Dragutin Dimitrijević - Apis

Значи да је био Турчин или турског порекла, Бошњак. А има тих црта и на слици.

Какав бре Бошњак?!''Бошњачка нација'' је почела са формирањем током седамдесетих година двадесетог века,а Апис је стрељан 1917. године

Значи да је био Турчин или турског порекла, Бошњак. А има тих црта и на слици.
Da, pogotovo brkovi!?

:per:

Crni Vule, stari druže... živ si, hvala bogu, ali što se i dalje ponašaš kao onaj maksim po diviziji?

A, ovi momci te poštuju, obraćaju ti se sa gospodine!!!

Što, čoveče, ne pustiš ljude da raspravljaju, nego guraš crvenu pošast gde god nadješ zgodnu priliku?

(P.S. Ne moraš da odgovaraš na ovo. Slučajno sam navratio i zainteresovala me tema.)

Momci, odmorite se malo od istorije... evo zanimljivog odjeka ove teme u književnosti...

Синовче, да ти себи не наудиш што се дружиш са мном, знаш како је.
Е па добро, добро, ако је ко што велиш, идемо даље...
Рукујем се са мајком и женом. Ударим сокаком у село.
На све стране одлеже дерњава. Кад се пре изопијаше толики људи? Зашто певају и плаше голубове, што се сад јуначе, рано је?
Урошева кафана - препуна. Пије се с ногу. Све плаћају Урошевићи. Они пију и најгласније певају, они највише и псују и песмама прете Шваби - није им тешко, они су одувек највише песама и знали и певали, а многе су и сами срочили; већ су и о Апису и другима певали, и о Гаврилу Принципу - они ће да певају, други ће да гину.
Ајде, Милутине, да пијемо и да певамо, - Перо Урошевић, узо чашу и налива ми ракију - земан је земља да се брани.
Ајте ви Урошевићи са мном да ратујемо. Мени је ово трећи рат, а теби, Перо, и твом брату Јефти није ни први - кажем. Зна то и он добро, него неће Урошевићи белу торбу да прте. Два месеца они под оружјем парадирају окићени значкама ко комите, ал неће тамо де се гаће крваве него певањем и дерњавом показују властима како воле краља и Србију. Таки су били и у прошлим ратовима. Њини су синови и сад по командама у позадини, а туђу децу напијају да се пијана дерњају кад би требало да плачу.
(Данко Поповић, КЊИГА О МИЛУТИНУ)

E, Vujadin, kao ovi Uroševići – iz pariskih vukojebinskih zavetrina kontraški propoveda kakva nam je istorija i kakvi su nam istoričari.

Da, pogotovo brkovi!?

:per:

Crni Vule, stari druže... živ si, hvala bogu, ali što se i dalje ponašaš kao onaj maksim po diviziji?

A, ovi momci te poštuju, obraćaju ti se sa gospodine!!!

Što, čoveče, ne pustiš ljude da raspravljaju, nego guraš crvenu pošast gde god nadješ zgodnu priliku?

(P.S. Ne moraš da odgovaraš na ovo. Slučajno sam navratio i zainteresovala me tema.)

Ово му и није ништа.Погледај шта је изјављивао у овој теми http://forum.krstarica.com/showthre...stvo-rimskog-prava...?highlight=rimskog+prava .Да се човек стварно запита

Dobro, da li neko zna nesto o ovom coveku?
http://www.planeta.org.rs/02/istorija.htm

Voleo bih da me neko ispravi, jer sam stekao utisak da je ovaj covek kriv za mnoge stvari...
Da krenem redom... Ubistvo srpskog kralja, Ubistvo austrougarskog princa, pocetak prvog svetskog rata... Ok mozda preterujem, ali covek je znao za Gavrila Principa i dopustio mu je da uradi ono sto je uradio, samo zato sto je mislio da ce Austrija napasti Srbiju. Kazu da je princ Ferdinand bio veliki pobornik mira, cesto je znao da kaze "sta ce nam rat sa Srbijom, samo jos muka". To sam saznao preko nekih linkova.
Posle njegovog atentata preko 2 000 srba je lincovano u Sarajevu.

Apis je bio protiv povlacenja Srba do Grcke, posle cega mu je i kralj, kojeg je doveo na vlast dosao glave.

Ako je sve ovo tacno, zbog cega nije osudjen od strane srpskih istoricara? Mislim da je ovaj covek naneo Srbiji vise zla nego ijedan covek pre njega...

