Možemo i ja i ti imati svoja mišljenja, a ono što strani lingvisti ili lingvist kojeg sam citirao kaže je to da do 12. st. postoje male razlike na širem prostoru. Ne razumiješ, da je bilo kakva posebnost izvornog srpskog jezika postojala u pradomovini isti bi bio dio i ostalih Slavena a poglavito Slavena Lužice. Prema tome Slaveni Lužice ne govore srpskim dijalektom a sami su ostali izolirani od germanskih plemena te su sačuvali svoj govor koji nema neke štokavske karakteristike međutim isti je u 7-9. stoljeću bio vrlo dobro razumljiv Srbima i Slavenima Grčke.У ком тренутку су тачно постали неразумљиви да се могло говорити о различитим језицима по данашњих лингвистичким стандардима јесте питање, али удаљавање дефинитивно јесте постојало.Као што ми данас разумемо понешто Словенца или неког Бугарина да модернизујем случај, али они ипак говоре различитим језицима јер су словенског порекла, тако и тај народ тада, они Срби георгафски ближи Хрватима су разумевали нешто боље док ови други удаљенији слабије.Такође не заборави да је то период преласка са племенског друштва у сталешки уређено феудално за те народе, ни то не треба заборавити.
Nije se on ništa zaletio. Na saboru se Mihajlo ne spominje kao Srbin, a srpska gospoda mogu biti i iz nekog drugog područja. Nemamo historiografsko mišljenje većine povjesničara koje bi Mihajla stavilo u neku bližu vezu sa tom srpskom gospodom.Као што рекох помиње се и везано за Сплитске саборе залетео се овде мало Будак.Константин у свом делу порекло Михаилове лозе изводи из рода Лисика али је код порекла самих Захумљана недвосмислен и сматра их Србима.Такође из његовог списа не можемо знати да ли под прадомовином Срба Бојком мисли и на подручја Висле.
Sam Tibor Živković kaže da je Visla suviše daleko od mjesta gdje bi se trebali nalaziti Bijeli Srbi. I dokumenti koji spominju Licike ne spominju
iste u Srpskom kontekstu.
Мислим да је много реалнија ова друга нарација, што такође предстваља врло танку нит између Хрвата и Захумља.
Ne bi znao više od onoga što izvori navode. Znam samo za Hrvatski kontekst Zahumlja temeljen na tom primarnom izvoru.
Isto tako se može pretpostaviti da svi spomeni Hrvata prema Duklji potvrđuju DAI i njegovu informaciju o Hrvatima u Iliriku ili Dalmaciji.И то се може претпоставити да је мислио на јужну Далмацију и Босну, тамо где Срби и касније живе, поготово што су нам неке додатне миграције непознате на тим просторима.
То је анахронизам као што рекох, користе га и други византијски писци поред Константина, па Србе називају Трибалима, Далматима, а Бугаре рецимо Мезима, рефлекс прошлости.
Mi ne znamo na čemu on temelji tu informaciju. Možda ima starije izvore koji govore o doseljenju Hrvata, u svakom slučaju je čuo za taj pojam.
"On April 7, 529, official texts mention Basilides as the serving praetorian prefect of Illyricum, a rank lower than his previous title of praetorian prefect of the East."
https://en.wikipedia.org/wiki/Basilides_(patricius)
Коматина је то објаснио и ту не бих више ништа додавао.Хрвате помиње једино када их поистовећује са Србима.Ана Комнина је извор за себе:
http://monumentaserbica.branatomic.com/nik_mushushu/story.php?id=1001
"Ана Комнина унела je своју прву вест ο Србима y Алексијаду због Георгија Мономахата, кога зове војводом целог Илирика. (Bonn., I, 80; Reiff., I, 57). Између осталих прекора, она га обасипа и пребацивањима, да није тражио веза само с Робертом Гвискаром, него и с Михаилом и Бодином, српским поглавицама."
Гласник Скопског научног друштва (Bulletin de la Société scientifique de Skoplje). 3 (1927)
Nema smisla tako stare izvore komentirati ako se odnose na pobijanje izvora Nevena Budaka. Ako imaš neke moderne izvore ospori njima Budaka.
Па долазе али се селе на разне стране, и нису они имали визију пре доласка да ће да стану баш на Балкану.Од тада је прошло пет векова, знаш шта све може да се догоди и шта је догодило за то време.То је само лингвистички термин, не зна се како је изгледао тај језик у прадомовини, али оправдано је посумњати да су разлике и тамо постојале, велика територија насељавања, изолованост и слабе комуникације.
Ako imaš neutralne izvore lingvista možeš ih priložiti jer ja ne mogu odgovoriti na tvoje mišljenje bez relevantnog dokaza.
Da, to je vrijeme kada po svuda pjevaju ili pišu o Kosovu samo to nam ništa ne govori o porijeklu nekoga ranije, kada ne pišu o Kosovu itd.Не видим што не би био релевантан извор.Овде је извршио приказ неких дубровачких писама.
Pogledajte prilog 1509153
Pogledajte prilog 1509154
Иначе писао је песме о Србима на Косову, јер је косовски завет и у Дубровнику био присутан.