Драгољуб Дража Михаиловић

ČETNICI NAS PREDADOŠE NEMCIMA

29. oktobra 1941. noću — priča Milivoje Mitrović — četnici Draže Mihailovića izvršili su mučki napad na štab 1. crnogorske (Kosjerićke) partizanske čete i tom prilikom su zarobili komandira čete Jordana Đukanovića, Jelenu Lelu Subić i još mnoge druge komuniste čete. Među zarobljenima bio sam i ja. Našli smo se u četničkom zatvoru, a pošto je zatvor u Kosjeriću bio tesan, četnici su odvojili grupu od 150 drugova i drugarica i poterali ih na Ravnu goru. Usput su počeli da ih likvidiraju. Prvo su iz kolone izdvojili Jordana Đukanovića, Jelenu Lelu Subić, Milevu Kosovac, Prvoslava Gmizovića i još nekolicinu i počeli ih mučiti. Kad su izmučeni partizani stigli do mesta Okolište, četnici su skrenuli s puta u šumu i poklali ih. Ženama su prosecali grudi i kroz te prosekline uvlačili mrtve ruke.

Bio sam u grupi od 250 drugova i drugarica. Dok smo bili u Kosjeriću četnici su nas tukli i mučili ne dajući nam ni hranu. Odeću i obuću, ako je samo bila za njih, skidali su sa nas govoreći da će nas »posle saslušanja pustiti kućama«. Međutim, batinali su nas svaki dan prvo četnički oficiri i podoficiri, a za njima i svi ostali četnici. Jednostavno upadnu u prostoriju gde smo smešteni i tuku, ne birajući gde će kog udariti.

15. novembra 1941. četnici su nas u zoru izveli iz zatvora i postrojili pred zatvorom zavirujući svakom u oči. Prosto su se igrali s nama. A onda su počeli da odvajaju pojedince. Ne sećam se koliko su izdvojili kad im stiže vest da partizani napadaju na Crnokosu. Hteli su da nas što pre evakuišu za Ravna goru gde je i bila glavna četnička klanica ljudi. Sve trčećim korakom išli smo prema selu Sevrljuge, a četnici su nas sa naperenim puškama muvali u slabine da bismo se što pre udaljili od Kosjerića. Nismo ličili na ljude već na buljuk ovaca koje nakupci gone na klanicu. One koje su uspeli da odvoje u Kosjeriću nisu ni gonili sa ostalim već su ih u selu Divčevići sve poklali.

Četnicima je jedini cilj bio da nas ne odrobe partizani. Bosi i goli ličili smo na roblje iz davnih vremena kada je za robovlasnike ljudski život vredeo manje od života vola ili konja. Svako ko bi zaostao, iznemogao od ranjavih nogu ili gladi, bio je na licu mesta zaklan. Upirali smo zadnju snagu da nas ne bi zadesila sudbina onih koje je četnička kama lišila života. Tako smo proređeni stigli na Ravnu goru. Tu su nas postrojili u dve vrste pa su i vojnici tzv. kraljeve garde počeli s nas skidati bolje komade odela, a hvatala se i hladna novembarska noć. Iznemogli ljudi su padali u nesvest te nas četnici odvedoše u jednu štalu da noćimo. Polovina ljudi je ostala na podu štale, a druga se popela na tavan. O spavanju nije moglo biti ni govora. Sutradan, 16. novembra, poterali su nas i doveli pred kuću u kojoj je stanovao Draža Mihailović koji se na naš dolazak pojavio i odmah počeo da govori kako smo mi zavedeni, da će nam srpski sud suditi, da će nam on oprostiti grešku i da ćemo »kroz neki dan ići kućama«. Tek što je Draža završio svoju priču, izdvojili su iz stroja tri druga i bez presude ubili na licu mesta. Odmah smo se uverili u to koliko vredi obećanje »vrhovnog komandanta«. Zatim su nas poterali prema selu Planinici gde je bila prva grupa zarobljenih partizana doterana iz Kosjerića. Kada smo bili na domaku Planinice stigao nas je jedan major na konju i u najvećem galopu odjurio prema Mionici. Četnici rekoše da je to major Mišić.

Ljudi, ponavljam, nisu mogli da idu jer su većinom bili bosi, a put kamenit i hladan. Četnici su svakog koji nije mogao da ide izdvajali iz naše kolone i toga više nikad nismo videli. Tako smo se do Planinice još više proredili. Kada smo stigli u to selo našli smo pred jednom većom zgradom postrojene drugove iz prve grupe. Njihov paćenički izraz lica najbolje je govorio kakve su sve muke pretrpeli. Pomešali su nas s njima i zajedno smo krenuli iz Planinice, ali nam hleba nisu dali iako su obećali. Naprotiv, terali su nas da idemo još brže. Noć nas je zatekla kod jedne škole između Planinice i Mionice. Tu su nas ustavili i sve strpali u dve učionice. Snaga je bila na izmaku od umora, pa smo popadali po patosu ne osećajući da li je ko kome stavio noge na glavu ili prignječio ruku. Zaspali smo mrtvačkim snom. Oko ponoći je počela da nas budi učiteljica te škole. Pošto je znala da više dana nismo ništa jeli, skuvala je krompira pa, iskoristivši odsutnost četnika (koji su bili sigurni da ne možemo bežati), davala je svakom ko bi se probudio po jedan. Četnici su to ipak saznali te su je obasuli psovkama, nazivali je komunistom i pretili joj streljanjem. Nikada više nismo videli učiteljicu jer su nas u zoru poterali u Mionicu govoreći da ćemo tamo dobiti hranu i da će nam tu sud suditi. »Ko ne bude kriv, već oko 12 časova ići će kući« — počeše uveliko da pričaju naši sprovodnici.

