Драгољуб Дража Михаиловић

Тај случај са Хадсоном је само формализовање одлуке лондона која је већ ( неформално) била на снази. Британским интересима није одговарало српско јачање на Балкану још од времена ратова за ослобођење од Турске јер је виђено као опаснот за британску доминацију на морима и омогућавање Руског и француског уплива .
Од самог почетка је британска помоћ била само на речима. Материјаклна помоћ је била спорадична и симболична , директна веза министравојног са владом у Лондону онемогућена улогом Каирске централе итд.Једноставно речено Краљевина Југославија коју је створила Краљевин Србијаа и дала јој државотворни основ није била у складу са британским интересима и виђења је као српско доминантно присутво на Балкану. То није имало неке везе са самим ратом против сила Осовине, него са дугаоричним британским циљевима и плановима.То су били заправо разлози окретање и подржавање једног анационалног , па макар и комунистичком, покрету који је водио бивши К&К каплар.

Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku vučji čopor.

Како је америчка штампа представила срамни монтирани процес против ђенерала Михаиловића и његово убиство од стране комунистичких терориста

draza1.jpg

А како издају ђенерала Михаиловића и Срба од стране енглеске и америке

draza2.jpg

Од самог почетка је британска помоћ била само на речима. Материјаклна помоћ је била спорадична и симболична .
skoro sam procitao za nekog od "uvazenih" clanova saveznicke misije, englez naravno, da je bio suvlasnik rudnika trepca,
nisu oni dolazili da pomognu nego da sacuvaju svoja vlasnistva,
tako su i vodjeni licnim interesima menjali stavove o tome koga ce podrzati u zavisnosti od snage na terenu.
ne bi me cudilo da su na pocetku i nemcima doturali neku pomoc dok su oni vazili za pobednike .
vazda su bili gamad, lepo je sveti otac nikolaj velimirovic njih okarakterisao .

nasao sam bejli je u pitanju...
-----------------
Taj susret, veli Filipović, nikada neće zaboraviti. Naime, u kolibi u kojoj je bio Draža, zatekao je svog prvog komandira sa Ravne gore, vodnika Božu Petrovića. Dok se pozdravljao i “pitao” sa njim, slušao je žučnu svađu između pukovnika Mihailovića i engleskog pukovnika Vilijema Bejlija, tada zapovednika engleske misije pri četnicima, koja se odvijala u drugoj prostoriji.

- Kako sam čuo, pukovnik Bejli je od Čiče tražio da se obaveže u ime Srbije da će svaku vojnu pomoć koju tokom narednog perioda dobije od Engleza, Srbija morati da vrati naplatom iz naših rudnika - svedoči Filipović. - Pukovnik Mihailović je besneo i nije hteo da čuje za takvu ucenu u trenutku kada su Srbi glavama plaćali svaki metak ispaljen na Nemce.

Naš sagovornik ističe da je pukovnik Bejli odlično govorio srpski jezik, jer je pre rata bio direktor rudnika Trepča i živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Filipović još navodi da je posle ove svađe po ravnogorce sve krenulo naopačke. Pomoć u oružju su počeli da dobijaju isključivo partizani, a sve vojne akcije četnika protiv Nemaca, na Radio Londonu su počele da se pripisuju Titu.
-------------------

Poslednja izmena:
STRAVIČNE ČETNIČKE DEPEŠE: Đenerale Dražo, odrali smo tri živa katolička popa! (FOTO)

Ako ste se nekada zapitali kako se Hrvati usuđuju da stavljaju znak jednakosti između ustaša i četnika, pročitajte ovaj tekst i možda će vam biti jasno.

Pred vama su faktografski dokumenti, pre svega depeše između đenerala Dragoljuba Mihailovića i njegovih podređenih komandanata.
https://www.telegraf.rs/vesti/13632...drazo-odrali-smo-tri-ziva-katolicka-popa-foto

Tреба прочитати оно шта је у Историји забележено и покушај нео-четника, економског историчара М.Самарџића да, злочине које су потврђивали Дражини потчињени својим депешама, свали са леђа четника на било ког другог.
Имате ЛИНК па прочитајте текст у целини.

