Domacica ili intelektualKA?

Ne, ne mislim ja.Upravo obrnuto, nego mi se čini da neki komentari vode upravo na to, da nazivajući nekoga domaćicom ima prizvuk omalovažavanja a da je intelektualka neka vrsta uzvišenog bića.
Malo mi je muka od tih nabeđenih čitačica knjiga....kao da su domaćice nepismene....malo su se pobrkali lončići na ovim našim prostorima....

Mislim da brkaju loncice samo oni koji imaju problem i sa svojom intelektualnoscu i sa svojim obavezama u kuci. Oni koji su zadovoljni takvi kakvi su niti se busaju u grudi sto kuvaju niti udaraju u sva zvona kako ne ulaze u kuhinju nego vise po restoranima. Niti obelodanjuju da li citaju ili ne, nego to rade za svoju dusu kad i koliko im se cita

phenomenon:
Naravno da ne treba da zeni da smeta da ima sve ali zasto mislis da je manje intelektualna ako pere, pegla i kuva? I zasto mislis da je vise domacica ako to sve radi?
Po meni treba da zajednicki organizuju da se to sve po kuci obavi, a da li ce to da rade sami ili da nekome plate ili da izadju u restoran je pitanje licnog izbora i mogucnosti. I po meni to ne cini zenu ni domacicom niti intelektualkom ako to ne radi.

Pa nije ona napisala, da je zena manje intelektualna ako pere, cisti isl... Mislim, da svaka zena treba, da zna da kuva, cisti sprema....ako nista drugo bar za sobom...kulturno je.... ;)

Ja se ne zapitam kakva je to zena koja nezna, da spremi i ocisti, vec kakav je covek...

Mozda je stvar u tome da treba nametnuti okolini sliku o sebi, onakvu kakvu mi zelimo da im prezentujemo. I da ono sto mislis da je tvoj adut isforsiras maksimalno. To je stvar izbora, da li ces kuvati ili citati, samo sto domacice nekako stidljivo vire iza ovih drugih, kao da je njihov "posao" manje postovan i cenjen, a to valjda zavisi od same zene.

Pa kako da nema veze???
Kad zivi sama, automatski te navodi na razmisljanje da nema toliko obaveza, da ima viska slobodnog vremena i shodno tome ce ga provesti u ucenju, citanju knjiga, obilazenju pozorista i raznih "happeninga" bla,bla...niko je nece nazvati domacicom.
A ako zivi u zajednici,sa deckom ili muzem, to znaci da mora svakog dana da pere, da kuva, da cisti, da pegla, brise prasinu....sto ce reci-nema vremena da se kulturno uzdize, ne cita knjige, bulji u spanske serije i guta razne zute stampe....Zar takva nije manje zenstvena?
A ipak bolji covek jer brine o jos nekome,nije sebicna i samoziva?????

samo onako usput..

kad radim, ufuram se u neki spid, pa kad dodjem kuci spicim to stotreba na brzinu, i odoh sa detetom napolje..vikendom odradim vece poslove, i kraj
kad ne radim, za istu kolicinu posla mi treba ceo dan..al evo kunem se..sve se nesto razvlacim, pa kao ocu necu..pa..
ma svaka cast domacicama..misim, koje su samo domacice..al nemoj da se zajabeavamo ovdje..ja izadjem iz kuce u 6, dodjem u 4...ko bre mom detetu kuva?ko pere?ko usisava?
ali to je meni usput..ali, bas usput..i ne, ne pravim kolace svake nedelje..al kupim jabuke..:D domacica:D .
naravno, iz ove price izostavljam zene sa troje i vise dece..one imaju moje puno postovanje:)

i jos nesto..ne mislim da mi to sto svoje dragoceno vreme trosim na to giljanje vredim ista vise..da imam love, sigurno bih uzela zena da poradi makar jednom nedeljno nesto, da meni ostane vremena za druge stvari..pa makar mi zbog toga dlake izrasle..gde ne treba:mrgreen:
volim da jedem sto ja skuvam, i da ugostim ljude sa domacom kuhinjom...volim da se ja igram sa detetom..al me zivo zabole ko ce oprati prozore ili ispeglati ves:lol: :lol: :lol:

SINDI:
samo onako usput..