Jedna od najsposobnijih obavjestajnih oficira u Evropi toga vremena, po nekima i najsposobniji. Kriv je za koje stvari? :roll:
Iza ubistva Aleksandra Obrenovica stajalo je puno vise ljudi nego sam Apis i takodje Crna ruka nije bila nista posebno specijalno u Evropi onoga vremena a posebno na Balkanu (braca Bugari su tu bili par godina ispred nas).

Ubistvo Ferdinanda je izvrsila Mlada Bosna, a ne Crna ruka. Jos ne postoji nijedan dokaz koji bi taj atentat povezao sa Srbijom. Najvjerovatnije da iza toga nije stajao ko zna kakav tajni plan, nego je ispala dobra prilika da likvidiraju svoga kolonijalnog gazdu.

Da je atentat kriv za pocetak prvog svjetskog rata ne treba ni komentarisati.:hahaha:

Protiv povlacenja vojske kroz Albaniju je bio Misic. Kakav je stav u vezi toga imao Apis nije poznato, a nije toliko ni bitno bilo u tom momentu. Za povlacenje je kriv Aleksandar koji je svoju nosinu gurao u svaku guzicu.

Princ Ferdinand je bilo toliki pobornik mira da je zakazao najvece ikada vojne manevre KundK vojske u srpskoj Bosni na granici sa Srbijom. I to na Vidovdan. Cak su i najveci srpski neprijatelji govorili da je to otvorena provokacija, a mnogi nisu iskljucivali ni opciju da ta silna vojska iz vjezbe predje u ratne manevre. AU je imala poputno zavrsene ratne planove za napad na Srbiju jos 1903 ili 1904.

Jedna od najsposobnijih obavjestajnih oficira u Evropi toga vremena, po nekima i najsposobniji. Kriv je za koje stvari? :roll:
Citao sam dosta o njemu i toj druzini, izgleda mi da je stvarno bio oficir od formata, ali mi se isto tako cini da je bio "zloupotrebljen" od strane politicara u vise navrata. Takvog sposobnog i skolovanog oficira, kakav je Apis bio, drzava mora da usmeri na pravu stranu i da ga iskoristi za postizanje odredjenih ciljeva. Politicari su tu da definisu set ciljeva i da iskoriste ljude poput Apisa za njihovo ostvarivanje. Nazalost, u slucaju Srbije, ja sumnjam da je nasa politicka elita na pocetku XX veka uopste znala sta joj je cilj.

Citao sam dosta o njemu i toj druzini, izgleda mi da je stvarno bio oficir od formata, ali mi se isto tako cini da je bio "zloupotrebljen" od strane politicara u vise navrata. Takvog sposobnog i skolovanog oficira, kakav je Apis bio, drzava mora da usmeri na pravu stranu i da ga iskoristi za postizanje odredjenih ciljeva. Politicari su tu da definisu set ciljeva i da iskoriste ljude poput Apisa za njihovo ostvarivanje. Nazalost, u slucaju Srbije, ja sumnjam da je nasa politicka elita na pocetku XX veka uopste znala sta joj je cilj.

Pa i Apis i svi ostali su bili ljudi od krvi i mesa. Cak ni Misic ili Putnik nisu ostali imuni na manipulacije od strane politicara.

A sto se tice tih ciljeva, bilo ih je itekako. U sve ratove se uslo radi osloboljenja i ujedinjanja srpskoga naroda a iz ratova se izaslo sa necim potpuno drugim. Politicka "elita" (Aleksandar, Pasic i njihova svita poltrona i pljackasa) su imali jasne ciljeve, ali ti ciljevi su bili potpuno suprotni ciljevima srpskoga naroda. Uloziti preko milion glava i na kraju gurnuti cijeli narod u propast, to su mogli samo bezumnici, a Aleksandar je bio takav na kub.

Moje mišljenje je između ove dvije grupe forumaša, jedne koja ima krajnje negativno mišljenje o Apisu i druge koja maksimalno veliča njegovo lik i djelo.

Znači, kao i uvijek, istina je negdje između.

Apis je bio srpski nacionalista i bio je zadojen idejom ujedinjenja svih Srba (na prvom mjestu) ali i drugih Slovena.

