Дрво Живота

Kabalističko Drvo Života, OTz ChA'IM, je vrlo pogodno za razvijanje teorija o simbolici drveta života, ali pošto Sveta Kabala ne spada u bogougodne registrovane religije o kojima je bogougodno razgovarati, a pride nije ni registrovana u APR-u, od toga ništa.

Ja imam samo tu asocijaciju-znala sam da ćeš to pomenuti:)
Mada je drvo samo po sebi oduvek bilo simol života

Ja imam samo tu asocijaciju-znala sam da ćeš to pomenuti:)
Mada je drvo samo po sebi oduvek bilo simol života

за хришћане је Часни Крст - Дрво Живота. оруђе страдања и смрти - знамење живота и спасења. Бог има смисла за хумор, зар не :D
са друге стране, крст је слика човека, распетог између душе и тела, неба и земље (али и сатканог од истог), који (по)стоји у пресеку светова, димензија. ако смо крстолика бића, онда то Дрво Живота носимо у себи, па је Дрво Живота и слика нас самих, тј. слика Пралика по коме смо створени. у литургијском смислу, Дрво Живота је сам Христос, јер једући Његове плодове, живимо.

било би занимљиво чути шта каже Кабала.

за хришћане је Часни Крст - Дрво Живота. оруђе страдања и смрти - знамење живота и спасења. Бог има смисла за хумор, зар не :D
са друге стране, крст је слика човека, распетог између душе и тела, неба и земље (али и сатканог од истог), који (по)стоји у пресеку светова, димензија. ако смо крстолика бића, онда то Дрво Живота носимо у себи, па је Дрво Живота и слика нас самих, тј. слика Пралика по коме смо створени. у литургијском смислу, Дрво Живота је сам Христос, јер једући Његове плодове, живимо.

било би занимљиво чути шта каже Кабала.

Htedoh o tome da pišem-al mislim da će Muertero to bolje da objasni
Jer za mene je drvo života-baš to- kabalističko
Mislim, prva asocijacija na taj pojam
A krin o kome pišeš je mnogostruko simboličan
Inspirisao si me da pogledam u moje knjge starostavne
Ne volim da googlam

još ih nisam pogledala
moj ''search'' po policama iziskuje mnogo više napora od ovdašnjeg:zcepanje:
al sam se nečeg setila
nije li krin Bogorodičin cvet koji simbolizuje duhovnu čistotu?
Sećam se i nekih slika renesansnih gde se krin pojavljuje na predstavama '' Blagovesti''....

мени је занимљивија симболика која је повезала Богородицу са крином. има ту још нешто, дубље и значајније од пуке појавности.

мени је занимљивија симболика која је повезала Богородицу са крином. има ту још нешто, дубље и значајније од пуке појавности.
Imam baštu prepunu belih krinova
danas je prvi procvetao......
u pravu si za dublju simboliku
očidledno da je taj simbol moćan kad je zastupljeniji u heraldici od ruže koja je u svakom slučaju popularnija i ima baš bogatu i rasprostranjenu simboliku
Lotos je treći
al njega nema na zapadu
osim u Aziji, i u starom Egiptu je bio vrlo zastupljen
njihovi stubovi imaju kapitele sa lotosom
doduše- sigurno ih ima u Nilu:zcepanje:

и шта кажу књиге староставне :)
evo ova na primer
''Rečnik simbola'' od Chevalliera i Gheerbranta
osnovno značenje mu je - čistota, nevinost i devičanstvo
i kod Grka je rasprostranjen - dakle stariji od Hrišćanstva -crveni ljiljan je zabranjena ljubav
Persefona je brala ljiljan kad ju je Had savatao:zcepanje:
Rimljani ga povezuju sa Venerom i satirima - verovatno zbog tučka, te je simbol i plodnosti
Neki smatraju da su ga zato francuski kraljevi uzeli - zbog procvata svog naroda

spajajući u sebi simboliku vode sa simbolikom meseca i snova (opojan miris, ni malo devičanski) ljiljan postaje cvet intenzivne ljubavi koja zbog svoje dvosmislenosti može biti nestvarna, potisnuta ili sublimirana
kad je sublimirana - on postaje cvet slave - heraldički ljiljan sa 6 latica predstavlja 6 paoka točka bez obodnice - to jest 6 zrakova Sunca
u Starom Zavetu ljiljan je simbol biranja voljenog bića:
''Što je ljiljan među trnjem, to je voljena moja među devojkama''
Pesma nad pesmama
takva je i Devica Marija među ženama
prepuštanje božjoj volji, proviđenju, koje se brine za svoje izabranike -''Pogledajte poljske ljiljane kako rastu! nit seju, nit žanju''
(Matej, 6, 28)

врло занимљиво :D

с тим што је код старих Грка и Римљана симбол Афродите/Венере била мирта. зато се и данас гранчице мирте стављају у невестин букет.
и хералдички љиљан нема 6 него 3 латице. и то није случајно, јер се и не ради о љиљану.

