Drevni Spartanci

Nešto bih samo dodao. Nije najvažnije, ali verujem da riba, naročito morska, nije bila naročito zastupljena na trpezi jer u staro vreme to nije bila ekonomična hrana. Izdašnost ribe je relativno mala, a zahteva srazmerno veliki napor da bi se pribavila, a i opasno je. Mnogo je efikasnije gajiti koze i ovce i hraniti se sirom i mesom.

"Ilijada" obiluje scenama u kojima junaci peku ovce i time se hrane. Očito da je to bio ritual koji je i u društvenom smislu bio bitan. Kada se malo razmisli, jasno je zašto je tako. Klanje i pečenje ovaca oslobađa vojnike napora da hranu nose sa sobom. Takva hrana nije podložna kvarenju, što je u toplom podneblju naročito bitno. Najzad, za takvu ishranu nije potrebno nositi čak ni posuđe.

Slozio bih se. I za ribu a i o mestu koje je ovca imala u Grckoj, pa i dan danas ima,tu nema rasprave.

Ja sam bio vodjen najvise pojavom ribe u spartanskoj umetnosti
hunt-of-boar.jpg
pa racunam da im nije bila strana na trpezi, mozda bolje tako nego reci nego ,,relativno cesta''.

Jedna zanimljivost, a relativno ima veze sa temom, praksa przenja na ulju u Grckoj se nije ustalila pre Klasicnog doba..Do tada se uglavnom peklo i kuvalo.

Pa mislim da im nije bilo teško, toliko teško, da upecaju ribu ... Pogotovu jer su oni trenirali tu snalažljivost i preživljavanje non-stop, tako da mislim da im nije bio problem.

:) Можеш да упецаш рибу, није тако тешко, али пробај на тај начин да прехраниш војску. Пецаш пола дана да би прехранио себе, и то са неизвесним исходом, а и ако напецаш, опет се ниси најео јер риба није наролито калорична. И то важи само за реке, евентуално језера, а море заборави.

Пецање није начин да се људи прехране. Можда долази у обзир рибарење (мреже и сл.), али то је било занимање само оних који немају друге могућности. Зашто су рибарска села увек мала и сиромашна? :)

:) Можеш да упецаш рибу, није тако тешко, али пробај на тај начин да прехраниш војску. Пецаш пола дана да би прехранио себе, и то са неизвесним исходом, а и ако напецаш, опет се ниси најео јер риба није наролито калорична. И то важи само за реке, евентуално језера, а море заборави.

Пецање није начин да се људи прехране. Можда долази у обзир рибарење (мреже и сл.), али то је било занимање само оних који немају друге могућности. Зашто су рибарска села увек мала и сиромашна? :)

Dobro ja sam mislio na grupe. Ne na vojsku. U svakom slučaju moraš da imaš neku ekonomiju za to. Mada ne znam da li su sušili ribu, napecaju tako kamara i onda osuše. Što misliš da u moru ne mogu da pecaju ?

Dobro ja sam mislio na grupe. Ne na vojsku. U svakom slučaju moraš da imaš neku ekonomiju za to. Mada ne znam da li su sušili ribu, napecaju tako kamara i onda osuše. Što misliš da u moru ne mogu da pecaju ?

Ma mogu da pecaju, ali mukotrpno je to. Treba brod, pa da nađeš gde ima ribe, pa da l' duva dobar vetar, pa nevreme, pa težak posao... Prostije je brate da gajiš ovce, koze, ako već imaš mogućnosti - a jača hrana.

Ima jedna pripovetka Stjepana Mitrova Ljubiše u kome junak, tek prispeli momčić, odlazi iz Budve (!) na Skadarsko jezero da pribavi ribu kako bi dostojno proslavio slavu, Svetog Nikolu.

Šta misliš, zašto? ;)

Ma stočarstvo i poljoprivreda u svakom slučaju na prvom mestu, bez sumnje ... Tu leži kapital :D ( jedan prijatelj od mojih kad sam bio klinac imao tu izreku potapše se po stomaku i kaže, tu leži moj kapital ). U smislu, zdrav čovek i dobro uhranjen je osnovna stvar za sve :D

Za jezero. Da dobro pitanje. Mada nisam siguran koje su razlike izmedju ribarenja u jezeru i moru, ima li većeg uspeha tamo.

