ДРАГОЉУБ ДРАЖА МИХАИЛОВИЋ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo da se potsetimo,pošto vidim da to mnogi ovde zaboravljaju(Repetitio mater studiorum est)
Najodlikovaniji srpski oficir je:
У Бугарској је добио два одликовања: Једно што је научио бугаарски језик а друго када је коначно требало да напусти Бугарску. Које му је одликовање уручио лично цар Борис не знам али знам да је послао бугарске трупе на испомоћ немачкој војсци у Југославији. Ујка-Дража у Бугарској се спанђао са неким официром белогардејцем, избио скандал и српске војне власти су га прекомандовали у Чехословачку.
Али зарадио је два одликовања.

Па хајде мало и о тгој сарадњи да попричамо кроз сведочење америчког капетана Илаја Поповића пред Истражном комисијом Комитета за праведно суђење Дражи Михаиловићу - наставак.

" П: Ви сте били два пута у Југославији, јесте ли који пут за то време лично наишли на неке Југословене који су сарађивали са Немцима ?
О:Јесам.
П: Хоћете ли нам рећи ко је то био и где и под којим околнистима сте их видели ?
О: Чини ми се три дана пошто сам стигао у Титов Главни штаб појавио се ту у штабу један човек у немачкој униформи, а то је био како сам сазнао, пуковник Фрањо Пирц, који је био чла штаба - усташког штаба. У ствари он је биоглавни инструктор усташке луфтвафе.Упитао сам партизане како то да се овде налази човек у немачкој униформи и како то да је са партизанима кад је усташ, а усташе су убијале Србе свуда по Југославији - упитао сам како је могуће да се он налзи код партизана. Они су ми одговорили да је он код усташа као партизански шпијун а сада је сасвим прешао овамо.
По други пут кад сам тако нешто видео било је када сам по пети пут ушао у Југославију и био послат у једно место у Хрватској, Чазма, где ми је дужност била да припремим и одржавам узлетиште као и да установим шта би нам све било потребно у случају данам те зиме 1944. узлетиште затреба.
Док сам био тамо, позван сам на вечеру коју је приређиваођенерал Матетић, командант корпуса.Његов претпостављени био је најор Рукавина.Ђенерал Матетић је пришао партизанима негде 1944. године.И он је био усташки пилот пре него што је пришао партизанима и врло активан против народа Југославије, односно одмах после немачког напада.
Шеф штаба Рукавина два пута је одликован од Немаца, једном због своје улоге код Стаљинграда а други пут због рада у Југославију; он је био пре рата капетан бивше југословенске војске а сада је био мајор у штабу Титовог десетогкорпуса.
П: У ствари сви у се ти људи борили на страни Немаца ?
О: Да.
П: Је ли изгледало као да су напустили Немце и пришли партизанима ?
О: Матетић јесте напустио. Мајор Рукавина - то ми је поверио један партизански капетан, не бих желео да му помињем име, -
Г. Хејз: Мислим да не можемо да примимо исказ ако нам не кажете име.
Г.Киндл: Боље не.
П: Колико је вама познато, било је могуће да су ти људи заиста пришли партизанима јер немате никаквог доказа за супротно, је ли тако ?
О: Није ми сасвим јасно шта хоћете да кажете .
П: Чак и Немци су могли прићи партизанима и борити се уз њих.
О: Тако је . Оно што сам ја хтео рећи јесте да ми је један партизански капетан казао да је он лично заробио тог мајора Рукавину и то га заробио у борби а уз то је додао" А сада ми је он старешина".
П:Јесте ли били наишли на једног четничког официра по имену Вукановића ?
О: Јесам, када сам био у Србији, приликом мог другог боравка у Југославији; једног дана смо добили позив из партизанског штаба да присуствујемо једног команданта корпуса код мајора Ђурића; човек о коме говорим, тај командант корпуса по имену Јагош Вукановић био се предао партизанима.
П:Је ли он био шеф штаба једног команданта корпуса који се звао Ђурић ?
О: Тако је.
П: И он се предао партизанима ?
П:Је ли вам шта рекао о свом о свом старешини , мајору Ђурићу ?
О: Јесте, испричао нам је како је до тога дошло да се он преда партизанима.Смисао целе приче је да јеон био побегао у планине да се бори против Немаца -
П: Ја говорим о Вукановићу.
О: Испало је тако да се он предао партизанима зато што није више хтео да се бори против сопственог народа.Онда је прешао на свог старешину Мајора Ђурића. Говорио нам је о једној жени, шпијунки, коју су четници били ухватили и која се звала Вера Пешић, и да је требало, када је доведу штаб да је мајор Ђурић стреља.
П: Чекајте зачас. Је ли она била немачка шпијунка ?
О: Да , она је шпијунирала за Немце.
П: На четничком подручју ?
О: Да, по његовим речима ту је била подметнута.
П: Наставите.
О: Вукановић је рекао да је , када стигне у штаб, Ђурић требало да је јавно погуби.Умето тога она је постала члан његовог штаба и вероватно слала извештаје Немцима.Ђенерал Михаиловић је чуо за то и поручио да се мајор Ђурић јави у Главни штаб да му се тамо суди.
П: То последње вам је саопштио Вукановић ?
П: Укратко, прича коју вам је Вукановић испричао била је да његов старешима мајор Ђурић, четнички командант корпуса, у своме штабу трпео једну особу за коју се знало даје немачки шпијун?
П: И зато је ђенерал Михаиловић наредио да се стави под суд ?
П: јесте ли после тога видели најора Ђурића ?
О: Да, четири дана после тога је пришао партизанима.
П: Знате ли који је његов положај данас ?
О: Данас је он бригадни ђенерал код партизана "

