Mej bregami
Buduća legenda
- Poruka
- 45.256
Guslanje nije knjizevnostГуслари су већином били неписмени. Записано је како су певали. Преправкама у касном 19-ом веку у стиху губила би се и рима и десетерац.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Guslanje nije knjizevnostГуслари су већином били неписмени. Записано је како су певали. Преправкама у касном 19-ом веку у стиху губила би се и рима и десетерац.
Хоћу да кажем да су те епске песме записане крајем 18-ог века онако како су певане. Нема везе то с инатрументом и свирањем већ о тексту тих песама.Guslanje nije knjizevnost
Ја сам већ написао да то сматрам искључиво дубровачком књижевношћу која је инспирисана српским мотивима.Ne nece biti, jer Dubrovnik nikad nije pripao Srbiji, i spominjanje kosovske tematike ne znaci da je nesto srpsko.
Ја сам већ написао да то сматрам искључиво дубровачком књижевношћу која је инспирисана српским мотивима.
С обзиром на време кад је стварао сматрам га и Србином и Црногорцем. Тако да је по мени и једно и друго.A da li smatras Njegosa iskljucivo crnogorskom knjizevnoscu, inspirisana srpskim motivima?
С обзиром на време кад је стварао сматрам га и Србином и Црногорцем. Тако да је по мени и једно и друго.
Не, нема везе с вероисповешћу.Interesantni su dupli arsini, Dubrovcani su katolici pa ih smatrate samo dubrovackim (ali nikako hrvatskim), a posto Crnogorci su pravoslavci smatrate ih dio vaseg nasljedja.
Šta bi onda Nikoli Boškoviću?
Narodni govor se nije puno razlikovao od današnjeg, došlo je do nekih jezičnih promjena, ali situacija je više manje ista kao danas.Хоћу да кажем да су те епске песме записане крајем 18-ог века онако како су певане. Нема везе то с инатрументом и свирањем већ о тексту тих песама.
Па то је народна књижевност, то је српски језик. Тебе, ако сам те добро разумео буни језик који се користи у цркви у то доба. Вероватно ти је познато да су ту у питању црквене књиге које долазе из Русије јер у Србији нису штампане. То је последица турске окупације. Ако погледаш текстове пре пада под Турке и народне песме из 18 века (грубо речено), видећеш да је то исти језик. То ти је најпростије речено српски.Narodni govor se nije puno razlikovao od današnjeg, došlo je do nekih jezičnih promjena, ali situacija je više manje ista kao danas.
Добро, и шта си овим хтео да кажеш?U djelu dubrovcanina Ivana Gundulica ,,Osman" (1625 g.) pise sljedece stihove:
Pjevanje III, stih 66:
...sto se u pjesan stavi odavna
… od Lesandra Srbljanina,
… vrh svi'eh cara cara slavna.
… U njih svud se vitez hvaki,
… koga krunom kopje obdari,
… Stjepan Uros i ostali
… od Nemanjic kuce cari.
… U njih zive slava obilna,
… ku Kobilic stece mudri,
… kad handzarom cara silna
… na Kosovu smrtno udri...
....Pri moru uprav srpskijeh strana,
… u przinah pusta zala,
… lezi TROJA ukopana
… od grckoga ognja pala..."
Karijera i djela Gundulica podsjeca na put Njegosa: plemic i pjesnik jedne male nezavisne drzave, ko je imao anti-osmanski motiv u svojim pjesmama, ko je koristio mnoge motive iz srpskog srednjeg vijeka, obojica umrli mladi, i koga obojicu svojata Srbija za svoga.
Pogledajte prilog 1441099Pogledajte prilog 1441100
Добро, и шта си овим хтео да кажеш?
Хм, па сад, не знам. Ако мене питаш Његош је свакако Србин, сад за Гундулића нисам сигуран, ако причамо о припадности народу.Da Njegos je Srbin koliko i Ivan Gundulic.
Хм, па сад, не знам. Ако мене питаш Његош је свакако Србин, сад за Гундулића нисам сигуран, ако причамо о припадности народу.
То је националност.Pripadnost narodu se racuna kao pripadnost jednoj drzavi.
Јел можеш да појасниш?Njegos je branio i sirio svoju drzavu, na racun Srbije
То је националност.
Јел можеш да појасниш?
Па није исто, онда би се апсолутно сви на Свету изјашњавали као народ државе у којој су. Мањине не би постојале нигде.U principu isto je.
И Карађорђевићи су писали против Обреновића, Милош наредио убиство Карађорђа,... да ли то значи да нису Срби?Njegos je pisao protiv Obrenovica, i cesto isticao da Srbi iz Srbije su bili robovi dok Crnogorci su bili slobodni.
Па није исто, онда би се апсолутно сви на Свету изјашњавали као народ државе у којој су. Мањине нигде не би постојале нигде.
И Карађорђевићи су писали против Обреновића, Милош наредио убиство Карађорђа,... да ли то значи да нису Срби?
Нисам ни рекао да је маеина, већ да постоји разлика између народа и нације.Pa Njegos nije bio manjina u CG.
Па какве то има везе. Шта да је један од њих радио против државе?Ali su radili za istu drzavu.