Domacica ili intelektualKA?

divlja:
A zasto su muskarci bolji kuvari ondaK?
Za ovo postoji jedan od onih "očiglednih odgovora".
1. Nisu bolji kuvari nego se više eksponiraju kao kuvari, ako to jesu. Zašto?
Zato što današnja devojka u podsvesti uvek ima fobiju od kuvanja, braka, obaveza, posmatrajući ostale žene postaje joj jasno da je kuhinja robija i nešto na šta je "osuđena" od društva pa je dobrom delu nas ustvari mrsko da prizna ako i ume da kuva ili to, ne d'o Bog, voli... Muškarac, sa druge strane, nema tu presiju. Kuvanje je za njega egzotična zanimacija, izlet, eksperimentisanje... I u to se unosi isto kao što bi se uneo u amatersko slikanje, pisanje, blabla... Dok žena nema tu privilegiju. Odavno je prevazišla kreativni momenat kuvanja, još otkad dete ima zubiće... I sada kuva jer je tako navikla i "jer se podrazumeva da treba" ne zato što u tome uživa.
2. Jesu bolji kuvari jer ne štede. Opet isto objašnjenje. Devojka iz prethodne stavke je i dalje šef kuhinje i savršeno je svesna koliko je čega kupila i dokle će to da joj traje. Njene svakodnevne čorbe, zato, lako mogu biti bljutave (nezačinjene), siromašne mesom ili osnovnim sadržejam, retke :roll:
Druga stvar, svakodnevno qvanje jednostavno izbije kreativnost iz glave i napravi rutinu od toga. A sve što radimo preko mere nam se, pre ili kasnije, smuči. Za decu je potrebno (skoro) svakodnevno kuvanje? Ali zna se ko je uvek opterećen tom potrebom, a ko nije...

Lexa:
Za ovo postoji jedan od onih "očiglednih odgovora".
1. Nisu bolji kuvari nego se više eksponiraju kao kuvari, ako to jesu. Zašto?
Zato što današnja devojka u podsvesti uvek ima fobiju od kuvanja, braka, obaveza, posmatrajući ostale žene postaje joj jasno da je kuhinja robija i nešto na šta je "osuđena" od društva pa je dobrom delu nas ustvari mrsko da prizna ako i ume da kuva ili to, ne d'o Bog, voli... Muškarac, sa druge strane, nema tu presiju. Kuvanje je za njega egzotična zanimacija, izlet, eksperimentisanje... I u to se unosi isto kao što bi se uneo u amatersko slikanje, pisanje, blabla... Dok žena nema tu privilegiju. Odavno je prevazišla kreativni momenat kuvanja, još otkad dete ima zubiće... I sada kuva jer je tako navikla i "jer se podrazumeva da treba" ne zato što u tome uživa.
2. Jesu bolji kuvari jer ne štede. Opet isto objašnjenje. Devojka iz prethodne stavke je i dalje šef kuhinje i savršeno je svesna koliko je čega kupila i dokle će to da joj traje. Njene svakodnevne čorbe, zato, lako mogu biti bljutave (nezačinjene), siromašne mesom ili osnovnim sadržejam, retke :roll:
Druga stvar, svakodnevno qvanje jednostavno izbije kreativnost iz glave i napravi rutinu od toga. A sve što radimo preko mere nam se, pre ili kasnije, smuči. Za decu je potrebno (skoro) svakodnevno kuvanje? Ali zna se ko je uvek opterećen tom potrebom, a ko nije...

Tačno lexo, ali ispada da se žene nakupe svih mogućih fobija jedino u seksu nemaju fobije (imaju od muškarca, ali ne i od seksa)......A iz mog iskustva , tek tu bi trebale da imaju fobije , a i komplekse ......recimo od japanki......i od užičanki.....
A što se na moderne žene lepe toliko fobije....?
Kako bake, pa i majke iako jedne nisu birale uopšte, a druge vrlo malo svoje muževe nisu bile toliko isfobirane.....Da nije tu ona stara, što ga više paziš , više se i plaši jer ima više i da izgubi (i život i lagodnosti, dok onaj težak može samo život)

