Dominikana

• Začetnik teme Začetnik teme zotyolllo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A jel? Zabušavaš na poslu? z:mrgreen:

Znaš kako, ja sam pročitao svih 22 stranica ove teme, od početka pa do kraja, mislim da sam na ovoj ostavio post o tome, moj lično doživljaj.

Stvarno neverovatno, mislim da osim servera niko čak ni moderatori, nisu registrovali sve to, ali ja jesam jer sam se iskreno zainteresovao za Dominicanu.

Ispostavilo se da ima i još par linkova nekih naših likova pa sam i preko toga prešao-do kraja. Malo po netu, guglu, sve u svemu, tri ili četir dana sam se otkinuo od čitanja, upijanja, malo sam i stupio u kontakt sa nekim osobama s ovoga foruma...

A pre no što sam se ovde raspitivao, upoznao sam jednu curu koja je sa Haitija ali živi i radi u Dominikani, nemam pojma di (gledao sam detaljno čak i mapu, da vidim lažu li naši o onim mestima il ne z:mrgreen: takav sam, sve proveravam što mogu), nezavisno od nje sam se počeo raspitat za sve to, čak se ispostavilo da ona zna neke jugoviće, na moje iznenađenje, ali nikako da nešto više je pitam koji su, di su, i da stupim u kontakt s njima.

E sad. Prestao sam da se ložim da dođem tamo i radim, mada ko zna do kraja...upravo zato što ova kriza ne zaobilazi ni siromašne, kako ja velim z:lol: pa nekako nisam raspoložen da se mučim i patim u tuđini, premda to jeste izazov prosto zato što ovde možeš kako hoćeš, a tamo moraš. Uostalom vi to znate najbolje, bolje od mene. Osim toga, jedna prijateljica, kao nešto smo mislili doći na par meseci, ali se to sve nekako izjalovilo, tako sam manje motivisan.

Ne znam koliko bi mi novaca trebalo za npr. 2 meseca boravka u Dominikani, pod uslovom da ne gladujem, al ni da ne jedem ono što ni ovde ne jedem? :) Vegetarijanac sam, sreća moja. :) I pod uslovom da smeštaj imam obezbeđen? U stvari, ispada da mi najviše treba za kartu?

Ne treba mi novaca za neke gluposti tipa cigarete, kafa, ne koristim to, alkohol takođe, nisam zaluđen za noćne izlaske, ali bih voleo da vidim što šta tamo. Znači, ne računajte smeštaj, samo ono osnovno, pa ako zaradim koju kintu tamo, ok, ako ne, nemam šta da izgubim. :) Plus pojma nemam koliko košta avionska karta.

Aj baš me zanima vaše mišljenje.

Ovde nemam šta da prodam da toliko vredi, mene niko i neće, jedino u staro gvožđe :) a to što imam nije dovoljno. Iskreno - da imam neki novac, kao što sam ga mislio da ću imati, pa ništa-ubi me ako tamo ne bih došao na par meseci da iskuliram onako pošteno. :)

Pozdrav pa do čuvenja. z:poz:

Cao Svima!
Dule ovde, slucajno u dosadi svratio da procitam vesti na Krstarici i pade mi na pamet da pogledam i ovaj topic. Ne znam jer vas ima i dalje ali ajde da i ja dodam jos po koju rec.
Nisam u Dominikani vec nekih 10 meseci, dosadila mi je malo jer sam bio preko 3 godine. A ja bas i nisam covek koji sedi u jednom mestu. Trenutno imam grip, pa imam vremena da pisem i da pisem :) tako da cu da napisem dug odgovor . Sta da kazem o Dominikani a da vec nije receno.. Ispricacu vam jedan jako dobar vic, nadam se da cete ga shvatiti....