Господо, да ли стварно мислите да је ђенерал Михаиловић требао и могао да се стави под команду оваквих ликова или се само ружно шалите са нама ?

Ни због једног ни због другог Блајби, него зато што британски интерес није било ни очување Југославије ни под српском династијом.
Мога би да ти кажем да је разлог и то што је Тито био Хрват , а Чича Србин, али би то било поједностављивање ако се не би додатно обраложило. Наиме Британцима је било врло стало до чувања Хрвата и њихове позиције, што је с обзиром на чињеницу да су у већини подржали окупацију и стварање НДХ као квислимшке државне творевине, било мало вероватно у Краљевини Југославији. Зато је британска пропаганда преувеличавала и директно фабриковала приче о тобожњем великом устанку Хрвата и њиховом броју.
Pa ta priča o očuvanju neke pozicije Hrvata je bezveze pošto oni ni ni u KJ sve do 39. nisu bili neki uticajan faktor ,čak su veći deo postojanja iste bili u nekoj vrsti bojkota prema državnim vlastima , drugo pri uspostavljanju NDH nije bilo nekih referenduma i izbora pa da se može izmeriti podrška pučanstva okupaciji ,a treće nije baš da su i ranije kroz istoriju Hrvati važili za neki probritanski faktor u regionu ,baš naprotiv .

Poslednja izmena:
Pa ta priča o očuvanju neke pozicije Hrvata je bezveze pošto oni ni ni u KJ sve do 39. nisu bili neki uticajan faktor ,čak su veći deo postojanja iste bili u nekoj vrsti bojkota prema državnim vlastima , a drugo pri uspostavljanju NDH nije bilo nekih referenduma i izbora pa da se može izmeriti podrška pučanstva okupaciji ,a treće nije baš da su i ranije kroz istoriji Hrvati važili za neki probritanski faktor ,baš naprotiv .

Банди, занчи по теби не сме да се каже да су Хрвати , који су како кажеш били " у некој врсти бојкота према државним властима " у Краљевини Југославији, у већини подржали окупаторску квази државу НДХ ? А све то зато што окупатор није расписао референдум на окупирај територији ?:rotf:

