Dubrovačka književnost je srpska i bazirana je na kosovskom zavetu!

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Па пази. Ја лично ако би морао да се определим српска или хрватска, а да се опција 'дубровачка' не рачуна, онда би рекао српска, али то је баш црно-бела слика. Мислим да би било фер и најисправније рећи дубровачка. Ако говоримо о мотивима мислим да српски превазилазе хрватске.

Pa ok, to je vec nezrelo razmisljanje. Jer Dubrovnik pripada Hrvatskoj, samim tim hrvatskoj knjizevnosti. ,,Srpska" se podrazumijeva nesto iz Srbije. Veoma je bitno to razumijeti.

Pa ok, to je vec nezrelo razmisljanje. Jer Dubrovnik pripada Hrvatskoj, samim tim hrvatskoj knjizevnosti. ,,Srpska" se podrazumijeva nesto iz Srbije. Veoma je bitno to razumijeti.
Хм, сад , не знам шта да ти кажем. Ако посматрамо садашњу припадност држави, свакако да је Дубровник у Хрватској, али колико је исправно пренети стање из 21-ог века у неки нпр. 17-и.
Зашто мислим да бих предност у тој ситацији дао мотивима у књижевности у односну на садашњу припадност држави...
Замисли колико би било реално да римске цареве рођене на територији данашње Србије прогласимо српским царевима.
Тако да је дубровачка свакако најпрецизнији израз, и најпоштенији.

Posto su stvarali vecinu svojih djela u Srbiji, srpskoj.
Дубровачка књижевност датира из периода кад Дубровник није имао никакве везе са Хрватском. Постао је дио Хрватске вјековима касније.

Хм, сад , не знам шта да ти кажем. Ако посматрамо садашњу припадност држави, свакако да је Дубровник у Хрватској, али колико је исправно пренети стање из 21-ог века у неки нпр. 17-и.
Зашто мислим да бих предност у тој ситацији дао мотивима у књижевности у односну на садашњу припадност држави...
Замисли колико би било реално да римске цареве рођене на територији данашње Србије прогласимо српским царевима.

Pa pitanje knjizevnosti je sadasnje pitanje, a ne nesto sto bi iko pitao u 17. v.

Uostalom ovdje se radi o sustinski jednom narodu/jeziku - jugoslovenskom, podijeljen po drzavama/geografiji. Tako da nije isto kao rimski carevi naspram slovenskih Srba. Isto je bitno napomenuti da nijedan od tih rimskih careva nije nesto napravio na tlo Srbije, vec vladali su iz Rima i tamo stekli slavu.

Pa pitanje knjizevnosti je sadasnje pitanje, a ne nesto sto bi iko pitao u 17. v.

Uostalom ovdje se radi o sustinski jednom narodu/jeziku - jugoslovenskom, podijeljen po drzavama/geografiji. Tako da nije isto kao rimski carevi naspram slovenskih Srba. Isto je bitno napomenuti da nijedan od tih rimskih careva nije nesto napravio na tlo Srbije, vec vladali su iz Rima i tamo stekli slavu.
Шта сам у ствари хтео да кажем...нпр. Дубровник у некој будућности посттане игром случаја део Румуније, да ли то значи да је дубровачка књижевност румунска, или у периоду Наполена, да ли је пар година била француска?
Па сад, за римске цареве, ако Сирмијум узмемо као једну од престоница... Ако узмемо Констанитина као неког ко је 'утемељио' хришћанство као религију на државном нивоу, да ли то значи да је хришћанство као религија (званична) потекло из Србије? Да ли је Константин Србин? На такве ствари сам циљао.

Шта сам у ствари хтео да кажем...нпр. Дубровник у некој будућности посттане игром случаја део Румуније, да ли то значи да је дубровачка књижевност румунска, или у периоду Наполена, да ли је пар година била француска?

Pa jeste tako to funkcionise, da je Sicilija recimo, ostala dio arapske drzave, napr. Tunisa, danas bi Sicilija bila dio Tuniskog nasljedja a ne Italijanskog.

