dr.Jovan I. Deretić - Srbija pre Rimske imperije

Знаци урезани у керамици Винчанске цивилизације из неолита:
[погледати трећи ред, пету колону]
][
][

vinca2mz4.gif

Винчанци су први творци писма и металургије на тлу Европе и према аутохтонистичкој теорији преци свих данашњих Словена.

Birka_Grave_727_Firesteel.gif

...

Сама реч оцило је од Италијана који је ковао свој новац и на њему је писало његово име Оцилијо.
...

Ма каква "оцила", на нашем грбу се налазе "огњила".

Огњила служе за стварање огња.

У Српском именословљу поред Жарка и Угљеше имамо и Огњена.

Хвала за податак у вези гљива.

Ма каква "оцила", на нашем грбу се налазе "огњила".

Огњила служе за стварање огња.

У Српском именословљу поред Жарка и Угљеше имамо и Огњена.

Хвала за податак у вези гљива.

Не могу бити ни Огњила, из простог разлога што нигде огњила нису пронађена као оруђе славенских племена. Опет из једноставног разлога што се у славенским племенима ватра никад није гасила, и кад би се такав случај десио онда се посуђивао угарак од сродног или ближег племена. А коме смета да то буде оно што јест, Слова и Инвокација, сам одговор на то питање одбацује Оциле и Огњила, која баш никакве везе немају са Србима, ни њиховим грбом. Огњила су се у Србији појавила са доласком Турака и дувана, чак ни кремењаче нису биле српске. Огњен није од Огњила него од Огња.

Нажалост Илиниода, ово може бити шокантно једино за особе са високим националним сентиментом а ниским нивоом познавања историје. У томе, наравно, нема ничег лошег, али има лошег у ономе што ради Јован И. Деретић и група људи око њега, јер обмањују људе и шире неистине због којих се нестручни људи само брукају када о томе проговоре међу стручњацима. Његово дело на подручју историје се једино поже упоредити са деловањем секти на подручју религије и духовности - и једни и други се користе незнањем публике и манипулацијом, измишљају завереничке приче и представљају се као носиоци једине "праве" истине. Због тога су те приче популарне једино у нестручној јавности, и то међу људима са искреним родољубљем, али са мањком елементарног знања.
:ok: :klap:
S tim što ja ne znam nikog s iskrenim rodoljubljem da veruje u te gluposti. Ali, i to već rekoh, deo naroda jeste dobrano sluđen svim i svačim poslednjih decenija, pa mu samo treba da se nastavi i ova vrsta sluđivanja. :roll:

U stvari, to je kod nekih baš uzelo maha, pa ne kapiram što ovi smutljivci odmah ne kažu otvoreno tu suštinsku istinu: Veliki Prasak izazvali su Srbi, iznenadivši time i samog Tvorca, bez obzira što je, kako dobro znamo, i On bio Srbin. :mrgreen:

Otkuda tačno "Serbona"?

Од Артемида, Аретемис, Артема:

Kod Hezihiusa jedan oblik njenog imena je Sarbima. Grci su često izostavljali početn oslovo „S“ „E“ i „I“ kao i zamenom „B“ sa „T“ omogućila je da konačan oblik u grčkom jeziku bude Artema. U nauci nema sporenja da je Artema pregrčko božanstvo koje su Grci nazvali u duhu svog jezika i usvojili kao i mnoga druga božanstva. Svi se slažu da to ime nije grčkog porekla, pa kao što vidite ono je nastalo od imena Serbone.

Jovan I. Deretić

Лакше се име Албанаца (Арбанаси) и Арапа (Араби) доводи у везу са српским.

Нисам поштовалац Деретића, заправо мислим да је шарлатан, али (!?) све сам убеђенији да је понекад потребан каубојски приступ историји јербо има мЛого обрнутих Деретића, ево га пример:

Не могу бити ни Огњила, из простог разлога што нигде огњила нису пронађена као оруђе славенских племена. Опет из једноставног разлога што се у славенским племенима ватра никад није гасила, и кад би се такав случај десио онда се посуђивао угарак од сродног или ближег племена. А коме смета да то буде оно што јест, Слова и Инвокација, сам одговор на то питање одбацује Оциле и Огњила, која баш никакве везе немају са Србима, ни њиховим грбом. Огњила су се у Србији појавила са доласком Турака и дувана, чак ни кремењаче нису биле српске. Огњен није од Огњила него од Огња.