врло занимљиво :D

с тим што је код старих Грка и Римљана симбол Афродите/Венере била мирта. зато се и данас гранчице мирте стављају у невестин букет.
и хералдички љиљан нема 6 него 3 латице. и то није случајно, јер се и не ради о љиљану.
uuuuu koliko različitog cveća i bilja povezuju sa Venerom:) (i to imam u knjigama starostavnim;))
u stvari, svako božanstvo ima više korespodentnih biljaka
i ja pamtim klasičan krin sa tri latice - ovo sam samo prenela šta sam pročitala

uuuuu koliko različitog cveća i bilja povezuju sa Venerom:) (i to imam u knjigama starostavnim;))
u stvari, svako božanstvo ima više korespodentnih biljaka
i ja pamtim klasičan krin sa tri latice - ovo sam samo prenela šta sam pročitala

да, да, као и више животиња. хвала ти на труду :D иначе, ни мени љиљан не делује као цвет невиности. напротив.

сад чекамо Хунгија да нам објасни кабалистичке аспекте Дрвета Живота.

да, да, као и више животиња. хвала ти на труду :D иначе, ни мени љиљан не делује као цвет невиности. напротив.

сад чекамо Хунгија да нам објасни кабалистичке аспекте Дрвета Живота.
e odkad ga niko nije Hungijem nazvao:D
jest - meni onaj ljiljan bRezobrazan i još miriše mnogo zasnosno;)

мени су занимљиви цветови који имају двојну природу, где се испод привлачног мириса и боја крије опасност :)
e pa za kraj spama - legenda o Ruži
(jedna od....)
Spustio se Anđeo na zemlju i na snegu ugledao smtznutu zmiju
Sažalio se, privio je na grudi da je zagreje, ona je oživela i ujela ga...
iz rane je kanula kap krvi pomešane sa otrovom i na tom mestu je nikla ruža - anđeoske lepote i zmijskog trnja
:zkez:

у хералдици постоји једна врло загонетна шаржа (фигура) која се зове fleur-de-lis.

blason_fleur_de_lys_.jpg

у питању је хералдички крин/љиљан. тако се преводи на српски. међутим, тумачење остаје скривено, јер је њена симболика далеко сложенија, дубља и тајанственија него што се то на први поглед чини. сматрам да је то симбол Дрвета Живота.
Kvintesencija ;)
Postoji jedna zanimljiva alhemijska predstava gde isus izlazi nad devicom razapet na ljiljan
U katolickim crkvama, bar kolko sam ja primetila, na predstavama isusa i device marije isus je okicen ljiljanima dok je devica ruzama ili nekim drugim crvenim cvecem. Simbolika boja koju imamo i u alhemiji u vidu crvenog kralja i bele kraljice.

Eto vidis ne slaze se as mojim utiscima
A gde se tacno i na koji nacin pojavljuje ta simbolika?

- - - - - - - - - -

Imam baštu prepunu belih krinova
danas je prvi procvetao......
u pravu si za dublju simboliku
očidledno da je taj simbol moćan kad je zastupljeniji u heraldici od ruže koja je u svakom slučaju popularnija i ima baš bogatu i rasprostranjenu simboliku
Lotos je treći
al njega nema na zapadu
osim u Aziji, i u starom Egiptu je bio vrlo zastupljen
njihovi stubovi imaju kapitele sa lotosom
doduše- sigurno ih ima u Nilu:zcepanje:

Meni se cini da lotos i ljiljan imaju istu simboliku

Drvo Života jeste Krst, i Krst jeste Drvo Života. Naravno, tu treba uzeti u obzir i prethrišćansku simboliku Krsta kao Raskršća, središta u kojem se sabiru četiri glavna životna toka univerzuma, a kao takvo, Drvo/Krste jeste Život sam. Trebalo bi pročitati staroenglesku poemu "The Dream of the Rood", u kojem protagonista vodi duhovne razgovore sa samim Krstom, odnosno drvetom od kojeg je načinjen Krst. Ta poema daje jedan drugačiji pogled na Hrista, koji, za razliku od hrišćanskog pimanja Hrista kao žrtve i jagnjeta, predstavlja Hrista kao Krista (ne u smislu katoličke teološke etimologije), Boga koji je svojevoljno prineo samog sebe kao žrtvu Životu, postao jedno sa Krstom/Drvetom i Životom samim, te on jeste samo Drvo odnosno sam Život.

