dr.Jovan I. Deretić - Srbija pre Rimske imperije

"nash" grb postaje nash
kad smo se umilostivili/dovoljno pripretili vizantiji
pa nas priznala ko kraljevinu

И касније. Мислим, ако се под "наш" подразумева народни. Могу замислити шта би било у тој краљевини да је изашао неки сељак или слободан грађанин и махао заставом са српским крстом као "својом". :confused:

Не би био прихваћен са толиким одушевљењем да не садржи архетипску слику.

Światowid
9th-century pagan statue in Krakow Archaeological Museum
Swiatowid.jpg

http://www.rastko.org.yu/antropologija/lleze-mitologija_c.html#_Toc16153394
У згради бејаше грдан идол, много већи него у природи; имађаше четири врата и четири главе,[119] две спреда, а две с леђа; и спреда и позади једна изгледа да гледа на десну, а друга на леву страну. По причању Рујана, Световид (тако се зове овај идол) ратује противу непријатеља јашући на овоме коњу.
/ Сакс Граматик

Ja zaista prepoznajem ironiju,ali ako je neko u tvom tekstu prepozno dobija dve bone.Ne trpam se u istoriju,i mogao si primetiti da me ovde nema,al tema jebila postavljena na politici,pa sam se ubacila.Anticka istorija nije zasnovana na naucnim cinjenicama,nego je hipoteticki iskonstruisana.Nista od toga se ne moze 100%utvrditi,a sigurno ima i neceg tacnog,ali i ne tacnog.A istoriju pisu pobednici,i tumace jaci.Samo jedan primer,ne vezano za srbe,da bude objektivno.Koliko ja znam ,Indijanci su najstariji narod na svetu.Sisitematski su unistavani od evropljana,fizicki,kulturno,religiozno,i svakako.svedeni su na ne znatan broj.U blizoj ili danjoj buducnosti ih nece ni biti.Niko nece znati za Indijance,alo ce zato znati za Engleze kao pobednike,kao kulturne demokrate,kao najveci i najstariji narod na svetu.Slicna je stvar sa Jermenima,i Srbima.Znaci radi se,i to ne od skora, sistematski na prekrajanju istorije,a ona je i te kako od znacaja za neke buduce generacije,narastaje,buducu politiku,i opstajanje jednog naroda na zemlji.Interesuje me sta ce za koju godinu stajati u nasim istorijskim ucbenicima,ili vec stoji,sta je bilo 1999.godine,ko je okupator ,koje genocidan narod,koje imao najvise ratnih zlocinaca.Zasto se uzbudjujete toliko oko Deretica,pa ako je sve laz,lako ce se pobiti.ako je laz,on je jedna jedinka,i mali mis u odnosu na sve te istinite i dokazanei i pravedne istorijske cinjenice i istoricare.Cemu mu pridajete toliku vaznost,i za cega je on opasnost.Ako hoces da kazes,ispira nam mozak,zamajava nas,pa cuj,i veliki broj ljudi je pre osam godina verovao DOS-u,pa je sad ispusio,a stvari su bile puno preglednije nego anticko vreme.Niko od nas ne tvrdi da je to sto pise Deretic sto posto istina,jedini problem je sto se njegovi ne istomisljenici u startu toliko ogradjuju,da ga proglasavaju ludim i sta sve ne,i sluze se dosadasnjom istorijom kao protiv argument,kao da je ona definitivna i aminovana,a znamo da je to berlinsko-becka skola,i od koga je pisana.Cudno je da niko ne sumnja u tu zvanisnu istoriju,i da je svi uzimaju zdravo za gotovo.Eto toliko,joj koliki sam tekst napisla.............ovo nisam napisala zajedno u ovih dve hiljade postova

Laz je laz , a istina je istina pa i sam Jovan Deretic kao jedinka i nije toliko bitan jer pokusavanje da se blati castan covek (znalac desetak jezika i covek koji je prosao svet trazeci sakrivenu istinu po iskopinama, arhivama, privatnih i licnim bibliotekama) ,
izaziva sumlju u necasne namere tih ljudi koji mu se protive , a nesmeju da izadju na megdan ni na jednoj tribini a kamo li na nekoj televiziskoj stanici?