Банди, занчи по теби не сме да се каже да су Хрвати , који су како кажеш били " у некој врсти бојкота према државним властима " у Краљевини Југославији, у већини подржали окупаторску квази државу НДХ ? А све то зато што окупатор није расписао референдум на окупирај територији ?:rotf:
Ko kaže da ne sme , pa ovo je slobodna zemlja može da se piše bilo šta , pogotovo na Krsti. :lol:
Recimo u KJ i SHS su ipak postojali izbori kakvi takvi , na kojima su Hrvati kada god bi izlazili davali ogromnu podršku jednoj političkoj opciji prvo Radiću i posle Mačeku , a činjenica je da su oni kao autentični predstavnici većine Hrvata uglavnom bili daleko od najviše državne vlasti i uticaja na politiku kraljevine , osim u par ,tačnije dva navrata kada je Radić bio ministar prosvete u Pašićevoj vladi oko godinu i po dana ,kao i posle sporazuma Cvetković - Maček takodje nešto manje od 2 godine . Dok se sa druge podrška naroda NDH i okupaciji ne može ni približno egzaktno i precizno utvrditi ,niti su oni koji su je podržavali (ili nisu ) svi to činili iz istih pobuda .

Ko kaže da ne sme , pa ovo je slobodna zemlja može da se piše bilo šta , pogotovo na Krsti. :lol:
Recimo u KJ i SHS su ipak postojali izbori kakvi takvi , na kojima su Hrvati kada god bi izlazili davali ogromnu podršku jednoj političkoj opciji prvo Radiću i posle Mačeku , a činjenica je da su oni kao autentični predstavnici većine Hrvata uglavnom bili daleko od najviše državne vlasti i uticaja na politiku kraljevine , osim u par ,tačnije dva navrata kada je Radić bio ministar prosvete u Pašićevoj vladi oko godinu i po dana ,kao i posle sporazuma Cvetković - Maček takodje nešto manje od 2 godine . Dok se sa druge podrška naroda NDH i okupaciji ne može ni približno egzaktno i precizno utvrditi ,niti su oni koji su je podržavali (ili nisu ) svi to činili iz istih pobuda .

Не знам шта ти треба да значи тај смех "па ово је слободна земља може да се пише било шта. поготово на крсти":think:

Да ли ни ово не може да се утврди " ни приближно егзактно и прецизно" ?

8xy11Jn.jpg

3Q3zF5z.jpg

Сматраш ли ти нас све будалама ?

Не знам шта ти треба да значи тај смех "па ово је слободна земља може да се пише било шта. поготово на крсти":think:

Да ли ни ово не може да се утврди " ни приближно егзактно и прецизно" ?

8xy11Jn.jpg

3Q3zF5z.jpg

Сматраш ли ти нас све будалама ?
Kakve to ima veze ? Dočekivali su i Aleksandra , Pavla i Broza na tim masovnim skupovima ,a ne samo Nemce ,a drugo ne vidim kako im je taj masovni doček Nemaca u ZG u vreme kada je Nemačka u krvavom i bespoštednom ratu sa Britanijom doneo poene i simpatije kod Čerčila pa da se on navodno toliko zabrinuo za položaj Hrvata u posleratnoj Jugoslaviji ?:think:

Kakve to ima veze ? Dočekivali su i Aleksandra , Pavla i Broza na tim masovnim skupovima ,a ne samo Nemce ,a drugo ne vidim kako im je taj masovni doček Nemaca u ZG u vreme kada je Nemačka u krvavom i bespoštednom ratu sa Britanijom doneo poene i simpatije kod Čerčila pa da se on navodno toliko zabrinuo za položaj Hrvata u posleratnoj Jugoslaviji ?:think:

Да си пажљиво читао Бамди, знао би. Да си мало друго шта о британској политици, њеним интересима у уређивању европе после победе, такође би знао, али теби то, очигледно није потребно, да би изразио своје мишљење у вези ђенерала Михаиловића и четника, зар не ?