Umro covek i otisao direktno u raj... Tamo sve super, ptice pevaju, med i mleko na sve strane, andjeli sviraju na harfama.. On uzivao tako jedno vreme ali posto je bio covek od akcije njemu to brzo dosadilo.. Pita on Svetog Petra sledece.."Daj Petre vidi molim te crkoh od dosade ovde, jer ima negde neko zezanje, da malo napravim promenu" ... Prekrsti se Sveti Petar i kaze mu "Boze me sacuvaj, ovo i pakao su jedina dva mesta na ovom svetu, ne postoji nista trece" .. Kad covek to cu on zamoli Svetog Petra da ga pusti na 2 nedelje u pakao da vidi kako je. Razmisjao se Sveti Petar, i na kraju jedva nekako prekrsi pravilo na navaljivanje ovoga, i kaze mu da ce da ga pusti. Kad eto u istom trenutku limuzina sa dve polugole ribe pokupi ovog srecnika i odveze ga u pakao. Kad tamo ludilooo, zurke, zezanje, ribe, sex, muzika tresti... Covek se odusevio, ali kao sto svemu dodje kraj tako proslo te 2 nedelje i eto njega nazad. Stigao on u raj, razocaran.. Sad mu raj jos teze pada posle onoga sto je video u paklu. Smorio se on jako brzo i poceo da moli Svetog Petra da ga opet pusti na odmor u pakao. Kaze mu Petar da nema sansi, da ga je jednom pustio mada to ne praktikuju i da ne moze to da ponovi. Jedino sto moze to je da mu da stalni premestaj, tj da se vise ne vraca u raj vec da vecnost provede u paklu. Slozio se ovaj sav sretan, nikad sretniji u zivotu nije bio. Pokupio on na brzinu stvari, spakovao u torbe i pravac pakao. Kako je prekoracio vrata pakla, poceo je da pada u neki ponor, i kako dublje pada ono sve toplije i toplije. Na kraju ponora upade u neki kazan sa ostalim nesrecnicima, a oni djavoli bodu onim vilama da ne mogu da izadju iz kazana. On pocne da vrisiti i zapomaze, pa ljudi sta je ovo, pa zasto pa kako.. Kad mu neki djavo dobaci.."Jeli mali, ti ne razlikujes turizam od emigracije" ?

E tako i dominikana, zavisi sta ocekujes od nje. Ako dolazis da radis onda je kao svako mesto na svetu pakao, ljudi prevrtljivi ne mozes im verovati, tesko se dolazi do para, divlje i bez pravila.. Ali za one koji dolaze na odmor, e za njih je Dominicana raj na zemlji...
Eto Serafim ili kako mu je vec nick, je napravio nesto. Moze se reci da se jakooo dobro znamo, tj da sam im porodican prijatelj. Ali to je imalo velike zrtve, i on radi od 8 ujutro do 8 uvece, a kad dodje kuci posle 8 i dalje radi na kompu bar jos sat ili dva.
O meni sta da vam kazem, nemojte se na mene ugledati jer ja sam malo drugaciji. Ja sam u Dominicanu otisao na radni odmor, vise odmor nego rad. Tj otisao sam da se zezam pa ako ispadne da nesto moze da se radi onda ok. Proveo sam tamo oko 3 godine, i za prve dve sam potrosio verovali ili ne oko 160 000 eura. Toliko mi je prebaceno sa racuna iz Grcke za Dominicanu za te prve 2 godine. Nemojte racunati mene kao normalnog lika, Serafim me dobro zna i zna koliko i na sta trosim. Ne mogu da kazem da se nije izlazilo i da se nije provodilo, naravno da jeste. I ja sam to kao ceo svoj zivot radio kao da ne postoji sutra. I tako nastavljam i dan danas, jer zivot je jedan i ako imam mogucnosti i sansi ja cu da ga zivim punim plucima. Kad nemam, onda cu sedeti kuci i uzivati u kucnim radinostima. Trenutno sam u Evropi, nisam na jednom mestu vec putujem mnogo. Pokusavam da napravim neke kontakte i pocnem opet neki busssines jer se para nemaaaaa. Udarila ova kriza i po meni kao i po svim ostalima, ali dobro. Da smo zivi i zdravi a para cemo napraviti.
Voleo bih da cujem kako je Pedja. Sa svim ostalim (starim) sa foruma sam u kontaktu.
Eto ovo mi doslo da napisem onako, a sad ako ima jos ljudi na ovom forumu javite se i pitajte sta vas zanima. Pozdrav svima!

