Драгољуб Дража Михаиловић

Nemačka poternica za Dražom
"Dejli mejl" i "Dejli telegraf" su pisali da je general Mihailović primer Evropi, "Tajms" ga je upoređivao s Robinom Hudom, a o Srbiji se govorilo kao o duši pobune protiv osovinskih zavojevača

feljton-draza_620x0.jpg

Prva poternica u okupiranoj Jugoslaviji

TITO nije sedeo skrštenih ruku, u vreme kada je Draža uputio prvu proklamaciju Srbima, Hrvatima i Slovencima, već je preko svoje užičke Borbe, ne čekajući čak ni formiranje zajedničke komisije oko napada na Požegu, osuo paljbu na Mihailovića i njegove pristalice. Optužio ih je da su "počinili velika zločinstva prema partizanima", da su "zajedno s Nemcima napadali partizane", da su "vodeće ličnosti Draže Mihailovića imale redovne kontakte s Nemcima i Talijanima", da su se četnici "povukli sa svih frontova prema Nemcima".

Mihailović i njegovi saradnici postavljali su logična pitanja:

- Kada je već određivanjem mešovitih komisija i ratnog suda predviđeno iznalaženje krivaca bratoubilačkog rata, zašto onda pripremati partizane da s nepoverenjem gledaju na sporazum o radu mešovitih komisija koji je sredstvo za stišavanje sukoba, za gašenje požara. Zašto jednom rukom gasiti a drugom paliti?

ZA RAZLIKU od Tita, Mihailović je pokušavao sve da spase sporazum, o čemu svedoči i depeša koju je 22. novembra 1941. poslao predsedniku jugoslovenske izbegličke vlade:

- Ulažem najviše napore da udružim sve napredne snage i izvršim reorganizaciju za odlučnu borbu protiv Nemaca. Potrebno je najhitnije da dobijem oružje, municiju, zimsko odelo, obuću i ostalo.

Zbog borbe protiv okupatora, Mihailović se već bio razišao i sa svojim potencijalno najprirodnijim saveznikom, predsednikom predratnog Četničkog udruženja Kostom Milovanovićem Pećancem, jednim od tvoraca prvih komitskih četa s kraja 19. i početka 20. veka.

U to vreme zapadni saveznici su se kleli u pukovnika Mihailovića. Amerikanci su govorili da je "duh četnika duh Evrope". Njujork herald tribjun je pisao o "sjajnoj reputaciji" i "legendarnoj hrabrosti" Draže Mihailovića, londonski Dejli mejl i Dejli telegraf govorili su da je Mihailović primer Evropi i da su mu "zahvalni svi slobodni ljudi sveta". Tajms ga je upoređivao s Robinom Hudom, a o Srbiji se pisalo kao o "duši pobune protiv osovinskih zavojevača".

KRAJEM novembra 1941. Tito je internacionalizovao sukob s Mihailovićem:

- Imamo sve dokaze da Draža otvoreno sarađuje s Nijemcima u borbi protiv nas - javljao je on u Moskvu.

- Dražini ljudi nijednog metka ne ispaljuju protiv Nijemaca.

Mihailovićeve pristalice krstio je zlikovcima, izmišljajući kako su oni digli u vazduh fabriku municije u jednom tunelu u Užicu:

- Ubijeno je preko stotinu radnika. Pri tome je gotovo odletio i moj štab u zrak, jer se zgrada nalazi ispred tunela na pet metara - preuveličavao je Tito, smanjujući za nekoliko puta razdaljinu između fabrike municije i zgrade u kojoj se on nalazio, a nikad nije dokazano da li su eksploziju izazvale pristalice Dragoljuba Mihailovića ili Milana Nedića, ili pak neobučeni radnici u fabrici municije.

DOK je Tito proglašavao Mihailovića Hitlerovom desnom rukom, nacisti su započinjali veliku ofanzivu u Zapadnoj Srbiji i protiv četnika i protiv partizana. Tada su komandanti dveju ustaničkih vojski poslednji put razgovarali telefonom:

- Pitao me je - rekao je jedanput Mihailović - šta ću ja raditi u ovoj ofanzivi - potom je izložio da će on prihvatiti borbu protiv Nemaca. Ja sam mu odgovorio da frontalno ne mogu primiti borbu i da se moram vratiti svojim odredima na njihove terene, jer sam s 200 ljudi bio ostao na Ravnoj gori.

Zbog frontalne borbe na Kadinjači, koja će decenijama biti slavljena kao primer herojstva, Tito je izgubio 572 borca, a nemački gubici bili su dva poginula i dva ranjena vojnika.

Tito je po okončanju te bitke jedva izvukao glavu iz Užica, a Mihailović je elastičnijom taktikom ratovanja još pružao otpor.