Tu se moze postaviti pitanje zasto se to radi i sa kojim ciljem?
Ko ima taj interes da se necije delo napada na bezobziran nacin?
Sta se krije iza napada na istrazivanja Jovana I. Deretica?
Jer ta lazna becko-berlinska istorija ima neke skrivene ciljeve?
Zasto se Rusiji pridaje znacaj istrazivanjima o poreklu SRBA?
Sta rade Cesi, Poljaci,Belorusi jer miruju ili i oni istrazuju porekla svojih predaka?
Jer su stotine istrazivaca, profesora ,doktora, pisaca i dr. sarlatani ili su u pravu?

Ма какав мегдан... откуд борци са улице могу да изазивају светске шампионе. Тога нема ни у спорту ни у науци. Деретић није историчар, а још дозвољава да се око њега шири та аура мистике као да је неки гуру. Десетак језика, јесте, како да не. Може да опчини једино људе који не знају да се речца "не" пише одвојено од глагола.

Залуд аргументи. И кад их кажеш, не разумеју те, него терају по свом.

:D bar ima neki trun umetnichke vrednosti
za razliku od Seretica, Jareta i sl ;)

ipak je on iz Belu Palanku :cool:

Не читам НИН већ дуже време, али Јовановић ме одушевљава. Само, треба разликовати интелигентан хумор, мистику и поетску езотерику са једне стране, од науке на другој. А, колико сам имао прилике да видим, Јовановић је свестан границе између једног и другог, и свесно се налази у оној првој групи.

Ма какав мегдан... откуд борци са улице могу да изазивају светске шампионе. Тога нема ни у спорту ни у науци. Деретић није историчар, а још дозвољава да се око њега шири та аура мистике као да је неки гуру. Десетак језика, јесте, како да не. Може да опчини једино људе који не знају да се речца "не" пише одвојено од глагола.

Залуд аргументи. И кад их кажеш, не разумеју те, него терају по свом.

Па како то може, ипак си мало у криву!
Јер на представљању књиге о пореклу Албанаца у просторијама САНУ седе незналице и шарлатани_
Јер на универзитету у Санк Петерсбургу седе неписмени људи , борци са улице (како их називаш) или
академици ,професори,писци, географи,историчари?

п.с.ниси ли мaло претерао?

Poslednja izmena:
:)
Огњило (комад челика помоћу којег се, ударом у кремен, избијају варнице и тако добија ватра) симбол је разбијања мрака, и зато 4 С (огњила) симболизују Бога светлости Световида чије 4 главе гледају на 4 стране света. У Велесовој књизи пише: "Богу Световиду славу узносимо јер он је бог Права и Јава и њему појемо песму јер је светлост кроз коју видимо свет. " Зато је симбол почео масовно да се користи после турске окупације (током ренесансе паганизма) и коначно је прихваћен у време националног романтизма у 19. веку.

due-1.gif
uno-1.png

http://img210.imageshack.us/img210/4413/kresilo9rs.jpg

wappen-lehre231-1.gif

Оцило или огњило је врста турпије савијена у облик који се може видети на Српском грбу. Кресањем кремена о оцило скакала је варница која је служила за потпаљивање ватре. Овај предмет домаћинства који служи за кресање ватре, бацањем искре у труд (врсту печурке), се понекад зове и очило.

Неки делови су 100% плод цареве маште, нпр. да су Срби добили то име као ромејски робови и онда им се допало да се зову робовима и одлуче да задрже то име. Читав ДАИ је компонован да представи цара Ираклија као добру вилу која испуњава жеље Србима и Хрватима. Хоће да се населе - он им додели земљу, хоће да се крсте - он им доведе свештенике и све у том стилу.

Порфирогенитов доживљај 7. века има исти значај за историју као и виђење 15. века од стране чувеног редитеља Тарковског. С том разликом што је Тарковски уметник, а не политичар и државник па је његово виђење удаљене епохе ближе истини.