Ma stočarstvo i poljoprivreda u svakom slučaju na prvom mestu, bez sumnje ... Tu leži kapital :D ( jedan prijatelj od mojih kad sam bio klinac imao tu izreku potapše se po stomaku i kaže, tu leži moj kapital ). U smislu, zdrav čovek i dobro uhranjen je osnovna stvar za sve :D

Za jezero. Da dobro pitanje. Mada nisam siguran koje su razlike izmedju ribarenja u jezeru i moru, ima li većeg uspeha tamo.

Ако причамо о Скадарском језеру, велика је разлика у односу на море. Углавном није дубоко и сразмерно лако је организованим рибарењем могуће уловити велику количину рибе. Премда ни то није био лак лебац. Да не причам да су језера генерално много мирније воде.

Спартанци и Атињани су Дорци.
Такође Грци су Персијанце сматрали феминизиранима и хомосексуалцима и због тога им се ругали, што тешко да је тачно.
Могуће и да је неки Спартанац употребио слично поређење приликом неког пљувања по Атињанима.

Зар Атињани нису Јонци?

Зар Атињани нису Јонци?

Јонци по језику, с тим што Херодот у својој I књизи (глава 56.) каже да су Атињани пореклом Пелазги (за разлику од Лакедемонаца, за које каже да су Хелени). рекао бих да су настали стапањем староседелаца и новопридошлих грчких племена. свакако нису Дорци.

Јонци по језику, с тим што Херодот у својој I књизи (глава 56.) каже да су Атињани пореклом Пелазги (за разлику од Лакедемонаца, за које каже да су Хелени). рекао бих да су настали стапањем староседелаца и новопридошлих грчких племена. свакако нису Дорци.

Хвала. :ok:

Svakako nisu Dorci. Jonci su. Ne samo po jeziku.

Hdt.1.56.2

''He found by inquiry that the chief peoples were the Lacedaemonians among those of Doric, and the Athenians among those of Ionic stock. These races, Ionian and Dorian, were the foremost in ancient time, the first a Pelasgian and the second a Hellenic people. The Pelasgian race has never yet left its home; the Hellenic has wandered often and far.''

Ali praistorija anticke Grcke, Pelazga itd toliko je maglovita i nejasna da se nebih ni upustao u to iskreno...

Baš nedavno sam od par njih čuo jednu relevantnu informaciju, kako su Spartanci zapravo bili srpskog(srBskog) porekla, te ne znam da li takvih zagovornika ima i među vama ovde.

Spoiler: Major sarcasm present.

Baš nedavno sam od par njih čuo jednu relevantnu informaciju, kako su Spartanci zapravo bili srpskog(srBskog) porekla, te ne znam da li takvih zagovornika ima i među vama ovde.

Spoiler: Major sarcasm present.
Нема таквих овде и боље што нема.
Најближа заједничка тачка Срба и Спартанаца је Цетиње, бар је била.

Spartanci su dokaz da ponos moze biti i negativna stvar. Broj Spartijata je sa oko 8,9 hiljada na kraju spao da oko 700.Trebali su kao u Rimu da izjednace Spartijate sa ostalim narodima...
Mene zanima vise sudbina Sparte posle Rimske invazije na Heladu...Kad je zapravo nestala Sparta ? Za vreme Gotskih napada ili ranije jos?

Spartanci su dokaz da ponos moze biti i negativna stvar. Broj Spartijata je sa oko 8,9 hiljada na kraju spao da oko 700.Trebali su kao u Rimu da izjednace Spartijate sa ostalim narodima...
Mene zanima vise sudbina Sparte posle Rimske invazije na Heladu...Kad je zapravo nestala Sparta ? Za vreme Gotskih napada ili ranije jos?
Јесте али онда обука коју су имали не би могла да се спроведе, не би било то то.
У сваком случају времена се мењају морали су и они то да схвате и да се прилагоде.
Мени се чини да се Спарта сама дезитенгрисала.

U kom smislu ponos.Mislim da je tesko iz perspektive Spartanaca u 6. veku p.H. predvideti sve sto ce im se desiti, a narocito shvatiti da je najveca mana njihovog savrsenog sistema, upravo to sto je savrsen i neprilagodljiv kako neko rece.