To 7. decembra 1941. verifikuje i Ratni dnevnik Vermahta:

- Srbija: pripreme za napad protiv četnika Draže Mihailovića na planinskom području, 25 kilometara jugoistočno od Valjeva.

- Nastavak akcije čišćenja terena: ubijeno 47 ustanika. Čišćenje terena severoistočno od Loznice. Akcija čišćenja srpske (Nedićeve) policije oko Gornjeg Milanovca: 28 komunista, dva oficira i 40 članova Mihailovićeve grupe uhapšeno.

I narednog dana četnici su za Nemce isto što i partizani:

- Srbija: na jugozapadu Moravske doline i u planinama južno od nje nastavlja se akcija čišćenja. Neprijateljski gubici: 73 mrtva, uhvaćen 91 pripadnik Mihailovićevih četnika. Ubijeno 80 komunista. Živa aktivnost bandi oko Niša.

SLEDEĆEG dana Ratni dnevnik Vermahta prati "čišćenje terena južno od Užica od Mihailovićevih pristalica", a 10. decembra registruje da je "okončano čišćenje i osiguranje saobraćajnice uz dolinu Zapadne Morave od pristalica Mihailovića", da je Mihailoviću "pošlo za rukom da s malobrojnim pristalicama pobegne, ali da je uhvaćen vođa Štaba (Aleksandar) Mišić".

Toga dana, 10. decembra, Nemci su raspisali prvu poternicu u okupiranoj Jugoslaviji:

- Upućen je proglas Srbima da je Mihailovićeva glava ucenjena na 200.000 dinara.

U proglasu je pisalo:

- Srbi! Vođa odmetnika i buntovnik Dragoljub Mihailović, koji na svojoj savesti nosi krv više hiljada Srba i koji je vlastitoj zemlji naneo beskrajnu bedu i nevolju, posle uništenja njegove bande nalazi se u bekstvu, po svoj prilici u pravcu Bosne.

- Zbog nepredavanja oružja i mobilizacije ilegalne vojske, zbog njegovog zločinačkog udruživanja s komunistima i zbog podizanja oružanog ustanka protiv nemačkih okupatorskih snaga, on je svoj život proigrao. Zbog toga je ucenjen na 200.000 dinara.

DA LI JE TITO PRE RATA ZNAO ZA DRAŽU

Izgleda da se za Mihailovićev kritički odnos prema jugoslovenskim vlastima znalo i u vrhu KPJ. Britanski agent Stefan Klisold, koji je Drugi svetski rat proveo u Zagrebu, tvrdi da je na jednom sastanku vodećih ličnosti KPJ u Zagrebu, kojem je u jesen 1940. predsedavao Josip Broz Tito, pomenuto ime pukovnika Mihailovića kao potencijalnog saveznika komunista.

Na tom skupu Tito je pomenuo da se KPJ, u pokušaju da izvrši prevrat u zemlji, može osloniti na "kapetana Arsu", pri čemu je mislio na tajnog člana KPJ Arsu Jovanovića, a na to je neko od prisutnih rekao:

- Tu je taj srpski pukovnik u Sloveniji, na primer, koji je nedavno kažnjen, zbog njegovog dopisa koji je kritikovao jugoslovenske odbrambene položaje.

- Za njega se kaže da je prosloven, koji ima prijatelje u Bugarskoj i u Čehoslovačkoj, gde je bio vojni ataše.

- S takvim čovekom Partija bi mogla da sarađuje, druže Tito. Partija mora biti fleksibilna, kažem, i naći saveznike gde ih ima.

- Kako je ime tog srpskog pukovnika?

- Mihailović, pukovnik Draža Mihailović.

- Mihailović? Obično ime. Mora ga biti tuce u jugoslovenskoj vojsci.

Međuetnička podozrenja tada su uveliko vladala i u vrhu vojske, čak i među njenim obaveštajcima:

- Sećam se jedne noći te iste 1940. - govorio je general Dragoslav Milosavljević, šef Obaveštajne direkcije Generalštaba - koju smo Draža i ja proveli kod "Sedam graničara" (restorana) u Zemunu. Naišao je kroz Beograd jedan bugarski pukovnik i bugarski poslanik u Tirani za vlade Damjana Velčeva. Ovaj lokal u Zemunu je izabran zbog toga što nam ni Generalštab nije siguran, zbog nekih bivših austrougarskih oficira.

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:549365-Nemacka-poternica-za-Drazom

Poslednja izmena:
Nemačka poternica za Dražom
"Dejli mejl" i "Dejli telegraf" su pisali da je general Mihailović primer Evropi, "Tajms" ga je upoređivao s Robinom Hudom, a o Srbiji se govorilo kao o duši pobune protiv osovinskih zavojevača

feljton-draza_620x0.jpg

Prva poternica u okupiranoj Jugoslaviji
Потерница у време Дражине понуде Немцима за сарадњом и интезивних преговора за закључивање уговора о тој сарадњи и Дражином инсистирању на тајности око преговора, Немци замајавују народ Србије потерницом.
Баш по оној народној: ,,Да се Власи не сете''!