Stigli smo i u Mionicu. I tu su nas smestili u školu i naredili da se odmorimo jer ćemo »duže ostati«. Ali posle sat-dva upadoše četnici uz povike: »Pokret!« Kada smo izašli u dvorište videsmo prosute kazane sa hranom, a nas gladne poteraše kroz sneg i kišu. U Mionici smo dobili odmorne sprovodnike koji nisu ni mislili na naš umor. Skrenusmo prema Svetlaku udaljujući se od Valjeva. Mislili smo da nas vode u Beograd. Usput je narod hteo da nam da nešto hrane ali su četnici to sprečavali. »Vode ih Nemcima, sudbino teška« — čusmo kako narod kuka za nama. U sumrak 17. novembra stigli smo do Markove Crkve. Pojavio se jedan uglađen četnik, po čemu smo zaključili da je neki »vojvoda«. Poče da nam pridikuje: »Braćo, kažu da vas vodimo da predamo nemačkim vlastima. Lažu vas, braćo! Mi ćemo vas predati srpskim a ne nemačkim vlastima. Vi ćete za koji dan svi svojim kućama« — do viknu četnički govornik, uzjaha konja i naredi pokret. (Kasnije sam saznao da je to bio Jovo Kolubarac zv. Škava, major Draže Mihailovića.)

Na oko dva kilometra od Markove Crkve nalazi se most preko Kolubare. Kada smo došli do njega ugledali smo šest četnika, a na drugom kraju mosta stajalo je šest Nemaca. Čim smo prešli na drugu stranu ušli smo u špalir Nemaca. Tu su nas zaustavili. Nemci su odmah potražili među nama tumača. Javio se Bora. Preko njega su preneli naređenje da će ubiti svakog ko pokuša da beži, a zatim su saopštili da će doći kamioni da nas »voze dalje«. Kad su kamioni došli, Nemci i četnici su naredili da se penjemo. Svakog ko nije mogao da potrči kundačili su i ritali nogama. U kamionima, pokrivenim ceradama, bila su i po četiri Nemca i četnika.

Doterali su nas u Valjevo i oko 10 časova uveče uveli u Tadića mlin. Tu je jedan čovek u nemačkoj uniformi naredio da predamo sve što imamo u džepovima. Svaki od nas je nastojao da sakrije novac i druge stvari za koje je smatrao da će mu biti neophodne. Ja sam samo sakrio novac u porub unutrašnjeg džepa. Kako koga pretresu, Nemci prosto ubace u drugo odeljenje mlina koje je bilo veće, ali ipak malo za nas 365 zatvorenika. Ležali smo gotovo jedan preko drugoga. Svaki je tražio da legne uza zid da bi na sebe trpeo manje tereta jer, ako bi se zatekao na sredini prostorije, na leđa bi mu legla još 2 do 3 druga (9 drugarica koje su dovedene s nama odmah su nekud odveli i mi ih više nikad nismo videli). Noću su u: našu prostoriju upadali ljotićevci, budili jednog po jednog i tukli, naročito one koji su imali nešto od odela, jer su hteli da ga prisvoje. Pojedince su ostavljali samo u košuljama i gaćama. Pa ipak nismo klonuli duhom, već smo cepali svoje odelo da ga zlotvori ne bi koristili.

Hranu nam nisu davali od Kosjerića, pa su mnogi umirali od gladi. Dok smo još imali snage skupljali smo koščice suvih šljiva i zrnevlje pasulja koji je tu kraj mlina nekad isto variran. Oko 20. novembra pitali su nas hoćemo li da radimo — za parče hleba. Glad je učinila svoje — prihvatili smo ponudu. Sutradan smo dobili po pola hleba i to za ceo dan. I tako-tri dana. A tada su nas poterali u Iverak da kopamo kanale za aerodrom. U odlasku i povratku Nemci i ljotićevci su nas terali da trčimo, a pošto to nismo mogli gladni i bosi, tukli su nas dugačkim motkama i kundacima. Rečeno nam je da se, dok kopamo, ni jedan ne sme uspraviti. Čim bi se neko uspravio, dotrčao je Nemac s motkom i počeo da bije, a za njim i ostali. i su tada tukli. Svakog dana nas je bilo sve manje i nikad :-,smo dobili objašnjenje gde su oni što nisu došli na posao. Govorili su nam — »otišli su na saslušanje«. A mi ih više nikad nismo videli.

Došao je i na mene red — saslušanje. Čekajući 25. novembra »suđenje«, nas desetak smo koristili svaki trenutak da se dogovorimo o držanju na »sudu«. »Ne znamo ništa o partizanima, a kod njih smo otišli jer su nas uzeli s njiva. Ni sada nam nije jasno ko su partizani« — bio je dogovoren odgovor za sve. Tada su u našu prostoriju upali Nemci, poterali nas preko ulice i uveli u jedno odeljenje gde su takođe bili Nemci. Bilo ih je šest, od čega četiri sa močugama u rukama. Kada sam ušao unutra videh jednog druga gde leži na podu a njih četiri ga tuku. Mene je jedan Nemac dohvatio za kosu i okrenuo licem u zid, a drugi je odmah naredio da ne mrdam. U jednom trenutku me povukoše do sredine i počeše tući. Nemci su postavljali pitanja: ko mi je bio komandir, ko komesar, gde mi je puška, za koga sam glasao pre rata, gde sam zarobljen itd. Na svaki moj odgovor pljuštale su batine od glave do pete. Odgovarao sam da ne znam ništa o partizanima, da nisam imao pušku, da sam glasao za JRZ i da nisam zarobljavan. Kada sam video da mogu izdržati batine, još više sam se uverio da ne treba priznati ništa. Posle saslušanja i batinanja odvukli su me u drugu kancelariju gde sam našao Milana Nikolića, dečaka od 15 godina, koji je već na prve batine priznao da je bio seiz kod komandira, pa ga Nemci nisu dalje ni saslušavali. Živeo je u neizvesnosti šta će s njim dalje biti. Odavde su me odvukli u Tadića mlin i zatvorili u magacin gde sam iznuren kao i ostali legao na beton. Neki od drugova su tu i umrli od dobijenih batina.
..............

