Dorian Gray...

Kada bi doslo do tih promena na globalnom nivou, onda bi se izbalansirala situacija sto se tice ogrominih razlika koje postoje medju drzavama na isti nacin kojim se balansira situacija u piramidi.I dalje bi imali stepenast sistem ali bar po sistemu ko ima te i te sposobnosti on obavlja bolju vrstu posla ( taj posao mora da ima dobar smisao i cilj) dok onaj ko nije razvio u dovoljnoj meri te sposobnosti radi nesto drugo. Tada ne bi dno piramde bilo najvece a pri vrhu se suzava ( najbrojnija populacija je ona koja najmanje ima) nego bi se to rasporedilo pa bi tako umesto piramide imali pravugaonik ili bar trapez.

Neke stvari je stvarno glupo proizvoditi a tek kupovati. Ipak tu je marketing da predstavi kako je ta stvar neophodna i da je treba kupiti. Znaci neka glupa stvar koja trazi profit se reklamira i uspesno prodaje a hrana uzgajana na zdraviji nacin pada u vodu jer nije moguce da se obezbedi za sve jer bi prinosi bili smanjeni.
Ako bi se samo prestalo sa proizvodnjom reaznoraznih gluposti a ta energija ulozila u nesto sta vredi bilo bi to veliki pomak. I isto tako da se vrednuju prave stvari a ne da nekom bogatasu padne na pamet da ima u posedu 5 vila u kojima niko i ne zivi. E o tom razbacivanju se ovde radi i to potpuno bespotrebnom.

Poslednja izmena:
Nemi, tebra.....

Kazes da je trenutno stanje takvo kakvo jeste, da smo mi kao robovi koji rade za one na vrhu piramide.

Prvo, nisu ni svi ti "robovi" isti...
U mom komsiluku ima mnogo, mnogo ljudi koji zive bolje od mene, a manje (a ipak dosta) ljudi koji jedva kraj sa krajem sastavljaju, tj gore ili nikako.

Vidis, ti koji ne mogu da "plivaju", ne rade nista i drinkaju po celi dan.
I to su nasi filozofi i mislioci komsiluka.
Nece da bidnu robovi, ali oce da papaju i drinkaju svaki dan....
I kad ja prolazim sa posla kraj njih, obavezno mi odrade pokusaj reketiranja, ono kao "komso, spasavaj nas, daj koju kintu za pivo..."

A ujutro, kada ustajem, smeju mi se ono kao "vidi majmuna u koliko sati ustaje i na posao ide svaki dan.....

Drugo, kazes da u ovom "robovlasnickom" sistemu nema covek vremena za razmisljanje...
I tu gresis.
Evo pun forum ljudi koji razmisljaju, kao recimo ti.
Jos ih vise ima na onom nesretnom fejsbuku.... I svi bi da dizu revoluciju, da budu mangupi...

Citiracu svoju bivsu profesoricu marksizma i socijalistickog samoupravljanja koja mi jednom prilikom rece, pre nego me izbaci sa casa

"Budi mangup u znanju, a ne u budalastinama"

Pa ti sada vidi, implementiraj...znaci, radi, cuti, zaradi dovoljno da mozes da pokrenes nesto.
Ideja u tintari i slovo na papiru ne pokrecu nista, a kesh brate vrti kao mutav... :)

Oni ne znaju da plivaju i osecaju besmisao rada pa se zato i opijaju. Kada se u radu nadje jos neki smisao sem novca on onda postaje laksi i obavlja se sa zadovoljstvom. Nisu u kontu sa sistemom pa tako traze druge stvari u kojima ce se zadovoljiti a smeju ti se jer ti vidis smisao u svom radu. Oni su bar odbili da budu robovi ali zato osudjeni da prose i da se ponizavaju, da nemaju ni za hranu. Jeste da bi uvek bilo takvih u bilo kom sistemu ali zar osudjivati coveka sto ne vidi smisao u radu u ovakvom sistemu?