Потерница у време Дражине понуде Немцима за сарадњом и интезивних преговора за закључивање уговора о тој сарадњи и Дражином инсистирању на тајности око преговора, Немци замајавују народ Србије потерницом.
Баш по оној народној: ,,Да се Власи не сете''!

да,да, то већ знамо....а Ајзенхауеру и Де Голу је подваљено :hahaha::hahaha::hahaha:а онда је Добро дошли завио чоколаду у фолију :mrgreen:

Заборавио си само и немачку операцију "Михаиловић" на Равну Гору која је претходила овој потерници....иначе прва немачка потерница за једним вођом покрета отпора у Европи...Том приликом су Немци, наравно у договору са Дражом заробили и стрељали мајора Мишића и Фрегла, и побили неколико четника...да буде што убедљивије :lol:

Ко би рекао за неспособног Дражу...Немци се баш потрудише око њега... расписују потернице да сакрију сарадњу са њим, покрећу силне операције против њега, свакодневно стрељају четнике и његове присталице и то објављују....мислим да Дража ипак није био толико неспособан, када им је толико значио? :hahaha::hahaha:

да,да, то већ знамо....а Ајзенхауеру и Де Голу је подваљено :hahaha::hahaha::hahaha:а онда је Добро дошли завио чоколаду у фолију :mrgreen:
Заборавио си само и немачку операцију "Михаиловић" на Равну Гору која је претходила овој потерници....иначе прва немачка потерница за једним вођом покрета отпора у Европи...Том приликом су Немци, наравно у договору са Дражом заробили и стрељали мајора Мишића и Фрегла, и побили неколико четника...да буде што убедљивије :lol:
Ко би рекао за неспособног Дражу...Немци се баш потрудише око њега... расписују потернице да сакрију сарадњу са њим, покрећу силне операције против њега, свакодневно стрељају четнике и његове присталице и то објављују....мислим да Дража ипак није био толико неспособан, када им је толико значио? :hahaha::hahaha:
Каажеш: ,,....иначе прва немачка потерница за једним вођом покрета отпора у Европи...'' Па било би тако када би се лагали!?

Немци расписали потерницу за Дражом тек 9.маја.1945г. Тада када је Дража из петних жила упињао да се приближи Савезницима јер се знао исход рата.

Титу се зна бар гроб, за разлику од оних који су служили окупатору!

417px-Josip_Broz_Tito_poternica.jpg

Poslednja izmena:
Каажеш: ,,....иначе прва немачка потерница за једним вођом покрета отпора у Европи...'' Па било би тако када би се лагали!?

Немци расписали потерницу за Дражом тек 9.маја.1945г. Тада када је Дража из петних жила упињао да се приближи Савезницима јер се знао исход рата.

Титу се зна бар гроб, за разлику од оних који су служили окупатору!

417px-Josip_Broz_Tito_poternica.jpg

:hahaha::hahaha::hahaha:
прва потерница, 8. децембар 1941.

Mihailovi%C4%87_poternica_1941.jpg

Друга потерница из 1943, када је и први пут расписана за Јосипом Брозом, јер Немци до тада и немају појма ко је Јосип Броз

poternica%20za%20Drazom.jpg

Ђенералу Михаиловићу се не зна гроб јер сте ви секташи тако поступали са својим жртвама...али ђенерал Михаиловић живи у срцима Срба...знаш ону нашу српску, жив је Дража, умро није, док је српства и Србије! :D

Poslednja izmena od moderatora:
[
[/B]прва потерница, 8. децембар 1941.

Mihailovi%C4%87_poternica_1941.jpg

Друга потерница из 1943, када је и први пут расписана за Јосипом Брозом, јер Немци до тада и немају појма ко је Јосип Броз

poternica%20za%20Drazom.jpg

ајде пролупали, у рупу!