Donja slika odražava kabalistički pogled na Krst, čiji je temelj u Zemlji, to jest Malkutu, koji se u ortodoksnoj Kabali vezuje za Zemlju, ali u njenom potpuno materijalnom smislu (kamen, zemlja...)m čiji se kraci oslanjaju na Binah i Hokmah, Razumevanje i Mudrost, koji stoje na stubovima Pravde i Milosrđa, ali Krst čije je središte u DA'aTh-u, (ne)postojećoj Sefiri koja je ulaz na drugu stranu, odnosno Univerzum B, Meon ili Drvo Smrti, čije su Klife povezane Setovim Tunelima ili u savremenom hermetizmu, Paths of Frustration. Osnovna postavka jeste da niko ne može da se prosvetli, odnosno dosegne stanje Hrist-svesnosti, ako ne istraži Drvo Smrti, odnosno svoju tamnu stranu, ili podsvesne i nesvesne sadržaje, i tako postigne jedinstvo suprotnosti, odn, uravnotži komplementarnosti. Možda tu treba tražiti simboliku Hristovog silaska u Podzemlje. Vrh Krsta se, naravno, gubi u nesaznajnom i nespoznatljivom, Tri Vela Boga, Bezgraničnom Svetlu, Bezgraničnom i Ništa. Ta tri vela su simbolizovana eidolonom, slikom, Kethera: stari bradati kralj nama okrenut desnim profilom, a čiji levi profil ostaje zauvek nedostižan i nespoznajan.

1.jpg

Poslednja izmena:
да чујем ваша размишљања.
Meneme mrzi da zramišljam, pa sam se setila razmišljanja od prošlog leta..

Svevišnja Božanska Ličnost reče: Rečeno je da postoji neuništivi banjan
čiji je koren okrenut prema gore, a grane prema dole i čiji su listovi vedske
himne. Onaj ko poznaje to drvo je poznavalac Veda.
Grane tog drvena se šire prema dole i prema gore, a hrane ih tri gune
materijalne prirode. Grančice su predmeti čula. Ovo drvo ima i korenje koje
se širi prema dole i koje je vezano za plodonosna dela ljudskog društva.
Pravi oblik ovog drveta se ne može opaziti u ovom svetu. Niko ne može shvatiti
gde mu je kraj, gde počinje, ni gde mu je osnova. Ali to snažno ukorenjeno drvo
se mora odlučno preseći odvojenošću. Nakot toga, osoba mora potražiti mesto
iz koga se, jednom otišavši, nikada više neće vratiti i tamo se mora predati
Svevišnjoj Božanskoj Ličnosti od koje je sve počelo i od koje se sve širi od
pradavnih vremena.
Bagavad-gita, 15.1-2

U tumačenjima je objašnjeno da se drvo vidi kao da su mu grane gore, a
korenje dole, zato što gledamo njegov odraz, kao kada bi gledali odraz
drveta koje je na drugoj obali jezera.

Kvintesencija ;)
Postoji jedna zanimljiva alhemijska predstava gde isus izlazi nad devicom razapet na ljiljan
U katolickim crkvama, bar kolko sam ja primetila, na predstavama isusa i device marije isus je okicen ljiljanima dok je devica ruzama ili nekim drugim crvenim cvecem. Simbolika boja koju imamo i u alhemiji u vidu crvenog kralja i bele kraljice.

то није случајно, јер у хералдици љиљан није ништа друго до стилизација крста, тј. представа Крста као Дрвета Живота.
три латице у круници указују на Свето Тројство (средишњу мистерију хришћанске вере):

fleurs-de-lis-graphicsfairy008final2.jpg

тај аспект се и додатно наглашава посебном фигуром криновог крста (cross fleur-de-lys, croix fleurdelisées, Lilienkreuz).
овде га видимо на златнику француског краља Луја XII (1498-1515):

%C3%89cu_louis_XII.jpg

и фигуром расцветаног крста (cross fleurie). чиме се жели истаћи не само вегетативна, него живоносна снага самог симбола крста као извора живота:

218px-Blason_Ch%C3%A2telain_d%27Amposta_%28selon_Gelre%29.svg.png

Eto vidis ne slaze se as mojim utiscima
A gde se tacno i na koji nacin pojavljuje ta simbolika?