Nema mestu za razmisljanje civeku koji stvarno radi. Sad ne znam sta ti radis ali ako pises za magazin, mislis li da ti rmbacis?

Ne dizem revoluciju radi budalastina vec ti to ne kapiras a i ne mogu sve kucajuci da kazem. Ionao imam manjka vremena pa tako se ne obazirem na zareze i pravopisne greske koje ti ne propustas da komentarises. Bito je da se razume sta sam hteo da kazem.

Poslednja izmena:
Poenta i jeste to za koga ja to bre se trudim i treniram ??!! Da se trudim i radim i budem sto bolji rob da bi neki kapitalist tamo vise imao i uz to ucestvovao u njegovim licnim poslasticama, od kojih vecina nije za nabrajanje, a uz to samo kvare ljude. E necu za to da se trudim a pogotovo ne ako je sisem nepravedan.

NIje tacno da se moze ziveti i raditi samo u kapitalizmu i da posle njega ponovo nece doci neki vrlo napredniji oblik socijalizma. Ne bi on imao nikakve veze sa socijalizmom i komunizmom, nego samo ce lezeti na pravednijim osnovama.

ja se na primer trudim za sebe :cool:

Ne pisem ja ni za kakav magazin, barem ne za kesh...to radim retko kada i iz hobija.
I ne osecam nikakvo zadovoljstvo u svom radu, sem sto imam vremena da nesto procitam, neku dobru knjigu.

A te pijandure, ne ljendovane oni sto nema posla ili sto nece da budu robovi, nego sto vole flasu da naguze vise nego majku rodjenu.

A ti, bil se ti odrekao svoje konfornosti, net-a i svega za sta su ti se roditelji grbacili da bi sve to olako odbacio zarad prosenja po ulicama i propagiranja New Age utopije???

Kao sto rekoh, ne mogu sa idealistima da diskutujem, jer nas deli veliki vremenski jaz, a bogme i zivotno iskustvo.

Ne pisem ja ni za kakav magazin, barem ne za kesh...to radim retko kada i iz hobija.
I ne osecam nikakvo zadovoljstvo u svom radu, sem sto imam vremena da nesto procitam, neku dobru knjigu.

A te pijandure, ne ljendovane oni sto nema posla ili sto nece da budu robovi, nego sto vole flasu da naguze vise nego majku rodjenu.

A ti, bil se ti odrekao svoje konfornosti, net-a i svega za sta su ti se roditelji grbacili da bi sve to olako odbacio zarad prosenja po ulicama i propagiranja New Age utopije???

Kao sto rekoh, ne mogu sa idealistima da diskutujem, jer nas deli veliki vremenski jaz, a bogme i zivotno iskustvo.

Gde si prepoznao New Age? Nisam ja nikakav idealista jer ove stvari o kojim pricam nisu idealne. Samo treba se primaci idealu a to se postize tako sto uvidjamo da je ovaj sistem u kom zivimo nepravedan i da ga treba menjati. Ako vidis ovo o cemu sam kucao kao ideal onda se nikad neces pomaci sa mesta.

Ipak, priroda je takva da jaci opstaje nad slabijem sto mozda implicira da se tako postize nesto sto jos nisam skontao. Imam toga u naznakama pa nikako da se sklopi neka bitnija slika ali ovaj covekov sistem je malo previse..

Poslednja izmena:
Trudis se da bi mogla da priustis sebi neke stvari za koje ti smatras da su tebi i onima koji zive od tvog rada bitne. U suprotnom slucaju okolina bi te osudila jer je za nju to normalna stvar.

ko sam ja da nekome sudim??? ili ko je to iz "okoline" dovoljno dobar da sudi meni???
gresis decko.
i sta znace "te stvari koje mislim da su meni bitne"?
tebi je hrana nebitna? pice ti je nebitno? garderoba koju nosis ti ne treba?

ko sam ja da nekome sudim??? ili ko je to iz "okoline" dovoljno dobar da sudi meni???
gresis decko.
i sta znace "te stvari koje mislim da su meni bitne"?
tebi je hrana nebitna? pice ti je nebitno? garderoba koju nosis ti ne treba?