:D
А за цитат због чега ме вређаш постоји извор који је дат у ранијим постовима. Ево поновићу га:

Nasilne simetrije
Dugo godina sam mislio da je pandan Draži Mihailoviću Ante Pavelić. Kao što i sada misli gospodin Ivo Josipović, bivši predsednik Hrvatske. Svoje mišljenje je izneo u intervjuu za „Politiku” 11. maja 2017. Ja sam u školi učio tako, kao što je učio i gospodin Josipović.
A onda sam vidio poternicu koju je okupaciona nemačka vlast 1941. raspisala za Dražom Mihailovićem. Istu onakvu kakvu je raspisala i za Titom. Čini mi se da je i isti iznos nagrade onom ko pomogne u njegovom lišavanju slobode, kao i za Tita.
Za Titovu poternicu smo znali, za Dražinu nismo.
Valjda je jasno zašto nismo. Nije mi namera da se dalje bavim likom i (ne)delom đenerala Draže, pogotovo ne da pravim prilog njegovoj rehabilitaciji.
Hoću samo da kažem: ako nema takve nemačke poternice do 9. maja 1945. i za Pavelićem, nema ni početnih uslova da se govori o Paveliću kao pandanu generalu Mihailoviću.
http://www.politika.rs/sr/clanak/380465/Pogledi/Nasilne-simetrije

A што се тиче потерница за Дражом којима стално машеш, ни једна нема извор или бар датум и годину када је издата. Највероватније да је година избрисана и та потерница сада служи као џокер да нам витлаш пред очима за било коју годину. Наводно, Немци су јурили ,,легализованог'' Дражу. Ко би још у то поверовао.
Ипак су те потернице резултат Дражиног захтева да се договори између њега и Немаца одвијају у највећој тајности. Да се Власи не сете, Немци ,,натрукују'' потерницу и глупи Дража задовољан.

pa potrudi se sam pa nadji izvore :mrgreen:
evo mala pomoc ,
nisu tvoji omiljeni "znaci" a nisam ni u tvom maniru pisao po wikiju i stavljao ovde tako da i to mozes da eliminises :hahaha:

Овај део форума функционише тако што се постављају извори.
Замолио бих кориснике да их убудуће постављају, да се не би губило време бар на томе.

А за цитат због чега ме вређаш постоји извор који је дат у ранијим постовима. Ево поновићу га:

Nasilne simetrije
Dugo godina sam mislio da je pandan Draži Mihailoviću Ante Pavelić. Kao što i sada misli gospodin Ivo Josipović, bivši predsednik Hrvatske. Svoje mišljenje je izneo u intervjuu za „Politiku” 11. maja 2017. Ja sam u školi učio tako, kao što je učio i gospodin Josipović.
A onda sam vidio poternicu koju je okupaciona nemačka vlast 1941. raspisala za Dražom Mihailovićem. Istu onakvu kakvu je raspisala i za Titom. Čini mi se da je i isti iznos nagrade onom ko pomogne u njegovom lišavanju slobode, kao i za Tita.
Valjda je jasno zašto nismo. Nije mi namera da se dalje bavim likom i (ne)delom đenerala Draže, pogotovo ne da pravim prilog njegovoj rehabilitaciji.
Hoću samo da kažem: ako nema takve nemačke poternice do 9. maja 1945. i za Pavelićem, nema ni početnih uslova da se govori o Paveliću kao pandanu generalu Mihailoviću.

A што се тиче потерница за Дражом којима стално машеш, ни једна нема извор или бар датум и годину када је издата. Највероватније да је година избрисана и та потерница сада служи као џокер да нам витлаш пред очима за било коју годину. Наводно, Немци су јурили ,,легализованог'' Дражу. Ко би још у то поверовао.
Ипак су те потернице резултат Дражиног захтева да се договори између њега и Немаца одвијају у највећој тајности. Да се Власи не сете, Немци ,,натрукују'' потерницу и глупи Дража задовољан.

:hahaha::hahaha:

чек да анализирамо лудило :mrgreen: и ти заиста ниси комичан самом себи?

1. Потернице су објављене као договор између Немаца и Драже, како би се сарадња чувала у тајности (укључујући и операцију "Михаиловић" на Равну Гору која је претходила потерници и у којој су страдали четници, а заробљени и стрељани мајори Мишић и Фрегл) :hahaha: Немци су иначе имали обичај, то је опште познато, да покрећу операције против својих сарадника и да уцењују главе својих сарадника, нуде огроман новац за оног ко га доведе живог или мртвог :hahaha: мора да је Немцима било баш досадно :hahaha:

2. Потернице из 41. и 43. уопште и не постоје јер су Немци расписали потерницу за Дражом тек 1945. :hahaha:

3. Потернице су сумњиве јер не постоји извор или бар датум када су издате (иако наравно све наведено постоји и опште је познато) :hahaha:

Да ли сам још неку верзију пропустио?

Дајте људи да се мало среди овај циркус и овај пдф доведе у ред...

Ево поновићу га:
Nasilne simetrije

Где ту пише да су Немци потерницу за Дражом издали тек 9. маја 1945 као што си написао?

najludje je u svemu sto ti procitas nesto, ukapiras sasvim drugacije i onda jos to stavis kao argument i linkujes da svi procitaju.
evo sta pise na linku koji si postavio....
--------------------------
Za Titovu poternicu smo znali, za Dražinu nismo. Valjda je jasno zašto nismo. Nije mi namera da se dalje bavim likom i (ne)delom đenerala Draže, pogotovo ne da pravim prilog njegovoj rehabilitaciji.