Lagodnosti... Bake su znale "gde im je mesto" i osećale su se sigurno, ušuškano tu gde su... Odakle im razlog za fobije? Imale su deku koji je bio 100% uz njih, bar što se tiče onoga što im je "mesto" pretpostavljalo. Sada žene imaju manje-više muške obaveze i mogle bi se možda i snaći u tome da imaju podršku koju (sasvim generalno) nemaju od ostatka, nego društvo još uvek očekuje od njih da se dokažu.
Ne znam odakle ti ideja da nemaju fobije u seksu (odakle ti?), panično samoreklamiranje sebe kao (pre)slobodne i otvorene uglavnom ukazuje na suprotno ili na fobiju od suprotnog. Bar se meni tako čini...

hahahahahhaa... muskarci bolji kuvari.
mislim, ko utvrdjuje to bolje?
sta, sefovi najpoznatijih kuhinja su muskarci? ili ovi TV kuvari su muskarci?

najbolji kuvari koje sam u zivotu srela bile su (neke vise nisu zive) i jesu zene.
sve neafirmisane, naravno.
man't se ljudi glupih diskusija...

Lexa:
Lagodnosti... Bake su znale "gde im je mesto" i osećale su se sigurno, ušuškano tu gde su... Odakle im razlog za fobije? Imale su deku koji je bio 100% uz njih, bar što se tiče onoga što im je "mesto" pretpostavljalo. Sada žene imaju manje-više muške obaveze i mogle bi se možda i snaći u tome da imaju podršku koju (sasvim generalno) nemaju od ostatka, nego društvo još uvek očekuje od njih da se dokažu.
Ne znam odakle ti ideja da nemaju fobije u seksu (odakle ti?), panično samoreklamiranje sebe kao (pre)slobodne i otvorene uglavnom ukazuje na suprotno ili na fobiju od suprotnog. Bar se meni tako čini...

E ovo je za mene stvarno novost......Stvarno nije mi palo na pamet da od "dobra u seksu" imaju fobije. Sve sam mislio da je fobija do onog , "da se zbližimo" "da budem ja" "da ne ispadne da odbijam nešto što nisam shvatila da mi godi, zato što nisam razumela kuda šta vodi od mog i njegovog ponašanja".......A ne od seksualnog čina.....Što mi sad više stvara brigu zbog propuštanja i neznanja koliko i kako to utiče na žensko ponašanje.....i zašto mi to nije bilo očigledno (da li zato što ja ne brinem zbog svog seksualnog čina , što nije tačno, ali nemam ni fobije) i da li to nesvesno biram odredjeni tip (psihološki) devojaka koje ne pokazuju takvu fobiju....(a device su mi čest slučaj, što je kod njih maskirano strahom od uopšte seksa, a ne kakav je i od začeća) ili očigledno toliko uživam da i čak ako je imala strahove , oni nestanu već posle prvog odnosa, pa ne stignem da primetim.....

moje srce:
hahahahahhaa... muskarci bolji kuvari.

mislim, ko utvrdjuje to bolje?

sta, sefovi najpoznatijih kuhinja su muskarci? ili ovi TV kuvari su muskarci?

najbolji kuvari koje sam u zivotu srela bile su (neke vise nisu zive) i jesu zene.

sve neafirmisane, naravno.

man't se ljudi glupih diskusija...

Misli se verovatno na pikantnu kuhinju i restorane.....
A što se tiče prakse u brzini rada, tu opet nekako muškarci uspeju da ubrzaju više od žena i da budu atraktivnih poteza (sitniji rez, pravilniji).....

A što se tiče praktičnog ukusa nečega što krkaš-jedeš na veliko, tu kod mene stoji ovako:
-u globalu hranu većinom žene i to kod strožijih muževa
-žene specijalisti za po neko jelo , imaju super izvodjenje samo jednog jela , a ostalo minorno
-recept sušenja šljiva kod jednog muškarca (možda ovo spada u recepte zanata , a ne kuvanja)
-izvodjenje izrade kavurme iako po recepturi muškarca , nije nadmašio niko nego njegova žena, iako je receptura u pitanju....

Žene razmenjuju sitne trikove i češće kuvaju neka jela....Recimo ja slučajno ubodem tako prelepu povrtnu supu, ponovni pokušaji daju lepe rezultate , ali ne tako nezaboravne, jer stalno nešto menjam....

Kad smo već kod tajni , nikako da provalim , a ni starije žene koje znam, kako napraviti suvu proju gde će unutrašnjost biti tvrda a kora ne preterano tvrda , čak mekša od unutrašnjosti....a da nema dodataka jaja, brašna 500 i ostalih što od proje prave kolač od proje......