E vise volim ove razgovore sa Milicom nego sa Salom jer me :D.

U pravu si sto sudim a ne poznajem te. Ipak ostaje ono da se trudis da bi se prehranila, obukla i napila ponekad( mislila si na alhohol?) ili sve to nekog drugog.
Ne znam koja su ti primanja da bi ocenio da li trosis ekonomicno a ni kakvi su ti rashodi. Jel tajna kolika ti je plata?

Okolina, ne samo tebi nego skoro svima, daje ono na sta se treba porediti. Tako npr za coveka iz srednjeg veka je luksuz da se kupas svaki dan ili da kupis nove cipele ako su stare jos za upetrebu.

E vise volim ove razgovore sa Milicom nego sa Salom jer me :D.

U pravu si sto sudim a ne poznajem te. Ipak ostaje ono da se trudis da bi se prehranila, obukla i napila ponekad( mislila si na alhohol?) ili sve to nekog drugog.
Ne znam koja su ti primanja da bi ocenio da li trosis ekonomicno a ni kakvi su ti rashodi. Jel tajna kolika ti je plata?

Okolina, ne samo tebi nego skoro svima, daje ono na sta se treba porediti. Tako npr za coveka iz srednjeg veka je luksuz da se kupas svaki dan ili da kupis nove cipele ako su stare jos za upetrebu.

u srednjem veku su se i kraljevi retko kupali, tako da tvoja teorija veze sa zivotom nema.
elem, kada naucis da se ne obazires na okolinu i to sto ce oni reci za tebe i tvoj nacin zivota, tada ces postati zrela osoba. mene ne zanima tudje misljenje o mom nacinu zivota.
sto se tice moje plate, ne zelim da ti otkrivam svoj konto u banci, cak ni moji blizi prijatelji pojma nemaju kolika su mi primanja.
ne znam da li si negde zaposlen?
i ne, nisam mislila na alkohol.

u srednjem veku su se i kraljevi retko kupali, tako da tvoja teorija veze sa zivotom nema.
elem, kada naucis da se ne obazires na okolinu i to sto ce oni reci za tebe i tvoj nacin zivota, tada ces postati zrela osoba. mene ne zanima tudje misljenje o mom nacinu zivota.
sto se tice moje plate, ne zelim da ti otkrivam svoj konto u banci, cak ni moji blizi prijatelji pojma nemaju kolika su mi primanja.
ne znam da li si negde zaposlen?
i ne, nisam mislila na alkohol.

Zabluda je da okoina u kojoj zivis ne utice na tvoj stil zivota, pa cak i razmisljanja jer svaka akcija ima svoju posledicu koju ti prihvatas ili ne, ali definitivno neke prihvatis. Sad da li si ti prihvatila zato sto podsvesno morala ili si to bas htela tako. Sistem je u glavi i on ulazi unutra preko nasih culnih opazaja koje mi poslatramo sa svojeg ugla pa tako i sudimo. Pogledaj samo koliko je tvoj nacn zivota i razmisljanja drugaciji od okoline, one blize ili dalje ( tv, internet, knjige, skolovanje, vaspitanje...)

Sve nosi neku poruku a mi samo biramo koju cemo da prihvatimo. Grupa ljudi je bice koje funkcionise tako sto se ugledaju jedni na druge i daju neki mix koji je vrlo slican, sto je dokazao film Emira Kusturice , Podzemlje. Misaono ljudi se vrlo malo razlikuju. Umniji ljudi mogu da donesu nesto jedninstveno. Kada bi se dosta razlikovali od okoline bili bi ko crna ovca i to bi razljutio ostale koji se vec dobro zabavljaju.