Broj Spartanaca je manje vise bio konstantan bar dva, dva ipo veka, a strmoglav pad desava se tek od polovine 5.veka p.H., konkretno zemljotresa koji ih je zadesio, koga Tukidid naziva ,,Veliki zemljotres'', Diodor zrtve procenjuje na 20.000, a Plutarh opisuje ambise koje su se otvorili u zemlji..Uz maltene neminovni ustanak helota koji se usledio kada su isti shvatili da je Sparta desetkovana, a sve to nakon tereta od 4 decenije maltene konstantnog ratovanja, populacija Spartijata, bar sudeci po vojsci do sredine druge polovine veka par hiljada, da bi ih 371.p.H. zaista u vojsci ostalo 700, ili ,,ne vise od 1000'' ako je verovati Aristotelu.

Tako da pad definitivno nije konstantan, da bi ga pripisali sistemu. Uz to, Spartanci i jesu pokusali da izjednace stanovnistvo, ukljucujuci perioke u zvanicni sastav vojske, cak i helote, dajuci im gradjanska prava...sve to krajem 5.v.p.H. Naravno, to nije pomoglo, samo je bacilo senku na predjasnju slavu.

Ukratko, od 362.god.p.H. ono sto nazivamo Lakonijom (u to vreme kraljevinom Lakedemonjana) smanjuje se znacajno gubeci vecinu teritorija van doline Eurote, uz to moc Sparte strmoglavo pada.Najpre Sparta dozivljava poraz od Filipa II...Do vremena Agisa IV u Sparti nema vise od 100 Spartijata koji poseduju kleros/imanje, da bi krajem 3 veka p.H. nakon poraza mahom helotske vojske kod Selasije, i sama spartanska sela bila napadnuta i osvojena, prvi put od kad su je preci Spartanaca osvojili nekad u 10veku.p.H. Nakon toga sledi oko dve decenije politickog haosa u Lakoniji, do dolaska Rimljana. Oko 200.p.H. Spartanci sa Nabisom na celu nalaze se na strani Rimljana, Medjutim, nakon kratkog perioda prosperiteta, Nabis pravi gresku i prihvata Arg od Filipa V Makedonskog, koga Rimljani uskoro pobedjuju i invaziju prosiruju i na Lakoniju. Spartancima do 188.p.H. bivaju oduzeti i perioci i njihova naselja kao i heloti. U prvom veku nove ere, Sparta je turisticka atrakcija Rimljanima,

Posle toga, znam jedino za Gote koji su sravnili grad/sela sa zemljom, a mislim da je pred Slovenima kasnije lokalitet potpuno bio napusten.U srednjem veku, na mestu bivse Sparte ne nalazi se nista, a stanovnistvo iz tih krajeva okuplja se oko centra u Mistri.

Poslednja izmena:
Malo o organizaciji spartanske vojske, posto mislim da o tome nije bas bilo reci.

Pošto uvek ističem (kasni) arhajski radije nego klasični period spartanske istorije kao ,,zlatni'' tako ću i ovde više pažnje posvetiti organizaciji armije u doba pre i tokom Persijskih ratova.

Oranizacija spartanske vojske menjala se vremenom kako se menjala i populacija Sparte, i država dolazila pod sve veći demografski pritisak. Najbolji antički izvori za ovu problematiku su nam Ksenofont,Tukidid,Aristotle i Plutarh...Medjutim, svi oni opisuju organizaciju vojske u znatno kasnijem periodu. Šta više, oni opisuju armiju stvorenu odnosno reorganizovanu nakon katastrofe 465.god, urušenog sistema i pod teretom desetkovane populacije.Pošto se istoričari slažu u tome da je spartanska vojska nekada polovinom 5.veka p.H. doživela reorganizaciju, najbliži i najpouzdaniji izvor za organizaciju arhajske vojske ostaje nam Herodot..Svakako, tamo gde je izvesno da su prakse i organizacioni običaji koje opisuju Ksenofont ili Tukidid stari, ili da su teško bili podložni reformi, njihovi podaci mogu se iskoristiti.