skoro sam procitao za nekog od "uvazenih" clanova saveznicke misije, englez naravno, da je bio suvlasnik rudnika trepca,
nisu oni dolazili da pomognu nego da sacuvaju svoja vlasnistva,
tako su i vodjeni licnim interesima menjali stavove o tome koga ce podrzati u zavisnosti od snage na terenu.
ne bi me cudilo da su na pocetku i nemcima doturali neku pomoc dok su oni vazili za pobednike .
vazda su bili gamad, lepo je sveti otac nikolaj velimirovic njih okarakterisao .
nasao sam bejli je u pitanju...
-----------------
Taj susret, veli Filipović, nikada neće zaboraviti. Naime, u kolibi u kojoj je bio Draža, zatekao je svog prvog komandira sa Ravne gore, vodnika Božu Petrovića. Dok se pozdravljao i “pitao” sa njim, slušao je žučnu svađu između pukovnika Mihailovića i engleskog pukovnika Vilijema Bejlija, tada zapovednika engleske misije pri četnicima, koja se odvijala u drugoj prostoriji.

- Kako sam čuo, pukovnik Bejli je od Čiče tražio da se obaveže u ime Srbije da će svaku vojnu pomoć koju tokom narednog perioda dobije od Engleza, Srbija morati da vrati naplatom iz naših rudnika - svedoči Filipović. - Pukovnik Mihailović je besneo i nije hteo da čuje za takvu ucenu u trenutku kada su Srbi glavama plaćali svaki metak ispaljen na Nemce.
Naš sagovornik ističe da je pukovnik Bejli odlično govorio srpski jezik, jer je pre rata bio direktor rudnika Trepča i živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Filipović još navodi da je posle ove svađe po ravnogorce sve krenulo naopačke. Pomoć u oružju su počeli da dobijaju isključivo partizani, a sve vojne akcije četnika protiv Nemaca, na Radio Londonu su počele da se pripisuju Titu.
-------------------
Ово су твоје измишљотине све док не приложиш извор !

Pred vama su faktografski dokumenti
prvo, ti ne znas sta su faktografski dokumenti , to je ocigledno , jer ovde nema niceg ni slicnog.
drugo ovo sve sa linka je citat iz knjige "Draža za početnike" damjan pavlica,
DAMJAN PAVLICA EEEEJ
da li ici dalje i pojasniti ko je pisac i sa kojih temelja on gradi neku svoju "istinu",
ako te zanima procitaj njegove "kolumne" vezano za nato bombardovanje i slicne teme, videces i ti a i drugi o kome se radi.
sto neko rece , pametnome dosta!

ps...
znam, znam, tebi to ipak nije dosta, zato....
http://damjanpavlica.50webs.com/
http://kosovapersanxhakun.org/?p=3761&lang=bs

]prvo, ti ne znas sta su faktografski dokumenti [/B], to je ocigledno , jer ovde nema niceg ni slicnog.
drugo ovo sve sa linka je citat iz knjige "Draža za početnike" damjan pavlica,
DAMJAN PAVLICA EEEEJ
da li ici dalje i pojasniti ko je pisac i sa kojih temelja on gradi neku svoju "istinu",
ako te zanima procitaj njegove "kolumne" vezano za nato bombardovanje i slicne teme, videces i ti a i drugi o kome se radi.
sto neko rece , pametnome dosta!

ps...
znam, znam, tebi to ipak nije dosta, zato....
http://damjanpavlica.50webs.com/
http://kosovapersanxhakun.org/?p=3761&lang=bs
Очигледно да ти немаш појма ни о чему. Твој задатак је да обезвредиш било који документ када садржи истину о четницима и Дражи а која вама неколицини смета.
Ја нисам написао ,, faktografski dokumenti'' већ цитирао оне који нешто, за разлику од тебе, знају. Имаш Линк па проверавај а не напамет као амеба само промрдаш .
А можда је то твој стил за провоцирање?

Ово су твоје измишљотине све док не приложиш извор !
sunce, vidi, ja nemam ni vremena ni zelje a ni potrebe da izmisljam, sve sto postavim je skinuto negde sa neta ili iz knjiga.
ja ne pisem po wikipediji pa onda ovde linkujem kao argument , znamo ko to radi i kojim povodom i koliko je zbog toga puta izvrgnut smehu(svaka slicnost sa tobom je...znaaaas ti vec sta) i ja to sebi naravno nikad ne bi uradio...
pravilo foruma je da se izvor za citat trazi samo za citate duze od 2000 karaktera, tako da ako te nesto zanima potrazi sam na googu.