žena treba da bude "sa mudima"
žena ne sme da se prepusti propadanju zarad "dobrobiti" porodice i dece.
ako "muž" to traži (direktno ili indirektno), treba mu odseći...nešto.
jedini način da budeš vredna svojoj deci jeste tako
što ćeš ostati dosledna sebi, i korisna sebi.
nikome ne treba flegmatična majka koja je odustala od same sebe
za "korist" porodice, već ponosna žena koja ima svoje ime i svoj stav.

Slažem se sa svakim tvojim slovom!
I to mi je oduvek bilo misljenje kojim sam mislila da ću uvek moći da se vodim u svom životu..
Ali,BOŽE,koliko je to teško u pojedinim trenucima postići!!
Možda cu zvučati kao da su mi sve lađe potonule,ali tako je.Život može da učini da sve u šta je čovek verovao, i svi ideali u koje se kleo nestanu za tren!
Sada sam silom prilika domaćica 24h dnevno.Ne kažem ja da je biti domaćica nešto loše ili pogrdno.Samo kažem da ne bih želela da to budem svih tih 24h.Završila sam srednju školu,a na fakultet nisam išla jer nisam imala dovoljno para.A,sam bog zna da sam oduvek to želela i da sam imala dovoljno pameti za to.OK.Onda sam htela da se zaposlim,ali ispade da ni za to nemam dovoljno para(čitaj=veze).Nije mi preostalo ništa nego da se udam i rodim dete.I to obavih.Onda sam počela da radim u nekoj prodavnici.Naravno sa "kliznim"radnim vremenom(čtaj="na čiviluku sam").Dnevno sam preko svojih leđa prebacivala i po 4-5tona robe.Da-TONA! (A,završila sam medicinsku školu).I to za platu od 8000 mesečno.ČAK! A,onda se i ta prodavnica zatvorila.I sada,nemojte mi zameriti, više ne želim da radim u nekoj drugoj.I tako sam sada domaćica 24h.A,sam bog zna koliko volim knjige i koliko sam hiljada do sada pročitala.I koliko volim da razgovaram sa pametnim ljudima i koliko volim da učim i da hranim svoju ličnost nekim lepim i vrednim stvarima.Volim i predstave u pozorištu.Govorim i 3 jezika.A,da,imam i samo 29 godina.I ne hvalim se svim ovim.Nemojte pogrešno da me shvatite.Može neko reći da sam sama kriva što još ništa nisam postigla u svom životu.I da ne umem da organizujem svoje vreme..i biće u pravu,sa svoje tačke gledišta.Ali "Sit gladnome ne veruje" I neko spomenu kolače koje mame treba da prave za svoju decu.Volim ja da ih pravim i volim da vidim ozareno lice mog sina kad vidi šta se to peče.Ali,šta je sa mojim osmehom?Srećna sam ja kad je i on srećan,ali da li je to stalno dovoljno? Nemojte,ljudi,biti tako licemerni! Zar bi bili srećni da uvek vi činite nešto za druge i baš nikad ne očekujete da neko nešto učini i za vas?Ne možeš voleti druge ljude iskreno ako na prvom mestu dovoljno ne voliš sebe.A,na žalost ponekad ne mogu da nađem dovoljno razloga da volim sebe.Pomislim: ma svaka žena sa IQ većim od 60 može da se uda i da rodi dete i bude nekakva domaćica.I to nije ono SVE što sam ja želela da budem u životu.Ali šta da uradim kada mi direktor bolnice kaže da trenutno nema slobodnih mesta(a onda vidim da je neko počeo da radi,a znam da je taj totalni moron)?Probala sam sam da nađem i posao van struke(a da nije prodavnica),ali onda me pitaju šta ja tu tražim sa medicinskom školom?A,za tegljenje robe me nisu pitali zašto to radim ,a imam medicinsku?Grrr! I kako da ne pobesnim?
I onda mi preosta da budem domaćica..I nemojte da mi kažete da sam sama kriva! Kriva sam zato što živim u Srbiji.Tu gde se ne ceni ni znanje,ni sposobnost,ni škola,ni IQ.Samo da ti je tata neki k....! Ili da imaš para.A,htela sam ja i da idem na kurs za menadzera prodaje ali košta 14 000 dinara(i to dvodnevni)!? A,GDE DA IH NAĐEM?A, i da sam ih našla,opet bi mi na intervjuu rekli "obavestićemo vas"a,onda primili nekog preko veze..
I šta meni preostaje nego da budem domaćica? I to u zemlji gde je i to zanimanje omalovaženo i izgubilo svoj smisao!
I ne znam zašto se ovde uopšte i vodi ova polemika kad i ovako nije stvar u zanimanju već u tome što ovde ljudi sa mozgom i ovako ne mogu da urade ništa ako već nemaju para i ljude kojima bi te svoje pare dali.
Sigurna sam da se oni koji su doživeli stvari o kojima ja govorim slažu sa mnom.Oni koji se ne slažu nisu još imali prilike da sve to dožive-BLAGOSLOVENI SU! I JA SAM NEKADA BILA IDEALISTA POPUT NJIH! Uživajte dok možete,iskreno vam želim.
Ja sam prestala da verujem u Deda Mraza...i sada sam domaćica...
Bila sam stvarno preopširna i suviše surova i pesimistična.
I da, nisam se zapustila.Visoka sam 175,a teška 53kg.I BRINEM o svom telu,svakodnevno.Obično stignem tamo negde oko 1h posle ponoći da se posvetim samo sebi(kad ostali legnu da spavaju)...I što reče neko "brzo spavam"
Koga ne mrzi neka čita.I neka se ne složi sa mnom.Daj Bože.