kad radim, ufuram se u neki spid, pa kad dodjem kuci spicim to stotreba na brzinu, i odoh sa detetom napolje..vikendom odradim vece poslove, i kraj
kad ne radim, za istu kolicinu posla mi treba ceo dan..al evo kunem se..sve se nesto razvlacim, pa kao ocu necu..pa..
ma svaka cast domacicama..misim, koje su samo domacice..al nemoj da se zajabeavamo ovdje..ja izadjem iz kuce u 6, dodjem u 4...ko bre mom detetu kuva?ko pere?ko usisava?
ali to je meni usput..ali, bas usput..i ne, ne pravim kolace svake nedelje..al kupim jabuke..:D domacica:D .
naravno, iz ove price izostavljam zene sa troje i vise dece..one imaju moje puno postovanje:)

i jos nesto..ne mislim da mi to sto svoje dragoceno vreme trosim na to giljanje vredim ista vise..da imam love, sigurno bih uzela zena da poradi makar jednom nedeljno nesto, da meni ostane vremena za druge stvari..pa makar mi zbog toga dlake izrasle..gde ne treba:mrgreen:
volim da jedem sto ja skuvam, i da ugostim ljude sa domacom kuhinjom...volim da se ja igram sa detetom..al me zivo zabole ko ce oprati prozore ili ispeglati ves:lol: :lol: :lol:

ko bi reko da ti i ja imamo zajednickih tacaka:)

Do pre par godina radila sam u preduzecu gde se rintalo po 15 sati i vise. Bilo je situacija da ne dodjem kuci po 2 dana. Previse odgovornosti i jos vise stresa! Pa onda sluzbeni put skoro svakog meseca, gde sam se zadrzavala i po 2 nedelje. A nisam imala nikoga da mi sredjuje kucu, kuva, pegla... Sve je to moralo da se uradi nedeljom, posto mi je to bio jedini "slobodan" dan. Naravno da nisam imala vremena za izlaske i druzenja.

I ako beskrajno volim posao kojim se bavim, u to vreme, cesto sam pozelela da imam nekog ko ce da me izdrzava, da dane provodim kod frizera i kozmeticara. Ili bar da mogu da sedim kod kuce i da kuvam, perem, peglam. Ceznula sam za time da bar jedno jutro provedem citajuci novine i pijuckajuci kafu.
U celoj toj zbrci, jedino sam zahvaljivala Bogu sto nemam decu!! Neka mi oprosti na ovome.
Tada sam mislila kako su domacice privilegovana sorta.

Mada nije bas tako. Danas kad zivim malo normalnijim zivotom, shvatam da domacinstvo zahteva celog coveka i da je moje u ono vreme i te kako trpelo.
Svakako jesam za ideal i domacica i intelektualka, ali to zahteva puno dovitljivosti i savrsenu organizaciju.

Док сам била на породиљском једва сам чекала да почнем да радим па да се мало извучем из куће, деце и кућних обавеза. Бре, у то време, одлазак на пијацу ми је био чисти провод!
С једне стране једва сам чекала да почнем да радим, а са друге стране јако ме је плашило како ћу онда стизати да се мајем око двоје мале деце, кућних послова и свега, јер сам и тако слободна једва супевала све да постигнем.
Међутим....
Кад сам кренула на посао, не да сам стизала све да одрадим по кући, све исто што сам радила и док сам била код куће, него сам имала и више слободног времена! Невероватно звучи, али стварно је тако! Ваљда је у питању нека организација времена, шта знам... тек, много ми је било боље и ја сам се лепше осећала када имам прилике да се нашминкам и изађем из куће, него док сам се стално вртела само око деце, судопере и шпорета.