----------------------------
shvatas li ti uopste sta ovde pise?????
da ti docaram,
neko je predhodno postavio paralelu izmedju pavelica i draze,
ovaj kojeg si citirao komenatrise da kako mogu da budu isti draza i pavelic kad je jedan bio borac protiv nemaca i za kim je izdata poternica dok je drugi imao svoju drzavu koja je saradjivala sa nemcima i naravno samim tim je nemoguce njih dvojicu na bilo koji nacin izjednacavati!
9 maj 1945 ili kraj rata , da ti i to pojasnim.
jesi li sad shvatio sta tamo pise :dash:

Наши саговорници имају заједнички став премаузворима.
1 све што писано и објављено ван замље после 1945. године је " Четничка пропаганда из иностранства" и као таква се не признаје као валидан извор.
2. Све што је писанио и објављенопосле рата у земљи, а нема благослов партијеје четника пропаганда у земљи и као такво се одбија као валидан извор.
Тај став се практикује на форуму већ годинама и на свим темама.
Зато они стално траже " линкове" како би могли да их одбију, а не зато што желе да нешто причитају и сами се обавесте.
Наравно , изворе треба наводити због оних који читају, а и не учествују често у разговорима и зато то у правилнику и постоји.
Проблем јесте навођење електронских извора јер они с годинама могу да из разноразних разлога нестану.
Оваква ситуација траје траје годинама и тога треба да будемо свесни.

A sto su cetnici begali pred Rusoma na kraju rata u Juznu Ameriku, drzeci se sa ustasama za rucice?

Sto se nisu borili sa oslobodiocima kao partizani?

Знаш ти Блајби врло добро зашто. Борили су се заједно , али је ваш врхопвни командант трчао по Румунији за Толбухином и тражжио разужавање и заробљавање Равногоравца , све док од Стаљина није добио одобрење за тај захтев.
Зато је Чича и наредио покрете према западу, како не би дошло до сукоба са Црвеном Армијом, до којих и није дошло.
Толико вам је ваш велики војсковођа тиме био заузет, да није стигао ни у ослобођени Београд да ујаше на белом коњу:hahaha:

Poslednja izmena:
Знаш ти Блајби врло добро зашто. Борили су се заједно , али је ваш врхопвни командант трчао по Румунији за Толбухином и тражжио разужавање и заробљавање Равногоравца , све док од Стаљина није добио одобрење за тај захтев.
Зато је Чича и наредио покрете према западу, како не би дошло до сукоба са Црвеном Армијом, до којих и није дошло.
Толико вам је ваш велики војсковођа тиме био заузет, да није стигао ни у ослобођени Београд да ујаше на белом коњу:hahaha:
И успео је! И ушао је у Београд на белом коњу док су окупатор и квислинзи бежали.
А ,,Први герилац'' није кренуо на запад да би избегао сукоб са Црвеном армијом већ је тражио уточиште код Савезника са Запада. Глупо је проценио да ће се они искрцати на југословенску обалу.
Дај неки доказ за разлог бежаније четника на запад због избегавања сукоба са Совјетима. А боље би било да је до сукоба дошло. Да се по ко зна који пут потврди ко је ослободилац а ко немачки квислинг! И тада би четници нестали заувек.

Poslednja izmena:

Bilo je i Evropi desnih pokreta koji su se borili uz Sovjete...

Ali, cetnici nisu, vec su begali pred njima...

ZBOG GREHA, a ne ideologije...

:hahaha::hahaha:

Чуј Черчил га прочитао и крај :hahaha:

Британци су напустили Дражу, а подржали Jосипа Броза зато што су вековни српски непријатељи и зато што су као и увек водили антиспрску, а прохрватску политику...

Наравно, Дража је на крају свега одликован од Амера највећим орденом за заслуге и допринос савезничкој победи па је свака прича сувишна....поготово трули памфлети Јована Радовановића...што би се рекло, џаба кречите :mrgreen:

Mihailovich-Legion-of-Merit-Medal-1948.jpg

Нису га само Амери одликовали. То су радили и остали непријатељи Србије и Југославије.