Па сад, за римске цареве, ако Сирмијум узмемо као једну од престоница... Ако узмемо Констанитина као неког ко је 'утемељио' хришћанство као религију на државном нивоу, да ли то значи да је хришћанство као религија (званична) потекло из Србије? Да ли је Константин Србин? На такве ствари сам циљао.

Nije bio prijestonica vec glavni grad jedne rimske provincije. Prijestonica je bio Rim. Najbitnije kada se gleda na nasljedje necega je dje je taj covjek stvarao/stekao slavu za sebe, a ne dje je rodjen. Tako Nikola Tesla zvanicno je kategorisan kao americki, ili srpsko-americki naucnik.

Screen Shot 2023-11-04 at 1.18.30 AM.png

Nije bio prijestonica vec glavni grad jedne rimske provincije.
Јесте у доба Тетрархије.

Tako Nikola Tesla zvanicno je kategorisan kao americki, ili srpsko-americki naucnik.
Па то и хоћу да кажем, у случају да Тесла амерички онда је дубровачка књижевност дубровачка, у случају Тесла српско-амерички, онда би се гледало порекло( у Теслином случају народно) мотива у дубровачкој књижевности, тако да би била српско-дубровачка.

Па то и хоћу да кажем, у случају да Тесла амерички онда је дубровачка књижевност дубровачка, у случају Тесла српско-амерички, онда би се гледало порекло( у Теслином случају народно) мотива у дубровачкој књижевности, тако да би била српско-дубровачка.

Ne nece biti, jer Dubrovnik nikad nije pripao Srbiji, i spominjanje kosovske tematike ne znaci da je nesto srpsko.

Хм, па сад, ако посматрамо у религијском смислу, свакако су им хришћани ближи него муслимани. Тако да ако узмему у обзир да су Турци муслимани а Срби хришћани, донекле би било разумљиво да су на страни Срба, иако су Срби православци.
Dubrovni su se prema pravoslavcima i muslimanima jednako odnosili.

Dubrovačka književnost nema veze sa srpskom, nije bilo medusobnog utjecaja niti su bile na istom jeziku.
Srbi prihvaćanjem svojeg sadašnjeg knjizevnog standarda u kasnom 19.st. dolaze u sličnost starijoj dubrovačkoj knjizevnosti, ali svejedno nije to isto.

U 15. i 16. stoljeću Dubrovnik postaje "kolijevka hrvatske književnosti" dakle Dubrovčani su mogli osjećati isto što i danas. Da su najbliži Hrvatima katolicima, ne samo po vjeri nego su u rodbinskoj vezi s nama oduvijek. Odnosno, isti narod oduvijek.

.

Дубровачка књижевност датира из периода кад Дубровник није имао никакве везе са Хрватском. Постао је дио Хрватске вјековима касније.

Imao je veze sa Hrvatskom oduvijek zato jer Dubrovnik nije bio zasebno kraljevstvo, nego predmet hrvatskog overlorda, kao i cijela Crvena Hrvatska...
Kasnije je dio HB trojedine kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, što je opet stoljećima duga veza sa Hrvatskom...

.

Poslednja izmena:
Не верујем да су епске песме о Лазару смишљали монаси, што се тиче Бранковића, слажем се. То што Лазара називају царем то је из разлога што се определио за 'царство небеско'. Мора се имати у виду значај религије у сукобу на Косову.

Nije samo zbog carstva nebeskog, mada jesi u pravu tu.

Izvori su sve proglasili za 'svete srpske care', kao naziv za suverenog srpskog vladara (samodršca) u celosti, nevezano za specifično Dušana ili pogotovo ne Uroša.

Dubrovačka književnost nema veze sa srpskom, nije bilo medusobnog utjecaja niti su bile na istom jeziku.
Srbi prihvaćanjem svojeg sadašnjeg knjizevnog standarda u kasnom 19.st. dolaze u sličnost starijoj dubrovačkoj knjizevnosti, ali svejedno nije to isto.
Гуслари су већином били неписмени. Записано је како су певали. Преправкама у касном 19-ом веку у стиху губила би се и рима и десетерац.

Back