I još da dodam da je sigurno Mlada Bosna bila povezana sa Crnom rukom (Ujedinjenje ili smrt) i vjerovatno je Apis znao da postoje mogućnosti za ubistvo Nadvojvode Ferdinanda a neki kažu da je čak pokušao u posljednjem momentu da spriječi ubistvo ali je bilo kasno. Franc Ferdinand je bio najjača ličnost u AU 1914. i mladi srpski (jugoslovenski) nacionalisti iz Bosne nisu sigurno mogli sami izvesti ovaj atentat.

Moje mišljenje je između ove dvije grupe forumaša, jedne koja ima krajnje negativno mišljenje o Apisu i druge koja maksimalno veliča njegovo lik i djelo.

Znači, kao i uvijek, istina je negdje između.

Apis je bio srpski nacionalista i bio je zadojen idejom ujedinjenja svih Srba (na prvom mjestu) ali i drugih Slovena.

I još da dodam da je sigurno Mlada Bosna bila povezana sa Crnom rukom (Ujedinjenje ili smrt) i vjerovatno je Apis znao da postoje mogućnosti za ubistvo Nadvojvode Ferdinanda a neki kažu da je čak pokušao u posljednjem momentu da spriječi ubistvo ali je bilo kasno. Franc Ferdinand je bio najjača ličnost u AU 1914. i mladi srpski (jugoslovenski) nacionalisti iz Bosne nisu sigurno mogli sami izvesti ovaj atentat.

Niti sam za niti sam protiv. Moj sud o njemu, vojvodi Vuku, Tankosicu itd. sam donio na osnovu njihovih kvaliteta kao vojnika i svega sto su radili za svoj narod. Kao Apis i oni su gurnuli Srbiju u rat, ta teorija je valjda dosla od Dobrice Cosica i sl. novo-Srba koji dlaku promijenise ali cud im ostade ista - komunisticka. Jos je Mihailo Obrenovic postavio cilj oslobodjenja i ujedinjenja srpskoga naroda, za to su svim svojim srcem bili Misic, Putnik, Stepa i gotovo svi vidjeniji Srbi, a s njima i cijela Srbadija. Svi su oni "zelili rat". :roll:

Treba malo razmisliti glavom i viditi zasto je stvarno doslo do rata i da li se mogao izbjeci. Bosne se nisu htjeli odreci ni AU ni Srbija, a Srbija je bila stalna opasnost za AU zbog velikog udjela Slovena u stanovnistvu.

Pa naravno da je Crna ruka imala veze sa Mladom Bosnom, Srbi su bili i jedni i drugi. Srbiji taj rat tada nikako nije odgovarao, a to je najbolje mogao znati Apis, covjek na celu vojne obavjestajne sluzbe.

U kom smislu oni to nisu sami mogli izvesti? Nije im to bilo prvi put da izvrse atentat na nekog AU zvanicnika, samo sto su ovaj put udarili direktno u glavu.. Ovaj im dosao na noge, nije da nisu znali dje je i da dolazi. Citava Evropa je znala za to. A koliko su stvarno bili organizovani govori i to da je Gavrilo ubio Ferdinanda sasvim slucajno, nakon sto su propali drugi pokusaji. Mozda ih je neko stvarno i ohrabrio u vezi toga, mozda cak neko iz same Austrije. Ali siguran sam da to nije bio niko iz Srbije. Srbiji nije odgovarao rat sa AU ni pod kojim uslovima u tom trenutku. Da je doslo do obracuna izmedju same Srbije i AU ovi bi je lako pregazili. Dzabe junastvo, dzabe sve, industrijska zemlja protiv seljacke uz to jos 100 jaca bi dobila taj rat.

Covjek koji prekrsi svoju zadatu rijec je covjek nitkov i hulja.

Covjek koji prekrsi zkletvu datu pred Bogom i narodom je nedostojan da se i nazove covjekom. A takav je bio Apis.

Ma da, Apis, vojvoda Vuk, Tankosic, sve cetnicke vojvode, sve neljudi, hulje i bescasnici. Zakletvu su oni dali narodu i ostali mu vjerni do kraja i to niko ne moze pobiti.

A ako mislis na ubistvo Aleksandra Obrenovica, bilo je i previse razloga da on ode sa prestola (ekonomskih, vojnih, nacionalnih). A ubijen je da se ne bi vratio na AU bajonetima.

Ma da, Apis, vojvoda Vuk, Tankosic, sve cetnicke vojvode, sve neljudi, hulje i bescasnici. Zakletvu su oni dali narodu i ostali mu vjerni do kraja i to niko ne moze pobiti.