Od svoje 20. pa do 59. godine života svaki punopravni Spartanac bio je podložan vojnoj obavezi. Nije nam direktno saopšteno od strane ni jednog antičkog autora, ali znamo iz posrednih dokaza da su hebonti (nepunopravni Spartijati od 20-29) uvek sačinjavali deo armije, a deluje i da, jednom kada napuni 60 godina i postane geron (stariji) Spartanac biva oslobodjen vojne obaveze. Ako je, prema prognanom spartanskom kralju Demaratu(Herodot), na prelazu 6 u 5. v.p.H. bilo 8000 aktivnih Spartijata (uzrasta od 20-60god.) možemo izvesti nekakav prosek i reći da je u svakom godištu bilo oko 200 ljudi. Ksenofont nam je rekao da je jedna od dužnosti efora da ,,objave godine’’ (godišta) od kojih se zahteva odlazak u boj.’’ Deluje da su Spartanci uvek bili izdeljeni u starosne grupe, praksa koja izgleda da nikada nije napuštena u Sparti, šta više bivala je postepeno usvajana i u drugim polisima. Godine 371.p.H. na primer, kada su efori mobilisali armiju ,,otišli su tako daleko da su mobilisali i do 40 (godina) od mladosti’’ (Ksenofont). Kako su hebonti bili i do ,,deset godina od mladosti’’ (20-29 godina) tako su Spartijati od 50-59 godina bili ,,40 od mladosti’’, pa je ovaj primer svakako presedan gde su pozvani praktično svi aktivni spartanski ratnici odnosno ratnici od 20-59 godina. Kralj Agesilaj je 378.god.p.H. odbio komandu u pohodu protiv Tebe, pod izgovorom da ,,ostali njegovih godina nisu više u vojnoj obavezi da služe van svoje domovine.’’- (Ksenofont). Kako je do tada Agesilaj sigurno imao oko 65-66 godina, nameće se zaključak da su Spartijati koji su postali geronti (navršili 60 godina života) verovatno bili oslobodjeni većeg dela vojne obaveze (Agesilaj naglašava ,,van svoje domovine’’) i zbog toga mi zaključujemo da je Demarat u broj od 8000 verovatno uvrstio sve vojno sposobne Spartijate, uključujući i one koji nisu odlazili na kampanje.

Ono što možemo nazvati aktivnom armijom nepotpunog sastava, odnosno vojsku sastavljenu od onih koji su bili u obavezi da spavaju u kasarnama, brojala je oko 2000 Spartanaca, odnosno prvih 10 starosnih grupa i činili su je - hebonti. Ovo se podudara sa brojem hoplita koje su prema Herodotu otišle na Maraton 490.god.p.H. Pun saziv, uz ovih deset uključivao je i narednih 15 godišta, odnosno i punopravne Spartijate od 30-45 godina, od kojih se očekivalo da u potpunosti odgovore svim zahtevima borbe i kampanje, na nivou najbolje armije u antičkom svetu. I ovo je dosledno broju ,,cele armije’’ (Herodot) koja je bila poslata u bitku nad bitkama - Plateju 479.god.p.H. Ostalih 15 aktivnih godišta odnosno starosti od 45-60, verovatno je imalo neka garnizonska zaduženja u Sparti, ili su predstavljali rezervni sastav, eventualnu zaštitu samim spartanskim selima, koji bi bio pozvan u gorepomenutoj situaciji koja se dogodila 371.god.p.H.

Spartanska armija do Arhidamskog rata (prve faze Peloponeskog rata, 431.p.H) imala je jedinstvenu organizaciju, koja je nakon tog perioda doživela reformu. Predpostavlja se da je organizacija u najranije doba pratila dorski običaj podele na tri dorska plemena iz kojih su se nezavisne grupe ratnika udruživale formirajući jedinstvenu armiju. Verovatno nakon Likurga i usvajanja Velikog zakona, armija organizaciono biva podeljena prema selima odnosno obama, gde bi svaka oba obezbedila jedan lohos ili puk - formaciju od oko 1000 ljudi, ujedno i najveću vojnu formaciju pre reformi. Iako termin lohos, različiti izvori koriste za različite velike borbene formacije ratnika iz raznih gradova, upravo naš najstariji izvor, Herodot, lohos koristi za opis spartanskih jedinica, kod Plateje, jasno nagoveštavajući da Spartanci nisu imali veću formaciju od te.

