Дрво Живота

Alhemijski simboli su ovde u odnosu na alhemuju postavljeni dosta haoticno i, na prvu loptu, nemaju nikakve veze sa njihovim redosledom koji se moze naci u alhemiji. Npr merkur koji je u alhemiji polazna tacka, kljuc, ovde je postavljen tako da se stice utisak kao da je iste vaznosti kao i ostali elementi.

Simbolika astroloških znakova je naknadno uvedena i za kabalistička učenja nije bitna.
Šematski prikaz drveta života je ovde nepotrebno pretrpan, a u prethodnoj šemi nisu date boje koje su važne za vizualizaciju. Evo tih boja.
sephirot.gif

Za one kojima je ova šema nejasna, kratko pojašnjenje da bi ovi krugovi mogli da se predstave kao ekvivalent čakrama.
Ova žuta elipsa, (tačnije bi trebalo da je krug) predstavlja pleksus solaris.
Ako zamislimo čoveka u ležećem položaju, blještavo beli krug bi bio iznad njegove glave, crni u pravcu desnog uva, sivi u pravcu levog, crveni desno rame, plavi levo, narandžasti desni kuk, zeleni levi, u predelu genitalija je ljubičasti krug, a kombinacija četiri boje je u predelu nogu.

Sva energija u čovekovom telu bi trebalo da se kanališe od svetlobelog kruga ( ekvivalent za oreol) i teče po ovim stazama koje povezuju krugove.
Posebno je važan pleksus solaris u oblasti želuca gde imamo splet ganglijskih živaca.

Kabala nema veze sa hrišćanstvom, ali nije isključeno da su je tokom vekova povezivali sa nekim hrišćanskim simbolima.

Alhemijski simboli su ovde u odnosu na alhemuju postavljeni dosta haoticno i, na prvu loptu, nemaju nikakve veze sa njihovim redosledom koji se moze naci u alhemiji. Npr merkur koji je u alhemiji polazna tacka, kljuc, ovde je postavljen tako da se stice utisak kao da je iste vaznosti kao i ostali elementi.

Misliš da polazna tačka nije jednako važna kao i završna, i one između? Ovde Merkur, odn. Hod, HVD, nije predstavljen u smislu alhemijskog elementa, već kao duhovni princip koji je simbolizovan planetom Merkur. Pogledaj u Kroulijevoj Liber 777 koja su sve značenja.

Simbolika astroloških znakova je naknadno uvedena i za kabalistička učenja nije bitna.
Šematski prikaz drveta života je ovde nepotrebno pretrpan, a u prethodnoj šemi nisu date boje koje su važne za vizualizaciju. Evo tih boja.

Za one kojima je ova šema nejasna, kratko pojašnjenje da bi ovi krugovi mogli da se predstave kao ekvivalent čakrama.
Ako zamislimo čoveka u ležećem položaju, blještavo beli krug bi bio iznad njegove glave, crni u pravcu desnog uva, sivi u pravcu levog, crveni desno rame, plavi levo, narandžasti desni kuk, zeleni levi, u predelu genitalija je ljubičasti krug, a kombinacija četiri boje je u predelu nogu.

Sva energija u čovekovom telu bi trebalo da se kanališe od svetlobelog kruga ( ekvivalent za oreol) i teče po ovim stazama koje povezuju krugove.
Posebno je važan pleksus solaris u oblasti želuca gde imamo splet ganglijskih živaca.

Kabala nema veze sa hrišćanstvom, ali nije isključeno da su je tokom vekova povezivali sa nekim hrišćanskim simbolima.

Šta misliš kako bi izgledala šema kad bi se na nju stavile sve korespodencije iz Liber 777? Ako si već dala šemu boja, napomeni da je to Kraljičina Skala, koja se najčešće koristi za vizuelizaciju, a jedna je od 4 skale, koje odgovaraju Četiri Božanska Sveta, Acilutu, Briahu, Jecirahu i Asiahu. Kabala nije inherentno hrišćanska, ali je hrišćanstvo moguće pozicionirati na Drvo Života, kao i sve ostalo. Žuta elipsa, odnosno zlatna u Kraljičinoj skali boja bi odgovarala Manipura čakri, da, ali isto tako Tifaret je i Sefira koja simbolizuje Hrista, odnosno predstavlja odraz Primum Mobile, prve Sefire Keter, koja se dalje ogleda u Malkutu i zato se kaže da je "Keter u Malkutu, a Malkut u Keteru".