A ako mislis na ubistvo Aleksandra Obrenovica, bilo je i previse razloga da on ode sa prestola (ekonomskih, vojnih, nacionalnih). A ubijen je da se ne bi vratio na AU bajonetima.

Nije tacno: oficiri su zakletevu polagali kralju, a ne narodu.

Ubistvom Obrenovica, oko 2 miliona Srba sirom Balkana u I svj. ratu nabijeno je na AU bajonet. Ti cijeni Apisa, ja cijenim narod!

Atentat na Ferdinanda nije ucinjen radi naroda u Bosni, nego da na presto dodje P. Karadjordjevic.

Poslednja izmena:
Da je kralj valjao ne bi ga ni skidali. A Apis licno je bio protiv ubistva bar kako navodi Dejvid Mekenzi u njegovoj knjizi o Apisu.

Ubistvo Aleksandra Obrenovica nema veze sa milionima srpskih zrtava. Vojska se spremala za ratove koji su bili pred njom jos od vemena Mihaila Obrenovica. To tu potpune gluposti kako su svi Obrenovici valjali a svi Karadjordjevici bili losi i odveli narod u pogibiju. Nista drugo do gluposti. Svaki vladar iz obe vladarske kuce je dao svoj doprinos a oba Aleksandra su bili najgori vladari iz obe dinastije, s tim da je Aleksandar Karadjordjevic bio najkatastrofalniji vladar od postanka Srba. Mislim da bi Apis i njegovo drustvo brzo stali tome u kraju da ih ovaj nije na vrijeme uklonio.

Kralj Petar je cak odbio da dodje na krvavi presto, ali su ga ubjedili da to uradi da ne dodje do unutrasnjih sukoba u Srbiji. Njegovim dolaskom Srbija je pocela napredovati na svim poljima kao nikada do tada. Inace, sta reci, kralj Petar je bio pravi narodni kralj koji je volio svoj narod i koga je narod volio.

Da je kralj valjao ne bi ga ni skidali. A Apis licno je bio protiv ubistva bar kako navodi Dejvid Mekenzi u njegovoj knjizi o Apisu.

Ubistvo Aleksandra Obrenovica nema veze sa milionima srpskih zrtava. Vojska se spremala za ratove koji su bili pred njom jos od vemena Mihaila Obrenovica. To tu potpune gluposti kako su svi Obrenovici valjali a svi Karadjordjevici bili losi i odveli narod u pogibiju. Nista drugo do gluposti. Svaki vladar iz obe vladarske kuce je dao svoj doprinos a oba Aleksandra su bili najgori vladari iz obe dinastije, s tim da je Aleksandar Karadjordjevic bio najkatastrofalniji vladar od postanka Srba. Mislim da bi Apis i njegovo drustvo brzo stali tome u kraju da ih ovaj nije na vrijeme uklonio.

Kralj Petar je cak odbio da dodje na krvavi presto, ali su ga ubjedili da to uradi da ne dodje do unutrasnjih sukoba u Srbiji. Njegovim dolaskom Srbija je pocela napredovati na svim poljima kao nikada do tada. Inace, sta reci, kralj Petar je bio pravi narodni kralj koji je volio svoj narod i koga je narod volio.

Da, Srbija i Srbi narocito su napredovali dolaskom Karadjordjevica na vlast, a vrhunac tog napretka je stvaranje Jugoslavije, Jasenovca kao njenog priodukta, te izgona Srba iz Krajine. :mrgreen:

Ostavi tu pricu za za malo vece budale od mene. ;)

Poslednja izmena:
Da, Srbija i Srbi narocito su napredovali dolaskom Karadjordjevica na vlast, a vrhunac tog napretka je stvaranje Jugoslavije, Jasenovca kao njenog priodukta, te izgona Srba iz Krajine. :mrgreen:

Ostavi tu pricu za za malo vece budale od mene. ;)

Ta ideja je postojala pola vijeka prije nego sto su Karadjordjevici dosli na vlast. U prvo svjetski rat se uslo sa ciljem ujedinjenja i oslobodjenja SRPSKOGA naroda. Tek na Niskom kongresu to je preinaceno u ujedinjenje i oslobodjenje Jugoslovena. A to sto je Aleksandar Karadjordjevic bio pogani izrod ne znaci da su svi Obrenovici bili dobri a svi Karadjordjevici losi. Jednostavno, mi imamo neku nesrecu kao narod da nam na celo dodju ludaci kao Aleksandar Karadjordjevic, Tito i Zlobodan.