Andrei Rublev (English subtitles). Part 7 of 21.

Мотив крста са четири испуњена поља у другим земљама:

grbovivc7.jpg

Кад се спомињу "оцила", ево их и на грбу Реда св. Евгенија Трапезунтског. Наравно, у питању су слова В:

StEugArms.jpg

А кад смо већ код српског крста, ево из рукава и пар примера црвено-беле шаховнице:

Бискупија у Торонту:
coat_of_arms.jpg

Грб Моравске (Чешка):
180px-Moravia.svg.png

Грб Монака:

Грб Пистоје (Италија):
140px-Pistoia-Stemma.png

итд.

Ово није српски крст, већ детаљ са византијске заставе Палеолога који је неко грешком, ваљда због сличности, поставио на Интернет као српски грб. На њему нису 4 оцила већ четири слова В као Βασιλεύς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλεύσιν (Василеус Василеон Василевон Василеусин):

gr_byz14-1.gif

150px-Flag_of_Byzantium-1.png

120px-ByzantineEmpireFlag-1.png

bouas9pj.jpg

Популаран и познат толико да се налази чак и у игрици Medieval: Total War
byzantinesmu2.jpg

e, sad vec napeto iscekujemo ostatke dinosaurusa
sa sve brnjicama i sedlima (ukrasenim "ocilima" of kors...)
cisto da se zna ko ih je svojom brigom nacisto upropastio :D

Добар прилог за ону твоју тему о криптозоологији. Ако се не варам, тамо сам повезивао мит о једнорогу са препричавањем изгледа носорога, а митове о чудовиштима са диносаурусима... Ако је тај рунасти носорог живео по Европи, то тим легендама даје ново значење и не морају се тумачити помоћу прича путника из Африке или Индије.

...

Кресањем кремена о оцило скакала је варница која је служила за потпаљивање ватре. Овај предмет домаћинства који служи за кресање ватре, бацањем искре у труд (врсту печурке), се понекад зове и очило.

Тачно тако - печурка :)

Реци ми молим те да ли имаш слику те печурке како расте у природи и њен назив на латинском. Не би било згорег да нам кажеш како се припрема сама печурка ... јел се она суши, како се чува и тако даље...

Тачно тако - печурка :)

Реци ми молим те да ли имаш слику те печурке како расте у природи и њен назив на латинском. Не би било згорег да нам кажеш како се припрема сама печурка ... јел се она суши, како се чува и тако даље...

То није печурка него гљива, која расте по стаблу дрвећа. Иначе то нема никакве везе са српским грбом. Сама реч оцило је од Италијана који је ковао свој новац и на њему је писало његово име Оцилијо. Срби, повратници из комунизма, свашта измишљају. Четри С на српском грбу значе исту инвокацију као и код Византије. Било да преставља латинице Ц или чирилице С Цар или Величанство на старословенском се каже Севаст. од чега је и град Севастопољ. А ако је латинице Ц онада је Цар Царева Царује Царевима, Само Срби увек више воле туђе него своје. Зато и каже песник " Лези Марко никад се не буди, нема Срба сад су други људи ".

Неки делови су 100% плод цареве маште, нпр. да су Срби добили то име као ромејски робови и онда им се допало да се зову робовима и одлуче да задрже то име. Читав ДАИ је компонован да представи цара Ираклија као добру вилу која испуњава жеље Србима и Хрватима. Хоће да се населе - он им додели земљу, хоће да се крсте - он им доведе свештенике и све у том стилу.

Порфирогенитов доживљај 7. века има исти значај за историју као и виђење 15. века од стране чувеног редитеља Тарковског. С том разликом што је Тарковски уметник, а не политичар и државник па је његово виђење удаљене епохе ближе истини.

Andrei Rublev (English subtitles). Part 7 of 21.

U pitanju je jedan od carevih istorijskih spisatelja koji je pretpostavio i povezao srpsko ime sa tim staleškim. Ništa više. Onaj ko je zaista i sam čitao DAI, sigurno ne bi tvrdio to. Jesi li ga ti pročitao?

Back