Dominikana

• Začetnik teme Začetnik teme zotyolllo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa zavisi gde ces da spavas, sta bi da jedes,,, ima onaj aparta hotel koji hosta oko 300 eura za mesec dana. Imas komedore koji su jeftini, 3 eura jelo, ali do svega toga ti ne umes da dodjes, niti znas da pricas, niti imas auto, niti poznajes grad... Jednostavno receno da bi imao isti konfort kao sto si imao iliimas u srbiji treba ti mnogo mnogo vise para. Cak mi se cini ni da za sve pare ovog sveta neces dobiti isto, jer je jednostavno drugi kraj sveta, sve je drugacije pa i standardi. Ako dolazis na 15 dana ponesi jedno 1000e za svaki slucaj. Mada ako zivis normalno neces potrositi vise od 500. Problem je sto dok ne naucis jezik i sredis se, smestis sve je preskupo. A posle toga je lakse, jer znas gde ces da jedes, gde da pijes, gde da izlazis...Ne idem nazad lidija, nisam rekao da cu nazad. Kud cu vise unazad od ovog gde sam, samo mogu da idem napred :) !

pa dobro, ja sam skroman covek, ne pijem, ne pusim,nemam nekih prohteva...
znam engleski, a spanski vrlo brzo mogu prilicno dobro nauciti, jer sam prijemciv za jezike. kakvi poslovi se mogu naci tamo?
koji profili su najvise trazeni?

Pa kakve veze ima sta je. Ja sam srbin ali sam o njima cuo sve najbolje jer sam ziveo sa zenom u Puerto Plati 2005. Samo hvala bogu sto smo se vratili jer smo uspeli, sada mozemo samo na letovanje u dominikanu. Ohana dali poznaje Sanjia sto radi hena tatoo voleo bih znati sta je sa njim ako ga poznajes.

Mene zanima koliki je to pocetni kapital sa kojim treba doci tamo?Ja sam vec duze vremena u ugostiteljstvu i prilicno se dobro snalazim u tim vodama.Pokusao bi sa kaficem pa me zanima koliko ja potrebno novca za tako nesto.

SANTJAGO, 13. 12. 2007.
Posledice udara tropske oluje Olga u Dominikanskoj republici (FoNet)

20978180194761409761198513128177.jpg

Koliko je ovo cesto tamo?:?

pozdrav.vec duze vrijeme pokusavam da stupim u kontakt sa nekim ko mi moze dati neke zvanicne inf. o boravku o nacinu dobijanja rezidencije u dr. zainteresovan sam da se sa porodicom maknem malo sa balkana ako je tamo nesto bolje. radio sam u iraku neko vrijeme i imam nekih para. zanima me kolko se brzo rjesi rezidencija, imal neko od nasih ko to tamo radi,sta treba ponjeti od papira hehe,a sta netreba i tako to. kolko kostaju stanovi tj,nekretnine i kako je za posao. razumijem se u racunare dobro imao sam net club, i kafic ranije govorim engleski i profesionalni sam vozac. supruga je ekonomista i tako .... imam kcerku 5 godina staru. ujedno zanima me sve kako stvari stoje trenutno..
hvala.
ps. znam da sam dosadan procitao sam sve al sam pokusao da kont. ohanu na mail al nikad nisam dobio odgovor. pozdrav svima