Posle 7 dana (ne sećam se datuma) izveli su nas u dvorište mlina gde nam se jedan Nemac obratio na srpskom: »Koga prozovem da ide na tavan magacina; ostali da ostanu u dvorištu«. Među prozvanima bio sam i ja. Tako se na tavanu našlo oko 60 bivših partizana. Odmah sam primetio da su tu uglavnom oni koji nisu priznali da su partizani. Većina je stenjala od bolova, a u toku noći jedan drug je na tavanu i umro od batina. Oni što u dvorištu nisu prozvani, odvedeni su (a sutradan streljani na Krušiku - među njima i mali Milan Nikolić). Desetak dana posle prozivke izveli su nas iz magacina i poveli kroz Valjevo. Uveli su nas u jedno dvorište gde nam je saopšteno da nas je »nemački preki sud oslobodio smrti« i da nas »predaje srpskim vlastima«. Nemci su otišli, a ljotićevci su nas, 3. decembra, odveli u »srpski zatvor«, gde nas je četiri do pet drugova bilo gotovo bez odela, a morali smo ležati na betonu bez ikakvog prostirača. Vaši su nas jele, a »srpske vlasti« nisu davale ni hleba. Počelo je novo saslušavanje sa batinama. Posle 15 dana mrcvarenja mene i još nekoliko drugova su pustili kući jer — »opština je dala garanciju« za nas. Tako je od 365, koliko nas je bilo kad su nas četnici predali Nemcima, ostalo živih samo 18; ostali su streljani ili pomrli od gladi i batina. Kada sam došao kući, 20. decembra, odmah su me dočekali četnici i oterali u Užice kao taoca gde sam svaki novi dan očekivao sa strepnjom jer sam određen za streljanje »samo ako u selu pogine neki Nemac«. Nikada nisam mogao da odgovorim ;na pitanje: kakva je bila razlika između Nemaca i četnika? ...
Sima POZNANOVIĆ, Miloš Mija FILIPOVIĆ, Dobrosav M. PAVLOVIĆ, Bogomir Mića MARKOVIĆ, Dragoš ĐURIĆ, Milivoje MITROVIĆ
.................

ZLOČINI ČETNIKA

Posle 5-6 dana u Požegu su stigli četnici. Tada je nastalo masovno hapšenje naroda, u prvom redu bivših partizana (većinu su tada ili kasnije likvidirali). Četničke bande s stizale sa Rudnika, sa već napravljenim spiskovima koga treba streljati, i vršile nedela koja bez pomoći okupatora nisu mogli učiniti. Svoje ogorčenje zbog poraza iskaljivale su nad golorukim stanovništvom. Nastupajući u dve kolone komunikacijoi Čačak - Požega, četnici su hvatali pripadnike NOP-a (prem sporazumu između Draže i Nemaca u Divcima 27. novembra dakle dva dana posle sporazuma s predstavnicima Vrhovno štaba NOPOJ). Četnici su počeli otvoreno da sarađuju s okupatorom. U Požegi je radio preki sud sastavljen od Nemaca, ljotićevaca i četnika. Od četnika su u prekom sudu sudelovali Glišić, Pavković, Diša Jovanović i Miljko Marjanović. Presude je potpisivao nemački komandant mesta, ali tek pošto bi članovi »prekog suda« glasali listićem, na kome su se ispisival početna slova kazne: »S« streljanje, »O« oslobađanje. Nemački komandant je uživao pravo dva glasa i njegove presude su se odmah izvršavale. Kod zatvora u Požegi bila su tri komandira: nemački, ljotićevski i četnički; svaki je imao posebne ključem i upadao u zatvor kad je hteo i radio šta je hteo. Zatvori su pored ovoga, bili u svim opštinskim mestima, gde su radili preji četnički sudovi sastavljeni od ljudi koji nisu bili sa tog teren, a dopunjavani su domaćim četovođama i predsednicima opštine. Bilo je dosta streljanja i bez presuda. Uz podršku Nemaca nastalo je obračunavanje kako je ko s kim hteo. Četnička komanda predala je Nemcima oko 100 pristalica NOP-a. Posle gotovo godinu dana robovskog rada kod Nemaca i četničkih starešina neki su sprovedeni u logor, a drugi pušteni kućama.

U decembru 1941. god. četnici su pravili čitave hajke i selima hapseći pripadnike NOP-a sreza požeškog. U Guglju i Jelendolu uhapsili su 9 drugova i ženu Save Markovića (koji je poginuo u prvom sukobu s četnicima). Uhapšene su saslušali štabu Markovića u Jelendolu, pošto su im prethodno svukli bolje odelo i obuću, a dali im pocepano. Neki su bosi sprovedeni Tabanoviće, gde je iz Srednjeg Dobrinja, Tabanovića i Papratita bilo zatvoreno ukupno 17. Među njima je bio i starac od 70 godina Strajin Nikolić iz Loreta, čija su dva sina bila u partizanima. Tu su ih tukli stupcem od kola, primorali ih da jedan gog tuku i viču »živeo kralj«. Dok su oni ležali u hladnoj sobi, četnici su orgijali, pili, upadali u zatvor i tukli zatvorenike. U zatvor je naišao s kamom u rukama i okrutni Manojlo Korać, zv. Major, i počeo da »saslušava« bivše partizane. Njemu su molećivo prilazili rođaci i prijatelji uhapšenih, među njima i Manojlov ratni drug sa solunskog fronta, seljak iz Papratišta, inače rezervni major. Molio ga je za svog komšiju Velimira Maćića, radnika iz ložionice Užica koji je učestvovao u borbama protiv četnika na Trešnjici i u Karanu. Kada je krvnik Manojlo čuo da ga bivši solunski borac moli da pusti iz zatvora partizana, razbesneo se i do besvesti tukao svog ratnog druga korbačem po glavi.