novatorta:
To je stvar izbora, da li ces kuvati ili citati, samo sto domacice nekako stidljivo vire iza ovih drugih, kao da je njihov "posao" manje postovan i cenjen, a to valjda zavisi od same zene.
Njihov posao je manje poštovan i cenjen.
I, surovo koliko mogu - treba da bude. Da mislim drukčije nastojala bih da budem domaćica. Sve vi koje završavate fakultete biste morale, prostom logikom, da se složite sa mnom.
Ne posao majki, naprotiv. Ali posao žena čija je životna misija da im muž ne ode kod majke na ručak jer je to sramota po njen imidž "ŽENE" sa velikim Ž i da ona bolje nauči da kuva od svekrve je, sasvim generalno, jedan besmislen, bitan samo njoj i njenom mužu, tužan i glup posao.
I sve žene su domaćice manje - više, ali to ne znači da nemaju ambicije, talente, želje... i nipošto ne znači da tu treba da se zaustave i da posle leče komplekse tvrdeći da je njihov "posao" nešto izvanredno i da poznaju "intelektualce" kojima mogu da budu profesorke u nekim oblastima. U čemu? Peglanju? :) U njihovoj struci svakako ne mogu :roll:
Da se razumemo, ne podržavam ja ni nasilno guranje u sve što muškarci rade da bi žena pokazala kako je sposobnija od njih, taman posla... I ovo proseravanje o pročitanim knjigama me nervira... Cenim da domaćice imaju više vremena da čitaju, uostalom.
Samo je pitanje - šta će im to? :(

masky:
A ako zivi u zajednici,sa deckom ili muzem, to znaci da mora svakog dana da pere, da kuva, da cisti, da pegla, brise prasinu....sto ce reci-nema vremena da se kulturno uzdize, ne cita knjige, bulji u spanske serije i guta razne zute stampe....Zar takva nije manje zenstvena?
A ipak bolji covek jer brine o jos nekome,nije sebicna i samoziva?????
Ne mora svakog dana da briše prašinu, čisti, pegla a bogami ni da kuva :lol:
Prvo - to se ne radi svaki dan, drugo - postoji i ON.
90% tih što ih opisa su najsamoživije i najfrustriranije histerične ženetine koje poznajem. Po ceo dan ***** jer "samo rintaju a njihov rad niko ne ceni". I sve i jedna očekuje neku diplomu jednog dana ili da joj se njih 20 skupi i prospe najdivnije izjave zahvalnosti zbog "žrtve koju je podnela zarad drugih".
Ako se u tom moru pronađe jedna iz 10% koja ćuti, radi i smeši se, ona je užasno nesrećna. Veruj mi.
Nema ništa gore od čoveka koji se "žrtvovao zarad drugih" jer smatra da tako treba.

Al' pazi... Čak nisi ni porodicu pomenula nego "zajednicu sa dečkom ili mužem" :shock:
I on je, valjda, neki retard koji ništa ne ume da uradi ali ga je mama naučila da svaki dan jede čorbice :)
Pa sad, ako sa takvim osnuješ zajednicu, naravno da ćeš kuvati po ceo dan, peglati i da će ti se činiti kao da sve to moraš da odradiš, pa nemaš vremena ni za šta drugo...

Od muskih nesposobnjakovica koji nista ne znaju da rade po kuci, jer su muskarcine (oni bar tako misle, njihove majke i bivse devojke), moze bar da se ocekuje da zaradjuju.Ako su jeduci mamine corbice, bar nesto u zivotu naucili osim da bace carape ispod stola i pokriju se novinama pred utakmicu, onda ce moci da plate kucnu pomocnicu... Izvol'te!!

Hahaha... Ali ja znam par sjajnih, čistih, samih i prilično odraslih muškaraca... Urednih kao hirurška sala, a nisu ni gej :) Par, doduše... Nije ih mnogo. Možeš da im poližeš guzu i da osetiš miris šampona :)
Uglavnom... Jbem ti čoveka (i muškarca i ženu) koji za svoje najličnije, najbitnije i najosnovnije potrebe unajmljuje nepoznatu osobu, jbem ti idiota koji ne može da se stara o sebi, to nije čovek to je invalid.