Neko ovde tužan zbog dečka marinca koji ga je otkačio pa moraju frustracije da se leče trovanjem po forumu!
A kurvinski englezi su prvo bili oduševljeni Hitlerom & co. pa su posle nešto naljutili,zatim u toku rata su lizali dupe Staljinu & co. pa su posle nagovarali Amerikance da bace atomsku bombu na Kremlj
Naš veliki državnik Nikola Pašić početkom prošlog veka rekao je srpskom narodu "Kad se dete rodi, naučite ga da mrzi Engleze"!
Edward VIII (otac kraljice Elizabete) u posjeti prijatelju
eduard-VIII.jpg

СЕВНУЛЕ КАМЕ

Злочини у с. Губеровцима, с.Брезовицама, с.Гучи, с.Дучаловићима, .......
- наставак поста #297 -

Видим да поједини Форумаши силују истину и тврде да је ЈВуО постојала и после 29.августа.1944г. када је указом краљ Петар II укинуо ЈВуО а ујка-Дражу сменио са места начелника штаба ЈВуО а исту 12. септембра.1944г. придодао НОП-у под командом Јосипа Броза Тита.
После тог датума, четници под командом ујка-Драже су чинили велика зверства, убијајући земљораднике, домаћице, учитеље,...... спроводећи неки вид одмазде. У предходном посту ( #297 ) наведена су имена који су зверски убијени баш после овог датума , поред имена и датум убиства (болдовано).

ПАЈОВИЋ Косте МИЛОЈКО, земљорадник, рођен 1901. у Каони;
РАДИЧЕВИЋ Витомира МИЛУТИН, земљорадник, рођен 1900. у Каони;.
РАДИЧЕВИЋ Витомира ПАУН, земљорадник, рођен 1902.у Каони
ГАВРИЛОВИЋ Илије МОМЧИЛО-КИКА, кафеција, рођен 1919. у Котражи;
ЧАКАРЕВИЋ Миленка ДОБРИЦА, земљорадник, рођен 1911. у Котражи;
убијен у Доњој Краварици 10. новембра 1944.
МИЛОСАВЉЕВИЋ Верка СРЕТЕН, земљорадник, рођен 1904. у Крстацу;
РАДИВОЈЕВИЋ Драгољуба РАДОЈКО, земљорадник, рођен 1920. у Крстацу;
РАДУЛОВИЋ Матије МИЛАН, трговачки помоћник, рођен 1919. у Крстацу,
СТЕВАНОВИЋ Светозара МИЛОШ, земљорадник, рођен 1910. у Лису;.
АЈДАЧИЋ Ненада МИЈ1ИЋ, земљорадник, рођен 1912. уЛиси;
ПАНТОВИЋ Трифуна ДАВИЈАНА, домаћица, рођена 1907.
ШОЈ1АЈИЋ Петра ДУШАН, земљорадник, рођен 1889. у Лиси;.
ШОЈ1АЈИЋ Милуна КРСТИНА, домаћица, рођена 1892. у Сађавцу, живела у Лиси;
ЈОКОВИЋ Добривоја МИЛАН, земљорадник, рођен 1911. у Лисицама; .
КУКИЋ Живка ЈАНКО, зидар, рођен 1908. у Лисицама, живео у Чачку;
ЂОРЂЕВИЋ Станимира СВЕТОЗАР, трговачки помоћник, рођен 1908. у Лопашу
МИЛОСАВЉЕВИЋ Чедомира ОЛГА; домаћица, рођена1920. у Милином Селу, живела у Лопашу;
МИЛОСАВЉЕВИЋ Милана ЖИВОРАД, земљорадник, рођен 1920. У Лопашу;
РАДИЧЕВИЋ Велимира ДУШАН, келнер, рођен 1929. уЛопашу;
МИЛЕНКОВИЋ Ранка ДРАГОМИР, земљорадник, рођен 1913. у Лукама;
МАРТАЋ-РЕНДУЛИЋ ВИДА, домаћица, рођена 1906. у Лучанима;
ВУКИЋЕВИЋ Милете КУЗМАН, земљорадник, рођен 1886. у Милатовићима; председник НОО у Милатовићима; убијен од остатака четничких банди код своје куће 3. јануара 1945.
ЛУКОВИЋ Вуксана ПАВЛЕ, земљорадник, рођен 1922. у Миросаљцима; борац Четврте санцачке бригаде НОВЈ; заклан у Пожеги 21. октобра 1944.
ПЛАЗИНЧИЋ Трифуна СРЕТЕН; земљорадник, рођен 1875. у Миросаљцима;
СТОЈИЋ Тимотија ВЛАДИМИР, земљорадник, рођен 1893.у Миросаљцима;
ГАБОРОВИЋ. Драгутина ДЕСИМИР, хармоникаш, рођен 1922. у Негришорима;

Poslednja izmena:
Pa čitam ja sve i svašta , biće mi zadovoljstvo da pročitam i te tvoje linkove i izvore o britanskim planovima poseratno uredjenje ovog dela sveta .