Sutradan su četnici krenuli za Glumač. Sobom su poveli zatvorenike iz Tabanovića da bi ih usput streljali. Na Tabanovačkim livadama odvojili su devetoricu i, krenuvši prema Požegi, streljali ih posle 50 metara, na očigled cele kolone. Dvojica su počeli da beže, ali su ih četnici pristigli i dotukli. Kolona sa ostalim zatvorenicima krenula je prema Liješču gde je i ostale trebalo da streljaju. Nastalo je komešanje čak i njihovih ljudi. Iz kolone se izdvojio Ivan Odžić iz sela Vručana, bivši komita iz prvog svetskog rata, i počeo govoriti da te ljude ne treba streljati jer ih sve poznaje, a bio je i u srodstvu sa Prokopijevićima. Četnik Radojko Đurić je pak predlagao da se svi streljaju. Četnici su se pocepali. Nastalo je glasanje. Radojko je pozvao sve koji su za streljanje da pristupe njemu; od 200 ljudi prišlo mu je samo 4. Ostali su bili na strani Odžića, tj. protiv streljanja, što je razjarilo Đurića. Tada su neki od zatvorenika pušteni, među njima i Kosa Marković, a sa ostalima su produžili za Glumač, gde su se nalazili komandanti Glišić i Marjanović.

U zatvoru u Glumaču bilo je oko 40 zatvorenika koje je, bez ikakvog reda, premlaćivao ko je kad hteo. Tako su do besvesti premlatili Stanojla Krsmanovića, krojačkog radnika iz Požege. Većinu je »preki sud« osudio na smrt, naredivši da se kod Otanjskog mosta iskopa raka gde bi se osuđeni streljali i zakopali. A kada je raka bila gotova, pojavio se predsednik opštine Glumača Miloš Nikolić zahtevajući da se ne strelja niko ko nije iz njegovog sela, te je tako raka ostala prazna. Zatvorenika je bilo najviše iz Požege i Bakionice pa je Miloš Nikolić rekao predsednicima ovih opštiina: »Vodite ih u vaša mesta pa ih streljajte«.
337

Kad je na Tabanovičkim livadama izvršeno streljanje, Vlaisav Nikolić iz Guglja i Obrad Kovačević iz Srednje Dobrinje pogođeni su samo u noge. Pritajili su se dok četnička kolona nije odmakla; zatim su ustali, pozdravili se i otišli svaki svojoj kući (Vlaisavu Nikoliću je tada streljan i sin Srećko. Kovačević se krio u svom selu sve do 1942. godine kada je uhvaćen i sproveden na Banjicu. Vlaisav je otišao u Gugalj i pokušao da skloni kod rođaka Ilije Nikolića, ali ga je ovaj prijavio četnicima; sproveden je u Bakionicu i posle nekoliko dana streljan sa još dvojicom partizana).

Ta četnička jedinica, na čelu sa poručnikom Ilićem i narednikom Tijanićem, prebacila se 8. decembra iz Glumača u Visibabu. U toku noći pohapsila je pripadnike NOP-a i oko 9 časova ujutro dovela do opštine i škole u Visibabi. Četnici su opljačkali kuće preko 50 uhapšenih ljudi iz Visibabe i Rasne i oko 11 časova naredili su da se iskopaju rake. Preki četnički sud je na brzinu osudio 17 ljudi na smrt streljanjem. Budimir Milutinović iz Visibabe, star 55 godina, nosilac Karađorđeve zvezde, a uz to i težak invalid, molio je da bude streljan umesto sina Ljubiše. Četnici su na to pristali, streljali ga, a onda mu streljali i sina. Streljani su gađani mahom u glavu, a leševi su bili tako unakaženi da pri sahrani otac nije prepoznavao rođenog sina: Svi streljani su bili borci 1. i 2. požeške čete.

Ista grupa četnika je otišla 10. decembra u Zdravčiće i streljala 5 partizana: 2 iz mesta (Milutin Jovanović je ležao teško ranjen), i 3 iz drugih jedinica. (Dan ranije, tj. 9. decembra ljotićevci su u Požegi streljali 10 partizana, a 13. decembra streljano je 6 ljudi iz Požege i 14 iz drugih mesta.) Tih dana je i četnička grupa streljala 21 pripadnika NOP-a u Godoviku. Na prekom sudu ovu grupu su optuživali da je protiv srpstva, na šta su Vladimir Ješić i Radojko Miletić odgovorili da su oni protiv Nemaca, a ne protiv Srba. Četnici su ih, poštujući »nadležnost«, predali Nemcima, a ovi su ih 15. decembra streljali još 9 drugova. Stari Milutinović iz sela Rečice, inače borac Solunac čija su tri sina otišla u partizane, nije hteo da odgovori na pitanja pri saslušanju već je četničkom oficiru Radojku Duriću odbrusio da on neće da mu sude beogradski mangupi (misleći upravo na samog Durića). Radojka je ovo razbesnelo; prekinuo je suđenje i naredio da se stari Milutinović bez presude ubije pred opštinom.

U Rogama i Rupeljevu uhapšeno je tih dana oko 80 ljudi od kojih je 1 streljan i 70 internirano, a ostali su pušteni. Bakionici i Prijanovićima uhapšeno je oko 60 od kojih su 4 st ljana (1 iz Bakionice, a 3 iz drugih sela). U Milićevom Selu streljano je 4, a u Gorobilju 3 druga.

Interesantno je napomenuti da je u Svračkovu uhapše oko 45 ljudi, a niko nije streljan. Preki sud je insistirao da 6 osude na smrt, ali se tome pod pritiskom naroda odlučno suprotstavio četovođa sela govoreći: »Lako je vama: sada ste ovde, a sutra idete. Mi ostajemo sa ucveljenim narodom da delimo i dobro i zlo. Nećemo streljanja!« Isti je slučaj bio u selu Glumaču, gde su svi simpatizeri NOP-a dobili po 25 i više batina i pušteni kućama.