E,da...I mislila sam da ce biti ovakvih komentara na moju situaciju..Možda sam bila u suviše mračnom raspoloženju kada sam napisala onaj post.
Patak mi reče da se probudim,nudi mi budilnik.Istina je, da mi taj budilnik zvoni već godinama i podseća me na tužnu istinu da nisam jedina koja doživljava ove ružne stvari.Ali svakome je njegovo breme najteže,zar ne? I Patak,zaboravljaš da sam ja ipak žensko i da ne mogu baš da se snađem tako kao ti,i nikako nemam uvek u rezervi po nekog švajcarca,nemca ili italijana..Ali u svim ostalim konstatacijama se slažem sa tobom.
Sindi mi reče da čekam da mi nešto padne s neba!?
"Moje srce" kaže da mi se samo čini da veza igra glavnu ulogu u nalaženju posla i da se ja samo krijem iza toga i nalazim opravdanje..I ja verujem u moju sposobnost i inteligenciju i volju.Zato sam i ovoliko besna!!! I veruj mi,mnogo je teže živeti u Zaječaru nego u Novom Sadu..
Lexa mi preporučuje da teglim gajbe OPET.Jesam izbedačena,ali itekako mrdam prstima..A,dete mi je jedino izgovor da mi još više treba posao.
Sve u svemu,nekako mi se čini da su svi shvatili da sam ja,ustvari, neka isfrustrirana,izbedačena ženturača koja sedi i lije suze nad svojom sudbinom,situacijom u zemlji,baca drvlje i kamenje na svoju Srbiju i okrivljuje sve oko sebe za svoju nesposobnost.
Samo da razjasnim:svaki svoj slobodni trenutak koristim da pošaljem CV na neki od konkursa,pratim ja i oglase u novinama,a išla sam i na sve obuke koje mi je zavod nudio.Pa,ne živim u Zimbabveu pobogu!! (nek mi oproste na pominjanju).Obijam svakojake pragove,a nokte sam iskrzala od silnog grebanja po vratima koja su mi zatvarali pred nosem!
Možda sam zvučala pasivno u prošlom postu jer sam još imala gorak ukus u ustima zbog sveže zalupljenih vrata tog dana,pa mi je žuč pljuštala u potocima...
I LJUDI nisam ja ni htela neku podršku i nečije tapšanje po ramenu.Samo sam iznela proste činjenice iz mog života i dosadašnjeg iskustva.Setite se da i blizanci kad se stave u različite sredine,sa različitim ljudima imaju potpuno drugačija iskustva i različito poimanje stvari.
Po mom mišljenju težak zivot može promeniti čoveka na 2 načina:Može postati ili emocionalna olupina koja je sebi dovoljna,ili može da nauči da voli i poštuje ljude sa svim njihovim nesavršenstvima i manama ne trošeći energiju pokušavajući da ih promeni i nametne svoje mišljenje i shvatanje.
Zato ja poštujem Vaše mišljenje i svako je u pravu na svoj način sa svoje tačke gledišta i svog životnog iskustva.I volim da čujem i pokušam da shvatim drugačije iskustvo i pogled na svet.Sve je to pomalo sticanje životne mudrosti.Zato je star čovek mudar čovek pa čak iako nije završio 5 fakulteta i doktorirao kvantnu fiziku.
Nego,udaljih se ja od teme domaćica i intelektualki iako se ponešto od ovog gore može primeniti i na to.Opet sam se zanela..A Biografija čeka da je pošaljem..Ajd sad! Da mi ne zamerite na pasivnošću.Šalim se.
MA JA SAM I DOMAĆICA I INTELEKTUALKA!! Mada mi izraz intelektualka zvuči baš bljak! Odmah zamišljam neku tetu sa pikslama debelim 5cm,sa punđom na glavi koja sipa pametne krilatice čim joj se ukaže zgodna prilika i kritikuje sve odreda.O, da ne zaboravim i gore popljuvani clubbing i premijeru.UH. Ipak mi je simpatičnija teta sa keceljom oko struka koja miriše na punjene paprike i kolače.
Odo`sad da spavam,sutra treba da brišem prozore,uglancam parket i trknem do svekrve po recept za novu pogaču.I da se uverim ,ujedno, da je moja klonjara blistavija od njene.HA!

NATASA_7:
Patak mi reče.....
Sindi mi reče.....
"Moje srce" kaže.....
Lexa mi preporučuje.....
I LJUDI nisam ja ni htela neku podršku i nečije tapšanje po ramenu.
A ti bi konkretnu ponudu? :wink:

Hehehe, pa i treba tako da reaguješ, pojedosmo se od savetovanja :lol:
Mada ja izbegavam ovakve gnjavaže (stvarno), ali si me podsetila na neke moje kuknjave ovde... I setih se kako su me tada napušili da ne mrdam prstima i da bih sve na gotovo, a ja čak nisam ni pisala o sebi :? već sam kukala onako... o životu :lol:
Ipak, istina je da je sve stvar stava... Znaš ono, polupuna/poluprazna čaša... Njanjanja

Back