Mozda je za tebe i Misic srpski izdajnik posto on vec 1904 pise o krvavim ratovima i vremenima koja su pred Srbima i Srbijom.:roll:

Poslednja izmena:
suvis lakonski, povrsno i slobodno se ovde daju ocene o krupnim istorijskim licnostima , i o vaznom istorijskim dogadjajima .

Krupne istorijske licnosti su oni cija su djela stablo u korijenima narodne proslost, a grane tih djela mu rastu i plodove narodnog napretka daju. Oni koji cupaju korijene narodne proslosti i koji kresu grane narodnog stabla nisu krupne istorijske licnosti, vec neprijatelji tog naroda.

Poslednja izmena:
Ta ideja je postojala pola vijeka prije nego sto su Karadjordjevici dosli na vlast. U prvo svjetski rat se uslo sa ciljem ujedinjenja i oslobodjenja SRPSKOGA naroda. Tek na Niskom kongresu to je preinaceno u ujedinjenje i oslobodjenje Jugoslovena. A to sto je Aleksandar Karadjordjevic bio pogani izrod ne znaci da su svi Obrenovici bili dobri a svi Karadjordjevici losi. Jednostavno, mi imamo neku nesrecu kao narod da nam na celo dodju ludaci kao Aleksandar Karadjordjevic, Tito i Zlobodan.

Mozda je za tebe i Misic srpski izdajnik posto on vec 1904 pise o krvavim ratovima i vremenima koja su pred Srbima i Srbijom.:roll:

U svojoj masti mozes da krojis i smisljas sta ti je god volja, ali tvoja masta nisu moje misli i nisu moje rijeci.

E pa dao sam ti link, sta znam, ali ajmo otpozadi :)
Prvo, taj atentat na Karadjordjevica kazu da je namesten, Apis je bio oficir i sef kontraobavestajaca u tadasnjoj Srbiji? Kazu da je bio protiv povlacenja... Znamo da je osudjen i pogubljen.

Kazu da je Ferdinand bio pobornik mira, opet sa linka koji sam postavio.

Indirektan, uzrok prvog svetskog rata, je bilo ubistvo Ferdinanda. a direktno je uticalo na lincovanje 2 000 Srba u samom Sarajevu.

I bez obzira na sve to Apis je po meni treba da se istorijski osudi. Kriv je za ubistvo srpskog kralja i uticao je na ubistvo princa Ferdinanda... Dovoljno da nanese stetu srpskom naroda u to vreme...

Ferdinand kao ni Austrougarska carevina, nisu bili pobornici mira. Nasilno su okupirali BiH koja je po mnogim tvrdnjama trebala biti pripojena Srbiji. Tu je veliku ulogu odigrala katolicka crkva i Vatikan da se ne stvori velika pravoslavna drzava, jer su katolici uvijek imali pik na ovdasnje prostore..to se nabolje vidjelo od 41-45 kad su uz pomoc Njemacke stvorili NDH. Atentat je -navodno- bio uzrok 1.s.rata al to je vise bio kao izgovor, jer do rata bi svakako doslo, Austrougarska je to zeljela.
Poslije atentata u Sarajevu a i u cijeloj BiH doslo je do progona srpskog naroda. Mnogi Srbi su umoreni, pretezno vijesanjem. To su bili neduzni ljudi, pretezno seljaci koje su bez ikakvog raloga hapsili i zatvarali. To je vrlo dobro opisao Andric u -Gospodjici- U Sarajevu su mnoge srpske radnje demolirane i zapaljene a srbi prebijani i ponizavani na razne nacine..Da napomenem, tu torturu su pretezno cinili domaci muslimani, koje su zvali -SUCKORI- To je bila kao domaca milicija u sluzbi austrougarske monarhije. Dakle, kao i poslije toga za vrijeme 41-45 muslimani su pretezno sluzili okupatorima, austrougarima,njemcima,ustasama i sl.

Kralj Aleksandar Karađorđević nije bio ludak, bio je najsposobnija i najjača ličnost na srpskom tronu u Novom vijeku... e sad, druga stvar je što je vrijeme pokazalo da mu je politika bila pogrešna, da je odvela Srbe u propast... ali ko zna šta bi bilo da ja Kralj Aca ostao živ? Ma vjerovatno sve isto, ali ko zna?!

Da te podsjetim da je Kralj Aca bio veoma omiljen među Srbima pa i među Slovencima a bio je i pokoji Hrvat koji ga je volio...

