Ima li ko informacija kakvo je otprilike bilo telo kod Spartanskih atleta, jer ipak oni nisu imali nekakvu hranu, a opet su bile atlete...
Znam da sam možda i temu pogrešio, ali bilo bi dobro ako bi neko imao takvu informaciju...
Uvek smo tu...
Nisam odavno pricao na ovu temu pa cu malo da se raspisem.
Podatke o rezimu ishrane spartanskog vojnika konkretno nemamo. Sve sto mozemo je da na osnovu dostupnih informacija iz antickog doba, i modernih medicinskih zakonitosti, predpostavimo...
Dobro si rekao da su bili atlete, ali pogresno predpostavio da nisu imali nekakvu hranu...
Ja sam dosta vremena proveo bas na temi spartanskog sporta i treninga. Nazalost zauvek cemo ostati uskraceni za podatke o njihovoj pripremi i sistemu koji je od njih napravio to sto jeste.
Sta znamo. Meso, glavni izvor proteina, osnovne gradivne materije nasih misica, bilo je bilo voljeno, i bilo prisutno, narocito u drustvu koje je favorizovalo elitu kao sto je Sparta. Znamo da je kultura u to vreme (a trebamo definisati razdoblje, jer je i anticki svet poznavao i krize i nemastinu i svakakve promene, narocito Sparta) podrazumevala prinosenje zrtava - koza, bikova itd..Pa je primera radi cak sto volova okretano na raznju za igre u Olimpiji. Koliko je meso bilo bitno i kao ishrana i ekonomski, govori i da su mitovi, za njih religijsko-istorijske price, cesto imali za temu kradju ovaca, volova itd. koja je dovodila do ratova i sukoba (Spartancima je to prica o Kastoru i Polideuku npr. ).. Zivotinje su bile svakodnevni deo zivota Grka, narocito u ruralnom predelu kakav je bila Sparta(koja nikada nije bila grad u smislu u kom je Atina). Znamo i da je svaki punopravni Spartanac sa dobijanjem punih gradjanskih prava, nakon zenidbe, dobijao svoj posed na kome su zemlju obradjivali i stoku cuvali heloti. Prihode sa tog poseda,a i prinose, ubirao je gazda, Spartanac.On je morao, uz pomoc zene, da napravi sistem na farmi koji ce donositi stabilne prinose, koji ce mu obezbediti stabilne prihode, jer je nesto poput poreza bio u obavezi da placa drzavi (koja ga je skolovala, trenirala, opremila i nahranila na kampanji). Ovo pricam da docaram dostupnost mesa - jer sam nebrojeno puta cuo poredjenja sa gladijatorima i vegetarijanskom ishranom zbog reference na odvratnu spartansku corbu od krvi (u koju je isla i svinjetina, koju vegetarijanci cesto izostave iz argumenta). Uz privatnu farmu, Spartanac je bio slobodan da lovi, scene lova na divlje svinje ovekovecene su na spartanskoj glinariji...cak postoje i anticke anegdote (Plutarh) koje govore o tome da je Spartanac deo ulova koji donese kuci slao u svoju fiditiju u kasarnu.
Znaci meso, kao najveci izvor proteina u to vreme, uz mleko,jaja i sir - koji je cak bio i deo obreda ,,jurnjave za sirom'' na praznik Artemide Ortije u Sparti, bio je dostupan punopravnom Spartancu, mnogo vise nego sto je meni i tebi danas.
Uz to, ulje, voce, povrce, raznorazni izvori skrobastih ugljenih hidrata koji su gorivo za sve nas a narocito atlete, kao i seceri, takodje su bili dostupni u maltene neogranicenim kolicinama. Zaboravio sam i ribu, koja verujem da je zbog blizine mora i reke bila relativno cesto na meniju Spartanaca,a opet ni malo skupa ili nedostupna. Veoma malo sta je Spartancima bilo nedostupno jer su Spartanski ratnici bili imucni, poput vitezova u Srednjem veku, a Lakedemon najbogatiji polis u Grckoj. Bili su bogato opremljeni oklopima koje je malo ko mogao da priusti u Grckoj, i sigurno nista manje nije ulozeno ni u onog ko oklop nosi.
Zbog toga prica o krvavoj supi ne pije vodu. Pre svega, takav specijalitet, uopste ne mora da znaci da je bio znak siromastva, vec jednostavno - specijalitet.A drugo, pravljen je sa mesom, i niko ne kaze da li je bio predjelo, i da li je bio prvi li sedmi obrok u toku dana.
Pricu o hrani zavrsicu jos jednim sportnim momentom. Navodno izgladnjivanje mladih Spartanaca tokom obuke..i njihova primoranost da kradu da bi jeli. Ovo se ne osporava posto je anticki izvor.Ali kako je lepo i nasiroko objasnjeno u jednom blogu, izgladnjivanje je DEO OBUKE, u ogranicenom trajanju, akutno...samim tim oznacavajuci nesto sto odstupa od uobicajenog..slicnu stvar vidjamo i u modernim sistemima obuke, kada postoji period psihofizickog iznurivanja i gladovanja. Da bi takva obuka imala smisla, deca moraju biti sita pre, inace izgladnjivanje izgladnele dece nebi imalo nikakav efekat.Uostalom rezultati spartanske dece u Olimpiji govore o formi u kojoj su bili.
Sva ova prica je bila da bi utvrdili da je ispunjen glavni preduslov za stvaranje snaznog, zdravog i sposobnog atlete u bukvalnom smislu reci, odnosno hrana. A zbog cega mislimo da su Spartanci bili takvi. Pa zbog onoga sto su ostavili iza sebe.