Rebeka Mekdonald, najbogatija srpkinja u dijaspori, zena koja poseduje vilu u Dominikani, rekla je svojevremeno: Dominikana je zemlja u kojoj je sve moguce, i nista nije moguce.
Ko razume shvatice.
Upravo smo i mi tog misljenja. Da nismo, verovatno bi ostali jos uvek. Ima vec skoro 3 godine kako smo iz Dominikane dosli u Chile. Misljenja smo, da Dominikana sa svojim prirodnim lepotama i klimom kakvu ima, ima jos i drzavno uredjenje kakvo ima Chile, bila bi raj na zemlji. Ovako (po meni) - nije! Mada mene jos uvek povremeno drma nostalgija za Dominikanom, ne znam da li bi ponovo mogla tamo ziveti, ako je situacija jos gora nego sto smo je ostavili. Otisli smo u trenutku kada nam je vec bilo dosta nerviranja oko svakodnevnih sitnica koje zivot znace (struja, voda, saobracaj, kasirke, signal za mobilni, komarci...).

Pitanja "koji su profili trazeni u Dominikani, kako prolaze mehanicari i sl." nemaju veze sa zivotom. Ljudi iz Srbije imaju verovatno predstavu emigracije po americkom sablonu. Dominikana ne funkcionise na taj nacin, sto se moze videti iz vecine postova.

Poznati Dominikanac je recimo Sammy Sosa, bejzbol igrac. Po samoj Dominikani figuriraju jos neki likovi koji se tu i tamo pomenu u svetu, pa ti bude drago sto znas nesto o tim ljudima, za koje ne bi cuo da nisi ziveo u Dominikani.
Dominikana ne "proizvodi" sportiste i pevace, jer svi su pevaci i svi su sportisti.
Svake godine imaju na Miss World i Miss Universe svoju predstavnicu plasiranu bar u prvih 5. Neko ko je proveo svoj odmor na plazi u Cabaretama mozda i nije misljenja da Dominikana vrvi od lepotica, ali po gradovima, narocito po "fensi" mestima.......

Sve u svemu, Dominikana je lepa za videti, preporucujem svakom, a ponajvise je za ljude kao sto je gore pomenuta Rebeka. Kako je rekao jedan nas prijatelj: sletis svojim avionom u svoje dvoriste, vratis se, i nema tu sta da se nerviras napolju:)

Samo jos nesto. Sto se tice poznatih Dominikanaca u svetu, ako je to nekome vazno. Sumnjam da se u Srbiji moglo cuti za nekog poznatog Dominikanca, posto se Srbija i Dominikana, iako su svaka zemlja dzungla na svoj nacin, razlikuju kao nebo i zemlja. Preferiraju se razliciti sportovi, muzika (sumnjam da u Srbiji znaju nekog merengistu ili bachatistu:)).
U svakom slucaju, o svakoj zemlji Latinske Amerike se mnogo vise moze saznati ziveci na spanskom govornom podrucju. Sto bi rekli, mnogo vise se zna o Dominikancima u Chileu, nego u Srbiji.
Samo toliko, ako ce neko da potcenjuje njihovu slavu u svetu.