Moje mišljenje je da je kod njega proradila ona dinarska crta, koju je dobio tokom svog boravka na Cetinju... a to je megalomanija. Čovjek je sanjao da postane Car svih Slovena, jer je bio u srodstvu sa Romanovima, zato je i pozivao belogardejce da dođu u Kraljevinu SHS (Jugoslaviju)... ta njegova megalomanija je njega koštala života a i mnoge druge Srbe u godinama poslije njegove smrti... iako njegovo mišljenje nije bilo odlučujuće 1918. i 1919. (mislim da su na zapadu odlučili da dođe do ujedinjenja)... katastrofalna je bila njegova politika tzv. integralnog jugoslovenstva od 28. ili 29. i ta politika je nas upropastila!

P.S.
Zašto Slobodana Miloševića uvlačiš u ovu priču???

Poslednja izmena:
Kralj Aleksandar Karađorđević nije bio ludak, bio je najsposobnija i najjača ličnost na srpskom tronu u Novom vijeku... e sad, druga stvar je što je vrijeme pokazalo da mu je politika bila pogrešna, da je odvela Srbe u propast... ali ko zna šta bi bilo da ja Kralj Aca ostao živ? Ma vjerovatno sve isto, ali ko zna?!

Koliko vidim sam si pobio sebe u drugom djelu ovog sto si rekao. Srpski narod pod Aleksandrovim vodjstvom trpio je samo stetu. Gurao je svoju nosinu u vojne stvari iako nije bio nikakav djeneral ni vojvoda, stalno je dolazio u sukob sa Misicem i Putnikom (u balkanskim ratovima). To je samo pocetak njegovih "sposobnosti" i "jacine licnosti".

Ono sto je Aleksandar uradio Srbima za svoje zlovladavine moze se zvati duhovnim Jasenovcem i u svakom i najsitnijem detalju je zlocin jednak Jasenovcu - zato su nas ustase i tamanile onako lako.

Da te podsjetim da je Kralj Aca bio veoma omiljen među Srbima pa i među Slovencima a bio je i pokoji Hrvat koji ga je volio...

Sjecam se sta su moj pradjed i njegov brat mislili o njemu i drugi stari ljudi tako da .. prost narod, sto bi rekli, ga je volio donekle a oni malo pismeniji i nisu.

Moje mišljenje je da je kod njega proradila ona dinarska crta, koju je dobio tokom svog boravka na Cetinju... a to je megalomanija. Čovjek je sanjao da postane Car svih Slovena, jer je bio u srodstvu sa Romanovima, zato je i pozivao belogardejce da dođu u Kraljevinu SHS (Jugoslaviju)... ta njegova megalomanija je njega koštala života a i mnoge druge Srbe u godinama poslije njegove smrti... iako njegovo mišljenje nije bilo odlučujuće 1918. i 1919. (mislim da su na zapadu odlučili da dođe do ujedinjenja)... katastrofalna je bila njegova politika tzv. integralnog jugoslovenstva od 28. ili 29. i ta politika je nas upropastila!

Za ujedinjenje Srba su bili Englezi, Francuzi i Rusi (dok nije propala carska Rusija). Za ujedinjenje Jugoslovena nije bio niko u svijetu (najveci protivnici su mu bili Rusi, pa Englezi, pa Francuzi. Srbija je forsiranjem tog ujedinjenja izgubila sve svoje dotadasnje saveznike, a usla je u otvorenu konfrontaciju sa Italijom zbog hrvatskih interesa koja zamalo nije zavrsila ratom (o tome je pisao Arcibald Rajs). Na strani Srbije u tom besmislenom sukobu tada nije bio niko (ali su uspjeli ubjediti Italiju da pametniji popusti u tom slucaju). Tu su presudili Amerikanci tj. Ruzvelt (iako ni oni nisu bili za to) rekavsi da svaki narod treba da se izjasni s kim ce i kako ce i da to velike sile moraju postovati.

P.S.
Zašto Slobodana Miloševića uvlačiš u ovu priču???

Zat jer tu spada, rame uz rame sa Aleksandrom i Titom. Dje su ova dvojica stala, to antisrpsko gowno je nastavilo i nazalost zavrsilo.