Смехотека.
Словени нису умели да запале ватру па су зајмили угарак? :rotf:

Змај Огњени Вук, захваљујем се на овим сликама које си поставио, као и исцрпним коментарима. Ово је просто фасцинантно. На њеној хаљини се тачно види да то нису обичне "црне коцке" већ крстови са четири "С". Ако неко још зна нешто, нека постави текст или слике.

Знаци урезани у керамици Винчанске цивилизације из неолита:
[погледати трећи ред, пету колону]
][
][

vinca2mz4.gif

Винчанци су први творци писма и металургије на тлу Европе и према аутохтонистичкој теорији преци свих данашњих Словена.

Birka_Grave_727_Firesteel.gif

ово је невероватно за веничанско писмо, да се појављује наш знак, просто сам шокирана
Хвала на слици.

Zdravo svima, vec duze vreme pratim ovu temu i resio sam da se registrujem i dodam mali podatak

ovo je slika jermenske boginje majke Anahit, ima slicnosti sa boginjom Istar i krila slicna kao kod grcke boginje Nike, ali takodje primecujem da ima puno slicnosti sa ovom srpskom boginjom Serbonom

pa uverite se sami:think:

Хвала велико на овој слици. Хвала и што си се регистровао специјално због тога да би поставио овај интересантан податак на ову тему. Заиста фасцинантно, питање за размишљање. Хвала на овом податку.

:hvala:

:)
Огњило (комад челика помоћу којег се, ударом у кремен, избијају варнице и тако добија ватра) симбол је разбијања мрака, и зато 4 С (огњила) симболизују Бога светлости Световида чије 4 главе гледају на 4 стране света. У Велесовој књизи пише: "Богу Световиду славу узносимо јер он је бог Права и Јава и њему појемо песму јер је светлост кроз коју видимо свет. " Зато је симбол почео масовно да се користи после турске окупације (током ренесансе паганизма) и коначно је прихваћен у време националног романтизма у 19. веку.

Оцило или огњило је врста турпије савијена у облик који се може видети на Српском грбу. Кресањем кремена о оцило скакала је варница која је служила за потпаљивање ватре. Овај предмет домаћинства који служи за кресање ватре, бацањем искре у труд (врсту печурке), се понекад зове и очило.

У српском народу има и још један стари обичај, ударом белог меког камена о бели камен стварају се такође варнице, ја знам када сам била дете то су ме стари научили. Имамо ми пуно обичаја што се тиче тих "огњила" и добијања ватре "ни из чега"

Нажалост Илиниода, ово може бити шокантно једино за особе са високим националним сентиментом а ниским нивоом познавања историје. У томе, наравно, нема ничег лошег, али има лошег у ономе што ради Јован И. Деретић и група људи око њега, јер обмањују људе и шире неистине због којих се нестручни људи само брукају када о томе проговоре међу стручњацима. Његово дело на подручју историје се једино поже упоредити са деловањем секти на подручју религије и духовности - и једни и други се користе незнањем публике и манипулацијом, измишљају завереничке приче и представљају се као носиоци једине "праве" истине. Због тога су те приче популарне једино у нестручној јавности, и то међу људима са искреним родољубљем, али са мањком елементарног знања.

Боги, поштујем твој став, али једноставно не бих ипак могла извршити "негацију" Деретићевог дела "Античка Србија", јер је човек посветио читав свој живот истраживању, и њему још као дечаку није стало ни до чега више осим да сазна истину о свом народу. Моје сумње у вези "историје Срба" не само да су расле од појаве Деретићевог дела, већ и раније, постојале су неке ствари, које су се некако косиле са стварима на које смо наилазили у историјским читанкама. Тј. некада су биле информације јако штуре и површне. Дакле, ја не оспоравам класичну историју, нити ми је то циљ, нити ми је циљ да уливам скепсу јавности у валидност историјских чињеница које су дате у њима, само просто имам знатижељу да сазнам више јер ме просто занима као човека, као српкињу.