...porijeklom sam iz Rijeke, Hrvatska, Europa, planet Zemlja.
Medju mojim prijateljima ima i hrvata, i srba, talijana, makedonaca,... Ne vidim zasto bih trebala imati nekih problema s tim da nekome kazem kako je ovdje? Samo zato sto je srbin??? Internet je svaciji!!!!
Juan Dolio nije selendra i ne radi se samo o nekoliko (11+ 3 u izgradnji) hotela. Ovdje je puno bijelaca i vise manje se normalno zivi (za razliku od mnogih drugih mjesta u DR); nema kriminala, tu je kolege,... Jesi li ikad uopce bio ovdje?
Kazes da imas dva privatna joba i da ti nije lose. Zasto mislis da i drugi nemaju sansu ovdje uspjeti?
Nigdje nije lako; ne zelim da netko pomisli da je ovdje sve med i mlijeko... Ali, ne treba nam viza, rezidencijski se dokumenti srede za cca 500 USD, nema zime, pokrenuti neki svoj job nije neki bad,...
Nekretnine su dosta povoljne. Internacionalni kolege za dvoje djece placam 7.700 pezosa (100 usd je danas 2.800 pesosa), najam kuce sa 3 sobe, 3 kupaone, 2 dnevna boravka, velikom i sredjenom okucnicom mi je 440 USD/mj... Meni to ne zvuci lose.
Da, bilo bi lose da sam dosla sa 300 dolara u dzepu. Bilo bi lose da radim za prosjecnu dominikansku placu (cca 3.000 pesosa),... Ali, nasi ljudi nisu tako nesposobni i lijeni kao dominikanci (cast rijetkim izuzecima). Uvijek postoji nacin...
U ovoj zoni nas je vise od 10-tak sa podrucja ex Yuge; svi se snalazimo. Uskoro dolaze i neki novi...
Zasto ne?? Nekima se mozda nece svidjeti, neki mozda nece uspjeti,... ali nije li tako i drugdje??
Ja sam i nadalje tu da odgovorim na pitanja o Dominikani. Najbolje i najiskrenije sto znam. Ako nesto i ne znam- lakse cu, kad sam vec ovdje, znati gdje i pitati. Dobrodosla je i tvoja pomoc.
Mogu li znati cime se bavis? Koja su tvoja dva joba?
Ja se bavim turizmom (www.apartmanikrk.com).
Kad ti bude usput, dodi u Juan Dolio na kavu![/QUOTE
zdravo svima. takodjer sam zainteresovan za preseljenju u toplije krajeve sa porodicom.imam i nekih para pa me sad zanima dali je to jos tako kako si navela u ovom postu. mislim na cijene i ostalo. kako je za job. imal nasih ljudi dosta koji se bave nekom biznisima. ja se razumijem u racunare i imao san net klub ranije. neko vrijeme sam provceo i u iraku i tako. otprilike bi to bilo to. kako je za vize i znas li dali treba viza za BH pasos. mislim da ne da se vadi na granici al et i to me zanima heh. hvala.

Zdravo ljudi. Potrebne su mi neke informacije ako neko moze da mi odgovori. Koja je najlaksa varijanta i naj jeftinija da se iz Beograda ode u Santo Domingo-Dominikanska Republika. O vizi ni ne razmisljam zato sto nisam u stalnom radnom odnosu (radim na crno) i nema sanse da dobijem vizu. Isto tako ... Koja je najlaksa varijanta i naj jeftinija za drzavljanina Dominikane da odande doputuje u Beograd.. Dal neko zna dali postoji nasa ambasada tamo, jer ja sam cuo da je nemamo, kako se tamo vadi viza za Srbiju? i jos jedno pitanje za vas koji tamo zivite..BRE jel moze tamo da se zivi ''normalno'' i da se placa stan od normalne radnicke plate? Kakva je sansa za dobijanje drzavljanstva?

Veliki pozdrav za sve!
Da li bi neko mogao da mi pomogne oko planiranja odmora u DR?
Da li je dobar period pocetak jula, da nema padavina? Interesujeme najpovoljniji smestaj za porodicu sa malim detetom ( 2 god. ) . U pitanju bi bio boravak od 10-ak dana, pa me zanima kakve cene u resort-ima mogu da ocekujem ili postoji mogucnost za rentiranje nekih beach houses...Dolazimo iz NY, i svaka pomoc i informacija je dobrodosla...
Hvala unapred

Pozdrav
U narednih dva meseca planiramo da dodjemo u Dominikansku republiku. Ja sam iz Pirota, a drug iz Krusevca. Zanimaju nas svi detalji oko dolaska, ostanka i rada tamo.Kakva je situacija sto se tice pronalazenja posla i mesta za boravak(privatan smestaj)?Dosli bi na duze, pa nas interesuju svi detalji zivota u ovoj republici:cena stanovanja, mogucnost zarade(cena po satu) i moguce vrste poslova koje bi mogli da radimo.Takodje, kakva je procedura odlaska u Majami iz Dominikanske Republike.Hteli bi da stupimo u kontakt sa nekim nasim ljudima tamo radi dobijanja odredjene pomoci i korisnih saveta.Ako ste u mogucnost, odgovorite sto pre.
Unapred zahvalni