Edolos,Sinis,Arimas,Ploas i Mezoages bila su imena pet lohosa koje je naveo Aristotel u svom izgubljenom Spartanskom Ustavu. Frg.541. Imena su potvrdili i drugi antički autori u Aristofanovoj Lisistrati (Eshil objašnjava da Aristofan govori o četiri spartanska lohosa, kada ih u stvari, kako Aristotel kaže, ima pet). U svakom slučaju, malo je verovatno da su se imena lohosa ikada menjala, pa se mora primetiti da jedino poslednja, Messoages, nosi ime koje bi se moglo povezati sa bilo kojim od sela (Mezoa). Prema tome, pošto se broj sela i lohosa zaista upadljivo podudara, profesor klasicizma sa Oksforda Teodor Vejd-Geri predložio je alternativnu teoriju koja deluje logično - navedena imena lohosa nisu izvedena od imena oba iz kojih dolaze, već su u stvari njihovi nadimci. I zaista, njihova imena na to navode. Kako je Hans Van Vees objasnio, nekada u ranoj fazi formiranja verovatno, pet lohosa dobilo je slikovita i zvučna imena podsećajući na Homerov svet epske poezije: EDOLOS - Proždirač, SINIS - Uništitelj, ARIMAS - Nezaustavljivi, PLOAS - Olujni oblak i MEZOAGES - Predvodnici centra. (što je bio tradicionalni položaj spartanskog kralja u bici). Epiteti sa kojima se sigurno ratnici nisu teško identifikovali, u isto vreme govoreći nam kakvu su sliku o sebi Spartanci želeli da stvore, i na kraju opravdaju. Lohosom su komandovali lohagosi, ekvivalent generalima.

LOHOS

U Bukvalnom prevodu, enomotije su u Sparti bile bratstva po zakletvi - ,,povezani zakletvom’’, i brojale su oko 60 ljudi, pa je 16 ili 17 enomotija činilo svaki lohos. Komandir enomotije bio je enomotarh. Uklesani natpis sa kamene stele, pronadjene u Akarnaju pored Atine, koja je datirana u period Persijskih ratova, sačuvao je za nas zakletvu navodno inspirisanu onom koju su Spartijati polagali:

,, Boriću se dok budem živ, i neću staviti život pre slobode. Neću napustiti svog lohagosa i svoje enomotarhe, bilo da su živi ili mrtvi, i neću otići sa bojnog polja ukoliko nas vodje ne povedu, i poslušaću svako naredjenje generala. Sahraniću na mestu gde su pali, mrtve medju mojim saborcima, i neću ostaviti ni jednog nesahranjenog.’’ 1 Rhodes & Osborne, Greek Historical Inscriptions 88

ENOMOTIJA

Do reforme, Sparta je, prema Herodotu imala i formaciju od 30 ljudi - triekas - ,,tridesetorica''. O formaciji se malo zna, ali samo ime govori o njenom broju, verovatno sastavljeno od najviše dve fiditije - osnovne forme grupisanja Spartijata. Postojanje triekasa nisu naveli ni Tukidid ni Ksenofont ni kasniji autori, ali to ne deluje nelogično, jer postojanje manje formacije izmedju enomotije (60) i fiditije (od 1 do 15) sasvim je razumno. U doba kada je enomotija spala na 32 čoveka, vreme Peloponeskih ratova, formacija od 30 ljudi postala je suvišna.

TRIEKAS

Pošto je uz enomotiju i triekas, Herodot, naš najraniji izvor za vojnu organizaciju spartanske armije, naveo i sistiju(fiditiju na dorskom grčkom) kao ,,vojnu instituciju’’ (originalno zajedničku menzu), nameće se zaključak da je članstvo u fiditiji očigledno igralo odredjenu ulogu u podizanju čitave armije. Uz to, Ksenofontov naziv za grupu iz iste menze - siskenija u bukvalnom prevodu znači ,,šatorska grupa’’,pa je verovati da je svaka enomotija bila sačinjena od odredjenog broja fiditija. Ne sećam se ali verovatno smo pisali da je svaka fiditija u Sparti brojala oko 15 ljudi, kao i drugde. Medjutim, uzevši u obzir da su efori objavljivali koje starosne grupe će se mobilisati, a ne koje fiditije, sasvim je izvesno da nisu svi članovi jedne fiditije mogli otići na isti pohod, jer je svaka medju članovima imala geronte, i verovatno skoro svaka hebonte, od kojih su neki već bili izabrani da služe kao ipesi. Iako je verovatno organizacija postavljena tako da dve fiditije čine triekas koje dve bi kasnije sačinile enomotiju, verovatno je broj fiditija koje čine triekas bio nešto veći, ili je broj triekasa varirao značajno.