Rebeka Mekdonald, najbogatija srpkinja u dijaspori, zena koja poseduje vilu u Dominikani, rekla je svojevremeno: Dominikana je zemlja u kojoj je sve moguce, i nista nije moguce.
Ko razume shvatice.
Upravo smo i mi tog misljenja. Da nismo, verovatno bi ostali jos uvek. Ima vec skoro 3 godine kako smo iz Dominikane dosli u Chile. Misljenja smo, da Dominikana sa svojim prirodnim lepotama i klimom kakvu ima, ima jos i drzavno uredjenje kakvo ima Chile, bila bi raj na zemlji. Ovako (po meni) - nije! Mada mene jos uvek povremeno drma nostalgija za Dominikanom, ne znam da li bi ponovo mogla tamo ziveti, ako je situacija jos gora nego sto smo je ostavili. Otisli smo u trenutku kada nam je vec bilo dosta nerviranja oko svakodnevnih sitnica koje zivot znace (struja, voda, saobracaj, kasirke, signal za mobilni, komarci...).

Pitanja "koji su profili trazeni u Dominikani, kako prolaze mehanicari i sl." nemaju veze sa zivotom. Ljudi iz Srbije imaju verovatno predstavu emigracije po americkom sablonu. Dominikana ne funkcionise na taj nacin, sto se moze videti iz vecine postova.

Poznati Dominikanac je recimo Sammy Sosa, bejzbol igrac. Po samoj Dominikani figuriraju jos neki likovi koji se tu i tamo pomenu u svetu, pa ti bude drago sto znas nesto o tim ljudima, za koje ne bi cuo da nisi ziveo u Dominikani.
Dominikana ne "proizvodi" sportiste i pevace, jer svi su pevaci i svi su sportisti.
Svake godine imaju na Miss World i Miss Universe svoju predstavnicu plasiranu bar u prvih 5. Neko ko je proveo svoj odmor na plazi u Cabaretama mozda i nije misljenja da Dominikana vrvi od lepotica, ali po gradovima, narocito po "fensi" mestima.......

Sve u svemu, Dominikana je lepa za videti, preporucujem svakom, a ponajvise je za ljude kao sto je gore pomenuta Rebeka. Kako je rekao jedan nas prijatelj: sletis svojim avionom u svoje dvoriste, vratis se, i nema tu sta da se nerviras napolju:)

Hvala ti za ovaj upis, kao i sledeći. :)

Pa eto, ja sam se zaista ložio na Dominikanu, pročitao sam svih 22 strana ovog topica (pogledaj par mojih upisa pre ovoga, na prošloj stranici, komentar na sve ono pročitano) i ne mogu opisati kako mi sve to izgledalo. Takođe sam pročitao ceo Peđin sajt, još ponekih stvari o Dominikani, sve u svemu, sedmicu dana sam bio izvan sebe. :)

Sada sam splahnuo, a ako bih voleo doći za Dominikanu, onda bih voleo doći na mesec dana, kao turista, naravno ukoliko se stvori dovoljno novca za to. :)

Dule, ja sam ti pisao na mail, ali mi nisi ni jednom odgovorio, šta se dešava sa tobom??? Javi se ako vidiš ovu poruku. :)

Pozdrav.

Tu sam druze, posalji mi na private message tvoj mail pa cu ti poslati moj. A onda pitaj sta treba! Slabo je ljudi na ovom postu, nije kao nekad. A i proslo je vremena. Pedjin site je malo zastareo, tj mnogo toga se promenilo od kada je on bio tamo. Ja nisam tamo vec 7 meseci, mozda malo jace pa vidim da se puno toga menja. Ajde pozdrav

Zdravo,ja sam Sasa.Uskoro putujem u dominikanu.Hvala svima koji su dali svoj doprinos ovom forumu i na neki nacin nam priblizili zivot u dominikani. Putujem u Dominikanu na duze,pa bih mi jako pomoglo ako bih mogao nekog da kontaktiram email-om ili tel.da mi pojasni kako doci do smestaja.Kako iznajmiti stan,i naravno gde je moguce upisati skolu spanskog jezika.Hvala unapred!!!
pozz

