BR. 97
PORUKE DRAŽE MIHAILOVIĆA ANTI PAVELIĆU
Vrhovna komanda, 15 aprila 1945
Poštovani gospodine B-u,Zahvalan sam Vam za obaveštenja, koja ste mi učinili o rezultatu Vaših razgovora sa Ekselencijom, u cilju vođenja jedne zajedničke borbe protivu partizana. U posebnimaktima, koji su Vam zajedno sa ovim pismom uručeni, sadržane su potrebne odluke u pogledu dovršenja ovih razgovora i zaključenje jednog željenog aranžmana. Meni je,međutim, želja da se ovim pismom pozabavim isključivo pitanjem učinjenog mi predloga od strane Ekselencije za moju ličnu posetu i direktnog uređenja ovog narodnog
posla, te Vas lepo molim, da budete ljubazni i da Ekselenciju upoznate sa sadržinom njegovom.
1. - U prvom redu Vas molim, da u moje ime zahvalite Ekselenciji na ljubaznostii pozivu, koji mi je preko Vas uputio. Cisto principijelni razlozi, izgrađeni tokom ovečetiri godine, ne dopuštaju mi, nažalost, da se ovom ljubaznom pozivu odazovem.
2. - Svakako mi je stalo, da Ekselenciju ubedite, da u konkretnom slučaju mojalična bezbednost ne dolazi pod pitanje. Jer, ja sam apsolutno uveren, da bi mi Ekselencija,na svom području, pružio bezuslovnu sigurnost i obezbeđenje.
3. - Tokom ove četiri godine, ja se nijednom prilikom nisam odvajao od svojihtrupa. Tu okolnost su moji komandanti, koje sam odmah upoznao sa sadržinom predlogaEkselencije, istakli i izričito me molili da ne otstupam od ustaljene tradicije trapa i daizbegnem svako unošenje nemira u njihove redove.
Moleći Vas da budete veran tumač ovih razloga pred Ekselencijom, ja koristim ovu priliku, da preko Vas Ekselenciju umolim, da gospodi oficirima, kojima sam vođenjepregovora poverio, pokloni puno poverenje i da na taj način omogući uspešno završenje ovoga posla na korist oba naroda. Molim Vas isto tako, da podvučete moju rešenost da se u provođenju projektovanog sporazuma, zajedno sa svojim potčinjenim komandantima i trupama, striktno pridržava svih utanačenja, koja gospoda delegati u ime Vrhovne komande budu prihvatili. Sa svoje strane ja izražavam svoju nadu i duboko uverenje, da će tim istim duhom držanja vojničke časne reči biti prožeti Ekselencija, Njegovi komandanti i trupe.
Saopštavajući sadržinu ovoga pisma Ekselenciji, molim Vas da Mu izvolite izraziti moje poštovanje.
Vama zahvaljujem na požrtvovanju i naporima, što ih unosite u ostvarenje ovoga po narod korisnog posla i verujem da ćete i u buduće u svakoj prilici i na svakom mestuumeti da poslužite interesima naše otadžbine, čije Vam priznanje, nadam se, ne će izostati.Srdačno Vas pozdravljaVaš,Đeneral Drag. M. Mihailović
Zbornik XIV, 4, str. 934-935
http://www.znaci.net/00001/114_1.pdf Стр.: 190.-
Dokumenti četničkog porekla
- -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
BR. 97
PISMO DRAŽE MIHAILOVIĆA ALOJZIJU STEPINCU
Vrhovna Komanda, 15 aprila 1945.
Preuzvišenosti,Preplavivši Srbiju i druge srpske pokrajine, komunistički val od nekoga vremena zapljuskuje i one pokrajine, koje nastanjuje hrvatski narod. On se sve više širi i, naročitoposlednjih dana, preti da preplavi i te krajeve onako isto kako je to bio slučaj u minuloj godini sa srpskim krajevima. Prilikom prve audijencije, kojom ste donosiocu ovogapisma učinili čast, imao je on prilike da obavesti Vašu Preuzvišenost o svima nevoljama i patnjama, što ih je komunizam prouzrokovao srpskome narodu u toku nekoliko minulih meseci.
Osećajući u ovim časovima potrebu da, pored ostalih, i Vašoj Preuzvišenosti, kao duhovnome vodi hrvatskoga naroda skrenem pažnju na sve strahote eventualnog komunističkog osvajanja hrvatskog prostora, meni je čast da u prilogu dostavim VašojPreuzvišenosti jedan memoar u kome su izložena moja gledišta na sadašnji vojni i politički položaj. Donosilac ovoga pisma biće Vašoj Ekselenciji na raspoloženju za eventaulna dalja obaveštenja.
Bez obzira na sve one momente i okolnosti, koji su nas ili koji bi nas mogli deliti, ja smatram za svoju dužnost, da zamolim i Vašu Preuzvišenost, da uloži sav svoj uticaji sve svoje napore u cilju aktiviranja svih nacionalnih snaga hrvatskoga naroda u borbi protivu boljševizma. Upućujući Vam ovu molbu, ja želim da verujem, da će VašaPreuzvišenost, idući stopama svojih velikih prethodnika, odgovoriti svim onim istorijskim dužnostima i zadatcima, koji se pred Vašu Preuzvišenost postavljaju u današnjimteškim vremenima. Jer, od pravilnoga shvatanja tih dužnosti i zadataka sa strane Vaše Preuzvišenosti zavisiće i mesto, što će ga istorija hrišćanstva, a napose hivatskoga naroda, Vašoj Preuzvišenosti dodeliti.
U tom verovanju i nadi, ja preporučujem Vašoj blagonaklonoj pažnji donosioca ovoga pisma i molim Vašu Preuzvišenost, da i ovom prilikom primi izraze moga osobitogapoštovanja.
Njegovoj Preuzvišenostid-ru Alojziju S t e p i n c u,nadbiskupu zagrebačkom imitropoliti hrvatskomZagreb
armijski generalDrag. M. MihailovićZbornik XIV, 4, str. 989-990
http://www.znaci.net/00001/114_1.pdf Стр.: 191.-
Dokumenti četničkog porekla
Лепо срочена писма пуна учтивости и поштовања. Баш по мери са највишег врха пријатељу и сараднику током целог рата.
Знам да ће браниоци лика и (не)дела ,,Првог герилца Европе'' скочити и потегнути свим расположивим ,,аргументима'' да су та писма фалсификати. И досада, при помену тих писама, била је лавина контра-аргумената срачуната да се очува имиџ (лик и дело) ,,Првог герилца Европе''.
Та писма цитирам јер сам апсолутно сигуран да су постојала. Бар тако пише у: Dokumentima četničkog porekla. Ваљда се не одричете и њих!
И усташе и четници, свесни да Немачка као окупатор губи тле под ногама, прибегли су да целокупну сарадњу са купатором фингирају борбом протива комунизма. Уствари нису се они порили против комунизма већ партизана (НОП-а) у чијим редовима јесу били комунисти али мањи део. И коначно, партизани, било да су били комунисти или не, јесу победници у II Св.рату, свиђало се то или не четнички опредељеним Форумашима.
Па, браниоци лика и (не)дела ,,Првог герилца Европе, навалите!