...jeste to je strashna rechenica i istina je...ali ja opet ne smijem zamjeriti , vec pokushavam da se saosjecam da su ljudi pukli psihichki...teshkoce ubijaju...isto je i ovdje bilo komentara kad je bio teroristichki napad na one americhke blizance :''Neka, nije mi zao, nek i oni vide kako je to ? Kad su mogli da nas bombarduju, vratilo im se !'' A ljudi si poginuli...Obichan narod je podlozan tom nachinu praznjenja...
Tako se i meni deshavalo kad sam doshla ovdje da me jedan kolega bez ikakvog razloga provocira non-stop :''Doshli ste ovdje puni para,samo o ratu prichate, lazete'' ovakvi ste , onakvi , najgore sve(iako mu je otac moj zemljak, a tek shto sam bila puna para, o Boze nije me pitao shta cu jesti danas, nego odakle MENI patike chudo jedno...smeshno je shto sam ih dobila od tetke) ili trazim da kupim :''Hljeb" u prodavnici i trgovkinja mi odbrusi "Ma p.... vam materina svima , mi zbog vas nemamo...''...a ja nikakve veze s tim nemam...a onda dodjem kuci i tamoshnje izbjeglice mi govore :''Sta je vi domaci , imate sve..'' ( jel' treba da se raspravljam da moji roditelji rade pod radnom obavezom, plata je vic kojeg smo se rado sjecali, pomoci nema...u ratu obichan poshteni narod je izumrla vrsta)...ali ja sam sretna shto imam krov nad glavom i shto je splet okolnosti bio takav da ne izgubim sve...mi samo krecemo dalje od onoga shto smo imali prije ''paklene pauze'' i meni je to sasvim dovoljno...
siromashtvo je glavni uzrok ovakvih stvari...kod nas su Muslimani otishli na zapad , jer si bili ''bele ovce'', a nashi '' crne ovce''...dobro su se snashli tamo i sad se vratili, pa bar starci da chuvaju kuce...izbjeglice napolje iz muslimanskih kuca (zato se samoubistva masovno deshavaju) ...a nashi se nemaju gdje vratiti ili je popaljeno ili nepodnoshljivo za zivot ili su se ''sredili'' malo shto se tiche posla i porodice, gdje ce ponovo na ''gujinu rupu''....a mi smo ostali u nashoj krizi da se glodjemo Srbi domaci i Srbi izbjeglice...znachi tachno se vidi razlika izmedju njihovij i nashih izbjeglica ekonomski...a eto moj komshija pravi povratnichku zurku, cijelu noc pijani pjevaju , svoje pjesme i podrugljivo karikiraju srpske i niko nije pozvao policiji, niti se svadjao s njima...takav smo narod, pusti...doshao je na svoje...da ponovim strashno je biti protjeran, o kome god da se radi...s kim sam bila dobra prije, ostala sam dobra i sad o kome god da se radi...