ZabranjeniLegenda
Buduća legenda
- Poruka
- 35.797
Kao da je vaš zaključak konačna, nepobitna istina.
Prvo, tada se većina stanovnika bilo gdje u Hrvatskoj Slavoniji, Dalmaciji, Bosni, Hercegovini nije izjašnjavala nikako. Trebalo je vremena dok se moderna nacionalna svijest "primi" u najširim, neobrazovanim masama iz ruralnih područja, a takvi su bili 90 posto stanovništva Hrvatske, a 95 posto Hrvata, jer je građanski sloj uglavnom bio sastavljen od Nijemaca, Mađara, Talijana, Židova, pa i Čeha.
Drugo, proučavajući one dubrovačke novine i listove koje su izdavali dubrovački Srbi, prema njihovim tiražama, prema broju običnih ljudi koji su se javljali u oglase, zaključujemo da se radilo o tisućama ljudi i to ne samo obrazovanih građana, već i o težacima, ribarima....
Treće, kako i sam djelom vučem korijene iz tog kraja, znam da se u Cavtatu za vrijeme 2. svjetskog rata još uvijek pjevala pjesma: "Držimo se za prst mali, mi smo Srbi Caftačani" (tako su oni izgovarali "f", a ne "v").
Dakle, koliko se god hrvatska historiografija upirala minimizirati broj, doprinos i utjecaj dubrovačkih Srba katolika, jasno je da su oni, sve i da nisu činili apsolutnu većinu stanovnika (jer tada kako rekoh nacionalna svijest nigdje u ovim krajevima još nije bila raširena), bili su pojedinačno najveća grupa. Iza njih su mogli biti Slaveni (Slovinci), našijenci i autonomaši, a Hrvata nije bilo.
Hrvati su politicki dominirali u Dubrovniku vec krajem 19. v.
Da vidimo da li ce @Q. in perpetuum hibernum uskociti odje protiv srpske propagande