Два бугарска одликовања:
- Прво када је научио бугарски језик.
- Друго када су га Бугари протерали из Бугарске
Službovanje u kraljevoj gardi potpukovnik Mihailović završio je 14. februara 1935, kada je prekomandovan u organizacijsko odeljenje đeneralštaba ministarstva vojnog. Tu je ostao do 28. maja, kad je stigla naredba za odlazak u Sofiju, na mesto vojnog atašea Kraljevine Jugoslavije.
Tamo je naučio i
bugarski jezik i dobio dva bugarska odličja: Orden Aleksandra Nevskog 3. stepena, koji mu je uručio lično car Boris prilikom odlaska, i Orden krsta Svetog Aleksandra, koji će stići tri godine kasnije, 1939. Za vreme službe u Sofiji dobio je i pukovnički čin, 6. septembra 1935, povodom rođendana kralja Petra II Karađorđevića.
Mihailović je maja1936. godine na zahtev bugarske vlade povučen iz Sofije, pošto je uspostavio kontakte sa nekim kompromitovanim bugarskim oficirima, pa je premešten za vojnog atašea u Pragu.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Драг...82.D1.81.D0.BA.D0.B0_.D1.80.D0.B0.D1.82.D0.B0

Нису га само Амери одликовали. То су радили и остали непријатељи Србије и Југославије.

Два бугарска одликовања:
- Прво када је научио бугарски језик.
- Друго када су га Бугари протерали из Бугарске
Službovanje u kraljevoj gardi potpukovnik Mihailović završio je 14. februara 1935, kada je prekomandovan u organizacijsko odeljenje đeneralštaba ministarstva vojnog. Tu je ostao do 28. maja, kad je stigla naredba za odlazak u Sofiju, na mesto vojnog atašea Kraljevine Jugoslavije.
Tamo je naučio i
bugarski jezik i dobio dva bugarska odličja: Orden Aleksandra Nevskog 3. stepena, koji mu je uručio lično car Boris prilikom odlaska, i Orden krsta Svetog Aleksandra, koji će stići tri godine kasnije, 1939. Za vreme službe u Sofiji dobio je i pukovnički čin, 6. septembra 1935, povodom rođendana kralja Petra II Karađorđevića.
Mihailović je maja1936. godine na zahtev bugarske vlade povučen iz Sofije, pošto je uspostavio kontakte sa nekim kompromitovanim bugarskim oficirima, pa je premešten za vojnog atašea u Pragu.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Драг...82.D1.81.D0.BA.D0.B0_.D1.80.D0.B0.D1.82.D0.B0

опаааа...напредујемо! значи закључили смо да су га амери одликовали, више ништа није спорно и подваљено? браво!!! али да ли то значи да су за тебе непријатељи они који одликују за допринос савезничкој победи? дакле ти си фашиста или нациста? :mrgreen:

значи Бугари га одликовали када су га протерали из Бугарске :hahaha::hahaha::hahaha:

Бугари га као непријтељи одликовали поводом рођендана краља Петра :hahaha::hahaha::hahaha:

ал види греха, ђенерал Михаиловић научио бугарски језик, богте! :hahaha:

на захтев бугарске владе повучен, а бугари непријтељи га одликовали јер је научио бугарски језик :hahaha:

човече, да ли си свестан својих глупости?

Види овде и АЛБАНЦИ га одликовали :hahaha:

ВИДИ БУГАРИ ГА ОДЛИКОВАЛИ СПОМЕНИЦОМ ЗА СРПСКО-БУГАРСКИ РАТ :hahaha:

draza.jpg

ДА ЛИ СУ БУГАРИ 1936. НЕПРИЈАТЕЉИ СРБИЈЕ ИЛИ ЈЕ БИЛА ЧАСТО БИТИ ОДЛИКОВАН ЛИЧНО ОД ЦАРА? ДА ГА НИСУ ОДЛИКОВАЛИ МОЖДА ЗАТО ШТО ЈЕ РАДИО ПРОТИВ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ, А ОНДА ГА УНАПРЕДИЛИ ПОВОДОМ РОЂЕНДАНА КРАЉА :hahaha::hahaha:

Хоћеш сада да нам поставиш одликовања твог хрвата Јосипа Броза? :mrgreen:

GDE JE BIO TVOJ HRVAT JOSIP BROZ KADA JE DRAZA RATOVAO PROTIV BUGARA? KRAO PO CRKVAMA?

Poslednja izmena:
Bilo je i Evropi desnih pokreta koji su se borili uz Sovjete...

Ali, cetnici nisu, vec su begali pred njima...

ZBOG GREHA, a ne ideologije...

Било би згодно да наведеш један једини Европски пример за ову тврдњу , па да разговарамо на основу чињеница које можемо да упоређујемо.

- - - - - - - - - -

Oštar trn u oku nacista
Amerikanci su generala Dražu Mihailovića, njegovog američkog kolegu Daglasa Makartura i sovjetskog maršala Semjona Timošenka proglasili najuspešnijim ratnim vojskovođama 1942. godine

feljton_620x0.jpg

U PRVOJ polovini 1942. Mihailović je postao mega zvezda američkih i engleskih medija. Pisali su da je "jedan od najslavnijih vojskovođa Drugog svetskog rata", nazivali ga "jugoslovenskim orlom", "tigrom koji upućuje opomenu nacistima da stoje na rubu vulkana", "velikim simbolom hiljada neznanih ljudi", "junakom iz romana", "nekom vrstom De Gola", "legendom koja će bez sumnje živeti toliko dugo koliko se bude pominjao Drugi svetski rat".