Sto se tice karte, ja sam letos bio u Argentini, i sa British Airwaysom je bila negde oko 900 eura. Ono sto je najbolja varijanta kad je karta u pitanju, jeste da put isplaniras nekoliko meseci unapred, i prijavis se za newsleter kompanija na sajtu, i na mail ti redovno stizu obavestenja o popustima. Moj drug je tako za neku godisnjicu rada kompanije dobio cenu leta Minhen-London za 40 eura.
Sto se Dominikanske Republike konkretno tice, moram da priznam da nisam bio uopste u tom delu sveta, ali otprilike znam da je mnogo ljudi siromasno, i da su plate niske, al' opet i to zavisi od samog posla i kvalifikacija.
Vremenska razlika je 6 casova.
Ima jedan odredjen broj nasih ljudi, uglavnom prebeglih tokom ratova 90-ih iz BiH, Hrvatske, Srbije a DR su izabrali jer nisu mogli dobiti vizu za neku uslovno recenu bolju za zivot zemlju.
Sto se posla tice, ako ne znas Spanski, mislim da su sanse da nadjes posao izuzetno male, a sa druge strane jedna od prednosti je ako si dobar poznavlac Engleskog jezika, networkinga, protokola i programiranja, mozes da nadjes izuzetno placen posao.
To je to sto otprilike ja znam, a na prethodnih 20ak strana ti sve pise...

Za Summerday.
Najbolje resenje , posto dolazis sa detetom , je resort all-inclusive, cene mozes da dobijes na netu, i ima ih od 80-500 usd po danu, sve zavisi koliko se spreman da platis. Opcija kuce na plazi , ima ali ti je mnogo skuplja, jer tu ide i hrana i sve ostalo , i kazem ti sa detetom ti ne predstavlja neko idealno resenje.
Jul je grozno resenje, nema padavina ali vlaga i vrucina u tom mesecu su jako veliki. APRIL JE IDEALNO, posle toga su kise a onda urakani. Znaci idealno je od oktobra do sredine maja, mada se i ovde klima menja kao luda.
Ako ti treba jos neki detalj , javi se!!

Ziddragan,
ovo oko vize , ne znam meni nije trebala pre 6 godina, pa sad mislim da bi mogao da dodjes preko turisticke agencije, uplatis arazman od 7 dana i oni ti srede vizu, skuplja ali brza varijanta nego da trazis vizu redovnim putem , sa garantima itd.Posle toga za papire ide relativno lako 600-700 usd i dobijes rezidenciju...dosta je jednostavno, nije kao u Evropi.
Ovde nema ambasade , najbliza na Kubi, nema ni konzula, tako da smo sami sebi prepusteni i za bilo kakvu pomoc , obracas se Bogu licno, sreci i po nekom dobrom stvoru koji jos postoji u Dominikani, mislim na nase ljude.
Salim se , svi ce da ti pomognu u smislu da te orijentisu i posavetuju, nismo bas tako grozni, ali u vecini slucajeva to je sve. Oni koji bi finasijski i mogli da ti pomognu, zbog ranijih losih iskustava sa nasim dosljacima , malo su rezervisani, a oni drugi kojih nazalost ima ce da gledaju prvo svoj interes u toj pomoci, pa ce da razmisle, a tebe ce dotad da pojedu ribe.
Sala na stranu, ako ne znas spanski , i nisi spreman da ga brzo ucis , ne dolazi, ako nisi spreman da trpis i da se boris ne dolazi, ako ocekujes kamione i avione , ne dolazi, ako zelis potpuno novo iskustvo , samo napred dobrodosao.
Od normalne plate , koja za iole sposobnog stranca , ne moze biti ispod 600usd, mozes da prezivis ako dolazis sam, u sobi sa kupatilom i osnovnom hranom , bez ikakvog luksiziranja u turistickoj zoni, ili ti u Bavaru, ako vas je dvoje ili 1200 usd, vec mozete malo lakse da disete , ali i dalje sve na kapljicu. Kapital i sever zemlje je jeftiniji, ali ni poslovi nisu nesto placeni.
Sve zavisi sta hoces u zivotu i koliko si spreman da izdrzis. Ne vodi se mnogo onim sto si procitao na ovom forumu, mnogi od ovih se i foliraju i preteruju, nije idealno , ali nije ni tako lose. Ljudi koji su ovde para meseci, ili vide sve crno ili vide jos uvek sve ruzicasto, .Da bi ovu zemlju bar donekle skapirao i provalio treba ti bar 1 godina borbe u njoj, posle ili je mrzis ili je volis nema trece.Svi koji kazu suporotno , a pritom nisu ovde zato sto beze od zakona pa nemaju drugi izbor LAZU.
I nije tacno da ovde su ljudi koji su bezali iz bivse Juge , jer nisu imali gde drugo, ima i takvih ali ima i potpuno drugih prica. Kazem ti , ne gledaj mnogo ovaj forum , nego put pod noge pa probaj pa sam donesi odluku, ko ne reskira ne profitira!!