FIDITIJA

Inace, nisam siguran koliko vas to prati, ali ilustracije pokazuju više od 1/8 bronzanih grudnih oklopa, i više od 1/2 bronzanih oklopa za potkolenice itd...što su procene procečne zastupljenosti delova oklopa na arhajskom bojištu od strane E.Jarve na osnovu arheoloških nalaza. Spartanska vojska, vojska najbogatijeg polisa, bila je opremana iznad proseka, tako da je % delova oklopa nameran. U veoma malom procentu zastupljeni su i organski oklopi, o kojima iz Sparte nemamo nikakav dokaz, samo logičku predpostavku. Takodje, ne postoji razlog da verujemo da je koplje za bacanje u potpunosti izašlo iz upotrebe do ranog 5.veka. Naprotiv.

Poslednja izmena:
Прочитао сам пре неког времена Присфилдову књигу "Плиме рата" која говори о пелопонеском рату и Алкијабаду али ми треба мало времена да саберем утиске, радња је баш широко разбацана што временски што територијално, уосталом као и сам пелопонески рат.
Да није још неко прочитао поменуту књигу?

Ja se spremam da procitam, iako me tema knjige nije kupila potpuno pa sam je zato obilazio, ima nesto u Presfildovom pisanju sto bi i losiju knjigu moglo naciniti dobrom...Ipak, meni su kapije i dalje omiljena knjiga, i pored dosta bolnih gresaka kome nekom drugom mozda nebih oprostio.

Da podelim jos interesantnog materijala..Opet nas lutak u glavnoj ulozi...

Ovoga puta grcki/spartanski hopliti na svom pocetku. Kraj 8 veka, korincanski slem tek otkriven, kao i ostali delovi oklopa, mac je i dalje dominantan nad kopljem koje ipak polako dolazi u upotrebu. Nema jos dvohvatnog Argivskog stita, tu je ,,stari'' jednohvatni u varijanti kozne i postave od pruca. Knimide su kratke, dosezu do ispod kolena jedva., uz to su i veoma retke jos uvek. To je oprema sa kojom su Spartanci napali Meseniju po prvi put.(prvi s leva je cuveni iskopani Argivski oklop datiran u kasni 8 vek )

Dalje imamo opremu iz 7 veka p.H. Doba gusenja ustanka Mesenjana tzv. Drugog mesenijskog rata..Dobar deo ove opreme sigurno je nasao svoj put do kasno arhajskih bojista, pa i Termopila i Plateje. To je period pojave slemova iz grupe Lotosovog cveta i cuvene Miros grupe..medju kojima se nalaze neke od najimpresivnijih primeraka umeca tadasnjih kovaca koji pocinju da prave manje rigidne forme, prate vrat, izduzuju ploce na obrazima itd... Takodje, u ovo doba pojavljuje se cuveni stit sa dva hvata, a Kricani vec ustaljuju svoje veze sa Spartom (kricanski slem sa visokom krestom iz 7 v.p.H.)..Takodje, ovo je period pojave mitre, oklopa za donji stomak, kao i unikatnih ukrasa poput bivoljih rogova (jedan par cini mi se prodat u Christies).

Dalje je moguc izgled pripadnika Kripteje...Obzirom da jedva da neki podatak postoji u vezi te specificne ,,vojne'' formacije, a da je data i razumna teorija da je Kripteja bila jedinica gerilskih boraca ,,nekada naoruzana i samo bodezima'', ovo bi moglo da posluzi, iako nije bazirano na nekom konkretnom dokazu. Maska sa leve strane je religijski predmet, verovatno deo nekog obreda, nadjen sa mnostvom slicnih, u Sparti, u hramu Artemide Ortije.

Za kraj, periocki ratnici u sluzbi Sparte, kasno arhajski. Njih obelezava sarolika oprema, ali u principu siromasna, i blizi su proseku Grcke po koriscenju bronzane opreme nego Sparti. Tu su razne vrste slemova, ilirski, aticki pa i korincanski, razlicite starosti..Verovatnije plod ratnog plena nego namenske kupovine. Sa grobnice jednog perioka vidi se da je bio opremljen slicno kao hoplit, pa imamo i taj primer, iako sa knimidom modela starog vise decenija,

Eto toliko. Uzivajte.

Trenutno se bavim nesto egzoticnijim oruzjem hoplita, sekire, tojage, buzdovani...kao i zimskom opremom. Pa mozda napisem rec dve na tu temu uskoro.

Back