Tvrdili su da je "oštar trn u nacističkom telu", "jedan od najslavnijih vojskovođa Drugog svetskog rata", a da su njegovi borci "najbolji ratnici u Evropi".

Američka vojska je te godine održala jedan vojni čas posvećen generalu Mihailoviću i njegovim borcima, a isto je učinilo i Ministarstvo vojske SAD, koje je preko radija održalo čas u slavu jugoslovenskog generala.

Dve velike američke filmske kuće snimile su film Četnici, posvećen Draži Mihailoviću i njegovim "neustrašivim četnicima".

Maja 1942, ni američki predsednik nije bio indiferentan prema pokretu generala Mihailovića:

- Vaš otpor dostojan je Vašeg predanja i nadahnuće svima onima koji se bore za slobodu. Držite se čvrsto. Vaši prijatelji Vas neće ni zaboraviti, ni napustiti.

Silne pohvale nije pratila ni približna politička, a kamoli vojna pomoć, pa se već tad postavljalo pitanje iskrenosti zapadnih saveznika prema generalu Mihailoviću.

Te 1942. Amerikanci su generala Mihailovića, njegovog američkog kolegu Daglasa Makartura i sovjetskog maršala Semjona Timošenka proglasili vojskovođama godine. Aprila te godine general Mihailović poslao je pisma francuskim kolaboracionistima, maršalu Filipu Petenu i političaru Pjeru Lavalu, u kojima oštro osuđuje njihovu saradnju s Nemcima.

Američki časopis Tajms je u maju 1942. objavio Mihailovićevu fotografiju na naslovnoj strani, narednog meseca Mihailović je unapređen u čin armijskog generala, a 1. decembar, Dan stvaranja Jugoslavije, čestitali su mu i britanski generalštab i američki general Dvajt Ajzenhauer:

- Američke snage u Evropi i Americi šalju čestitanja svim svojim drugovima po oružju, besmrtnim i hrabrim jugoslovenskim jedinicama, pod Vašim sjajnim vođstvom - pisao je general Ajzenhauer.

Mihailovićev antifašizam tad se visoko kotirao i u Moskvi. Jedan od ljudi koji je to mogao dobro da zna bio je crnogorski komunista Mirko Marković, koji je kao agent NKVD-a radio u SAD. On je kralju Petru Drugom Karađorđeviću za vreme njegove posete Americi, početkom leta 1942, poklonio ček na hiljadu dolara "za pomoć četnicima i njihovom hrabrom vođi Draži Mihailoviću".

Marković je u to vreme u SAD štampao veliki plakat Draže Mihailovića na belom konju, koga je jugoslovenskim radnicima u Americi i Kanadi prodavao za deset dolara, što je bilo samo nešto malo manje od njihove prosečne mesečne plate.

U svoju ličnu beležnicu general Mihailović je te godine zapisao načela kojima se rukovodi u ovom ratu. Po formi načela su ličila na deset Božjih zapovesti:

1. Sve za slobodnu i moćnu Jugoslaviju.

2. Savesno izvršavaj dužnosti prema Kralju i Otadžbini i ne daj da te iko navede na rđav put.

3. Preziri izdajnike i sve sluge okupatora. Zapamti i obznani ih svojim prijateljima.

4. Putem laičkog sistema u kome si ukopčan primaj i širi vesti naše vlade u Londonu na suzbijanju neprijateljske laži.

5. Jugoslovenska vojska postoji kako u Otadžbini tako i van nje. Njoj pripadaš kao patriota i pomogni joj.

6. Budi oprezan, a ne strašljiv.

7. Nikada u razgovoru za opšte dobro ne imenuj druga ni prijatelja da ih ne bi odao.

8. Kad ste pritešnjeni ne odaji drugoga jer time ne spasavaš sebe.

9. Ako si Srbin i Jugosloven ne ostani po strani i uloži sve što je u tvojoj moći kao i sebe samoga za stvaranje nove Jugoslavije.