U datoj predstavi blagovesti ljiljan se ne odnosi na devicu vec na hrista ;)

рекао бих да се односи на обоје, јер на(го)вештава Марију као Богородицу. Марија без Христа је само жена, а са Христом она је Нова Ева. а Исус је Нови Адам. и ето нас опет код рајског Дрвета Живота и његове симболике :)

Pfavoslavni krst takodje ima trojne zavrsetke koji ukazuju na sveto trojstvo

да, с тим што не постоји православни крст. сваки крст је православан ако представља Христа. ти вероватно мислиш на тролисни крст (cross trefly или cross bottony).

1326468615609.png

Poslednja izmena:
рекао бих да се односи на обоје, јер на(го)вештава Марију као Богородицу. Марија без Христа је само жена, а са Христом она је Нова Ева. а Исус је Нови Адам. и ето нас опет код рајског Дрвета Живота и његове симболике :)

да, с тим што не постоји православни крст. сваки крст је православан ако представља Христа. ти вероватно мислиш на тролисни крст (cross trefly или cross bottony).

1326468615609.png
i ja sam primetila da je trolisni krst zastupljeniji kod pravoslavaca

i ja sam primetila da je trolisni krst zastupljeniji kod pravoslavaca
Nem se ljutite,ali meni to deluje perverzno-to ukrašavanje krsta-sprave za ubijanje na mukama! I pravljenje
krstače od zlata-veličanje sprave za ubijanje i mučenje i nazivanje te sprave časnom!
To je takav paganizam i surovost,a rekao bih i mržnja prema pogubljenima i Isusu kao čoveku,da je to shvatljivo samo
kao zverski primitivizam...Govorim kao antropolog ,vođen naukom i verom u bolje ljude,u božanstvenost kojoj težimo...
Zaplakao bih od muke nad surovošću ljudskom i nad gramzivošću za večnošću!
Budalčine ne shvataju da je večnost ili večno postojanje neverovatna kazna Univerzalna i da goreg nema od te večnosti!
Ako već ima bogova-njima je najteže!
O budalasti ljudi...

- - - - - - - - - -

Ne obraćam se tebi Agata...Mislim da ti ponajviše toga i shvataš...uz još nekoliko mudrica na Krsti...

Nem se ljutite,ali meni to deluje perverzno-to ukrašavanje krsta-sprave za ubijanje na mukama! I pravljenje
krstače od zlata-veličanje sprave za ubijanje i mučenje i nazivanje te sprave časnom!
To je takav paganizam i surovost,a rekao bih i mržnja prema pogubljenima i Isusu kao čoveku,da je to shvatljivo samo
kao zverski primitivizam...

не само што га називају Часним, него на крсту исписују - Цар Славе.
што рече твој омиљени фарисеј у Посланици Коринћанима - ''А ми проповиједамо Христа распетога, Јудејцима саблазан, а Јелинима лудост;''. он као да се инати с тобом :lol:

Govorim kao antropolog ,vođen naukom i verom u bolje ljude,u božanstvenost kojoj težimo...
Budalčine ne shvataju da je večnost ili večno postojanje neverovatna kazna Univerzalna i da goreg nema od te večnosti!
O budalasti ljudi...

тако хришћански теолози описују пакао - као вечно настојање да се биће врати у ништавило, и вечно мучење у немогућности да се та тежња икад оствари. прави пакао, сложићеш се. жао ми је што си ти већ сад у паклу, на неки начин.

тако хришћански теолози описују пакао - као вечно настојање да се биће врати у ништавило, и вечно мучење у немогућности да се та тежња икад оствари. прави пакао, сложићеш се. жао ми је што си ти већ сад у паклу, на неки начин.
Mora da smo svi na istom mestu, dok se srećemo.

Mora da smo svi na istom mestu, dok se srećemo.

:lol: браво!

прочитао сам онај цитат из Гите- ''Niko ne može shvatiti gde mu je kraj, gde počinje, ni gde mu je osnova. Ali to snažno ukorenjeno drvo se mora odlučno preseći odvojenošću.''

да ли то значи да се у хиндуизму спасење постиже одвајањем од Дрвета Живота?