Очигледно да ти немаш појма ни о чему. Твој задатак је да обезвредиш било који документ када садржи истину о четницима и Дражи а која вама неколицини смета.
Ја нисам написао ,, faktografski dokumenti'' већ цитирао оне који нешто, за разлику од тебе, знају. Имаш Линк па проверавај а не напамет као амеба само промрдаш .
А можда је то твој стил за провоцирање?
ja sam naravno procitao sve sa linka koji si postavio, i uvek to uradim jer nikad se ne zna , mozda se desi i da postavis nesto sto moze biti od koristi.
to sto neko negde napise neku glupost ili laz i ne potkrepi je cinjenicama nije opravdanje koje bi tebi dalo za pravo da ga nazivas argumentima i cinjenicama.
jer kad to ucinis onda istrpi i kritike na racun onoga sto si bez razmisljanja i provere istinosti postavio.
prosto je, ti si to postavio i ti si onaj koji se kritikuje.
nema tu provokacije nego argumentacije.
a kao sto vidis skoro da nema tvog posta ili citata da to neko ne demantuje dokazima...sto opet ne znaci da ti treba da prestanes sa svojim radom...
meni je sve to sto ti pises skroz simpaticno i zabavno, a verujem drugima i poucno jer se na kraju ipak dodje do istine...

- - - - - - - - - -

evo ti jedan primer,
Немци расписали потерницу за Дражом тек 9.маја.1945г. Тада када је Дража из петних жила упињао да се приближи Савезницима јер се знао исход рата.
zamisli da sutra neko tvoj post o drazinoj poternici od 9 maja 1945 uzme za relevantan podatak jer eto ima ga negde napisanog na netu,
na sta bi to licilo :rotf:

Ја нисам написао ,, faktografski dokumenti'' већ цитирао оне који нешто, за разлику од тебе, знају. Имаш Линк па проверавај.
А због чега га ти ниси проверио прво?
Поставио си текст преузет из књиге Дамјана Павлице, на шта ти је већ указано, знаш ли какве је све гадости и неистине тај писао о Србима?
И тај би сем антисрпске пропаганде требало нешто да зна?
Још уређује и твоју омиљену Википедију, поред знака наравно:
https://damjanpavlica.wordpress.com/2014/12/24/kako-postaviti-clanak-na-wikipediju/#more-2062
https://damjanpavlica.wordpress.com/wikipedija/

То је Бане њихова традиција, увек су се ослањали на несрбе и кад год имају прилику на сронрсце.Њима су Срби били једино добри да гинуу рату као партизании омогуће им освајање власти, после тога крећуи ћиостке које сем идеолошких ими квази идеолошких имају и очогледан национални карактер. Погледјајмо националну структуру Голооточана само, па је све јасно.

mladi srpski četnički borac koji je pobegao preko bare u ameriku da se do kraja života od straha nije usudio da se vrati u domovinu :mrgreen:

dvi junak :hahaha:

- - - - - - - - - -

pobegao pred partizanima u italiju gde je bio 3 godine u logoru pa onda još dve godine u logoru u nemačkoj pa ondasa par gaća preko okeana u ameriku gde mu se gubi trag

btw, na parastosu poovodom 70 godina od pogubljenja draže, bilo je celih 8 početnika, evo šta sami četnici o tome pišu na svom sajtu, a slika sve sama govori

samo dvojica koji su bili pored ovih 8 na skupu te iste godine na ravnoj gori, opravdano nisu došli na parastos u sred beograda

eto koliko početnika ima u beogradu

IMG_20181121_104020.jpg

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ГЕНЕРАЛУ ДРАЖИ / "СРНА" July 17, 2016

СРНА
July 17, 2016

БЕОГРАД, 17. ЈУЛА /СРНА/ - Владика топлички Арсеније данас је уз благослов патријарха српског Иринеја у Цркви Светог Саве у Београду служио парастос за покој душе генерала Драгољуба Драже Михаиловића, који је стријељан на данашњи дан прије 70 година, као и за бројне незнане официре, војнике и родољубе који су погинули за отаџбину.
http://www.generalmihailovich.com/2016/07/july-17-2016.html
pa i na ovoj temi kad sam prebrojao pobornike gubitnika iz drugog svetskog rata, nema ih više od 4

Poslednja izmena:
na parastosu poovodom 70 godina od pogubljenja draže, bilo je celih 8 početnika,
eto koliko početnika ima u beogradu
i da je bilo samo 8 prisutnih,
to je jos uvek 8 prisutnih vise nego na parastosu feldvebelu brozu.
UUUPPPPSS na kom parastosu titu, pa toga nikad nije ni bilo :rotf:

a sta srbi misle o drazi ...pa to se zna...
VOJSKA SRBIJE ODALA POČAST DRAŽI MIHAILOVIĆU

Тако је Блајби, неко " кућу цвећа" на туђем плацу , а неко успону која се чува без обзира што још ваши крију место његових земних остатака.
То јесте Божија правда.