Nataša_7,
tvoj post je odličan dokaz da ne postoji stroga podela na domaćice i intelektualke, to jest da je domaćica nekada samo opis radnog mesta a ne mentalnog sklopa... Svideo mi se tvoj post jer je istinit. Lepo si opisala svoju situaciju (mislim da je mnogo ljudi u sličnoj situaciji) i sigurna sam, iako to sada izgleda kao začarni krug, da ćeš se iz nje kad-tad izvući... Pozdrav :)

Hvala na podršci :-) .Nadam se i ja da ću uspeti da se izvučem iz ovog,kako ti kažeš,začaranog kruga.Pokušacu nekako da primenim formulu 2rП kao prečicu(ako se još dobro sećam formule).Mada,mi prečice nikad nisu bile jača strana.Uvek sam sve morala da ostvarim na teži način :sad:
Pozdrav i za tebe :grin:

Tebi ne treba podrška već budilnik.....
Šta ti misliš da si jedina koja ima takve probleme?
Pa zar ne vidiš da je svako ko malo više ceni znanje (ne ono što je odmah primenjljivo i koristoljubivo) na altruistički ili istraživački način, automatski "ugasio" u srbiji.
Jer on "razmišlja", može da "otkrije", nije "kontrolisan", nije "prljav", urušava integritet i autoritet nekog priučenog tatinog ili političkog pacovčića.......
POŠTENJE JE ZA POLITIČKI AZIL U SRBIJI.

Moja priča bi mogla da bude slična, s tim što ja stalno muljam neke projekte,stalno imam osnovu , prodaju izuzetno kvalitetnih računara po čemu sam poznat,stalno me oderu, prevare, blokiraju mitomani i prevaranti, jer zaboga imam princip da je bolje posao probati uraditi, pa makar te neko i skratio nego se udrviti , pa od toga nema ni traga ni glasa (ovako nema traga, ali ostane glas).
Doduše jezike nisam toliko radio, zato što u praksi uvek nadjem nekog nemca koji zna engleski, nekog italijana , i švajcarca koji takodje znaju engleski. Za belgijance, švedjane , norvežane nije bilo potrebe da sumnjam.....

To što ti nailaziš se jednostavno zove vladavina nekvaliteta i strah.
Strah dovodi do toga da se traži koliko toliko ispunjen standard i diploma je "garancija" toga.
Vladavina nekvaliteta je zbog negativne selekcije , koja je normalna jer je većina takva i u tome vidi svoju šansu, kao i zbog neadekvatne vrednosti znanja (sve je to posledica u jednom trenutku ustanovljene vrednosti da je zlato samo ono što sija , a znanje, rad, trud, profesionalnost i ne-kradja bljak, pih).

I pored sve dobre volje i lične želje da budem na tvojoj i svojoj strani , ostaje stara mudrost koja kaže da se u sistemu može živeti i pobedjivati ili gubiti i izgubiti.....
Kao izolovan pojedinac (ne i usamljen ili toliko u manjini) ti ne predstavljaš ništa i bićeš eliminisana i izbrisana......