10. Budi spreman za odsudni momenat.

Hitler je za Mihailovića i njegove pristalice i 1942. bio "najkrvoločniji dželat", "divlja zvijer", "propali gimnazist iz Linca", a Tito je u četničkom Komandoskom priručniku Mihailovićeve vojske bio ovako opisan:

- Josip Broz Tito, bravarski pomoćnik, sin Franje i Marije rođene Zavešek, rođen u Kumrovcu, opština Zagorska sela, kotar Klanjec, Hrvatska, 6. marta 1892. Ubojica u školi. Osakatio dvojicu drugova, krao. Otišao u svet. Godine 1928. uhvaćen prilikom provale u crkvu, i zaveden pod br. 10434, ali ga spasla amnestija. U svojstvu predstavnika KPJ, s Jevrejinom Flajšerom bio dugo u Moskvi. Bio i u Italiji. Svršio teroristički kurs u Sverdlovsku. Godine 1938. dolazi u Jugoslaviju kao češki državljanin inženjer Josip Tomašek, sa zadatkom da reorganizuje KPJ.

Te 1942. došlo je do prvog nesporazuma generala Mihalovića sa njegovom glavnom ratnom uzdanicom, Velikom Britanijom. Prva varnica sevnula je već 19. decembra 1941. godine, kada je Mihailović u selu Teočinu kod Gornjeg Milanovca obeležio svoju krsnu slavu, Svetog Nikolu.

Za trpezom je bio i britanski vojni izaslanik u Mihailovićevom štabu, kapetan Bil Hadson. Mihailović mu je u jednom trenutku rekao da će razbijanjem jedinica na manje formacije i zaustavljanjem frontalnih napada na Nemce sačuvati ljudstvo i prebroditi krizu. Hadson je rekao da se ofanzivna borba mora nastaviti bez obzira na žrtve, na šta je general Mihailović odgovorio da se ne može ratovati bez oružja i municije. Englez je to prečuo, govoreći da ne potcenjuje četničke teškoće, ali je bez uvijanja dodao da je njegov glavni zadatak da brine o interesima Ujedinjenog Kraljevstva.

Mihailović je ćutao, ali je jednom svom saradniku ubrzo rekao i ponovio:

- Nismo mi ničije sluge, pa ni savezničke!

Petnaestak dana kasnije, general Mihailović je bežao ispred Nemaca, koji su ga decembra 1941. oterali s Ravne gore. U bežaniji je izgubio i radio-stanicu, pa je sve do proleća 1942. sa omanjom grupom saradnika boravio oko Rudnika i Takova.

Aprila te godine krenuo je prema Ivanjici i Goliji, gde je krajem toga meseca primio poruku od profesora Slobodana Jovanovića:

- Ne pristupajte bez naoružanja i goloruki većim akcijama zbog nesrazmere u žrtvama. Produžite organizovanje u celoj zemlji i čekajte odsudni čas.

Sličnu poruku dobio je i tri meseca kasnije, kada mu je rečeno da ustanak može dići samo u slučaju iskrcavanja većih savezničkih snaga ili sloma Nemaca.

BEZ RADIO-STANICE
Juna 1942, bez radio-stanice i veze ne samo s jugoslovenskom kraljevskom vladom, već i bez redovnijih kontakata sa svojim komandantima u drugim delovima Jugoslavije, Mihailović je iz Srbije prešao u Crnu Goru. U to vreme od početka marta do kraja juna 1942. Tito je depešama poslatim u Moskvu Mihailovića anatemisao 24 puta, Hitlera četiri, a Pavelića pet puta.

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:550001-Ostar-trn-u-oku-nacista

Било би згодно да наведеш један једини Европски пример за ову тврдњу , па да разговарамо на основу чињеница које можемо да упоређујемо.

nije realno od njega ocekivati da postavi nesto cinjenicno i realno,
predlazem da sacekamo malo , pa kad napuni 15-16 godina bice i njemu sa samim sobom lakse a i nama sa njim takvim kakvim je :rotf:

Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku Koča.

У овоме лежи читава прича о промени прво британског , па на крају и прећутно америчког осноса према ђенералу Михаиловићу и ЈВуО и Равногоском покрету отпора.
Капетан хадсо не не устеже да на Михаиловићеве примедбе иобразложења одговори да су њему на првом на првом месту британски интереси( дакле не савезнички, него британски) али сматра да је недопустиво дфа да ђенерал Михаиловић то исто чини у односу ппрема свом народу и својој окупираној држави.
Реченица коју је тада изговорио ђенерал Михаиловић :Нисмоми ничије слуге, па ни савезничке! је суштина покрета отпора који је водио.

У овоме лежи читава прича о промени прво британског , па на крају и прећутно америчког осноса према ђенералу Михаиловићу и ЈВуО и Равногоском покрету отпора.
Капетан хадсо не не устеже да на Михаиловићеве примедбе иобразложења одговори да су њему на првом на првом месту британски интереси( дакле не савезнички, него британски) али сматра да је недопустиво дфа да ђенерал Михаиловић то исто чини у односу ппрема свом народу и својој окупираној држави.
Реченица коју је тада изговорио ђенерал Михаиловић :Нисмо ми ничије слуге, па ни савезничке! је суштина покрета отпора који је водио.
Извор за болдовано!

Back