Потребно је читати и књиге Банди, не може се све из " линкова":cool:
Ево ти само мало помоћи у оријентацији. Зашто је Британија инсистирала на повратку пређашњег стања у Грчкој, а у случају Југославије не само да није него је активно и пресудно помогла успостављања комунистичког Титовог режима и поред чињенице да су обе земље постојала врло јака два покрета отпора - ројалистички и комунистички.
Британија је издала савезничку државу на првом месту, а тек као последицу и колатералну штету ђенерала Михаиловића и његов покрет.

Jedan prijateljski savet poklonicima titove vjere koji se i dalje služe izmišljenim zločinima četnika da idu na ustaške sajtove i da sve bljuvotine koje ovde postavljaju napišu i tamo,verujem da će te naći na opšte oduševljenje i odobravanje onoga o čemu pišete i da će te naići na iskrene ustaške obožavaoce! :ok:
А чији си ти када нам пишеш ,,vjere''. Наш ниси али си се ушуњао на овај Форум да и ти мутиш воду. А ,,vjerа'' те одаје да си ти баш њихов када знаш за усташке сајтове.

А чији си ти када нам пишеш ,,vjere''. Наш ниси али си се ушуњао на овај Форум да и ти мутиш воду. А ,,vjerа'' те одаје да си ти баш њихов када знаш за усташке сајтове.

Чији то " ваш" Добро Дошли ?
Или би ти да све Србе који говоре јекавицом да избришеш из српског националног корпуса ?
А да не причамо колико је колико је овакво писање увредљиво и провокативно.
Стиди се, где ти је сада бретство - јединство као зеница твога, што вас је учио ваш маршал ?

Neko ovde tužan zbog dečka marinca koji ga je otkačio pa moraju frustracije da se leče trovanjem po forumu!
A kurvinski englezi su prvo bili oduševljeni Hitlerom & co. pa su posle nešto naljutili,zatim u toku rata su lizali dupe Staljinu & co. pa su posle nagovarali Amerikance da bace atomsku bombu na Kremlj
Naš veliki državnik Nikola Pašić početkom prošlog veka rekao je srpskom narodu "Kad se dete rodi, naučite ga da mrzi Engleze"!
Edward VIII (otac kraljice Elizabete) u posjeti prijatelju
Pogledajte prilog 401588
Kad završiš osnovnu školu kašće ti se samo ... :mrgreen:
Потребно је читати и књиге Банди, не може се све из " линкова":cool:
Ево ти само мало помоћи у оријентацији. Зашто је Британија инсистирала на повратку пређашњег стања у Грчкој, а у случају Југославије не само да није него је активно и пресудно помогла успостављања комунистичког Титовог режима и поред чињенице да су обе земље постојала врло јака два покрета отпора - ројалистички и комунистички.
Британија је издала савезничку државу на првом месту, а тек као последицу и колатералну штету ђенерала Михаиловића и његов покрет.
Pa Grčka je bila britanski projekat i protektorat od stvaranja moderne države ,a Jugoslavija im je bila manje bitna, čak je su i Čehoslovačka i Poljska bila mnogo bitnija Englezima od Jugoslavije , al ono što su Rusi tj Crvena Armija obeležili da ne kažem zapišali uz svom oslobodilačkom pohodu na Berlin to je sve postalo komunističko ,recimo nijedna slovenska zemlja im nije izmakla ,iako su u nekim poput Jugoslavije ,Rumunije i Češke u prvim mesecima ili godinama posle oslobodjenja održavani provizorijumi nekim demokratskih i višepartijskih sistema i izbora .