Zdravo,ja sam Sasa.Uskoro putujem u dominikanu.Hvala svima koji su dali svoj doprinos ovom forumu i na neki nacin nam priblizili zivot u dominikani. Putujem u Dominikanu na duze,pa bih mi jako pomoglo ako bih mogao nekog da kontaktiram email-om ili tel.da mi pojasni kako doci do smestaja.Kako iznajmiti stan,i naravno gde je moguce upisati skolu spanskog jezika.Hvala unapred!!!
pozz

A gde dolazis?skola Spanskog....sad zavisi, ako nista ne znas imaju skole za pocetnike..samo tad bar treba da znas engleski...ako bar nesto znas najbolje ces ga uciti sa njima...ja nisma ni rec pricala..ucila sam ga sama kao i vecina, malo neka kaseta asimilia, malo rukama nogama...i eto sad ga pricam jako dobro , bez ikakve skole...

Stan je jako lako naci , ima ih na stotine, samo zavisi koliko novca si spreman da das i gde ces ziveti.
posalji mi privatnu poruku, pa cu ti mailom dati vise detalja...

Dominikanska Republika...bio sam tamo 2005.i 2007.(prvi put na dva meseca,drugi put na 15 dana).Planiram da idem sledeće godine opet,jer je mnogo lepa,predivna zemlja.Baš je zextra,i sviđa mi se...Okačiću neke slike kasnije,sad moram da idem...

Ohana pratimo vas i sprema se velika ekipa da dodje ,vama u posetu i izvidnicu ,naime hocemo da vidimo tri nedelje kako je ,pa posle toga da zavrshimo sa pripremama i dolazimo da se druzimo ,pozzz

Pozdrav svima nalazim se na Floridi i idem za Dominikansku u junu znam spanski i engleski i voleo bih da znam de se nalaze nasi ljudi u kojem delu republike, isao bih za Santo Domingo hvala unapred

skoro sam dosao u santo domingo, nije lose, ali iskreno ljudi su ok ali za sve im je sutra,sutra,sutrea, malo mi je cudno ali treba se navici, inace sam iz bivse juge, bilo bi mi drago da se dopisujem sa sa ljudima iz bivse Yu, jer ovde smo svi nasi zar ne, pozdrav

zanimljivo sto se moze nauciti nesto i ovde, skoro sam se doselio u santo domingo sa porodicom, imam dvoje dece, i bilo bi lepo kada se ovako u belom svetu kako kazu stari, upoznati sa nekima iz bivse yugoslavije, bilo bi mi zadovoljstvo saznati od nekog ko je vec duze vreme ovde sta je bolje, sta nije, dali je bolji santo domingo ili neki manji grad, jer planirao sam da decu upisem u internacionalnu skolu ovde u santo domingo, unapred hvala

Samo jos nesto. Sto se tice poznatih Dominikanaca u svetu, ako je to nekome vazno. Sumnjam da se u Srbiji moglo cuti za nekog poznatog Dominikanca, posto se Srbija i Dominikana, iako su svaka zemlja dzungla na svoj nacin, razlikuju kao nebo i zemlja. Preferiraju se razliciti sportovi, muzika (sumnjam da u Srbiji znaju nekog merengistu ili bachatistu:)).
U svakom slucaju, o svakoj zemlji Latinske Amerike se mnogo vise moze saznati ziveci na spanskom govornom podrucju. Sto bi rekli, mnogo vise se zna o Dominikancima u Chileu, nego u Srbiji.
Samo toliko, ako ce neko da potcenjuje njihovu slavu u svetu.

drago mi je da sam mnogo naucio citajuci ovaj forum, skoro sam se preselio sa porodicom u santo domingo i nije lose, mnogo stvari neznam, ali...Znati nekog ko duze zivi ovde koji je prosao sve sto ja prolazim sad, sve u svemu hteo bi da dobijem savet, sta je bolje ovde u snto ili manji porimorski greadic, planiram decu da upisem u internacionalnu skolu, pozdrav i hvala

Back