Poslednja izmena:
Koliko vidim sam si pobio sebe u drugom djelu ovog sto si rekao. Srpski narod pod Aleksandrovim vodjstvom trpio je samo stetu. Gurao je svoju nosinu u vojne stvari iako nije bio nikakav djeneral ni vojvoda, stalno je dolazio u sukob sa Misicem i Putnikom (u balkanskim ratovima). To je samo pocetak njegovih "sposobnosti" i "jacine licnosti".
Ne, ja sam pobio tebe koji si rekao da je Kralj Aleksandar bio ludak. On je bio obrazovan i veoma inteligentan i najmoćnija figura na Balkanu... na žalost, politika mu je bila pogrešna, nije bio vizionar, bio je megaloman i sujetan čovjek... ali nije bio ludak

Sjecam se sta su moj pradjed i njegov brat mislili o njemu i drugi stari ljudi tako da .. prost narod, sto bi rekli, ga je volio donekle a oni malo pismeniji i nisu.
Meni je djed pričao (da se kao kroz maglu sjeća a i iz priča starijih od njega) da su svi, čak i sarajevski muslimani plakali kad je ubijen Kralj Aca.

Za ujedinjenje Srba su bili Englezi, Francuzi i Rusi (dok nije propala carska Rusija). Za ujedinjenje Jugoslovena nije bio niko u svijetu (najveci protivnici su mu bili Rusi, pa Englezi, pa Francuzi. Srbija je forsiranjem tog ujedinjenja izgubila sve svoje dotadasnje saveznike, a usla je u otvorenu konfrontaciju sa Italijom zbog hrvatskih interesa koja zamalo nije zavrsila ratom (o tome je pisao Arcibald Rajs). Na strani Srbije u tom besmislenom sukobu tada nije bio niko (ali su uspjeli ubjediti Italiju da pametniji popusti u tom slucaju). Tu su presudili Amerikanci tj. Ruzvelt (iako ni oni nisu bili za to) rekavsi da svaki narod treba da se izjasni s kim ce i kako ce i da to velike sile moraju postovati.

E to je tipična srpska zabluda da je Srbija toliko insistirala na tom ujedinjenju. Moje mišljenje je da je upravo Zapad zagovarao ujedinjenje. Prouči, ako imaš vremena sve prilike oko Niške deklaracije i samog čina ujedinjenja i vidjećeš kakav je bio pritisak sa zapada.
I samo da te ispravim da nije Ruzvelt to bio nego Vudro Vilson, vjerovatno si napravio lapsus. Inače Vudro Vilson je bio veliki prijatelj Srba i Mihajla Pupina i na njegovo insistiranje Banat (ovaj dio što je naš) je pripao Srbiji a ne Rumuniji kako je bilo planirano.

Zat jer tu spada, rame uz rame sa Aleksandrom i Titom. Dje su ova dvojica stala, to antisrpsko gowno je nastavilo i nazalost zavrsilo.

Iako sam bio ekstremno protiv Slobodana Miloševića za vrijeme njegove vladavine, moram ti reći da sam danas siguran da bi nam bilo isto (ako ne i gore) da je Vuk Drašković, Đinđić, Milan Panić, Šešelj ili bilo ko drugi bio na njegovom mjestu!

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Ne, ja sam pobio tebe koji si rekao da je Kralj Aleksandar bio ludak. On je bio obrazovan i veoma inteligentan i najmoćnija figura na Balkanu... na žalost, politika mu je bila pogrešna, nije bio vizionar, bio je megaloman i sujetan čovjek... ali nije bio ludak

Samo ludak moze zataskavati hrvatske zlocine (Macva 1914, Bosna) samo u interesu "viseg cilja", sa ludak moze rodjenog brata mentalno zdravog drzati u ludnici 20 godina, samo ludak se mogao onako ogavno ponasati prema srpskim veteranima koji su mu i stvorili drzavu.

Meni je djed pričao (da se kao kroz maglu sjeća a i iz priča starijih od njega) da su svi, čak i sarajevski muslimani plakali kad je ubijen Kralj Aca.

Ne sumnjam da su muslimani plakali za njim. Puno je ucinio da muslimani formiraju svoj danasnji identitet i da se zauvijek odvoje od srpstva. Nemam vremena da navidim pisane izvore iz tog vremena ali integralno jugoslovenstvo je muslimane odvojilo od srpstva kao i Srbe i ucinilo ih lakim plijenom da Hrvate da ih prigrabe u drugom svj. ratu i iskoriste za zlocine nad Srbima.