‘'Pravi oblik ovog drveta ne može se opaziti u ovom svetu''. Vidimo samo odraz u ogledalu.
Em je naopako, em nije tu gde ga vidimo. Zapravo se odvajamo od iluzije.
U hinduizmu se spasenje postiže kroz Krišnu. Načisto slična priča kao u hrišćanstvu.
Što je vama Hrist, to je njima Krišna. Put, Spasitelj...

A šta je ogledalo?

‘'Pravi oblik ovog drveta ne može se opaziti u ovom svetu''. Vidimo samo odraz u ogledalu.
U hinduizmu se spasenje postiže kroz Krišnu. Načisto slična priča kao u hrišćanstvu.

A šta je ogledalo?

па то и Павле каже у Посланици Коринћанима: ''Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.''

Tebi je sprava za mučenje jer si nevernik drugima pak simbol novorođenja i Hristove pobede nad smrću.
Kako ono kaže judejima sablazan(to si otprilike ti :lol:) jelinima ludost a verujućima Božija premudrost i sila.;)

sephirot.gif

Cak ni boje se ne podudaraju sa simbolikom alhemije. Na prvi pogled.
A kako to mislis kabala nema veze sa hriscanstvom? Ja sam misljenja da je sa ezoterne tacke gledista sustina u svim sistemima ucenja ista. Alhemijski principi izrazeni kroz predivnu alhemijsku simboliku mogu se pronaci u hriscanstvu ali isto tako u islamu npr. A takodje i u mnogim drugim ucenjima.
Tako i,sigurna sam, kabalisticko drvo zivota o kojem diskutujemo mora imati poklapanja sa alhemijskim ucenjem. Samo je potrebno uociti sablon. A to se zove mudrost ;)

Kaze se u "Korincanima" i ovo :

"...17. Jer me Hristos ne posla da krštavam, nego da propovijedam jevanđelje, ne mudrim riječima, da se ne obesnaži krst Hristov.

18. Jer je riječ o krstu ludost onima koji ginu, a sila Božija nama koji se spasavamo.

19. Jer je napisano: Pogubiću mudrost mudrih, razum razumnih odbaciću.

20. Gdje je mudrac? Gdje književnik? Gdje prepirač ovoga vijeka? Zar ne pretvori Bog mudrost ovog svijeta u ludost?

21. Pošto, dakle, u premudrosti božijoj svijet mudrošću ne pozna Boga, izvoli se Bogu da ludošću propovijedi spase one koji vjeruju.

22. Jer i Judejci ištu znake, i Jelini traže mudrost.

23. A mi propovijedamo Hrista raspetoga, Judejima sablazan, a Jelinima ludost;

24. Onima pak pozvanima, i Judejcima i Jelinima, Hrista, Božiju silu i Božiju premudrost.

25. Jer je ludost Božija mudrija od ljudi, i slabost je Božija jača od ljudi.

26. Jer gledajte, braćo, na vas pozvane: nema tu ni mnogo mudrih po tijelu, ni mnogo moćnih, ni mnogo plemenita roda;

27. Nego što je ludo pred svijetom ono izabra Bog da posrami mudre; i što je slabo pred svijetom ono izabra Bog da posrami jake;

28. I što je neplemenito pred svijetom i poniženo izabra Bog, i ono što je ništavno, da uništi ono što jeste,

29. Da se ne pohvali ni jedno tijelo pred Bogom.

30. Iz Njega ste i vi u Hristu Isusu, koji nam postade premudrost od Boga i - pravednost i osvećenje i izbavljenje.

31. Da bude kao što je napisano: Ko se hvali neka se Gospodom hvali."
...

"...13. Što i govorimo, ne riječima naučenim od ljudske mudrosti, nego naučenim od Duha Svetog; duhovno duhovnim dokazujući.

14. A tjelesni čovjek ne prima što je od Duha Božijega, jer mu je ludost, i ne može da razumije, jer se to ispituje duhovno.

15. Duhovan pak sve ispituje, a njega samog niko ne ispituje.

16. Jer ko poznade um Gospodnji da bi ga poučio?..."...

"...3 Ukoravanje zbog podjela. Temelj Crkve je Hristos.

1. I ja, braćo, ne mogoh vam govoriti kao duhovnima nego kao tjelesnima, kao maloj djeci u Hristu.

2. Mlijekom vas napojih a ne jelom, jer još ne mogoste. Ali ni sad još ne možete,

3. Pošto ste još tjelesni. Jer sve dok je među vama zavist i nesloga i razdori, zar niste tjelesni i zar se ne vladate po čovjeku?