Nista od toga, slabo je to Vicji.....Slabo.....

Tito je zasluzio da na BILO CIJEM placu bude sahranjen.:rtfm:

I da vlasnik na to bude PONOSAN!

A Draza je zasluzio da otplovi kako je i otplovio.....Bog mu tako dao....

A to sto danas cenici malo dizu svoje glasice je samo MODA i borba za vlascu....Nista vise...

- - - - - - - - - -

Заиста фасцинантна књига која окупља бројне чланке светске штампе о ђенералу Михаиловићу, првом герилцу окупиране Европе

Можете је скинути овде
https://files.fm/u/6hh3zfqb

Dajte nesto od Crvene arnije o Drazi, Rusi su ga obozavali....

Nista od toga, slabo je to Vicji.....Slabo.....

Tito je zasluzio da na BILO CIJEM placu bude sahranjen.:rtfm:

I da vlasnik na to bude PONOSAN!

A Draza je zasluzio da otplovi kako je i otplovio.....Bog mu tako dao....

A to sto danas cenici malo dizu svoje glasice je samo MODA i borba za vlascu....Nista vise...

- - - - - - - - - -

Dajte nesto od Crvene arnije o Drazi, Rusi su ga obozavali....

Свака част за браћу Русе!

Četnički pokret Draže Mihailovića u svetlu ruske nauke: Rehabilitacija je pozitivna

Опет твоји влажни снови из даљине Блајби.
Твоје мишљење и уверење има опасно неслагање са стварношћу, само што се ти и теби слични заносе како је то пролазно.
А што се тиче Црвене армије има и таквих докумената у којима се баш и не види то што би ти хтео, а руска историографија је дала дргоцене податке о вашем самозваном маршалу и највећем сину народа и народности и његовим поступцима.
Блајби, не заборави да се ваш покојник налази на списку диктаторских масовних зложинаца и да је по међунармим законима, којих мора и Србија и друге земље бивше заједничке државе да се придржава забрањено величати га. То је тај његов и ваш учинак у времену.

Када ђенетала Михаиловића попсматрамо из историјске видимо комплексну личност која је у себи сакупила неколико елеманата који су одређивали и његову судбину. Он јес био официр који није није признао капитулацју војске и на том основу је привукао прве следбенике који су били на истој линији. Његови предратни предлози о новој коцепцији и стратегије и тактике у новом типу ратовања који су се брзом капитулацијом уаприлском рату показали као добри и ефикасни су га водили ка једном другаћијем организационом моделу. Дакле он био командант непредане војске Краљевине југославије ЈВуО и четничких одреда под својом командом. Али је такође постављен од избегличке владе У Лондону за министра војног , што је надилазало само команду војском.. Баш због својих људских особина и поверења народа он је постао и вођа покрета отпра и спокио га кроз Равногорски покрет са оним војним делом. За разлику од идеолошког и партијског покрета отпора равногорски покрет није био идеолошки, као што ни његова војска није била идеолошка.Војни циљеви су били јасни - ослобођење земље од окупатора и успостављање легалне и легитимне Краљевине Југославије на челу са Њ. В. Краљем Петром Другим Карађорђевићем. Краљевина је окупацијом била расцепкана , па је то у исто време била и борба за њно интегрално васпостављење.Али појавом комунистичког покрета отпора чији је циљ био рушење Краљевине Југославије отворио се још један фронт, који се на крају показао као фаталан, не само ђенерала Михаиловића, не само за његову војску и раввногорски покрет , него за државу и Краља. А фаталан је био зато што није зависо ни од Српског Чиће ни од његове војске и орагнизације него од спољмих сила водећих земаља победница које су чиниле антихитлеровску коалицију.
Краљевина Југославија као држава , Краљ и његов командант са својом војском и покретом је свесно жртвован због туђих интереса у после ратном периоду.
Српски народ је тога био свестан и зато је одмазда и убијање памћења и био основни задатак, који видимо не напупштају ни данас , ни овде титоиста

Оно што је сигурно и за историјско промишљање интересентно да је српски народ тога итекако био свестан , без обзира на терор, блокаду информација и незапaмћену титоистчку пропаганду и у песму ставио

Poslednja izmena:

Back