Pored masovnih hapšenja, bilo je i pojedinačnih četničkih hajki i gonjenja po selima u okolini Požege. Niko od zatvorenih nije pušten a da nije dobio najmanje 25 batina. Zloglasni četnik, major Korać, postao je okružni načelnik u Užicu. On je naredio da se strogo motri da li simpatizeri NOP-a idu u ckrvu, jer je to bila obaveza.

Prvim transportom uhapšenih u decembru 1941. godine sprovedene je u logor na Banjici 170 drugova i drugarica, od kojih je većina streljana. Držali su se herojski: prkosili su neprijatelju, govorili žandarmima u lice da su izdajnici, uzvikivali revolucionarne parole i pevali pesme dok su išli na streljanje. Mihailo Tomić, učitelj iz Gorobilja, inače rezervni oficir i komandant protivavionske odbrane u Užicu, na saslušanju je otvoreno rekao da je komunista i da je svesno pošao u borbu protiv okupatora. Na Mila Glišića, maturanta iz Požege, vršen je pritisak da izjavi da je pogrešio i da se kaje pa će mu oprostiti život, našta je on kategorički rekao:

»Možete me ubiti, ali pobeda je naša. Više volim da umrem kao komunista nego da sramno živim«. Branka Radović Pumparka (nadimak zbog oca pumpara na vodocrpnoj stanici u Požegi) išla je na streljanje pevajući partizanske pesme. Sličnih primera bilo je i na drugim strelištima sreza požeškog.

*
................

Navedeni primeri jasno govore koliku je ogromnu pomoć imao okupator od četnika i drugih kvislinga u brutalnom obračunu sa najboljim sinovima našeg naroda.

U Požegi i okolini četnici su mogli stvoriti takvu zločinačku antinarodnu organizaciju samo uz pomoć okupatora i malog broja bivših oficira i podoficira koji su izdajom zemlje bili spremni da služe okupatoru.

Uticaj partijske organizacije, iako mlade, bio je dosta veliki. Da je bilo organizovano povlačenje prilikom prodora Nemaca u Požegu, 29. novembra, požeški srez bi mogao dati bataljon boraca sposobnih da rešavaju složenije vojničke zadatke. Time bi i broj streljanih partizana bio manji.

Narod požeškog sreza nikada nije voleo izdajnike i sluge okupatora, što najbolje potvrđuje brz obračun s četnicima čak i posle nezapamćenog trogodišnjeg terora.
Jovan STAMATOVIĆ
...............

15913m.jpg

dobri stari uros drenovic

5etz0i.jpg

Nije, ovo je neki drugi Partizan iz Beograda, imaju isti stadion koji se isto zove i isti grb kao taj kojem je Tudjman bio predsednik.

Cista slucajnost.

Baš zanimljivo,ustaša postao pod brozom i general...a onda predsednik fk ''partizan''...kakva ironija i sprdačina sa Srpskim narodom...a isti taj narod to ne vidi od silnog crvenila pred očima...opasan virus komunizam...

potreba ukiseljenog da postavlja iste stvari, po ko zna koji put na ovoj temi, vec govori sama za sebe....:mrgreen:

i dalje vidimo propagandne pamflete, za koje se kao po obicaju ni izvor ne navodi jer bi to u startu diskreditovalo tekst, davno komentarisane slike ili lazno potpisane...

oni i nemaju vise sta novo da kazu....mogu da spamuju temu u nedogled, to nece promeniti sve ono sto je do sada izneto....kao sto rekoh ovo su samo znaci njihovog koprcanja, poslednji trzaji, odraz frustriranosti povodom svega do sada iznetog...:lol:

A mi da nastavimo sa istorijskim cinjenicama....argumentovano, sa izvorima, oznakama dokumenata, itd...:D

Ivan Avakumovic, Mihailovic prema nemackim dokumentima, London 1969

Operacija Morgenluft

morgen.jpg

oznake za nemacka dokumenta

morg.jpg

Poslednja izmena:
Baš zanimljivo,ustaša postao pod brozom i general...a onda predsednik fk ''partizan''...kakva ironija i sprdačina sa Srpskim narodom...a isti taj narod to ne vidi od silnog crvenila pred očima...opasan virus komunizam...

Pa vidis, Tudjman je bio sve vreme u partizanima, i to u jedinici koja je ucestvovala u ubijanju ustasa, ocigledno nije odavao simptome ustastva tada, barem nikom nije upalo u oci.
Meni licno svejedno kakvu ce oznaku ta dva kluba da imaju, a price o ironiji i sprdacini sa srpskim narodom pricaj ovom "genijalcu" - samozvanom cetniku koji se hvali zvezdasima, a kao mrzi zvezdu petokraku iz dna duse, e to ti je karakter i principijelnost.

ha ha

Evo jedne simbolike za one kojima je glavni argument ko je pobedio u II sv.ratu....

:D

Звездаши одали почаст Дражи у Чикагу!

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=14541369&postcount=2971

Evo jedne simbolike za one kojima je glavni argument ko je pobedio u II sv.ratu....

:D

Звездаши одали почаст Дражи у Чикагу!

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Cuj, u Cikagu.... :rotf:

Mogli su mu napraviti spomenik i na Juznom polu...

A STO MU NE NAPRAVE SPOMENIK U BEOGRADU I ODAJU POCAST?

PA NEMA VISE TITA, VEC 30 GODINA, A DRAZINOVCI SE JOS UVEK NEKOGA BOJE!

KOGA SE BOJE KOCO?

Pa vidis, Tudjman je bio sve vreme u partizanima, i to u jedinici koja je ucestvovala u ubijanju ustasa, ocigledno nije odavao simptome ustastva tada, barem nikom nije upalo u oci.
Meni licno svejedno kakvu ce oznaku ta dva kluba da imaju, a price o ironiji i sprdacini sa srpskim narodom pricaj ovom "genijalcu" - samozvanom cetniku koji se hvali zvezdasima, a kao mrzi zvezdu petokraku iz dna duse, e to ti je karakter i principijelnost.

ha ha

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=14541369&postcount=2971

:dash::dash::dash:

glup, gluplji, vikiHeki :mrgreen:

vas Mesic...o Tudjmanu valjda ne treba trositi reci...