Kao izolovan pojedinac (ne i usamljen ili toliko u manjini) ti ne predstavljaš ništa i bićeš eliminisana i izbrisana......:o

Jel si ti skoro citao 1984??

Nazalost ni diploma nije "garancija", srecem se sa tim svakoga dana, nema dobrog nacina da ti bude dobro, ruzne stvari se izmisljaju ako ne postoje, ljudi lece svoje komplekse i tebi i jos milionu drugih ljudi pripisuju svoje licne mane, samo ako ih to vodi ka cilju. Jos i bukvalno shvataju cinjenicu: "Istina nije jedinstvena", pa menjeju misljenje i stavove u zavisnosti od toga koga treba potisnuti, koga istaci, a koga debelo podmazati... Nazalost, cak ni to sto ti znas da su oni jadnici, da su nesrecni, iskompleksirani mali ljudi ne cini da se osecas bolje, ne cini ni da se oni osecaju gore, jer kada bi to znali, ne bi imali tu moc.. Tuzna istina, koja je ipak jedinstvena!!

natasa, a da ti ipak malo ne cekas da ti nesto padne sa neba?

dakle , ja sam bila u potpuno istoj situaciji..sa zavrsenom gimnazijom, u ns, bez iskustva i sa malim detetom..i sa svojim fenomenalnim bosanskim akcentom koji je narocito popularan..pa sam ipak, posao po posao, uspela da se izvucem koliko-toliko...
naravno da i daljem tek prezivljavam..ali makar radim, i sama sebe izdrzavam..bez neke osnove, bez muljanja i lopovluka, ili debelih veza, nemoguce je daleko stici..
prvo
novine su pune oglasa za posao..ne znam gde zivis, ako si u malom gradu sigurno je situacija teza..ali, u vecim gradovima, stalno traze sekretarice..ako govoris tri jezika, to ti veoma olaksava posao..
dalje, postoje agencije koje pomazu da se nadje posao...postoje poslovi koje uvek mozes dobiti..komercijala, i sl..mozda neces mnogo zaraditi, ali ces krenuti medju ljude, nekog upoznati, mozda naci ozbiljniji posao..naravno da je sve na mozda..ali , sedeci kuci, sigurno nista neces naci...
jbna je ovo zemlja..i mnogo je tesko...ali, zeno, IMAS 29 GOD! bori se bre!izvini , nisam zapamtila koliko ti je dete..ako je jos malo, zaboravi posao, i uzivaj sa njim..jer vreme proleti, i ti mu jednostavno vise ne trebas...
nemoj biti tuzna, i nemoj dozvoliti da se prepustis samosazaljenju...POKUSAVAJ DO BESVESTI! jednom ce upaliti:)

natasin post sam procitala ceo, i upada mi u oci (zvuci iskreno sve to doduse) previse zalbi tipa "veza ova veza ona", odnosno stav da nesto izvan nas, a ne mi sami, upravlja nasim zivotom.

moje izvotno iskustvo je drugacije, iako su mi materijalne polazne osnove bile jako niske.
fakultet sam zavrsila ziveci veoma bedno i radeci dodatne poslove sve to vreme.
poslove sam nalazila bez ikakve veze.
kad sam diplomirala dobila sam posao i pocela da radim odmah (ali taj posao nije bio atraktivan vecini ljudi, bedna plata od oko 150-200 evra).

mogla bih da posmatram svoj zivot iz perspektive: eto, prijatelji i poznanici vecinom studirali i uzivali (jer su bili imucni), kako su zatim poslove dobijali preko veze (citajte - odlicno placene poslove u dobrim firmama), itd itd.
mogla bih da nadjem milion objasnjenja i opravdanja za sebe.
mogla bih, ali ne verujem u to da vam pravo kazem.
verujem u licnu sposobnost, inteligenciju i volju/trud.
bez obzira na polazne osnove - to se na kraju isplati.

Tuzni_patak:
"IMAS 29 GOD! bori se bre!izvini , nisam zapamtila koliko ti je dete..ako je jos malo, zaboravi posao"

A kako?
Ko može da u gradu gleda u gladne oči detinje.....
racununica je surova patak..dete od 1-3 god, veoma je cesto bolesno, tako da vrtic tesko dolazi u obzir..i ako se zna da je cuvanje deteta 100-150e, i to uz pitanje koga ces naci da ga cuva, i uz to ces opet morati da izostajes sa posla, jer 39 temp nijedna dadilja ne spusta...koliku platu treba da imas da bi ti se isplatilo da radis?sve sto zaradis das na cuvanje, a dete i dalje gladno
zena sa malim detetom je najnezasticenije bice na svetu..ako mama servis nije u blizini, uzano je tesko uskaladiti decije odrastanje sa poslom..i tu je vreme jedini spas..
ma cela ova drzava je katastrofa..ali tu smo gde smo jbg..ili lezi i umri, ili se bori..nema trece..