4. Jer kad neko govori: Ja sam Pavlov, a drugi ja sam Apolov, zar niste tjelesni?

5. Ko je, dakle, Pavle, a ko Apolos, do služitelji kroz koje povjerovaste, i to kako Gospod svakome dade?

6. Ja posadih, Apolos zali, ali Bog učini da uzraste."...

http://www.rastko.rs/bogoslovlje/novi_zavet/pavle_2.html

Misliš da polazna tačka nije jednako važna kao i završna, i one između? Ovde Merkur, odn. Hod, HVD, nije predstavljen u smislu alhemijskog elementa, već kao duhovni princip koji je simbolizovan planetom Merkur. Pogledaj u Kroulijevoj Liber 777 koja su sve značenja.

Mislim da je polazna tacka po vaznosti u rangu sa zavrsnom.

- - - - - - - - - -

Kabala nije inherentno hrišćanska, ali je hrišćanstvo moguće pozicionirati na Drvo Života, kao i sve ostalo.
O tome pricam :)

kao zverski primitivizam...Govorim kao antropolog ,vođen naukom i verom u bolje ljude,u božanstvenost kojoj težimo...
O budalasti ljudi...

- - - - - - - - - -

Ne obraćam se tebi Agata...Mislim da ti ponajviše toga i shvataš...uz još nekoliko mudrica na Krsti...

Ukrasavanje? A sta je sa simbolizmom koji stoji iza toga?
Ti ne mislis na vecnost vec na bemrtnost... Kao vampir ili kao Mona..:lol: vecnost podrazumeva potpuno drugo stsnje svesti od ovog ogranicenog koje trenutno posedujemo.

Poslednja izmena:

A šta je ogledalo?
''Mada imaš oči kojima vidiš druge ljude, treba ti ogledalo da bi video sebe!'' ...

Par puta pomenuste da Jevreji se smeju vašim ludostima...Vi ste u pravu,a oni budale?
Zapitajte se malo:kako je vaša vera nastala! Ko vam je pisao verske knjige?
Ko je ko u toj priči.
Ko je bio Isus ,Jovan,Petar,Matej i drugi...Jevreji?
Ko vam izmislio to vače Hriščanstvo koje ste i sasvim naopako razumeli i paganizovali?
Kad ćete već jedno prestati biti deca i igrati se klikerima koje vam odrasli dali?
Ingenioznost je veoma česta kod nas (vidite to i u mom pisanju često i nema zašta da iko zavidi-
nije to naročit dar božiji-nedovoljno je i to za ozbiljno znanje koje jednostavno nije u ljudskoj prirodi-
setite se Ajnštajna i njegovih mučenja s kvatnom mehanikom!),a takav je bio i Isus! Ali je najbliži
njegov opis blizak onom koga Dalmoši zovu "lero"...Malo lucnuti stanovnik mista s kojim zbijaju šale...
Samo,ovaj je baš zajunio i napravio aferu i nastradao...A možda su sve izveli kao performans?!
Ta verzija i ona kao naručena predstava ("Smrt kralja Judeje" naručena od Pilata da napakosti Irodu
zbog ogovaranja imperatoru u Rimu...) objašnjavaju slučaj Isus!:lol:
Ja sam ubeđen da moje reči prihvatate umom,ali kao pušač i kao narkoman ćete i dalje zapaliti pljugu i
uzeti ili se bocnuti...
Jer religijska vera stvara zavisnost amigdale,ama na isti način kao i duvan,droga,alkohol...
Niste to znali?
A opijum za narod?
Znate i Karl Marks koji je to izrekao je bio Jevrejin i cors,genijalac,bar za ekonomiju...Znao ješa Talmud odlično,
bar tu gospodarsku knjigu...Znam je i ja...