Videli smo da je 41. protiv djenerala Dragoljuba Draze Mihailovica organizovana prva nemacka akcija, a potom raspisana i prva poternica za jednim vodjom pokreta otpora u Evropi...

I 43. Nemci raspisuju poternicu za djeneralom i tada prvi put za Titom...

Nemacka dokumenta o tome pisu sledece:

poterad.jpg

potera1.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Кисели има некаквих проблема који треба да се лече. Тачније, он има комплексе. Постављати некакве текстове који одишу глупостима и мржњом просто нема смисла.

''А то што су Срби били увек мета напада и сатанизације није производ њихове великосрпске политике, већ двају других интереса: великих сила због њихове стратешке позиције, а суседа због сметње да задовоље своје освајачке и великодржавне апетите и шовинистичке намере. Зато ће за њих Србија бити ''велика'', ма колико мала била.''

Poslednja izmena:
hehehehe....ukiseljeni ne zna sta ce, zapenio covek...ovo sto radi je vrhunac njegove frustriranosti i nemoci da vodi argumentovanu diskusiju, koja se poziva na validne izvore, dokumenta, itd....

Kao i uvek postavlja slike, bez potpisa, nema predstavu ko je na njima, kada i gde je slikano....i sve to jer je u nemogucnosti da se uhvati u kostac sa onim sto postavljamo...jedino sto moze je da spamuje temu po starom dobrom obicaju ali daleko je to od ozbiljne istorijske diskusije....

Slike na kojima pripadnici Jugoslovenske vojske kolju, jednostavno ne postoje....to je jos jedan vid nemacke borbe protiv djenerala Dragoljuba Draze Mihailovica, i to vrlo podmukao s ciljem da se Draza omrzne u narodu...komunisti su ovaj metod naravno oberucke prihvatili....

Istoricar iz Nisa Aleksandar Dincic

Danas mi je do ruku dopao jedan senzacionalni dokument koji možda i otkriva dugogodišnju zavrzlamu zvanu „fotografije četničkog terora“ u vidu klanja. Izgleda da su ove fotografije pravili Nemci, a ne komunisti koji su ih verovatno nasledili i naravno dopunjavali. Evo jednog epohalnog dokumenta o tome.

Obaveštavajući svoje komandire o postojećem stanju u Niškom ratnom okrugu, major Vlastimir Vesić iznosi sledeće u dokumentu kucanom 10.septembra 1943.godine:
....
„Nemci i Bugari su prevazišli sve moguće granice u pokušaju da nam odvuku narod i da nas oslabe. Oni su se počeli služiti najprljavijim trikovima, a sve sa tim da bi našu organizaciju paralisali u ovim danima kada smo više nego složni. Evo šta ti moderni Tatari rade.
U Nišu, Bugari su počeli da izdaju letke protiv Draže Mihailovića na taj način što su nagonili zatvorene oficire da potpisuju kako se stide našeg Vrhovnog Komandanta i kako osuđuju našu borbu. No, ni to im nije bilo dosta, pa su počeli na sve glasove da raznose kako naša vojska pljačka, ubija, siluje, kolje, premlaćuje seljake i čini zlodela. Ovim modernim Tatarima poručujemo: „Vaši su se zubi istupili, a naši su se još više izoštrili i kada dođe dan, a on je tu, klaćemo vas ne noževima nego zubima“.
U hajku protiv naše organizacije i Nemci se služe istim trikovima. Tako su ovih dana svukli do gole kože jednu našu kurirku, silovali je i slikali, a zatim na sve glasove raznosili da su to učinili naši borci u pijanom stanju. Nemci su u Nišu preuzeli neviđenu kampanju protiv nas jer vide da gube tlo pod nogama jer ih sve više i više nestaje po našim šumama i planinama.
U Nišu su ovih dana Nemci rasturali fotografije nemoralnih srpskih žena. Za dokaze neka posluži priložena fotografija (nežalost, nje u arhivu nema-prim.AD), koju su Nemci nedavno razdali, kako bi pokazivali nemoral naših žena. Sve su fotografije poznate vrlo dobro Nišu, a koliko ih još ima po plavim salonima?
Nemci na trafikama i po knjižarama za najbagetelniju cenu prodaju slike koje su ustvari oni samo islikali, a one se tiču naših zločina koje tobože mi fotografišemo i rasturamo da bi smo uterali strah u kosti kolebljivcima. Nemci su podmukli i vrlo prepredeni. Oni imaju na hiljade naših zarobljenika po logorima, a pre nego što ih streljaju skidaju im svu odeću, oblače se u nju i odlaze da prave ovakve slike. U ruci imam pet ovakvih fotografija i šaljem Vam da vidite šta se sve upotrebljava protivu nas (nažalost, ove fotografija autor nije našao u arhivu jer su ih verovatno komunisti iskoristili za svoje potrebe-prim.AD).
Fotografije se namerno serviraju na trafikama i po knjižarama, stoje u izlogu, a to onda vešto komunisti koriste da bi harangirali protivu nas.
Dalje, nemački Feldkomandant je rasturio letak u kome je naglasio da je grupa Dražinovaca pokušala da beži iz zatvora i da je zato pobijena. Letak Vam šaljem u prilog (nažalost, i ovaj letak autor nije našao, a streljanje je vezano za 2.septembar kada je pogubljeno 10 Ravnogoraca u Nišu-prim.AD).Ustvari, to je samo izgovor što su pobijeni naši ljudi.
Dakle, pored vojne, počela je i najprljavija kampanja protivu naše organizacije. Zato, naređujem oprez i budnost. Sve nemačke špijune koji se zateknu na vašem terenu, hvatajte i sudite. Ne dozvolite da vam se uvuku špijuni koji su već počeli da rade svoj posao. Fotografije naših zločina obarajte na sve moguće načine i govorite narodu sa su Nemci postali nemoćni i da su počeli da lažu i falsifikuju. Ovo putem letaka raznosite. Mi se propagandom trudimo da suzbijamo sve ovo, ali je Niš nemački grad i on je praktično ovih nedelja i meseca postao sabiralište najpodlijih laži i falsifikata protiv Jugoslovenske Vojske u Otadžbini i njenog Vrhovnog Komandanta đenerala Draže Mihailovića...