I ja sam procitala Natasa tvoj post...i zaista te u potpunosti razumem....tesko je naci danas posao i tesko je kad se nema para...
Prvo sto mi je zapalo za oci u tvom postu je, da SI KRIVA TI STO ZIVIS U SRBIJI! MOzda ce, da zvuci bezobrazno i glupo ako kazem, da pokusavas, da nadjes opravdanje za tvoj neuspeh...verujem i znam, da je zivot u Srbiji znatno tezi nego zivot u zemljama koje su ekonomsko stabilnije...imam mnogo rodbine u Srbiji.....mnogi su se snasli..rade, zaradjuju, imaju ( i uopste nisu u pitanju nelegalni poslovi i sl.), dok nekima ide malo losije, teze se zivi....ali brate i oni rade...ide kupe maline..itd po ceo dan za onu sicu..rade svi od jutra do mraka...pa zaradi jedan malo, drugi, treci...i tako snadju se....iskreno ja se njima divim...rade po ceo dan, tesko im je al ipak su nekako zadovoljni, nasmejani i optimisticni...i znam, da im dodju trenutci kad bi najradije otisli u tri Le*e i ostavili sve...ali oni biraju drugi put...
Rodjak je zavrsijo studij politickih nauka ili kako se to kod vas zove....zavrsio sve sa 10-kama i ne preko veze, niti su mu gledali kroz prste, tesko je to postigao....i on nemoze, da se zaposli a kako i bi u Srbiji iako je strasno pametan...radi na selu...pa sta nije smak sveta...on je sebi osmislio kako ce i sta da radi i trudi se...
Nisam stela da se hvalim ovim i sl....ali zelim da ti docaram, da nije sve tako crno...bitno je samo kako gledas na stvari i iz kog ugla...

I par puta si spomenula kako se poslovi dobijaju samo preko veza...eee pa surprajs, to nije problem samo u Srbiji...danas je jednostavno takvo vreme doslo...isto s*anje, samo drugo pakovanje...uvek nesto dobijas a nesto gubis...

Delujes nacisto pasivno sto donekle razumem....tesko je...ali nemoze uvek biti tako....stvari se jako brzo menjeju...danas si gore, sutra na dnu...nemoj poceti, da se sazaljevas, da mislis, da s tobom nije nesto ok i sl..

Bice sve ok, moras da verujes u to...inace ces poceti da tapces u mestu, vreme ce prolaziti i opet nista...
Ako si na Zavodu za zaposlj., ukljuci se aktivno na neke seminare koje pruzaju ( iako mozda mislis da je to bezveze da se neisplati i sl.), aktivno trazi posao preko novina, oglasa, interneta...ako znas nekog ponudi se...Grebi se, kopaj i rukama i nogama i veruj da ce biti sve ok... ;)

O Nataša, ne znam kako je u tvojoj situaciji konkretno ali znam kako se osećaš. A to što osećaš utiče na tvoju situaciju kao što tvoja situacija utiče na to kako se osećaš i začarani krug je prava reč za to...
I da sam na tvom mestu, mislim da bih, ako već imaš makar osnovu da to uradiš, konkurisala za neki posao, bilo koji, makar da ponovo teglim robu, što reče Sindi oglasi su puni potražnje mladih žena za posao :roll: pa, jesu... :?
To što ne možeš u struku... Jbg. Moja majka je sa srednjom u struci, koja je toliko propala i u kojoj ima toliko, ali toliko suvišne radne snage i to daleko mlađe, UVEK u stanju da nađe posao (poslić :roll: ) preko oglasa, biroa, poznanika... Ne, ne govorim o vezama, jednostavno čuje od nekoga da se traži, ode i konkuriše... To je prilično bedno plaćen posao, ali bolje išta nego ništa. A radila je 13 godina u firmi koja je propala, klasika... I od tada luta od privatnika do privatnika i toga, iznenađujuće, uvek ima. Kad propadne jedan počne da radi drugi :?
Najviše je ponuda dobila upravo sa biroa...
Da zaključim, moje je mišljenje (a ti zadrži pravo da mi se narugaš zbog njega) da si totalno izbedačena i da te zbog pređašnjih neuspeha mrzi da mrdneš prstom... Što zaista razumem, naročito ako si u međuvremenu dobila dete kao još jedan razlog da se uljuljkaš u situaciju i da ne želiš van nje... Drugim rečima - imaš pravo da budeš razočarana, ali to ti neće pomoći u životu, tj. od toga nemaš aman baš ništa.

