Духовно развијена бића. духовни учитељи су у Св писму у духовном свету престављени као дрвета. Па је Христос дрво Живота А Сотона дрво познања добра и зла.Затим Христос је представљен и као Архангел Михалил а Сотона као Луцифер Херувим заклањач. Видимо да су херувим заклањач и дрво познања добра и зла једна иста особа у духовном свету.
Најзанимљивији део код идентификације Херувима заклањача долази кад откријемо да је Христос Ум Божији, И да смо ми такође умови Божији, ослањајући се на то да смо по лику Божијем створени. Павле каже да смо уди Христовог тела, а то значи да смо умови Христовог ума.
Шта се даље дешава;
Христос каже да је царство небеско ту у нама самима, унутра у нама. И будући да смо умови то значи да је царство небеско у нашем уму. део нашег ума.
Закључак; И рај и пакао су део нашег ума и одражавају стања наше душе.
Ако рај део нашег ума а знамо да се дрво живота налази у рају онда Христос који живи у вернику је дрво живота у њему самоме.
Следеће питање је од велике важности:
Ако је дрво живота у нама самима, у нашем уму и ми не можемо да му приђемо јер га заклања херувим заклањач, Шта је то у нашем уму што заклања дрво живота?
Ја сам одговор на ово питање дао у својој
књизи, Али би лепше било да сами дођете до одговора, јер само један део нашег ума се својски труди да ми не спознамо Христа и не верујемо у њега.