Ostale tačke se tiču regruta i kursista.

Dakle, Nemci su krivi za ono što se Ravnogorcima mnogo nabijalo na nos-klanja u vidu fotografija.
Zaista, ovo je jasan dokaz da su se Nemci služili svim trikovima samo da bi oslabili JVuO. Dakle, ove slike su se mogle po najjeftinijoj ceni nabaviti u svakom okupiranom gradu, na trafikama i po knjižarama. Onda i ne čudi okolnost pod kojom su komunisti širili četnička klanja.

Jer, čovek se mora zapitati: Zašto bi se fotografisala klanja? Kome to treba?
Međutim, kako su Nemci doznali da se likvidacije putem klanja vrše? Moguće je da su oni to slušali kada bi prolazili kroz sela i ispitivali seljake.

Nije nepoznanica da su se Nemci montirali u četnike i odlazili u akcije. Po tome je bio najčuveniji Brandenburški puk-antigerilski puk, a takođe i bugarski kontračenici ili kontračete.

Dokument u IAN, Mikroteka, mikrofiš br.80, snimak br.123.

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=7623

Jasno je da to ne znaci da nije bilo klanja, bilo je kao sto su to cinili i komunisti i druge formacije (naravno ovde ne racunam ustase)...medjutim, kod komunista verovatno znatno brutalnije, s obzirom na ideologiju koja poziva na obracun s rodjenim ocem...
Titova formulacija, na koju se Tempo poziva, glasila je: „Mi smo pobedili kako spoljasnjeg, tako i unutrasnjeg neprijatelja. Ruka nije zadrhtala ni kad se trebalo obracunati s vlastitim ocem, ako je presao k izdajnicima, cetnicima.”

Zbornik... II/3, str. 170; Borba VIII, 1942, broj 35, str. 3; Zbornik... II/7, str. 271. Iz Titovog govora na godisnjici osnivanja Druge proleterske brigade, 1. marta 1942. godine u Cajnicu, proizlazi da je to bio deo zakletve koju su polozili borci, ne samo Druge, nego i Prve proleterske brigade (Zbornik... II/9, str. 79). U posleratnom objavljivanju Titovog govora, na smotri cetvrte krajinske divizije, na pravoslavni Bozic, 7. januara 1943. godine, u kojem je navedenom recenicom prevazisao sve krvolocnosti ustasa, cetnika i ostalih, koje je u njemu osudjivao, ova recenica je ispustena; mozemo pretpostaviti da se Tito te recenice postideo...
Aleksandar Bajt, Bermanov dosije

Pitanje za simpatizere komunista je da li postoji ovakvo ili slicno naredjenje djenerala Draze?

Naravno danas nisu strana zlodela komunista koja su prevazisla okupatorska, kako za vreme rata, tako i nakon njega...

Zlodela vlasti posle II sv. rata

Poslednja izmena:
За ову слику што је кисели поставио да наводно четници кољу некога заборавио сам да кажем да су тројица четника са шубарама Пећанчеви четници(не знам ко је човек са шајкачом), препознаје се по другачијим шубарама у односу на Дражине, реденицима, као и другачијој кокарди.

Довољно је упоредити са сликом Пећанчевог војводе Машана Ђуровића и четника његовог Пратећег батаљона са Немцима негде у околини Краљева или Чачка јула 1942.
Ево слике.

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=15409
Машан је издвојен са Немцима. Иначе, он је био код Пећанца, па се кратко време представљао час као Дражин, час као Пећанчев војвода, наравно ради своје користи. Током 1942. највише се окомио на Кесеровића али и на четнике у околини Краљева и Чачка. Тада је имао око 1300 људи под оружјем. Био је један од најповерљивијих немачких људи. Средином 1943 је пао шака Дражи са још пет својих пратилаца. Дража му номинално опрашта сва зла ради стављања његових људи под своју команду и упупћује га на дужност у Јаворски корпус. Због напуштања положаја и поновног додворавања Немцима Кесеровић му 16.5. 1943. у Штиткову лично испаљује метак у чело.
Ову слику Машана и његових пратилаца са Немцима су два локална свезнајућа паметњаковића Хектор и Блајбингер по 1000 пута постављали и манипулисали са њом да су у питању Дражини четници са Немцима. Довољно о томе колико са њима може аргументовано да се разговара.

Poslednja izmena:
Кисели има некаквих проблема који треба да се лече. Тачније, он има комплексе. Постављати некакве текстове који одишу глупостима и мржњом просто нема смисла.

''А то што су Срби били увек мета напада и сатанизације није производ њихове великосрпске политике, већ двају других интереса: великих сила због њихове стратешке позиције, а суседа због сметње да задовоље своје освајачке и великодржавне апетите и шовинистичке намере. Зато ће за њих Србија бити ''велика'', ма колико мала била.''

teski kompleksi....

al tip je prso i to je evidentno....kao sto rekoh ne moze da se uhvati u kostac sa onim sto se ovde iznosi, za mnoge stvari nije nikada ni cuo...i tu mu ne preostaje nista drugo nego da spamuje i provocira...najzalosnije je sto ne kapira da time nista ne postize u svoju korist, naprotiv...

Desavalo se i da komunisti priznaju borbu cetnika protiv Nemaca, naravno umanjujuci je na svaki nacin ali nekad jednostavno nije bilo moguce negirati je...

pogledajte i kako su komunisti dolazili do oruzja...

glavni cilj komunista kroz citav rat ostaje borba protiv Jugoslovenske vojske...pa su tako od JV znali da preotmu gradove koje su oni prethodno oslobodili od Nemaca...