Laz je laz , a istina je istina pa i sam Jovan Deretic kao jedinka i nije toliko bitan jer pokusavanje da se blati castan covek (znalac desetak jezika i covek koji je prosao svet trazeci sakrivenu istinu po iskopinama, arhivama, privatnih i licnim bibliotekama) ,
izaziva sumlju u necasne namere tih ljudi koji mu se protive , a nesmeju da izadju na megdan ni na jednoj tribini a kamo li na nekoj televiziskoj stanici?

Tu se moze postaviti pitanje zasto se to radi i sa kojim ciljem?
Ko ima taj interes da se necije delo napada na bezobziran nacin?
Sta se krije iza napada na istrazivanja Jovana I. Deretica?
Jer ta lazna becko-berlinska istorija ima neke skrivene ciljeve?
Zasto se Rusiji pridaje znacaj istrazivanjima o poreklu SRBA?
Sta rade Cesi, Poljaci,Belorusi jer miruju ili i oni istrazuju porekla svojih predaka?
Jer su stotine istrazivaca, profesora ,doktora, pisaca i dr. sarlatani ili su u pravu?

То су права питања. Не верујем да неко ко је посветио читав свој живот истраживању је то радио ради "лажи" и просипања лажи народу. Дакле, обзиром на жртвовање које је човек учинио и на изнете чињенице, за његове тврдње има итекако основа. Можда ће тек неко будуће време, и неки будући истраживачи, све више потврђивати и поткрепљивати све ово што је он као први, обелоданио.

То су права питања.
Ne, to je mistifikacija, zamagljivanje...
Не верујем да неко ко је посветио читав свој живот истраживању је то радио ради "лажи" и просипања лажи народу.
E, pa u tom i jeste "kvaka", da je on neki priučeni, naravno da mu ne bi verovala, zato se prevara mora izvesti sistematski i temeljno, da se navuče i što više iskrenih patriota, i inteligentnih ljudi. Osim toga, ako i sam Deretić nije svesni prevarant, koji radi u antisrpskom interesu, i ako iskreno veruje u svoje tvrdnje, onda je veoma vešto od strane prevaranata i antisrba iskorišćen.
Дакле, обзиром на жртвовање које је човек учинио и на изнете чињенице, за његове тврдње има итекако основа.
A čak i da se nekim nemogućim slučajem jednom dokažu njegove tvrdnje, opet ostaje glavno pitanje: kakav je PRAKTIČAN značaj toga za nas Srbe?

A inače kad već o pravim pitanjima...

Istinski pravo pitanje je: zašto većina Srba ne poznaje dobro, (ma šta "dobro", ne znaju ni najosnovnije stvari, da nabroje, recimo, redosled vladara dinastija Obrenović i Karađorđević :eek: :evil: :( ) ni svoju najnoviju istoriju (poslednja tri veka), i to upravo obrazovani, inteligentni. I pravi, iskreni patrioti, ( ili oni koji sebe takvima s manje ili više prava, smatraju). TO je već samo po sebi tragično, tužno...

Daj, naučite prvo više o tome, a onda pređite na "zabavu" s teorijama Deretića i sličnih.

Ja sam skinuo sa interneta 7 Dereticevih predavanja i mogu reci da su me vrlo zainteresovala naime imam u svom racunaru par rekonstrukcija antickih karata koje se poklapaju sa onim sto on govori.

Zeleo bih jos da dodam to da svi vi sto neverujete u Dereticeve tvrdnje trazite da vam ih neko dokaze i tvrdite da su one bez osnova, a npr niko nemoze da dokaze ni ove price "prave istorije" po kojima smo svi uceni.

Evo npr. deretic na jednom od svojih predavanja kaze da postoje 3 srpske dinastije pre Nemanjica i nabraja kada je ko od vladara vladao i kako i zasto i pokazuje karte njihove srbije.

a zvanicna istorija tvrdi da su pre nemanjica vladali samo oni Vlastimirovici koji su potomci neznanog kneza bez imao vise informacija i bez ijedne jedine karte

i kako sad covek zdrave pameti da poveruje u to ? :ok:

Ja sam skinuo sa interneta 7 Dereticevih predavanja i mogu reci da su me vrlo zainteresovala naime imam u svom racunaru par rekonstrukcija antickih karata koje se poklapaju sa onim sto on govori.