Kad završiš osnovnu školu kašće ti se samo ... :mrgreen:

Pa Grčka je bila britanski projekat i protektorat od stvaranja moderne države ,a Jugoslavija im je bila manje bitna, čak je su i Čehoslovačka i Poljska bila mnogo bitnija Englezima od Jugoslavije , al ono što su Rusi tj Crvena Armija obeležili da ne kažem zapišali uz svom oslobodilačkom pohodu na Berlin to je sve postalo komunističko ,recimo nijedna slovenska zemlja im nije izmakla ,iako su u nekim poput Jugoslavije ,Rumunije i Češke u prvim mesecima ili godinama posle oslobodjenja održavani provizorijumi nekim demokratskih i višepartijskih sistema i izbora .

Банди, у току рата Краљевина Југославија није била ничија интересна сфера, него је њено питање требало да се реши на слободним изборима после рата.Са тим су били сагласни сви Велики савезници. Черчил јесте ту одлуку и договор променио у току рата својим окретањем Титу.Та одлука нема никакве везе са " сарадњом" и " неактивношћу" ђенерала Михаиловића и његове војске и покрета.
Да ли знаш зашто су шефови свих савезничких мисија били Британци ? Зашто су Американци имали своје мисије код Михаиловића и када су се Британци већ јасно определили за Тита, зашто су Британци осујетили већ прву мисију која је требала да се састоји од представника Британије , Сједињених Држава , СССР -а и Краљевске југословенске владе ?

Poslednja izmena:
Дечја писка
Дечја писка је била страшна и језива. Узнемирени људи су
скакали из кревета и са женом и децом излазили напоље те слу-
шали. Ноћ се претворила у клупко испреплетаних гласова. Вичу
људи, реже и лају пси, одзвањају кундаци о нешто тврдо, пишти
женски глас, боГета мушкарац, церека се смрт. Вечерња студен,
страх и ужас, увлачи се сељацима у кости. Стоје тако и слуша-
ју, али нико не сме да оде и види шта се догађа. Сви знају да су
то четници квје проводе у дела своје претње.

Укратко: то вече је четничка тројка залупала на врата
Драгутина Павловића. Позвали су Насту, жену Драгутинову,
да изађе пред кућу. Она је одбила и четници су осули из митра-
љеза по кући и кундацима почели обијати врата. Наста је та-
да откључала врата и изашла у двориште. Дочекале су је чет-
ничке каме. Ударали су је и боли са свих страна: по грудима, ле-
ђима, глави. Тројица људи су се, просто, такмичила који ће ви-
ше пута ударити ножем. За неколико минута у дворишту је
остало искасапљено, унакажено и искомадано тело. Наста Па-
вловић је изгубила живот без правог разлга, због сеоског огова-
рања и освете, из беса четничког.