Ivan Avakumovic, Mihailovic prema nemackim dokumentima, London 1969.

kapnf.jpg

kap1.jpg

kap2.jpg

kapiy.jpg

Poslednja izmena:
Možda ću malo iskočiti iz vaše diskusije, ali ću samo da dodam ono što sam čupo od Titinih boraca, kada su navodno oslobađali jedno selo u Sremu ( švebe ga same napustile a ovi ušetali ), i tada pijani počešu priču o tome kako su ubili jednog meštana zato što je navodno sarađivao sa nemcima. Jedan ga drugi meštanin upita:,,A što ste mu onda ubili ženu?" ,,Zato što je videla!" ,, A zašto i dete?" ,,Pa i ono je bilo prisutno!"
Takvih slučajeva od strane oslobodioca je bilo svugde, a što se klanja tiče pa i partizani su imali svoje trojke koji su taj posao dobro obavljali-ali u drugčijoj uniformi!
Kočo ti nastavi i iznosi činjenice, a ovo što sam izneo sam čuo baš lično od ljudi koji su prisustvovali toj nazovi proslavi!

Možda ću malo iskočiti iz vaše diskusije, ali ću samo da dodam ono što sam čupo od Titinih boraca, kada su navodno oslobađali jedno selo u Sremu ( švebe ga same napustile a ovi ušetali ), i tada pijani počešu priču o tome kako su ubili jednog meštana zato što je navodno sarađivao sa nemcima. Jedan ga drugi meštanin upita:,,A što ste mu onda ubili ženu?" ,,Zato što je videla!" ,, A zašto i dete?" ,,Pa i ono je bilo prisutno!"Takvih slučajeva od strane oslobodioca je bilo svugde, a što se klanja tiče pa i partizani su imali svoje trojke koji su taj posao dobro obavljali-ali u drugčijoj uniformi!
Kočo ti nastavi i iznosi činjenice, a ovo što sam izneo sam čuo baš lično od ljudi koji su prisustvovali toj nazovi proslavi!

A tom mestaninu su sve priznali i ostavili ga u zivotu? :worth:

:rotf:

Ja sam ti samo preneo ono što sam čuo! Onog jadnika su ubili zbog navodne saradnje, a celo selo je znalo ko je to izveo i kako je završila ta porodica. I nije fer da se na taj način ismejavaš, kada dobro znaš koliko je samo posle toga po naređenju Ćopavog mobilisano mladih iz Srema i poslato na Šidski front, dok su se elitne divizije odmarale, a Rusi pili i silovali po kućama. Zašto posle proboja tog fronta ih Tito nije pustio da nastave dalje da gone nemce i ustaše, nego ih poslao preko Mađarske na Austriju. Šta je time hteo da sačuva i koga. Nešto su njegovi zemljaci zabrljali kod Staljingrada, pa se pobojao da će da se svete. Istoriju je napisao pobednik koji je imao samo bežaniju, a mi slavili slavne nemačke ofanzive! Jer kako drugčije to protumačiti. Zato čitaj Koču, pa ćeš možda progledati! A o prinudnom otkupu i golom otoku pitaj opet njega jer je čovek dokumentacijom lepo to sve potvrdio! Ja toliko vremena nemam, ali dosta znam i dosta sam pratio! A tebi niko ne brani da slaviš i veličaš koga hoćeš, ali se mora čuti i druga strana!

Ja sam ti samo preneo ono što sam čuo! Onog jadnika su ubili zbog navodne saradnje, a celo selo je znalo ko je to izveo i kako je završila ta porodica. I nije fer da se na taj način ismejavaš, kada dobro znaš koliko je samo posle toga po naređenju Ćopavog mobilisano mladih iz Srema i poslato na Šidski front, dok su se elitne divizije odmarale, a Rusi pili i silovali po kućama. Zašto posle proboja tog fronta ih Tito nije pustio da nastave dalje da gone nemce i ustaše, nego ih poslao preko Mađarske na Austriju. Šta je time hteo da sačuva i koga. Nešto su njegovi zemljaci zabrljali kod Staljingrada, pa se pobojao da će da se svete. Istoriju je napisao pobednik koji je imao samo bežaniju, a mi slavili slavne nemačke ofanzive! Jer kako drugčije to protumačiti. Zato čitaj Koču, pa ćeš možda progledati! A o prinudnom otkupu i golom otoku pitaj opet njega jer je čovek dokumentacijom lepo to sve potvrdio! Ja toliko vremena nemam, ali dosta znam i dosta sam pratio! A tebi niko ne brani da slaviš i veličaš koga hoćeš, ali se mora čuti i druga strana!

E to ti reci Koci, ja vidim obe strane.

Samo je neverovatna prica da tih par komunista ili partizana ubiju celu familiju jer su bili svedoci a onda se pravadaju nekom mestaninu koji je sve to ili video ili nekako saznao, i ovi ga ostave na zivotu.

Zar ne? Nema logike, kao provereni krvoloci i ubice nevinih, ne lici uopste na njih da ostave svedoka (ili uopste bilo koga) na zivotu, nema logike nimalo.

Nesto tu ne stima.

Pa i sam znaš da to nije baš išlo tako. Zašto tog nisu ubili tada, to ja ne znam. Ali prilikom proslave valjda 47 godina od oslobođenja, onda se povela ta rasprava, jer su se ovi hvalili kako su sa saradnicima po kratkom postupku, radili. Zato ih je taj meštanin upitao, ako su morali njega , zašto su ubili ženu i dete. To sam hteo da ti kažem. A uostalom seti se i Beograda kada su za par dana pobili oko 10 -11000, civila, sve sami saradnici okupatora! I to po kratkom postupku! Pa i tu je bilo svedoka, po tvome onda su morali pobiti pola Beograda.
Ti kako hoćeš, nastavi i dalje po svome! Ja dalje u diskusiju neću ulaziti. Tebi pozdrav, a Koča neka nastavi sa svojom dokumentacijom pa ćemo videti ko je u pravu! Pozdrav :bye:

Back