Sa detetom , najbolja i najsigurnija opcija allinclusive resort, sve ostalo sa malim detetom je mucenje..
Cene idu od 60- 500 usd po noci, zavisi koliko si spreman da platis i u kakav hotel hoces...Svi imaju super plaze , relativno dobru uslugu, i sigurni su, varijacije male u ponudi , a cene dosta razlicite
Povoljne cene OCEAN BLUE, IFA VILLAS BAVARO... sredenje cene RIO BAMBU, IBEROSTAR, PALADIUM.. mega cene PALMA REAL, SOL MELIA CARIBE /TROPICAL, BAHIA PRINCIPE, SEECRET EXELANCE . Sve ove hotele mozes da nadjes na TRIP-ADVISOR, sa sve slikama , video zapisima i cenama po sezonama

da dopunim ti odgovor, JUL nikako za odmor, vlaga i vruce, odmor je najbolji od oktobra do aprila!

Ovi sto hoce da dodju, najbolji savet koji mogu da vam dam ,ne vodite se mnogo iskustvima sa ovoga foruma, ima istine a i puno foliranja, svako ko dodje je prica za sebe , svako se snadje onoloko koliko je sposoban , ako si sposoban i imas herca , samo napred.E sad bolje je uvek doci sa nesto para , osecas se bolje i sigurnije , i tacno je da su dolazili ovde i sa 300 y sa 30,000 usd, pa eto znam neke koji su dosli sa 300( u koje se ubrajam ) i koji su i vise nego dobro prosli( i u te se ubrajam) a znam i druge koji su dosli sa 30, 000 pa su im skupljali dobrovoljni prilog da se vrate kuci.Luda je ovo zemlja , proguta te ako ne znas da se odbranis, mami na svaki nacin, pa mozda ti koji su dosli sa 30,000 su se i previse opustili, a ovima drugima , od pomisli da bi mogli da zavrse u vreci za spavanje na plazi , dizala se kosa na glavi pa su kopali i nogama i rukama da ne dodju u tu situaciju, pa atmosfera palmi i koktela , nije uspela da ih proguta, dok se nisu sredili, pa eto ja sad sedim ispod palme , pijem moj koktel, i opustena sam, sve u svoje vreme ....Inace moj motiv da se borim kao Lav, je bilo sto sam u ovu avanturu krenula sa porodicom, pa nije imalo sanse da se zezam... Koliko ljudi toliko sudbina , ovde nema recepta , ni modela, to ti je najistinitiji odgovor o ovoj zemlji

zdravo narode!
Mene interesuje kako je moguce da dominikanac dodje ovde i da li mu treba viza kao shto nama ne treba za tamo?
Ne mogu da nadjem ni direktne letove odande za Beograd...po mogucstvu iz Puntacane...
Hvala u napred!!

DOMINIKANCU treba viza , i trazi je preko nase ambasade na Kubi.ne znam da li funkcionise kao ranije kupovin vize na ulasku u zemlju....to mozes da proveris u bilo kojo turistickoj agenciji u Bgd.
Letovi iz Punta Cane,-za BGD, nema direktni, u pravom smislu te reci.presedanje je u Nemackoj, ili recimo Francuskoj, zavisi kojim prevoznikom ides( AIR FRANCE, CONDOR )

Jos jedan od bivsih stanara Dominikane tacnije Puerto Plate na nekih par mesece 2005-e godine koje nije bas najbolje prosao ali nije zaboravio Dominikanu,plaze,sunce 40 stepeni i neke nase jude itd... i kome je Dominikana ostala u srcu i u koju bi ponovo posetio a mozda i ziveo??????mozda neko ko je tamo malo da mi da sugestije i kakva je situacija tamo je u vreme kada sam ja boravio period je bio los u smislu menjala se vlada,pesoz oslabio naglo slabo je bilo posla itd.mozda seferim da da neke informacije i naravno ko je jos raspolozen?

Back