Tuzni_patak:
E ovo je za mene stvarno novost......Stvarno nije mi palo na pamet da od "dobra u seksu" imaju fobije. Sve sam mislio da je fobija do onog , "da se zbližimo" "da budem ja" "da ne ispadne da odbijam nešto što nisam shvatila da mi godi, zato što nisam razumela kuda šta vodi od mog i njegovog ponašanja".......A ne od seksualnog čina.....Što mi sad više stvara brigu zbog propuštanja i neznanja koliko i kako to utiče na žensko ponašanje.....i zašto mi to nije bilo očigledno (da li zato što ja ne brinem zbog svog seksualnog čina , što nije tačno, ali nemam ni fobije) i da li to nesvesno biram odredjeni tip (psihološki) devojaka koje ne pokazuju takvu fobiju....(a device su mi čest slučaj, što je kod njih maskirano strahom od uopšte seksa, a ne kakav je i od začeća) ili očigledno toliko uživam da i čak ako je imala strahove , oni nestanu već posle prvog odnosa, pa ne stignem da primetim.....
"Najgora" stvar koja se može dogoditi u seksu (neobaveznom) uvek sa sobom povlači i njeno - da nije do mene?!
Uopšte ne sumnjam da se u tom slučaju zaista zapitaju to i da ih to brine... Čak i ako ne kažu naglas. Javnost je malo strožija prema muškarcima u ovom slučaju, to ne znači da žene nemaju komplekse...

Ja sam domaćica. I dobro mi je zbog toga.Nisam zavrsila faks i ne osećam se inferiorno u odnosu na one koji jesu. Poznajem "intelektualce" kojima mogu da budem profesor u nekim oblastima. To sto se neko načitao knjiga, nagledao predstava i filmova,ide u teretanu i restorane ne znaci da je pronašao sebe i da je zadovoljan-a. A može da bude...ne kažem ja...
Ali, ako je obavljanje domaćinskih poslova automatski znak da je neko domaćica, onda je to 98% žena u ovoj zemlji.
A ona koja kaze da te poslove ne obavlja iz-ne-znam-kojih-razloga, bolje neka se zapita koliko je zapravo žena. Možda joj rastu dlake tamo gde ne treba...

Bojim se da ne dođe do blagog nesporazuma..pa da sprečim...
Nisu određeni poslovi u pitanju, nego stav prema određenim poslovima...
Zašto bi bilo kojoj ženi bilo mrsko da radi kućne poslove? Zato što je manje intelektualna ako pere sudove, pegla veš ili kuva za sebe i svoju porodicu???To je iskopleksiranost balkanske žene kojoj pune glavu raznim emancipacijama, ravnopravnostima i ko-zna-čime-još.
Zato se današnji momci i ne žene jer se plaše emancipovanih seljančura koje će po ceo dan da čitaju knjige i voze sobne bicikle, a on će da ide kod mame na ručak da bi pojeo bar nekad nešto kuvano, i neće imati šta da obuče jer je njegovoj dragoj baš mrsko da pegla.
Daleko od toga da sam za podelu muško-ženskih poslova, ali živeti sa nekim znači da brinete jedno o drugom,zajedno radite i zajedno odmarate i provodite se.Ako muškarac odabere samo intelektualku za ženu, bez osobina domaćice svaka mu onda čast.
Da sam ja muško, birala bih ženu kojoj ne smeta da bude oba....

Naravno da ne treba da zeni da smeta da ima sve ali zasto mislis da je manje intelektualna ako pere, pegla i kuva? I zasto mislis da je vise domacica ako to sve radi?
Po meni treba da zajednicki organizuju da se to sve po kuci obavi, a da li ce to da rade sami ili da nekome plate ili da izadju u restoran je pitanje licnog izbora i mogucnosti. I po meni to ne cini zenu ni domacicom niti intelektualkom ako to ne radi.

Back