ПАВЛОВИЋ. Драгутина НАСТАСИЈА, домаћица, рођена 1912. у Негришорима; заклана у Негришорима7. марта 1943.
- Следи списак убијених (углаавном закланих) од стране четника:
БОШКОВИЋ Радомира ДРИНКА, домаћица, рођена 1923. у Осоници;
ЋИЋИНИ БЕРНАРДО, рођен 1917. у Италији, живео у Пилатовићима по капитулацији Италије; милиционар у народној милицији у Пилатовићима; заклали га одметници у Крстацу 7.фебруара 1945.
ЈАКОВЈБЕВИЋ ИВАНКА, домаћица, рођена 1895. у Македонији, живела у Прилинцу;
ЈАКОВЉЕВИЋ Недељка МИЈ10МИР, земљорадник, рођен 1919. у Прилипцу;
РАДОЈЕВИЋ Светозара ДРАГОЉУБ, земљорадник, рођен 1900. у Прилипцу;
ЈАЋИМОВИЋ Јанка МИЛОРАД, земљорадник, рођен 1923. у Пухову; борац Драгачевског батаљона;
стрељан у Турици 15. октобра 1944.
ИЛИЋ Милете ЈЕРЕМИЈА, земљорадник, рођен 1908. у Пшанику;
ИЛИЋ Радоша ПАНТЕЛИЈА, земљорадник, рођен 1912. у Пшанику;
ПАУНОВИЋ Владимира ЈОВАН, земљорадник, рођен 1882. у Рогачи;
ОБРАДОВИЋ Радојице ЈЕЗДИМИР, ковач, рођен 1900. у Ртима;
СЛАВКОВИЋ ЈЕРЕМИЈА, земљорадник, рођен 1900. у Ртима; присилно мобилисан од четника и стрељан као дезертер у селу Радивојевићима код Нове Вароши 1944.
ТАНАСКОВИЋ Адама РАДИВОЈЕ, студент права, рођен1921. у Кратову,
МИЛОВАНОВИЋ Алексе МИЛОШ, чиновник, рођен 1907. у Ртарима,
ГАВРИЛОВИЋ Богосава МИЛИСАВ, бојација, рођен 1914. у Тијању,
МИЛИНКОВИЋ Срећка МИЛУТИН, свршени матурант, рођен 1924. у Тијању,
ПОПОВИЋ. Драгутина ДИМИТРИЈЕ, земљорадник, рођен 1902. у Тијању;
МИЛИВОЈЕВИЋ М. ВЛАСТИМИР, земљорадник, рођен 1913. у Трешњевици;
ТОДОРОВИЋ Благоја ЉУБИША, земљорадник, рођен 1909. у Трешњевици;
ВАСИЉЕВИЋ Богосава МИЛИЈА, кројач, рођен 1909. у Турици;
ДОСТАНИЋ Видоја МИЛОВАН, земљорадник, рођен 1921. у Турици;
ДОСТАНИЋ Видоја МИЛОВАН, земљорадник, рођен 1921.у Турици;
ЦВЕТИЋ Миленка ИСАИЛО, земљорадник, рођен 1920. у Церови;
- nastaviće se -
ПС: Болдованим словима су назначене жртве четничке одмазде, после краљевог указа о укидању ЈВуО.

Дечја писка
Дечја писка је била страшна и језива. Узнемирени људи су
скакали из кревета и са женом и децом излазили напоље те слу-
шали. Ноћ се претворила у клупко испреплетаних гласова. Вичу
људи, реже и лају пси, одзвањају кундаци о нешто тврдо, пишти
женски глас, боГета мушкарац, церека се смрт. Вечерња студен,
страх и ужас, увлачи се сељацима у кости. Стоје тако и слуша-
ју, али нико не сме да оде и види шта се догађа. Сви знају да су
то четници квје проводе у дела своје претње.

Укратко: то вече је четничка тројка залупала на врата
Драгутина Павловића. Позвали су Насту, жену Драгутинову,
да изађе пред кућу. Она је одбила и четници су осули из митра-
љеза по кући и кундацима почели обијати врата. Наста је та-
да откључала врата и изашла у двориште. Дочекале су је чет-
ничке каме. Ударали су је и боли са свих страна: по грудима, ле-
ђима, глави. Тројица људи су се, просто, такмичила који ће ви-
ше пута ударити ножем. За неколико минута у дворишту је
остало искасапљено, унакажено и искомадано тело. Наста Па-
вловић је изгубила живот без правог разлга, због сеоског огова-
рања и освете, из беса четничког.

Рајко Димитријевић, Брозов генерал: ‘Ово је било безумно! Да сам знао у шта ће ме увалити Комунистичка партија никада не бих био њен члан! И сад ми јече деца у сновима!…’; Драгиша Радовић: ‘Никада нисам могао избацити јауке, кукњаву и лелек недужних људи из моје душе. Стално ме је прогонио дечији врисак! Партија ми је донела несрећу…’ Радоје Живановић: ‘Ја добро познајем суседа Пантића, он није био у Селу са породицом те кобне ноћи, када смо извели онај масакр