E to je tipična srpska zabluda da je Srbija toliko insistirala na tom ujedinjenju. Moje mišljenje je da je upravo Zapad zagovarao ujedinjenje. Prouči, ako imaš vremena sve prilike oko Niške deklaracije i samog čina ujedinjenja i vidjećeš kakav je bio pritisak sa zapada.
I samo da te ispravim da nije Ruzvelt to bio nego Vudro Vilson, vjerovatno si napravio lapsus. Inače Vudro Vilson je bio veliki prijatelj Srba i Mihajla Pupina i na njegovo insistiranje Banat (ovaj dio što je naš) je pripao Srbiji a ne Rumuniji kako je bilo planirano.

Ne sjecam se, mozda je i bio Vison, uglavnom koji god americki predsjednik je bio u Versaju i svim tim pregovorima. O tome je pisao Arcibald Rajs (Cujte Srbi) i Laza Kostic i mnogi drugi. Ima sve crno na bijelo.

Iako sam bio ekstremno protiv Slobodana Miloševića za vrijeme njegove vladavine, moram ti reći da sam danas siguran da bi nam bilo isto (ako ne i gore) da je Đinđić, Milan Panić, Šešelj ili bilo ko drugi bio na njegovom mjestu!

Pozdrav!

Nije moglo gore biti. Ne sumnjam da bi Seselja bolje odradio posao, pa tako i Djindjic i smuceni Panic. Nije moglo gore biti. Od Vukovara, pa do Vensovog plana, proglasavanja SRJ dok jos nije rijesen srpski status zapadno od Drine, sankcija jednom dijelu srpskoga naroda od strane drugog dijela, umjetnog produzavanja agonije smrti jugokomunisticke mrcine, dodvoravanja Zapadu i pristajanje na najmanji pritisak na najvece ustupke, da nabrojim tek neke. Toliko pogresnih poteza nije povukao nijedan vladar u istotoriji bilo kojeg naroda. Sve sto je uradio, uradio je suprotno od onog sto je trebalo. Ali ne bih vise o njemu. :bljak: Svaki njegov potez je isao u korist srpskih dusmana i na srpsku veliku stetu.

Momci, odmorite se malo od istorije... evo zanimljivog odjeka ove teme u književnosti...

Синовче, да ти себи не наудиш што се дружиш са мном, знаш како је.
Е па добро, добро, ако је ко што велиш, идемо даље...
Рукујем се са мајком и женом. Ударим сокаком у село.
На све стране одлеже дерњава. Кад се пре изопијаше толики људи? Зашто певају и плаше голубове, што се сад јуначе, рано је?
Урошева кафана - препуна. Пије се с ногу. Све плаћају Урошевићи. Они пију и најгласније певају, они највише и псују и песмама прете Шваби - није им тешко, они су одувек највише песама и знали и певали, а многе су и сами срочили; већ су и о Апису и другима певали, и о Гаврилу Принципу - они ће да певају, други ће да гину.
Ајде, Милутине, да пијемо и да певамо, - Перо Урошевић, узо чашу и налива ми ракију - земан је земља да се брани.
Ајте ви Урошевићи са мном да ратујемо. Мени је ово трећи рат, а теби, Перо, и твом брату Јефти није ни први - кажем. Зна то и он добро, него неће Урошевићи белу торбу да прте. Два месеца они под оружјем парадирају окићени значкама ко комите, ал неће тамо де се гаће крваве него певањем и дерњавом показују властима како воле краља и Србију. Таки су били и у прошлим ратовима. Њини су синови и сад по командама у позадини, а туђу децу напијају да се пијана дерњају кад би требало да плачу.
(Данко Поповић, КЊИГА О МИЛУТИНУ)

E, Vujadin, kao ovi Uroševići – iz pariskih vukojebinskih zavetrina kontraški propoveda kakva nam je istorija i kakvi su nam istoričari.

Па истини за вољу, кад сам имао 14 година народни одборник ме одреди да преведем партизанску плех-музику из Брлога у Врзиће, око пет километара удаљености преко брда и кроз шуму, то сам морао учинити јер сам био смештен као избеклица из Војводине код тог одборника да му напашам говеда и добро сам познавао терен јер сам ту напасао његова говеда. Нисам приметио никога наоружаног ни униформисаног партизана. Е сад ми ти објасни како то да је и у партизанима било оних који се нису борили него свирали и певали. Можда ти успоредба буде на истом нивоу? Као са Милутином. Можеш ти чика Љубо и боље али те некако онај део из пионирске прошлости превагне на победничку али погрешну страну. Да си ти мени жив и здрав а време ће и то да залечи..

Poslednja izmena:

Back