Богородица је родила Христа. из ње је израсло Дрво Живота. зато јој, у представи Благовести, арханђел Гаврило прилази са крином/љиљаном у руци и објављује да је она ''благословена међу женама'', јер ће родити Спаситеља света (Христа - Дрво Живота).

Meni se cini da lotos i ljiljan imaju istu simboliku

и мени се чини. с тим што је лотос стран и скоро непознат у европској култури па није нашао место ни у симболици.

Drvo Života jeste Krst, i Krst jeste Drvo Života. Naravno, tu treba uzeti u obzir i prethrišćansku simboliku Krsta kao Raskršća, središta u kojem se sabiru četiri glavna životna toka univerzuma, a kao takvo, Drvo/Krste jeste Život sam. Trebalo bi pročitati staroenglesku poemu "The Dream of the Rood", u kojem protagonista vodi duhovne razgovore sa samim Krstom, odnosno drvetom od kojeg je načinjen Krst. Ta poema daje jedan drugačiji pogled na Hrista, koji, za razliku od hrišćanskog pimanja Hrista kao žrtve i jagnjeta, predstavlja Hrista kao Krista (ne u smislu katoličke teološke etimologije), Boga koji je svojevoljno prineo samog sebe kao žrtvu Životu, postao jedno sa Krstom/Drvetom i Životom samim, te on jeste samo Drvo odnosno sam Život.

Donja slika odražava kabalistički pogled na Krst, čiji je temelj u Zemlji, to jest Malkutu, koji se u ortodoksnoj Kabali vezuje za Zemlju, ali u njenom potpuno materijalnom smislu (kamen, zemlja...)m čiji se kraci oslanjaju na Binah i Hokmah, Razumevanje i Mudrost, koji stoje na stubovima Pravde i Milosrđa, ali Krst čije je središte u DA'aTh-u, (ne)postojećoj Sefiri koja je ulaz na drugu stranu, odnosno Univerzum B, Meon ili Drvo Smrti, čije su Klife povezane Setovim Tunelima ili u savremenom hermetizmu, Paths of Frustration. Osnovna postavka jeste da niko ne može da se prosvetli, odnosno dosegne stanje Hrist-svesnosti, ako ne istraži Drvo Smrti, odnosno svoju tamnu stranu, ili podsvesne i nesvesne sadržaje, i tako postigne jedinstvo suprotnosti, odn, uravnotži komplementarnosti. Možda tu treba tražiti simboliku Hristovog silaska u Podzemlje. Vrh Krsta se, naravno, gubi u nesaznajnom i nespoznatljivom, Tri Vela Boga, Bezgraničnom Svetlu, Bezgraničnom i Ništa. Ta tri vela su simbolizovana eidolonom, slikom, Kethera: stari bradati kralj nama okrenut desnim profilom, a čiji levi profil ostaje zauvek nedostižan i nespoznajan.

Pogledajte prilog 396064

Alhemijski simboli su ovde u odnosu na alhemuju postavljeni dosta haoticno i, na prvu loptu, nemaju nikakve veze sa njihovim redosledom koji se moze naci u alhemiji. Npr merkur koji je u alhemiji polazna tacka, kljuc, ovde je postavljen tako da se stice utisak kao da je iste vaznosti kao i ostali elementi.

то није случајно, јер у хералдици љиљан није ништа друго до стилизација крста, тј. представа Крста као Дрвета Живота.
три латице у круници указују на Свето Тројство (средишњу мистерију хришћанске вере):

fleurs-de-lis-graphicsfairy008final2.jpg

тај аспект се и додатно наглашава посебном фигуром криновог крста (cross fleur-de-lys, croix fleurdelisées, Lilienkreuz).
овде га видимо на златнику француског краља Луја XII (1498-1515):

%C3%89cu_louis_XII.jpg

и фигуром расцветаног крста (cross fleurie). чиме се жели истаћи не само вегетативна, него живоносна снага самог симбола крста као извора живота:

218px-Blason_Ch%C3%A2telain_d%27Amposta_%28selon_Gelre%29.svg.png

Богородица је родила Христа. из ње је израсло Дрво Живота. зато јој, у представи Благовести, арханђел Гаврило прилази са крином/љиљаном у руци и објављује да је она ''благословена међу женама'', јер ће родити Спаситеља света (Христа - Дрво Живота).

и мени се чини. с тим што је лотос стран и скоро непознат у европској култури па није нашао место ни у симболици.

U datoj predstavi blagovesti ljiljan se ne odnosi na devicu vec na hrista ;)
Pfavoslavni krst takodje ima trojne zavrsetke koji ukazuju na sveto trojstvo

Poslednja izmena:

Back