Spartanci su na igrama u Olimpiji dominirali samo u disciplinama snage. Disciplinama koje traze nesto vecu misicnu masu..Onome ko se bavi sportom poznato je da je sprint atletska disciplina snage (a i onome ko se ne bavi jasan je izgled danasnjih sprintera nasuprot ostalih trkaca)..a u sprintu su Spartanci bili dominantni rekorderi na Igrama, vekovima.
Uz sprint najslavniji sportisti iz Sparte, takodje dominatni, bili su rvaci. Rvanje u anticko doba nije bilo podeljeno u tezinske kategorije, pa je iskljucena mogucnost da je tehnicar od 70-80kg mogao savladati nekog takodje brzog sto+kilasa.Uz Spartance najuspesniji su u rvanju bili Krotonjani, i cuveni Milon. A za njega su se vezivale neverovatne price o snazi (trcao je sa teletom na ledjima),i apetitu. Bile tacne ili ne, a nemamo razlog da sumnjamo, one dovoljno govore o onome sto je bilo cenjeno i sto je fasciniralo Grke u to doba. Snaga, masa, apetit...(podvizi u snazi uklesivani su u podignute stene, kao posvete bogovima, toliko su bili bitni u Grckoj..a mit o Heraklu dobro je poznat svima).Definitivno znamo da su ostali Grci bili fascinirani Spartancima, tako da je lako verovati da su oni bili svojevrsne pojave, i atlete.
Sto je za nasu pricu takodje bitno, i medju slabo ocuvanim imenima pobednika za takmicenja za decu, opet se pojavljuju spartanski mladi rvaci vise nego svi ostali. Sto govori da je sistem, ishrana i trening trajao od malih nogu i bio uspesan.
Za razliku od gladijatora, nemamo razlog ni povod da mislimo da su Spartanci bili previse masivni, odnosno debeli. Dok su gladijatori, na biljnoj hrani, bili stomaklije, zbog debelog sloja sala koje se ponasalo kao zastita kod povreda secivom, ogromne distance koje su Spartanci prelazili za kratko vreme(220km za tri dana u punoj ratnoj opremi kada su isli na Maraton), govore da su usiljeni marsevi bili cesto uvezbavani i da su Spartanci svakako bili ,,u kondiciji''. Toliko ,,kardio treninga'' nece dozvoliti neke ogromne kolicine sala, a naravno ne znaci ni da su ljudi bili izdefinisani.
Kad smo kod rata, tezina oklopa, i snaga koja je potrebna da bi se oruzjem i stitom rukovalo pod tolikim oklopom eliminisace svakog od papir, preko velter do poluteske kategorije. U antickom ratu nije bilo mnogo pokreta, trkova, manevara..borba je bila manje vise staticna (gledano sa distance) pa je sve sto vam je trebalo velika snaga da zadajete udarce i ostajete na nogama posle istih. A znamo da je Spartancima ovo islo dobro.
Nazalost nemamo muzejske primerke oklopa iz Sparte, ja sam na nekima iz Olimpije pokusavao da utvrdim obime listova i nadlaktica nepoznatih ratnika(jer je oklop morao da prati konture tela), i u dosta slucaja one su bile impresivne.
Zakljucak. Na osnovu mnogo cinjenica koje sam pokusao da sazmem (da, da sazmem

) ovde, slika o Spartanskom ratniku je slika coveka od 25-45 godina, prosecne visine oko 1.78cm - prosek znaci da ih ima i iznad i ispod, a ne da je covek od 1.85 bio redak div u Sparti kao sto mnogi pomisle...masivnog misicavog tela, ali ne preterano definisanog, bez six pack-a, vec malo masnijeg, poput stereotipnih drvoseca ili jos bolje vaterpolista, preplanulih od mediteranskog sunca koje dole przi 10meseci.Ljudi jednostavne duge talasaste kose i nekakve brade, saka ocvrslih od rada napolju, tabana od bosonogog hoda u anticko doba.
Dok u modernoj vojsci moze da se nadje vojnika razlicite gradje i sposobnosti, bas kao sto ima i razlicitih zadataka i namena za svakog od njih...u spartanskoj, i svakoj drugoj vojsci u to doba, svi su imali gotovo istu ulogu, i od svih su se trazile iste sposobnosti. I dok je moguce da je u svakoj fiditiji, jedinici ili sl. postojao neki div od 2m i 130kg, mislim da su fizicki slabiji pojedinci bili prava retkost, bas kao u rvackoj ili vaterpolo ekipi. Jednostavno svi imaju isti posao, prolaze iste stvari, i tesko je da neko uopste dobije mesto ko ne ispunjava standard.
Ono sto je Spartance izdvojilo od ostalih nije sto ostali nisu imali divove od 2m i 130kg, vec sto je ostatak bio u proseku slabiji od vecine Spartanaca, sto zbog opreme, sto zbog treninga, sto zbog ishrane koju nisu sebi mogli da priuste.
Ovo naravno vazi za neke periode, slavne, u spartanskoj istoriji...Postoji i doba krize, doba Peloponeskog rata, kada sumnjam da su oni bili ista drugaciji od prosecnog Grka u to vreme.
PS: Nauljeno telo je bilo sasvim normalno pred rvacki mec u Grckoj, i ja dan danas mazem maslinovo ulje pre masaze misica...zbog cega bi to bilo nesto negativno ili homoseksualno? Tako da bi bilo dobro da svako sa LGBT i/ili Dereticevom verzijom istorije zaobidje ovu temu.