Poslednja izmena:
...odogovri u kontra taboru su uglavnom: ne bih mogao-la da gledam kako svet oko mene nestaje... necu da razvijam teoriju kako i odakle je to usadjeno u nase mozgove... poenta je- dok se jedan deo rushi drugi nastaje... te, jezivo je kada uopste neko na ovakvo pitanje daje ovakav odgovor jer je jasno da ona tako ustvari i zivi... da gleda samo ono sto nestaje, dakle da zivi u nestajanju... zato se javlja i strah od smrti... drugo, ne zelim da dajem dijagnoze onima koji su dali ovakav odgovor ovo je samo promatranje i razmishljanje... da li su to ljudi koji se boje promene? hmmm... :)

...elem, naravno da bih isla stopama g Greja... sta sve postoji u buducnosti a ja nikada necu imati priliku da vidim... da vidim kako se svet menja...

...realno, sve i da moze da se ostane zauvek mlad... nisam sigurna sa aspekta fiziologije da bi mozak to uspeo da izdrzi... to je neverovatna kolichina informacija koje bi na kraju na ovaj ili onaj nachin uticala na postojanje onoga koji je takvo postojanje odabrao :D

Eh,kada bismo imali naznaku da će se svijet promijeniti nabolje...
Dorijan grej fazon bi bio cilj svima...
Ovako,šta će mi "vječni život", pa čak i 900 godina,kao Metuzalem što imade?
Zaljubiti se prvi put možeš SAMO JEDNOM...
Tako i poljubiti se,skočiti padobranom,i hiljade stvari...
A da gledam gradnju novih objekata, izmišljanje novih oružja, novih načina
ugnjetavanja čovjeka od strane čovjeka...
Ne,hvala.
Vidio sam za svojih 4 banke i previše...
:cool:

a sta znachi da krene na bolje? ...koji je to smer i sta to tachno nije valjalo u tvoje chetiri banke...

offtopic (najavljujem da se modovi ne uzbudjivaju): nocas odgledah Meet Joe Black... pa lik Anthony Hopkins-a, William Parish, kaze sledece: Sometimes we had our ups and downs. But we're all together, and you're mine for a night. And I'm going to break precedent and tell you my one candle wish: that you would have a life as lucky as mine, where you can wake up one morning and say, "I don't want anything more."

...svet moze da se menja i nagore i na bolje... poenta je da ti ucinis i uzmes sve ono dobro i sve ono loshe i okrenesh u svoju korist u smislu svoje prednosti... ucinis da i u te 4 banke mozes da kazes ono sto je rekao pommenuti lik...

Ova tema nije o tome šta nije valjalo u moje,tvoje ili bilo čije 4,3,dvije ili X "banki"...
Koliko se ja bar razumijem u Dorijana Greja(čit'o,razmišlj'o,skont'o)...
Uostalom,sve je relativno na ovom svijetu.
Ja naprimjer hoću odmor na Havajima,neko želi lebac bez motike,opet onaj treći bi
da svi imaju sve(utopija),i tako dalje...Nije ovo tema o ŽELJAMA...
Šta donosi vječna mladost? Valjda mogućnost da probaš sve...
Ja nisam stvoren za to,niti bilo koji normalan čovjek...
Poenta jeste da svako za sebe radi na boljitku,jer svi smo kovači svoje sreće...
A svijet se nikada neće promijeniti.
Uvijek će biti borbe dobra i zla,idiota koji su na vlasti,zelenaša koji iskorištavaju
sve koje mogu(ne samo ovce,već i one koji jednostavno nemaju izbora)...
Spisak je skoro pa beskonačan,zato sam i kucao to da me NE INTERESUJE Mr.Grey.
Imam dovoljno toga što bih da ostvarim,sve i da živim 200 godina,opet ne bih stigao...
A i kad bih stigao,šta onda?
:cool:

Evo i jedne slikice kako većina muškaraca zamišlja sebe kao Dorijana:

Prilozi

• Mastika2004.jpg
    Mastika2004.jpg
    55,1 KB · Pregleda: 10

Back