- - - - - - - - - -

Броз тражи од српских комуниста (Благоја Нешковића и Сретена Жујовића) да предузму све мере како би у Србији добили што веће симпатије, а народ окренули к себи. Нешковић, у договору са својим сарадницима, доноси одлуку да свог противника Дражу Михаиловића, што више компромитује пред народом, са суровим злочинима које ће они сами починити, пресвучени у униформе Дражиних југословенских официра, и четничких формација: 1) Поклати породице и многе ножеве оставити у грудима деце, и младих, да би сутрадан народ то видео; 2) Уз убијање узвикивати пароле: ‘Живео Дража!’ ‘Живела Равна Гора’! ‘Живео Краљ Петар Други’! и гласно псовати комунисте; 3) По обављеном послу, пошто се раздавају на две групе, и одлазе на две стране, ка Барајеву и Великој Моштаници, комунисти ће запевати јачим гласом да народ чује четничке песме: ‘Од Тополе, па до Равне Горе, све су страже генерала Драже’; и ‘Заклаћемо, убићемо и Тита и Мошу’! ‘Равна Гора победити мора’; 4) Не заборавити краљевог официра, поручника Спасоја Дрењанина ‘Зеку’, команданта батаљона Посавске-четничке бригаде, и као у одушевљењу, командантово име узвикивати да одлеже обронцима села Вранића, суседних села: Мељака, Велике Моштанице и Липовачке шуме…”

Уз то Бојичић је испричао и више детаља: “Рајко Димитријевић, Брозов генерал: ‘Ово је било безумно! Да сам знао у шта ће ме увалити Комунистичка партија никада не бих био њен члан! И сад ми јече деца у сновима!…’; Драгиша Радовић: ‘Никада нисам могао избацити јауке, кукњаву и лелек недужних људи из моје душе. Стално ме је прогонио дечији врисак! Партија ми је донела несрећу…’ Радоје Живановић: ‘Ја добро познајем суседа Пантића, он није био у Селу са породицом те кобне ноћи, када смо извели онај масакр. Био је код пријатеља, подаље од Вранића. Када је стигао кући, и чуо од сељана да су видели четнике, и слушали њихове псовке и песме, песме о Дражи и о Краљу, они су за њега главни сведоци догађаја, очевици несреће. И да му ја причам као учесник не би ни мени веровао. Нико се није усудио да му изнесе истину, а било је опасно по живот одати партијску тајну’. Зораида Шпадијер, сведок на монтираном суђењу генералу Михаиловићу, која се касније деценијама јадала: ‘Све моје изјаве су лажне и неистините. Никад нисам знала ништа о покољу у Вранићу… Све неистине за личност Михаиловића су измишљотине и масло мојих стричева!…’”

Дакле, могло би се рећи, после седам деценија истина о злочину у Вранићу је испливала на површину. Да се уважавала реч науке (командовање југословенским партизанима на стратегијском и оперативном нивоу) она би се, свакако, појавила и раније и, можда, тако били избегнути Рачак, Маркале, Сребреница и др.

Новица Стевановић
генералштабни пуковник у пензији
January 2014

www.savremenaistorija.com

Strategija Jugoslovenskog partizanskog pokreta u Drugom svetskom ratu 20. veka Sedam decenija prikrivan zločin

Naredjenje-za-terorizam-300x298.jpg

Naređenje VŠ NOV i POJ za terorizam: “Iz dosadašnjih borbi povukli smo zaključak da je nemoguće uništiti celu snagu četnika… nastavićete najenergičniji rad na svojoj teritoriji povećanjem broja trojki za likvidiranje… četničkih komandanata korpusa, brigada, i njihovih pristalica, kako po selima, tako i po gradovima. Materijalna sredstva za izvršenje ovih zadataka nemojte žaliti…”

Po zapovesti vrhovnog komandanta,
zastupa načelnik štaba
drug kapet. Velimir Terzić

http://savremenaistorija.com/?p=1834

Poslednja izmena:
Armijski đeneral Mihailović šefu britanske vojne misije pri štabu VK JV pukovniku Bejliju: “Gospodine Pukovniče, našom depešom br. 1850 od 4. avgusta 1943, javili smo našoj Vladi da je kod majora Mirića, koga su komunisti ranili na Dinari, ostalo 30 blanko potpisanih tabaka sa mojim potpisom i originalnim pečatom. Depeša predata 7. avgusta u 12 časova. Molim Vas preduzmite potrebno i izvestite nas kad je ova depeša uručena našoj Vladi. Ovo nam je važno da znamo zbog toga što su docnije komunisti streljali majora Mirića i uzeli blanko potpisane tabake sa originalnim pečatima, te nije isključena njihova zloupotreba od strane komunista…”

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back