka, a ono od pamtivjeka, govorilo se srpski: govorilo - kako od pučana, tako od vlastele; kod kuće, tako u javnom životu i u općini, a srpski je bio i raspravni jezik.“
(Natko Nodilo, "Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka", JAZU, Zagreb, 1883, sveska 65, str. 92–128.)

doduse Notilo jeste da nije mozda najobjektivnija osoba za analizu, posto su njegovi porekom sa stokavskog Mljeta ;)

ovde se koliko vidim Hrvati pozivaju na sadasnje nacionalno opredljenje Dubrovcana, ali stvarno ne vidim kakve to veze ima sa njihovim etnickim poreklom....

I? Što ima veze što je taj izjavio, ako je to i izjavio? Takvih kao on je bilo koliko oćeš. Bitno je ono što je narod tog vremena osjećao. I ti si neozbiljan... pa u koju književnost se u svijetu upisuje dubrovačka književnost ako ne u hrvatsku?

Neozbiljan si. Dubrovnik je za vrijeme II svj. rata mirno živio pod ustaškom vlašću. Nije bilo ni četničkih ni partizanskih ni ustaških brigada.

I? Što ima veze što je taj izjavio, ako je to i izjavio? Takvih kao on je bilo koliko oćeš. Bitno je ono što je narod tog vremena osjećao. I ti si neozbiljan... pa u koju književnost se u svijetu upisuje dubrovačka književnost ako ne u hrvatsku?

Pa u onu u koju su se sami književnici upisivali, u srpsku... a da zaboravih, oni su se deklarisali Srbima zato što im je neko platio... :rotf:

Nagradno pitanje od milijun kuna za bastinike tisucljetnje hrvatske kulture....

20111209121914.jpg

Sta nedostaje na nadgrobnom spomeniku?

A evo i teksta epitafa:

DNE VI TRAVNjA GOD. MCMVII
PRESELI SE U VJEČNOST
U CVIETU MLADOSTI
MATO VRAGOLOV
POKOJNOG KAP. STIJEPA
VELEPOSJEDNIK I PRAVNIK
RODOM I DOMOM CAVTAĆANIN
????? ?????
BIJAŠE MLADIĆ PLEMENITE DUŠE
POŠTENA SRCA
MNOGO UMAN I UČEN
RADO SE JE S NARODOM BAVIO
SIROMASIMA SKROVITO POMAGAO
POŠTENIJEM OMILIO
NIKOME SE NE OMRAZIO
UZ TO ZASLUŽIO
DA BEZ RAZLIKE RODA I ZAKONA
SVAK GA ZAŽALI I POŽALI
VJEČNA MU USPOMENA

Ajmo, decki....

gdje je taj upisnik? jesu li stajali u redu da se upišu :hahaha:

Dubrovačka književnost je sastavni dio hrvatske književnosti i ni jedne druge i tako se u cijelom svijetu tretira. Bacali ste pare uzalud:mrgreen:

Tugomire šokački pročitaj bilo šta od Ivana Džive Gundulića, pa će ti biti sve jasno kojoj književnosti pripada, ako ti je mozak preživio svakodnevno ispiranje istog od HRT-a i RKC...

:bye:

Poslednja izmena od moderatora:
Opet Srblji svršavaju na Dubrovnik??

Samozvanu Srbokatolici su nestali između dva rata baš kada je trebao rasti njihov broj.

Kraljevina Jugoslavija je gradila pravoslavnu crkvu na Visu, gdje pravoslavca nije bilo.

Dubrovnik je bio sigurno zanimljiviji od udaljenog jadranskog otoka.

Da su "samozvanci" bili Srbi oni bi to ostali do dana današnjeg, ako ništa drugo njihov broj bi porastao između dva rata.

Znači ti tvrdiš da je srpski velikan Dživo Gundulić bio glup pa nije znao da je Hrvat ili šta...?

Ne, nego tvrdim da pripada hrvatskoj književnosti kao i svi dubrovački pisci. A ne znam je li znao je li ili nije Hrvat. Nisu ni Venecijanci u to doba znali da su Talijani, pa što? Formiranje modernih nacija se odvijalo kasnije (osim valjda Srba koji su se formirali prije svih:mrgreen:). . Taj prostor je hrvatski etnički prostor pa je i sva književna baština hrvatska, ništa manje nego ona u Zagrebu, Splitu ili zapadnoj Hercegovini. Tako ti je to u klasifikaciji svih svjetskih biblioteka koje drže djela sa ovog područja. Žali se njima, nemoj sa mnom gubit vrijeme.

Back