Zeleo bih jos da dodam to da svi vi sto neverujete u Dereticeve tvrdnje trazite da vam ih neko dokaze i tvrdite da su one bez osnova, a npr niko nemoze da dokaze ni ove price "prave istorije" po kojima smo svi uceni.

Evo npr. deretic na jednom od svojih predavanja kaze da postoje 3 srpske dinastije pre Nemanjica i nabraja kada je ko od vladara vladao i kako i zasto i pokazuje karte njihove srbije.

a zvanicna istorija tvrdi da su pre nemanjica vladali samo oni Vlastimirovici koji su potomci neznanog kneza bez imao vise informacija i bez ijedne jedine karte

i kako sad covek zdrave pameti da poveruje u to ? :ok:
A što bi neko "zdrave pameti" verovao u Deretićeve teorije pre nego u zvaničnu istoriju? :think: Šta je to tako "strašno" po Srbe ( i po bilo koga) u zvaničnoj istoriji, i zašto bi neko od nas krio bilo kakvu "pravu pravu istoriju", koju, kao, "otkriva" Deretić? :think: Dovoljno je velika i značajna i ta naša zvanična istorija, eto, na primer, od Nemanjića naovamo, a kažem, većina Srba, na žalost, ni nju ne poznaje.

Evo, hajde, navedi, ali odmah, bez "googlanja", na pamet, vladare dinastije Nemanjića. :)

A što bi neko "zdrave pameti" verovao u Deretićeve teorije pre nego u zvaničnu istoriju? :think: Šta je to tako "strašno" po Srbe ( i po bilo koga) u zvaničnoj istoriji, i zašto bi neko od nas krio bilo kakvu "pravu pravu istoriju", koju, kao, "otkriva" Deretić? :think: Dovoljno je velika i značajna i ta naša zvanična istorija, eto, na primer, od Nemanjića naovamo, a kažem, većina Srba, na žalost, ni nju ne poznaje.

Evo, hajde, navedi, ali odmah, bez "googlanja", na pamet, vladare dinastije Nemanjića. :)

Ne moze se istorija racunati samo od Nemanjica,ljude interesuje sta je i pre toga bilo :rtfm:

izivinjavam se sto nisam mogao odmah jer sam bio offline ali evo:

Stefan Nemanja
Stefan Prvovencani Kralj
Stefan Radoslav
Stefan Dragutin
Stefan Uros I
Stefan Milutin
Stefan Decanski
Stefan Dusan Silni srpski car
Stefan Uros V nejaki

mislim da nikog nisam izostavio ( i nisam googlovao majke mi):ok:

Ne moze se istorija racunati samo od Nemanjica,ljude interesuje sta je i pre toga bilo :rtfm:

Jel ti uopšte čitaš šta sam ja napisala, ili odgovaraš tek tako, da bi kontrirao? :think: :rtfm:
Milunka,zasto se svaki put pravis blesava,sasvim ti je konkretno i lepo odgovorio na ovo boldovano.A ja cu jos da dodam,nista nije strasno za one druge,koji pisu istoriju,jer je kroje kako njima pase,pa zato ne mozes reci,ako pase njima,pase i nama.Ne moze,evo ti konkretan primer,Hrvati prekrajaju istoriju,na ustrb Srba.Zasto njih ne pitas,zasto im je to vazno,zasto imje vazno da je u Jasenovcu ubijeno samo 50 000 zrtava,a ne 700 000.ako im nije vazno,zasto stalno rade na tome,zasto se ne pomire sa tom brojkom koja je davno dokazana.I samo jos pitanje za tebe licno.Da li je tebi svejedno,sto se verovatno jednog dana ,u istorijskim udzbenicima Jasenovac nece ni pominjati,kao da ga nije ni bilo?

У српском народу има и још један стари обичај, ударом белог меког камена о бели камен стварају се такође варнице, ја знам када сам била дете то су ме стари научили. Имамо ми пуно обичаја што се тиче тих "огњила" и добијања ватре "ни из чега"

Јес брате, Оцило Огњилу окренуло леђа,
Тешко оном ко Србина вређа.

Back