Zaista ,nemojte misliti da se dičim svojom pameću...Koliko puta je povedem u ribolov da ne bih pisao
ili kuckao ili raspravljao in vivo tu s mojim drugarima i familijom...
Budalasta je i ova pamet i lepo je to rekao Sokrat:što više znam ,sve više vidim koliko ne znam!
I nije samo problem u količini znanja-nemamo mi glavu kao soliter da bi sve stalo u nju,nego i to
što znamo je veoma malo nalik na ono o čemu je naše znanje! Naime,naša konstrukcija određuje
naše znanje! Kad nam se dogodi nešto lepo,recimo seks-moi ne znamo taj seks već našu reakciju na njega
-serotonin i dopamin efekat na amigdalu!
Tako su naše misli o pozorišnoj predstavi SKUPOVI PREPOZNAVANJA-MALIH DEDUKCIJA I KONKLUZIJA
DRUŠTVENIH OBRAZACA UČENIH OD MALENA!Nagrade su mali seratonski udarčići po amigdali...Kad smo
već dosta izudarani,amigdala nam već i otupi na njih i kažemo "Bez vezeeee..."
Eto to je ta "velika" pamet ljudska...
Nije za da se pošten čovek diči time-bolje otići u ribolov!

".Kaze se u "Korincanima" i ovo :
..3 Ukoravanje zbog podjela. Temelj Crkve je Hristos.

6. Ja posadih, Apolos zali, ali Bog učini da uzraste."...

http://www.rastko.rs/bogoslovlje/novi_zavet/pavle_2.html

Pretpostavljam da si zbog ovih fragmenata ovu temu povezao sa "drvetom".

Medjutim,
nije ovde pominjano ni drvo znanja ni drvao zla,
nego problematika "krstavanja" koju ne treba direktno dovoditi u vezu sa problematikom razapinjanja.

Stvar je u tome da je "krstavanje" u osnovi najcesce vakcinacija.
Moze da bude i nesto drugo jer je rec o tome da se iz jednoga stanja (nize po zastiti) predje u drugo stanje (vise po zastiti).

Otuda fragmenti:
"18. Jer je riječ o krstu ludost onima koji ginu, a sila Božija nama koji se spasavamo."

Elem, prilikom tretmana zastite ljudi su dobijali u svojim licnim podacima imena o tipovima zastite!
Jer tipova zastite, metoda kao i vakcina ima vise vrsta.

A nazivi po ljudima koji su ih sprovodili nisu adekvatni!
Nego jedino su adekvatni nazivi po jedinstvenoj nomenklaturi.

Par puta pomenuste da Jevreji se smeju vašim ludostima...Vi ste u pravu,a oni budale?
Zapitajte se malo:kako je vaša vera nastala! Ko vam je pisao verske knjige?
Ko je ko u toj priči.
Ko je bio Isus ,Jovan,Petar,Matej i drugi...Jevreji?
Ko vam izmislio to vače Hriščanstvo koje ste i sasvim naopako razumeli i paganizovali?
Kad ćete već jedno prestati biti deca i igrati se klikerima koje vam odrasli dali?
Ingenioznost je veoma česta kod nas (vidite to i u mom pisanju često i nema zašta da iko zavidi-
nije to naročit dar božiji-nedovoljno je i to za ozbiljno znanje koje jednostavno nije u ljudskoj prirodi-
setite se Ajnštajna i njegovih mučenja s kvatnom mehanikom!),a takav je bio i Isus! Ali je najbliži
njegov opis blizak onom koga Dalmoši zovu "lero"...Malo lucnuti stanovnik mista s kojim zbijaju šale...
Samo,ovaj je baš zajunio i napravio aferu i nastradao...A možda su sve izveli kao performans?!
Ta verzija i ona kao naručena predstava ("Smrt kralja Judeje" naručena od Pilata da napakosti Irodu
zbog ogovaranja imperatoru u Rimu...) objašnjavaju slučaj Isus!:lol:
Ja sam ubeđen da moje reči prihvatate umom,ali kao pušač i kao narkoman ćete i dalje zapaliti pljugu i
uzeti ili se bocnuti...
Jer religijska vera stvara zavisnost amigdale,ama na isti način kao i duvan,droga,alkohol...
Niste to znali?
A opijum za narod?
Znate i Karl Marks koji je to izrekao je bio Jevrejin i cors,genijalac,bar za ekonomiju...Znao ješa Talmud odlično,
bar tu gospodarsku knjigu...Znam je i ja...

ти си нешто помешао :D нашим лудостима смејали су се мудри Грци, а Јевреји су се саблажњавали. онај ко се саблажњава, он није мудар, него моралан - слепо се држи свог етичког кодекса (у овом случају Мојсијевог закона). што рече један познати рабин - талмудска наука човекову ученост чини дубоком, али не и широком.. биће да је мудрост ипак у знаку крста - мора имати и дубину и ширину ;)

но, лепо је читати твоје мисли, јер садукеји су ретка појава.

Back