tgdanijela
Poznat
- Poruka
- 7.092
Sadržajno jeste široka tema i jeste otvorena za razne vrste društvenih osuda.
Pomalo me nervira to što se traži od nas da se stavimo u neki kalup društveno prihvatljivog načina života. U zavisnosti od godina postoje očekivanja, pa ako se i ne ispune standardna očekivanja, postoje alternativna očekivanja..ako se ne ispune ni ta 'društvo ne razumije'. Recimo ako muškarac sa 35 godina nije oženjen,a uspješan očekuje se da se provodi, putuje. Neoženjen, uspješan, a kućni tip odmah postaje sumnjiv polno, psiho i sl.
Ili kod nas na poslu - emancipovana žena sa tradicionalnom ulogom kod kuće. Ukoliko neka iskače od ovog kalupa neko mora biti 'kriv'...
Ovo sledeće bi se moglo nazvati i društvene predrasude, al stvarno je viši oblik primitivizma ...Uđem ja u prodavnicu, recimo obuće onako ležerno sportski obučena i bez obzira što imam mogućnost da kupim cipele(doduše uglavnom gledam patike) koje hoću, prodavač ili prodavačica svu svoju ljubaznost usmjere na našminkanu gospođu koja nakon malo gledanja zaključi da će se razboljeti ukoliko dalje bude gledala cijene...(doduše cijene i jesu napumpane, ali u tom trenutku gospođa nije imala sredstava da si priušti bilo šta..) Radi se o sledećem, kako prodavač može znati ko ima koliko sredstava, odn. zar nije njegova profesionalna dužnost da bude jednako ljubazan prema svim kupcima ...slično je sa odnosima u svim društvenim ustanovama..Jedno ponašanje za 'gospodina' (šta im ga to dođe?), jedno za 'djevojčicu', jedno za 'majku' ... zar su ljudi tako površni da na osnovu neverbalnih karakteristika prilagođavaju svoje 'profesionalno' ponašanje?
Primjera ima bezbroj pa izvolite ...
Pomalo me nervira to što se traži od nas da se stavimo u neki kalup društveno prihvatljivog načina života. U zavisnosti od godina postoje očekivanja, pa ako se i ne ispune standardna očekivanja, postoje alternativna očekivanja..ako se ne ispune ni ta 'društvo ne razumije'. Recimo ako muškarac sa 35 godina nije oženjen,a uspješan očekuje se da se provodi, putuje. Neoženjen, uspješan, a kućni tip odmah postaje sumnjiv polno, psiho i sl.
Ili kod nas na poslu - emancipovana žena sa tradicionalnom ulogom kod kuće. Ukoliko neka iskače od ovog kalupa neko mora biti 'kriv'...
Ovo sledeće bi se moglo nazvati i društvene predrasude, al stvarno je viši oblik primitivizma ...Uđem ja u prodavnicu, recimo obuće onako ležerno sportski obučena i bez obzira što imam mogućnost da kupim cipele(doduše uglavnom gledam patike) koje hoću, prodavač ili prodavačica svu svoju ljubaznost usmjere na našminkanu gospođu koja nakon malo gledanja zaključi da će se razboljeti ukoliko dalje bude gledala cijene...(doduše cijene i jesu napumpane, ali u tom trenutku gospođa nije imala sredstava da si priušti bilo šta..) Radi se o sledećem, kako prodavač može znati ko ima koliko sredstava, odn. zar nije njegova profesionalna dužnost da bude jednako ljubazan prema svim kupcima ...slično je sa odnosima u svim društvenim ustanovama..Jedno ponašanje za 'gospodina' (šta im ga to dođe?), jedno za 'djevojčicu', jedno za 'majku' ... zar su ljudi tako površni da na osnovu neverbalnih karakteristika prilagođavaju svoje 'profesionalno' ponašanje?
Primjera ima bezbroj pa izvolite ...
. Što se tiče one priče o očekivanjima od osoba u zavisnosti od njihovih godina, ja sam do skora verovao da su to gluposti...prosto...zašto je žena ostvarena samo kad je majka...zašto muškarac ne može da uživa u samoći i da se nikada ne oženi, nikada ne pravi decu, pa to je njihov izbor, oni nikoga ne ugrožavaju. Ali onda sam se zapitao šta ako svi oni na kraju, kad sa 60 godina dođe do svođenja računa, shvate da je samoća postala teret, šta ako tada uvide ,,čari'' porodičnog života? Da li je zaprarvo socijalno nametnut obrazac da se svaki čovek mora jednom ,,skrasiti'' ili u njegovoj prirodi ta potreba stoji oduvek, spremna da se aktivira pre ili kasnije? Ja ne mogu iz ove perspektive da kažem da li tako izgleda relanost, ali smem da se pozovem na brojna istraživanja koja kažu da ima ljudi koji pri svođenju životnih bilansa u starosti pokazuju nezadovoljstvo time što nikada nisu imala decu, što nisu zasnovali nikada brak itd. to su valjda one ,,zadrte bake i deke''
. Obično površno posmatranje ljudi i pojava
. Kao da postoje neke kutije sa natpisima po kojima moramo da budemo razvrstani, u suprotnom postajemo izloženi surovim procenama i tumačenjima
pusti klubove pricamo o kulturnim mestima i zrelim osobama..vidi se ako je neko klinac i kolko ima se pruzi..a kad dodje matorac od 60 u farmerkama i seta kliknu od 20 da vis dal ce ga puste